Klappertanden bij honden is gedrag dat nogal vreemd lijkt als je het niet hebt meegemaakt. De hond klappert met zijn tanden, bijna als een persoon die rilt en het koud heeft.
Honden klappertanden echter meestal niet omdat ze het koud hebben, maar omdat ze iets interessants ruiken of opgewonden zijn. Ze kunnen echter ook klappertanden als ze angstig of nerveus zijn, pijn hebben, koorts hebben of onderkoeld zijn en bij sommige neurologische problemen zoals epilepsie.
TOP TIP
Vind je het interessant om te lezen over hoe honden de wereld ervaren? Een van de leukste en meest leerzame boeken over honden op dit moment is De wereld van de hond. In dit boek word je meegenomen in de belevingswereld van je hond. Dit kan je helpen je hond beter te leren begrijpen en trainen.
Waarom klapperen honden met hun tanden? Heeft dit gedrag enig nut?
Zoals met de meeste dingen die honden doen, heeft klappertanden in feite een doel. Om erachter te komen waarom honden met hun tanden klapperen, moeten we eerst kijken naar de organen die zich in hun snuit bevinden.
Klappertanden door interessante geuren
In het gehemelte van je hond bevindt zich een speciaal orgaan, het vomeronasale orgaan. Als een hond lucht inademt, wordt dit langs het orgaan van Jacobsen gevoerd, waardoor de hond geurdeeltjes goed kan waarnemen.
Het vomeronasale orgaan helpt echter niet alleen bij het ruiken van de geuren waaraan je denkt, het orgaan dient vooral om de geur van feromonen te decoderen.
Feromonen zijn chemicaliën die kunnen helpen bij communicatie en komen voor bij alle soorten, inclusief de mens. Ze hebben geen specifieke geur, zoals de meeste geuren, en communiceren in plaats daarvan berichten via hun moleculaire structuur.
Honden laten feromonen achter op allerlei plaatsen, en om deze beter te kunnen ruiken en beoordelen, kan je hond gaan klappertanden.
Door te klappertanden tijdens het snuffelen, dwingt je hond lucht in de mond naar het vomeronasale orgaan. Hierdoor kan hij de geuren en feromonen extra goed waarnemen. Eigenlijk “proeft” je hond de geur.
Klappertanden door interessante geuren komt veel vaker voor bij intacte reuen, omdat ze zo kunnen bepalen of een andere reu op hun territorium is, en of een teef loops is.
Alle honden kunnen echter klappertanden wanneer ze snuffelen aan een plek waar voor de hond een interessante geur aanzit. Je merkt misschien dat je hond met zijn tanden klappert tijdens het snuffelen van plekken tijdens een wandeling, of zelfs tijdens het snuffelen aan je broekspijp als je thuiskomt en naar een andere hond ruikt.
Klapperen van de tanden door de geur van andere honden kan ook gepaard gaan met overmatig kwijlen, vooral als een intacte reu anticipeert op de geur van een loops teefje.
TOP TIP
Als je een reu hebt die dit doet, en constant afgeleid is door teefjes, dan kun je zijn hormonen helpen kalmeren door hem het supplement Provarium Breeding van Groene Os bij te voeren. Dit supplement bevat monnikspeper, een plant die de seksuele driften van je reu kan helpen verminderen.
Klappertanden door opwinding
Als je hond met zijn tanden klappert en op dat moment niet op een specifieke plek snuffelt of gesnuffeld heeft, doet hij dit waarschijnlijk om een andere reden. Het is meestal vrij duidelijk wanneer een hond met zijn tanden klappert. Vaak is hij intens aan iets aan het ruiken, vergeleken met wanneer hij in een andere context met zijn tanden klappert.
Een van de redenen dat een hond met zijn tanden kan klapperen is opwinding. Net zoals mensen, kunnen honden rillen van opwinding of zenuwen. Ditzelfde soort gevoel kan ervoor zorgen dat een hond van opwinding klappertandt.
Dit gedrag doet zich vaak voor vlak voordat je een bal gooit, of wanneer je op het punt staat je hond te voeren en ze super opgewonden zijn over het vooruitzicht van iets lekkers.
Veel honden happen ook in de lucht als ze opgewonden zijn, wat verrassend en zorgwekkend kan klinken voor de nietsvermoedende persoon.
Klappertanden door stress of angst
Angst en stress zijn andere redenen waarom je hond kan klappertanden. Honden kunnen, net als mensen, met hun tanden klapperen als ze nerveus zijn.
Je kunt zien of je hond klappertandt door angst of opwinding door naar zijn algehele lichaamstaal te kijken.
Een nerveuze hond zal waarschijnlijk ook geeuwen, rillen, zijn lippen likken, proberen zichzelf klein te maken of zich verstoppen. Opgewonden honden hebben daarentegen vaak gespitste oren, een zachte mond en een veerkrachtige, trotse lichaamstaal.
Door de algemene lichaamstaal van honden te begrijpen, kun je een beter beeld krijgen van wat er in het hoofd van je hond omgaat dan wanneer je je op één specifiek aspect van de lichaamstaal van je hond concentreert.
TOP TIP
Bij angstige of nerveuze honden, kan het supplement Feelings Control van Sensipharm vaak helpen bij het kalmeren van de hond. Training is daarnaast ook heel belangrijk, maar een supplement dat de scherpe randjes van de angst of stress afhaalt, zorgt er vaak voor dat je hond makkelijker te trainen is.
Klappertanden door kou of koorts
Sommige honden klapperen met hun tanden als ze rillen. Ze kunnen rillen door verkoudheid of door hoge koorts. Dit gebeurt meestal met rillingen van het hele lichaam, in plaats van vanzelf.
Je kunt de temperatuur van je hond opmeten met behulp van een thermometer. Een normale temperatuur van honden ligt tussen de 38 en 39°C. Als je geen thermometer hebt, kun je ook aan de oren en poten van je hond voelen. Als deze duidelijk kouder of warmer voelen dan normaal, is het waarschijnlijk dat je hond onderkoeld is of koorts heeft.
Orale pijn en klappertanden
Gezondheidsproblemen, met name die met betrekking tot de bek van de hond, zijn een reden waarom je hond kan gaan klappertanden.
Als je hond bijvoorbeeld pijn in zijn bek heeft, kan hij of zij klappertanden om met zijn ongemak om te gaan.
Ernstige tandvleesaandoeningen, gebroken tanden en blootliggende zenuwen zijn enkele van de vele problemen die kunnen optreden in de bek van een hond.
Honden die met hun tanden klapperen vanwege orale pijn, kauwen vaak ook slechter op hun voedsel, spelen minder enthousiast met speeltjes, willen vaak niet dat je hun kop aanraakt, en ze kunnen overmatig kwijlen. Je kunt ook vieze geuren of afscheiding uit de bek opmerken.
Het is belangrijk dat je de tanden van je hond regelmatig door de dierenarts laat onderzoeken. Bij honden wordt een tandreiniging onder narcose gedaan. Hierdoor kan een dierenarts röntgenfoto’s kan maken om onderliggende problemen op te sporen, de tanden van de hond schoon kan maken en eventuele probleemgebieden nauwkeurig kan onderzoeken.
Je kunt ook de tanden van je hond poetsen om een goede mondhygiëne te behouden en het risico op tandproblemen in de toekomst te verkleinen.
Het is handig om je hond te leren accepteren dat zijn bek wordt vastgehouden. Wanneer je dit je hond hebt aangeleerd, kun je regelmatig zijn gebit kan controleren. Je zult eventuele breuken of breuken in de tanden of tekenen van ziekte kunnen opmerken. Hierdoor kun je een groter probleem voorkomen.
Klappertanden door neurologische problemen
Af en toe kan klappertanden een teken zijn van een ernstige neurologische conditie, maar dan treedt het op samen met andere ernstige tekenen dat er iets mis is. Deze symptomen zijn onder meer gezichtsverlamming, hangende oogleden, onnatuurlijke oogbewegingen en andere problemen.
Honden met epilepsie bijvoorbeeld, klappertanden vaak tijdens een epileptische aanval. Een epileptische aanval kan verschillen in ernst. Meestal is het duidelijk dat het om een epileptische aanval gaat als de hond ook klappertandt, aangezien dit voornamelijk gebeurt als hij het bewustzijn verliest.
Hoe weet je waarom je hond met zijn tanden klappert?
Door naar de lichaamstaal van je hond en de situatie te kijken, kun je vaak goed achterhalen waarom de hond met zijn tanden klappert. In de meeste gevallen zal het gaan om lekkere geuren.
Als je hond tijdens een wandeling aan het snuffelen is en daarbij af en toe met zijn tanden klappert, hoef je je geen zorgen te maken. Dit is natuurlijk en onschuldig gedrag.
Ook bij klappertanden door opwinding is dit het geval. Je kunt hieruit wel opmaken dat je hond misschien iets te nerveus of opgewonden is, en dit kan iets zijn om aan te werken. Dit is natuurlijk helemaal het geval als angst of stress de oorzaak is van het klappertanden.
Meestal zijn er ook andere symptomen aanwezig als de hond klappertandt door een gezondheidsprobleem. Meet de temperatuur van je hond, om koorts of onderkoeling uit te sluiten.
Als je hond symptomen vertoont van tandpijn, is het altijd goed om de bek door de dierenarts te laten controleren. Vaak zullen er andere symptomen aanwezig zijn, zoals een vieze geur, en voorzichtig of weinig eten.
Neurologische problemen kunnen heel duidelijk zijn, maar ook heel subtiel. Een hond kan bijvoorbeeld een lichte epileptische aanval hebben waarbij hij alleen wat vreemd gedrag kan vertonen, zoals trekken met een poot of vreemde bewegingen met het hoofd.
Als je hond klappertandt en je vermoedt dat dit te wijten is aan een gezondheidsprobleem. Het is dan belangrijk dat je de hond naar de dierenarts brengt voor een controle.