5 redenen waarom je hond in huis plast en wat je eraan kunt doen

5

Hond plast in huis? Het bezitten van een hond betekent dat je af en toe ook ongelukjes kunt verwachten. Honden kunnen niet communiceren zoals mensen dat kunnen, dus leren ze op andere manieren te signaleren wanneer ze iets nodig hebben.

Voor veel hondeneigenaren is het een raadsel waarom hun pup of volwassen hond regelmatig in huis plast. In huis plassen is een heel vervelend probleem dat verschillende oorzaken kan hebben, en op verschillende manieren opgelost kan worden.

5 redenen waarom een hond in huis plast

Er zijn veel redenen waarom een ​​zindelijke hond binnen kan gaan plassen. Door de oorzaak van het gedrag te achterhalen, kun je voorkomen dat dit opnieuw gebeurt. Je kunt de oorzaak achterhalen, door te onderzoeken wanneer je hond in huis plast, welke situaties dit stimuleren en door te kijken naar symptomen van gezondheidsproblemen.1. Onvoldoende plaspauzes

Soms is het eenvoudigste antwoord de juiste. Zindelijke honden weten dat ze niet binnenshuis moeten plassen, maar ze moeten nog steeds toegang hebben tot een buitenruimte om hun behoefte kwijt te kunnen.

Honden kunnen hun plas niet oneindig lang ophouden, dus probeer je routine aan te passen om je hond meer gelegenheid te geven voor toiletpauzes. Een goede regel is niet meer dan 3 uur tussen toiletbezoekjes voor kleine rassen en niet meer dan 4 uur voor middelgrote of grote rassen.

Bij oudere honden moet je soms afwijken van je schema, en als een oudere hond in huis begint te plassen betekent dit vaak dat je hond minder controle begint te krijgen over zijn of haar blaas. Pas je schema aan, en laat je hond wat vaker uit.

Oplossing:


Als je teveel tijd tussen toiletpauzes houdt, is de oplossing voor plassen in huis natuurlijk simpel. Laat je hond regelmatiger en vaker uit, en het probleem zal waarschijnlijk verdwijnen.

Maak een vast schema voor wandelingen, en laat je hond na elk dutje en na elke voerbeurt uit. Een oude hond zul je misschien laat in de avond of ’s morgens heel vroeg nog een keer uit moeten laten.

2. Angst of stress

Er zijn verschillende redenen waarom een hond angst of stress kan ervaren. Een hond kan zich nerveus of angstig voelen door plotselinge veranderingen in huis, zoals een verhuizing, een nieuw huisdier, een nieuw familielid zoals een baby of een lid van het gezin dat vertrekt.

Andere triggers voor angst zijn onder meer luidruchtige huishoudelijke apparaten, bouwwerkzaamheden, vuurwerk en bezoek van vreemden. Ook alleen thuisblijven kan voor veel stress zorgen bij honden met verlatingsangst.Hond plast in huis

Honden vertonen duidelijke lichaamssignalen als ze nerveus zijn. De hond stopt zijn staart tussen zijn poten, vermijdt oogcontact en zoekt misschien naar schuilplaatsen.  Honden die nerveus of bang zijn, kunnen hierdoor hun plas laten lopen in huis.

Oplossing:

Als je eenmaal de oorzaak van de angst van je hond hebt ontdekt, kun je je hond helpen deze te overwinnen met behulp van training.

Soms lukt het je natuurlijk niet in je eentje, en dan kan het aan te raden zijn om een gedragstherapeut in te schakelen.

Kalmerende supplementen kunnen helpen bij de training, omdat ze de scherpe randjes van de angst bij je hond weg kunnen nemen. Hierdoor leert je hond sneller en kan hij zich beter concentreren op de training.

Lees hier alles over kalmeringsmiddelen voor honden: ‘Welk kalmeringsmiddel past het beste bij jouw hond. Kalmerende feromonen, zoals die van Adaptil, worden bijvoorbeeld veel gebruikt bij honden die angstig of nerveus zijn.

3. Geur verspreiden (reuen)

Een zindelijke reu kan plotseling binnenshuis beginnen te plassen wanneer hij volwassen is. Het is een natuurlijk instinct van reuen om hun territorium te markeren door te plassen. Hierdoor weten andere honden wie er in de buurt is.

Geurmarkering komt vrij vaak voor bij niet-gecastreerde reuen, omdat ze nog steeds een hoog testosterongehalte in hun lichaam hebben. Door je hond te laten castreren, kan het markeergedrag verminderen.

Reuen die markeren in huis, zullen vaak kleine beetjes plassen tegen meubels of tafels in je huis. Als je een reu hebt die regelmatig op verschillende plekken in huis kleine beetjes plast, dan kun je ervanuit gaan dat het om geurmarkeren gaat.

Oplossing:

Als je hond een jonge reu is en hij al zindelijk is, kun je overwegen hem te laten castreren. Sommige eigenaren zijn van mening dat dit een onnodige procedure is, maar er bestaat een kans dat je hond in huis gaat markeren zodra hij volwassen is.

Dit komt vooral veel voor als er ook andere honden in huis wonen, of als je bijvoorbeeld op bezoek bent bij iemand met een andere hond. Markeren is natuurlijk gedrag, en het kan lastig zijn om dit weer af te leren.

Je kunt het gedrag afleren, maar je moet dan goed op je hond letten, op tijd corrigeren, en dit combineren met beloningen buiten als je hond plast waar je dat wil. Als je te laat corrigeert, zal je hond het niet begrijpen.

Op het moment dat je hond zijn poot optilt, kun je hem bijvoorbeeld laten schrikken door te klappen, nee te roepen, of iets anders te doen dat de aandacht van je hond trekt. Neem hem daarna mee naar buiten, of breng de hond naar je tuin zodat hij leert waar hij mag plassen.

Als je je reu laat castreren worden zijn hormoonspiegels verlaagd en wordt de drang naar geurmarkering minder. Soms is het heel moeilijk om het markeren in huis af te leren, zeker als je een intacte reu samen met andere honden hebt.

In zo’n geval kun je een plasband gebruiken om ervoor te zorgen dat je meubels schoon blijven, en de hond geen nieuwe interessante ruikende plekken maakt door ergens tegenaan te plassen. Een voorbeeld van een fijne band, is de plasband van Simple Solutions.4. Meer zindelijkheidstraining nodig

Het vroegtijdig stoppen van zindelijkheidstraining komt veel voor bij nieuwe hondenbezitters. Je merkt dat je hond je een seintje geeft wanneer hij uitgelaten moet worden, dus je gaat er natuurlijk van uit dat zijn zindelijkheidstraining voltooid is.

Hond plast in huis

Elke hond jonger dan een jaar kan nog steeds een ongelukje krijgen, net zoals mensenkinderen dat doen als ze zindelijk zijn. Het is belangrijk om de zindelijkheidstraining een tijdje voort te zetten, ook als je hond het lijkt te hebben geleerd.

Oplossing:

Als je hond in huis plast omdat de zindelijkheidstraining nog niet goed bevestigd is, is de oplossing natuurlijk om even een paar stappen terug te doen. Neem je jonge hond weer wat vaker mee naar buiten voor kleine plasrondes.

In huis plassen komt vaker voor bij jonge honden, en is meestal geen reden om je grote zorgen te maken. Het komt vaker voor bij kleine hondjes. Let goed op signalen dat je hond naar buiten moet voor een grote of kleine boodschap, en doe dit direct.

Heb je het idee dat je jonge hond meer plast dan normaal, of meer drinkt dan normaal? Dan is een bezoekje aan de dierenarts zeker de moeite waard.

5. Ziekte

In huis plassen, of vaker moeten plassen dan normaal, zijn symptomen van veel verschillende ziekten. Infecties, gastro-intestinale aandoeningen of aandoeningen zoals diabetes zorgen er vaak voor dat een hond dorst krijgt, zodat hij meer water drinkt dan normaal. Ook een blaasontsteking kan er natuurlijk voor zorgen dat je hond vaker moet plassen dan anders.

Dit betekent op zijn beurt dat de hond vaker moet plassen, waardoor de kans groter is dat hij dit binnenshuis doet. Door de ziekte te behandelen, worden verdere ongelukken voorkomen, omdat de hond niet langer last heeft van overmatige dorst.

Oplossing:

Voor honden die aan een ziekte lijden, is het behandelen van de ziekte meestal voldoende om in huis plassen verder te voorkomen. Tijdens het herstel moet je je hond vaak wat vaker uitlaten om ongelukjes te voorkomen.

Soms moet de hond zo vaak plassen dat dit niet voldoende is, en dan kun je tijdelijk puppy trainingspads gebruiken om je huis te beschermen tegen schade door vocht. De pads van Petsentials hebben een fijne prijs en een goede kwaliteit, en worden vaak gebruikt door hondeneigenaren.

Laatste tips voor honden die in huis plassen.

Wat de reden ook is voor het plotselinge plassen binnenshuis, het belangrijkste om te onthouden is dat je je hond nooit straft als hij in huis geplast heeft. Dit zal hem alleen nerveus maken als hij weer moet plassen en in plaats van te proberen je een signaal te geven, zal hij op zoek gaan naar plekken om te plassen waar je hem niet kunt zien.

Het is het beste om het ongeval volledig te negeren, het gebied schoon te maken en door te gaan met je normale routine. Het laatste dat je wilt doen, is ervoor zorgen dat je hond zich ongemakkelijk voelt of bang is om aan te geven dat hij naar buiten moet.

Je kunt je hond wel corrigeren als het om markeren gaat, maar ook dan geldt dat je dit niet doet als het kwaad al geschied is, en natuurlijk dat je je hond niet slaat of schopt. Probeer de aandacht van je hond te krijgen zodra je een poot omhoog ziet gaan, en laat het alternatief zien door hem naar buiten te brengen.

Als je moeite hebt om de oorzaak van het plassen in huis te achterhalen, probeer dan de zindelijkheidstraining opnieuw te herhalen en laat je hond controleren door een dierenarts om een ​​medische oorzaak uit te sluiten, zelfs als je hond geen ziekteverschijnselen vertoont.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...