4 slimme manieren om een hond thuis te wegen

4

Om het gewicht van je hond goed in de gaten te kunnen houden, zul je hem af en toe moeten wegen. Vaak kun je op het zicht en gevoel beoordelen of je hond te zwaar of te licht is, maar het gewicht geeft je nog meer informatie.

Het wegen van een kleine hond is natuurlijk minder ingewikkeld dan het wegen van een grote hond. Grote en kleine honden kunnen echter allebei thuis gewogen worden, bij grote honden zijn er alleen wat aanpassingen nodig.


TOP TIP

Moet je je hond regelmatig wegen vanwege gezondheidsproblemen, overgewicht, ondergewicht of misschien omdat ze drachtig is? Dan is het een goed idee om in een hondenweegschaal te investeren als je een grote hond hebt. Dit scheelt je een hoop gedoe, en zorgt ervoor dat je het gewicht van je grotere hond makkelijk bij kunt houden. De weegschaal van T-Mech is met een prijs van 160 euro een van de voordeligste opties om je grote hond zelf thuis te wegen.


Hieronder kun je een aantal manieren vinden om je hond thuis te wegen.Samen op de weegschaal

Heb je een kleine hond of ben je sterk? Dan kun je je hond heel makkelijk wegen door je hond op te pakken en samen op de weegschaal te gaan staan. Trek daarna je eigen gewicht af van het gewicht samen met je hond, en je weet hoeveel je hond weegt.

Deze manier werkt goed voor honden tot 20 kg, maar daarna kan het lastig worden om je hond te dragen. Je kunt natuurlijk een sterk persoon vragen je grotere hond te dragen, maar niet elke grote hond vindt het fijn om opgepakt te worden.

Maak een platform voor je weegschaal

Bij sommige weegschalen kun je een platform maken met behulp van een plank, maar niet elke weegschaal is hier geschikt voor. Je hebt een weegschaal nodig die volledig plat is, ook aan de randen meet en waarvan je het gewicht nog af kunt lezen als er een plank op ligt.

Je kunt hiervoor het beste een pakketweegschaal gebruiken. Deze hebben een klein platform en een schermpje aan een kabeltje waarop je het gewicht af kunt lezen. Bij deze weegschalen kun je het oppervlak makkelijk vergroten door er een dunne, lichte plank op te leggen zodat je hond erop kan staan.

Een pakketweegschaal is een handige en relatief goedkope manier om je hond thuis te wegen. Deze weegschalen kosten een stuk minder dan een echte hondenweegschaal, en met een beetje oefening werken ze net zo goed.


TOP TIP

Deze pakketweegschaal van oneconcept is een goed voorbeeld van een weegschaal die je zo kunnen gebruiken bij een grotere hond.


Gebruik twee weegschalen

Als je twee weegschalen in huis hebt, kun je hiermee een grote hond wegen. Zet de weegschalen bij elkaar, en zet de voorpoten op de ene weegschaal en de achterpoten op de andere. Vervolgens kun je de beide gewichten bij elkaar optellen.Bij deze methode kan het handig zijn om met twee personen te meten, zodat je op hetzelfde moment de gewichten van beide weegschalen af kunt lezen. Je zult merken dat je hond zijn gewicht constant iets verplaatst als hij niet perfect stilstaat, waardoor de getallen wat kunnen verspringen.

Deze methode is niet zo precies als de andere manieren van wegen, maar het geeft je een goede schatting. Het is daarnaast een goedkope optie voor grote honden omdat je meestal alleen een extra weegschaal voor mensen erbij hoeft te kopen, als je deze nog niet hebt.

Leer je hond op een weegschaal te staan

Een weegschaal voor mensen is geschikt voor kleine hondjes als hij gevoelig genoeg is. Soms is een keukenweegschaal geschikter voor hondjes die minder dan 5 kg wegen.

Ook grotere honden kunnen in principe gewoon op een weegschaal voor mensen gewogen worden, maar het probleem is natuurlijk dat ze er niet zo gemakkelijk op kunnen staan.

Met een beetje training kun je je hond zo leren zitten of staan dat het wel past. Voor hele grote honden wordt het echter steeds lastiger, waardoor je een andere manier moet proberen.

Bekijk hier een filmpje waarin je verschillende manier kunt zien om je grotere hond te leren op een personenweegschaal te staan.

Hoe weeg je een kleine hond thuis?

De beste manier om een kleine hond thuis te wegen, is door hem simpelweg op een personenweegschaal te zetten. Als je hondje niet stil wil staan, kun je hem natuurlijk ook vasthouden en vervolgens samen op de weegschaal gaan staan.Niet elke weegschaal is precies, en veel weegschalen ronden af op halve kilo’s. Voor hele kleine hondjes zijn ze niet zo nuttig, omdat je het gewicht in grammen moet weten. Voor hondjes onder 5 kg is een keukenweegschaal, of kleine dierenweegschaal zoals deze van WeighJo een goede optie. Deze kun je gebruiken voor honden tot een gewicht van 10 kg.

Hoe weeg je een middelgrote hond thuis?

Het wegen van een hond met een gewicht tot 20-25 kg vergt wat meer creativiteit. Vaak passen deze honden niet op een personenweegschaal, en je kunt ze ook niet zo makkelijk meer tillen.

Een sterk persoon kan de hond met behulp van de eerste methode wegen, door samen op de weegschaal te gaan staan. Als dit niet lukt om welke reden dan ook, is het een optie om twee weegschalen te gebruiken of je hond op een klein oppervlak te leren staan.

Ook de methode met weegschaal en een extra platform is geschikt voor middelgrote honden, maar je hebt hiervoor wel een geschikte weegschaal nodig, zoals een pakketweegschaal.

Hoe weeg je een grote hond thuis?

Honden die meer dan 30 kg wegen, kunnen een uitdaging zijn om zelf thuis te wegen. Voor deze honden is het niet zo comfortabel als ze opgetild worden, zelfs als het je zelf nog wel lukt om je hond op te tillen.

Extreem grote honden, zoals Duitse Doggen, kunnen zelfs rond de 80 kg wegen. Deze til je natuurlijk helemaal niet meer op, tenzij je de sportschool heel regelmatig bezoekt.

Honden van meer dan 30 kg kun je het beste thuis wegen met twee weegschalen, hoewel een pakketweegschaal met een extra platform ook nog een optie kan zijn. Als je het platform erg groot maakt, kan de constructie onstabiel worden. Zorg ervoor dat je hond er niet af kan glijden, en het platform in de vorm van bijvoorbeeld een plank niet weg kan schieten.

Breng je hond bij de dierenarts om hem te wegen

Lukt al het bovenstaande niet? Dan kun je meestal gratis gebruikmaken van de weegschaal bij de dierenarts. Deze weegschalen zijn gemaakt voor honden van elke grootte, en je hond kan er zo opstappen.

De makkelijkste en goedkoopste manier om je hond te wegen is door met hem bij de dierenarts langs te gaan en hem daar op de huisdierenweegschaal te wegen.

Waarom is het belangrijk om je hond te wegen?

Het gewicht van je hond kan een enorme impact hebben op zijn leven. Door overgewicht wordt er teveel druk uitgeoefend op de gewrichten en de wervelkolom. Het kan ook ademhalingsmoeilijkheden en hartproblemen veroorzaken. Honden met ondergewicht zullen moeite hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden, spieren en kracht verliezen en een zwakker immuunsysteem hebben.

Purina voerde een 14 jaar durend onderzoek uit naar het ideale lichaamsgewicht en ze ontdekten dat honden die op hun ideale lichaamsgewicht werden gehouden bijna 2 jaar langer leefden dan hun nestgenoten die zoveel mochten eten als ze wilden. Overgewicht of ondergewicht kan het leven van een hond aanzienlijk verkorten, dus het is erg belangrijk om het gewicht van je hond in de gaten te houden.

Een tweede reden om het gewicht van je hond te weten, is voor het toedienen van medicatie. De meeste vlooienmiddelen en ontwormingsmiddelen moeten afgestemd zijn op het gewicht van je hond. Een klein hondje heeft natuurlijk veel minder medicatie nodig dan een grote, en als je een verkeerde hoeveelheid geeft kan dit zelfs gevaarlijk zijn.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...