Stress bij honden; 10 manieren om je hond te ontstressen

S

Stress bij honden; Stress is niet beperkt tot ons mensen. Stress, angst en depressie komen veel vaker voor in de hondenwereld dan mensen zich realiseren. Er zijn veel oorzaken van stress, maar de meeste kunnen worden verholpen door een eenvoudige training of door veranderingen in de routine.

In dit artikel zullen we de meest voorkomende oorzaken van stress besproken en de meest effectieve manieren om je hond te helpen ontstressen en te ontspannen.

Meest effectieve manieren om Stress bij honden weg te nemen

Gelukkig zijn er net zoveel manieren om stress te verminderen als om het te veroorzaken. De eerste stap is om de oorzaak van de stress van je hond te identificeren, zodat je deze op de juiste manier kunt aanpakken.

1. Lichaamsbeweging

Verreweg de meest effectieve manier om stress te verminderen, is door je hond dagelijks voldoende te laten bewegen. Of het nu gaat om een ​​uitstapje naar het park, een boswandeling of zwemmen, je hond zal je er dankbaar voor zijn. Je kunt zelfs hondensporten zoals behendigheid of speuren proberen. Een vermoeide hond is een ontspannen hond, waardoor hij minder stress zal ervaren.2. Stimulatie

Als verveling de oorzaak is van de angst van je hond, is de oplossing natuurlijk om hem iets te doen te geven! Als je hond destructief is en bijvoorbeeld op meubels kauwt, krabt of dingen kapot bijt, dan verveelt hij zich waarschijnlijk. Er zijn verschillende producten die je kunt proberen, zoals snuffelmatten, puzzelborden of traktatieballen. Je kunt zelfs je eigen DIY-speelgoed maken!

Bekijk bijvoorbeeld deze originele snuffelmat van All For Paws.

3. Geef je hond een veilige plek

Een veilige plek is belangrijk voor elke hond, maar nerveuze honden zullen er zeker van profiteren. De eenvoudigste manier om dit te doen, is door een hondenbench te kopen, deze in een rustig gedeelte van het huis te plaatsen, er een deken overheen te leggen en er wat gezellig beddengoed en een speeltje in te doen. Laat de deur openstaan ​​en je hond heeft een rustige, gezellige ruimte om naartoe te gaan wanneer hij zich overweldigd voelt.

4. Ontspannende muziek

Soms zal een hond zich angstig voelen als het te stil is in huis. Door wat rustige muziek of iets dergelijks af te spelen, kun je je hond helpen kalmeren en ontspannen. Dit werkt vaak goed als je hond gevoelig is voor geluiden van buiten, zoals mensen die langslopen of vuurwerk.

5. Feromonen

Dieren gebruiken feromonen om bepaalde berichten over te brengen. De feromonen kunnen een directe invloed hebben op de hersenen van je hond. Zo verspreidt een teefje bijvoorbeeld rustgevende hormonen als ze pups heeft. Deze feromonen worden ook gebruikt in de kalmerende middelen van Adaptil. Het werkt door langzaam feromonen in de kamer af te geven waarvan bewezen is dat ze een angstige hond ontspannen.

6. Straal zelf rust uit

Als je hond zich gestrest voelt door harde geluiden of vreemden, mag je je hond kalmeren en aaien, maar probeer je eigen nervositeit en stress niet op je hond over te brengen. Je moet een betrouwbare, zelfverzekerde leider zijn voor je hond. Er zijn speciale manieren waarop je je hond kunt aanraken en aaien om hem te laten ontspannen. In het boek van Linda Tellington Jones, staat hoe je dit moet toen bij je hond. Dit boek is een aanrader voor hondeneigenaren met angstige of nerveuze honden, omdat ze hun hond echt kunnen leren helpen.Verreweg de meest effectieve manier om stress te verminderen, is door je hond dagelijks voldoende te laten bewegen.

7. Pak de oorzaak aan

Probeer waar mogelijk de oorzaak van de angst of stress van je hond aan te pakken. Neem contact op met een hondengedragstherapeut als hij nerveus is, zodat je je hond te leert correct te reageren op dingen die hem angstig maken. Honden die op andere honden reageren bijvoorbeeld, kunnen gemakkelijk leren kalm te zijn als ze de juiste training krijgen.

8. Kalmerende middelen van de dierenarts

 De dierenarts kan een licht kalmerend middel voorstellen voor honden die extreem reageren, zoals honden die bang zijn voor vuurwerk of honden die niet goed kunnen reizen. De dierenarts kan alternatieve methoden voorstellen, zoals een Antistress vest (Thundershirt) of andere soortgelijke producten.

9. Massagetherapie

Net zoals we misschien naar een spa gaan om te ontspannen of spanning los te laten, zal een zachte massage de opgebouwde spanning in het lichaam loslaten, waardoor je hond langzaam zal ontspannen. De beste plaats om te beginnen is waar je hond zich het prettigst voelt om aangeraakt te worden. Begin daar en werk langzaam over het hele lichaam, vermijd gebieden die je hond vervelend vindt. Zelfs slechts 10 minuten kan al helpen om een ​​nerveuze of angstige hond te kalmeren.

10. Doga

Doga is eigenlijk gewoon yoga voor mensen, waarbij je je hond toestaat om mee te doen. De rustgevende muziek en langzame bewegingen helpen je hond te ontspannen. Honden zijn sterk afgestemd op hun omgeving. Als je zelf gestrest of angstig bent, zal je hond het vaak voelen. Door je hond te betrekken bij je Yoga routine, kunnen jullie samen beter leren ontspannen.

Als je meer wil weten over Doga, kun je het boek Doga Yoga For You & Your Dog lezen.

Wat zijn de symptomen van stress bij honden?

Stress en angst kunnen zich bij honden op veel verschillende manieren tonen. Honden zijn meesters in het verbergen van hun pijn totdat het probleem ernstig is. Je denkt misschien dat je hond best gelukkig is, maar in werkelijkheid voelt hij zich depressief of angstig. Als je de tekenen kent waarop je moet letten, wordt het behandelen van je hond veel gemakkelijker.Honden met stress laten soms maar één symptoom zien, maar stress kan zich op veel verschillende manieren uiten bij je hond. Symptomen van stress bij honden zijn onder meer:

 •  Rillen
 • Lippen likken
 •  Regelmatig geeuwen
 •  Meer of minder slapen
 •  Hijgen
 •  Zeuren en piepen
 •  Grommen of blaffen
 •  Oren naar achteren dragen
 •  Staart tussen de poten dragen
 •  Oogcontact vermijden
 •  Overmatig verharen of doffe vacht
 •  Huidirritatie en krabben
 •  Spijsverteringsproblemen
 •  Verlies van eetlust
 •  Gewichtsverlies
 •  Destructief gedrag
 •  Plassen in huis
 • Slecht concentratievermogen

Elke hand is anders, en zal op een andere manier omgaan met stress. Sommige honden worden hyperactief en vervelend, terwijl anderen zich juist terugtrekken en agstig gedrag vertonen.

Als de dierenarts een medische oorzaak uitsluit, kun je thuis of tijdens wandelingen op zoek gaan naar triggers. Dit zijn de meest voorkomende omgevingen waarin honden zich bang of angstig voelen.

Veelvoorkomende oorzaken van stress bij honden

Er zijn veel situaties die ervoor kunnen zorgen dat een hond zich gestrest voelt. Hoewel honden met een nerveuze of verlegen persoonlijkheid sneller last hebben van stress of angst, kan elke hond dit ervaren en zullen de triggers per hond verschillen. Hieronder lees je over de meest voorkomende oorzaken.

1. Harde geluiden

Dit kunnen bouwwerkzaamheden zijn, de stofzuiger, grasmaaier, vuurwerk of bijvoorbeeld het langsrijden van een motor. Honden hebben een veel gevoeliger gehoor dan mensen. Terwijl mensen frequenties tussen 20 en 20.000 Hz kunnen horen, kunnen honden een veel breder bereik horen, tussen 40 en 60.000 Hz. Elk geluid dat we horen, zal veel luider zijn voor je hond.

2. Verhuizen

Bij een verhuizing kan het gaan om het verhuizen van de hondeneigenaar en hond naar een nieuw huis, maar ook het verhuizen van de hond naar een nieuw gezin. Nieuwe omgevingen, geluiden en geuren kunnen overweldigend zijn, vooral voor asielhonden, en het kan even duren voordat ze zich hebben gevestigd.

3. Alleen zijn

Of je nu aan een nieuwe baan bent begonnen of gewoon een dagje op pad gaat, de kans is groot dat je hond zich behoorlijk angstig zal voelen als hij niet gewend is om langere tijd alleen gelaten te worden.

4. Bezoek en vreemde mensen

De meeste honden vinden het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten, maar voor sommige honden is dit een enge ervaring. Honden die niet goed gesocialiseerd zijn, honden met trauma of honden met een verlegen persoonlijkheid, kunnen vreemden als behoorlijk verontrustend ervaren.

5. Langdurige opsluiting

Laat je hond niet langer dan 3 of 4 uur in zijn bench overdag. Langdurige opsluiting kan verhoogde stressniveaus veroorzaken, die vervolgens tot destructief gedrag kunnen leiden. Sluit je hond alleen op in een bench als het echt niet anders kan en geef je hond voldoende beweging.

6. Ziekte

Ziek zijn is zeker niet leuk en sommige honden zullen als ze ziek zijn tekenen van stress vertonen. Dit kan het gevolg zijn van veelvuldig braken, pijn of andere symptomen die ze kunnen ervaren. Eventuele regelmatige bezoeken aan de dierenarts voor behandeling zullen hun stressniveau alleen maar vergroten.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...