9 redenen waarom jouw hond aan zijn poot likt

9

Je hond likt aan zijn poot? Wanneer je hond zich plotseling anders dan normaal gedraagt, kan je je daar als hondeneigenaar zorgen over maken. Een veelvoorkomend gedrag dat de meeste honden op een bepaald moment in hun leven zullen vertonen, is het overmatig likken van een of meerdere poten. Er zijn veel oorzaken, soms doet je hond dit vanwege een klein ongemak, maar soms is er ook veterinaire hulp nodig om het probleem aan te pakken.

Het is belangrijk om te onderzoeken of je hond gewoon vuil van zijn poot likt of misschien pijn of jeuk heeft, waardoor hij zijn poot niet met rust wil laten.

Waarom likt mijn hond steeds aan zijn poot

Poten likken door een vreemd voorwerp in de poot

We wandelen dagelijks met onze honden, dus het is niet verwonderlijk dat ze af en toe viezigheid in hun vacht krijgen. Dit kan aarde, gras of plakkerig eendenkroos zijn waardoor de vacht helemaal in de knoop raakt. Je hond likt misschien aan zijn poot om te proberen iets dat aan zijn vacht gekleefd zit te verwijderen. Meestal likt je hond zijn poten dan eenmalig, en zal er na een tijdje mee stoppen.

Het komt echter ook voor dat er iets vast zit in de poot van je hond. De kussentjes van een hond zijn gevoelig, net als de huid op de toppen van je vingers. Een kleine splinter of doorn van een struik kan ongemak veroorzaken. Honden zullen instinctief likken om de pijn en irritatie te verzachten.Hond likt poot

Vooral grasaren kunnen boosdoeners zijn, ze hebben weerhaakjes waardoor ze steeds dieper in de poot van je hond vastraken. Als je geluk hebt, kun je de grasaar zelf verwijderen, maar het komt vaak voor dat de dierenarts hem moet verwijderen.

Controleer de poten van je hond na elke wandeling, zeker als hij veel door gras loopt en aan zijn poten likt na de wandeling. Als je een splinter of iets anders scherps in zijn poot ziet, kun je het beste veterinaire hulp zoeken in plaats van deze er zelf uit te halen. Een kleine glasscherf kan meer schade aanrichten als het te snel of schuin uit de poot wordt getrokken.

Likken aan poten door te lange nagels

Hondennagels worden gevormd uit keratine, hetzelfde als menselijke nagels, dus ze groeien continu. Als ze niet worden geknipt, worden ze uiteindelijk te lang. Als de nagels van je hond zo lang zijn dat ze de grond raken, zullen ze ongemak veroorzaken als je hond loopt.

De nagel kan ook krullen als hij groeit, waardoor hij in de poot kan groeien. Dit is zeker pijnlijk en kan ook infecties veroorzaken als het niet snel wordt behandeld. Als je merkt dat je hond overmatig aan zijn poot likt maar geen vreemde voorwerpen ziet, probeer dan zijn nagels af te knippen. Het kan zijn dat ze langer zijn gegroeid waardoor het onprettig voelt voor de hond.

Sommige hondeneigenaren vinden het knippen van de nagels van hun hond eng of moeilijk. Zeker als de nagels zwart zijn, kan het moeilijk zijn om te bepalen tot hoever je kunt knippen. Daarnaast vinden veel honden de handeling vervelend waardoor ze niet stil zitten. Je kunt dan een elektrische nagelvijl gebruiken, zoals deze van Lifegoods. Zo kun je de nagels geleidelijk korter veilen, waardoor de kans op ongelukjes een stuk kleiner is. Het is ook makkelijker om de nagels bij te houden door elke week een klein stukje af te vijlen.

Poot likken door vlooien en teken

Hoewel we parasieten zoals vlooien en teken proberen te voorkomen, zullen de meeste honden wel een keer met deze vervelende parasieten te maken krijgen. Vlooienbeten jeuken erg en je hond zal continu aan het gebied  waar de vlo gebeten heeft knabbelen of likken totdat de jeuk uiteindelijk verdwijnt.

Teken hebben alleen hun kop onder de huid. De rest van het lichaam bevindt zich boven de huid. Als je hond een teek op zijn poot heeft, zal hij aan het gebied likken om te proberen de teek van zijn huid los te maken. Door je hond regelmatig te borstelen en zijn vacht te controleren, kun je gemakkelijker vlooien en teken zien.

LEES MEER

Wat te doen als de nagel van je hond eraf gescheurd is?

Denk eraan om je regelmatige vlooien- en tekenpreventieroutine bij te houden en praat met je dierenarts als je beten of huidirritatie op de huid van je hond opmerkt. Het speelsel van vlooien en teken kan een allergische reactie veroorzaken.Lees hier meer over vlooienmiddelen voor honden, om een goede keuze te maken die past bij jouw situatie en je hond(en).

Likken aan poten door Allergieën

Zoals hierboven vermeld, kunnen sommige honden allergisch zijn voor parasitair speeksel, maar er zijn andere dingen waardoor je hond allergische reacties kan krijgen. Bepaalde schoonmaakmiddelen of wasmiddelen kunnen een jeukende huid veroorzaken. Als je onlangs je normale merk wasmiddel hebt gewijzigd, probeer dan terug te gaan naar het merk dat je eerder gebruikte of wissel over op een merk voor een gevoelige huid.

Honden kunnen allergieën voor pollen ontwikkelen. Als je hond allergisch is voor pollen, zal hij zijn poten het vaakst likken aan het begin van de lente en in de vroege zomer. Je kunt de hondenpoten met koud water spoelen om de jeuk te verminderen. De dierenarts kan ook antihistaminica voorschrijven om de jeuk te bestrijden.

Hond likt poot

Bepaalde ingrediënten in het voer van uw hond kunnen jeukende huid en vachtverlies veroorzaken. Een recente verandering in het dieet van uw hond kan een jeukende huid veroorzaken en zal ervoor zorgen dat uw hond gaat likken om de jeuk te stoppen. Het is een goed idee om uw dierenarts een allergietest te laten uitvoeren om te zien of uw hond ergens allergisch voor is. Ze zullen geschikte merken kunnen aanbevelen om herhaling van de jeukende huid te voorkomen.

Je kunt proberen de jeuk te stillen door een beetje azijn op de pootjes te smeren. Een creme of spray op natuurlijke basis, zoals Puur Derma, kan ook de jeuk helpen verlichten. Let er bij dit soort middeltjes altijd op dat je hond niet teveel aan de creme of spray likt.

Jeuk aan poten door losse haren

Ken je dat gevoel net na een knipbeurt als er een paar losse haren langs de achterkant van je T-shirt vallen? Dat is hoe honden zich kunnen voelen na een trimbeurt als de losse haren nog in hun vacht zitten. Haren kunnen gemakkelijk tussen hun tenen of onder hun nagels blijven steken. Je hond zal aan zijn pootjes likken om te proberen de haren te verwijderen.

Door de vacht van je hond droog te blazen met een haardroger, kun je eventuele haren verwijderen die de borstel mist en zal je je hond het ongemak van jeukende haren tussen zijn tenen besparen!

Likken aan pooit door open wond

Als je hond erin slaagt zijn poot te snijden, veroorzaakt dit een open wond, en je hond er meestal aan likken in een poging de pijn te verzachten en het gewonde gebied schoon te maken. Een kleine snee of klein wondje zal meestal binnen een dag genezen, tenzij je hond er aan blijft likken of knabbelen. Was met koud water en wikkel een klein verband om de poot. Verwijder het de volgende dag en controleer of het is genezen.Voor grotere wonden moet je veterinaire hulp inroepen. Het kan zijn dat je hond hechtingen nodig heeft om de wond gesloten te houden, zodat de huid kan genezen. Een dierenarts kan ook milde pijnstillers en antiseptica voorschrijven om op de wond aan te brengen om infectie te voorkomen.

Likken aan poten door gewrichtspijn

Aandoeningen zoals artritis kunnen behoorlijk pijnlijk zijn en de natuurlijke reactie van je hond is om te likken op het gebied van ongemak. Als je andere zaken hebt uitgesloten, is het het beste om een afspraak met je dierenarts te maken.

Bij gewrichtsproblemen krijgt je hond hoogstwaarschijnlijk ontstekingsremmende medicijnen en pijnstillers voorgeschreven. Door de zwelling en pijn onder controle te houden, verminder je de neiging van je hond om aan zijn poten te likken.

Als dit een aandoening is waar je hond al een tijdje last van heeft, kan het zijn dat zijn medicatiedosering niet meer geschikt is. Het aanpassen van de dosering zou het ongemak beter onder controle moeten houden en de neiging van je hond om te likken moeten stoppen.

Poten likken door stress

Als er iets verandert in de omgeving van je hond, bestaat de kans dat hij zich er niet prettig bij voelt. Reddingshonden of mensen met gevoelige persoonlijkheden zullen waarschijnlijk slecht omgaan met veranderingen.

Likken is een coping-mechanisme dat honden gebruiken om de angst die ze voelen te verzachten. Als je dierenarts geen medische oorzaak kan vinden voor het overmatig likken van je hond, denk dan aan je thuisomgeving. Is er recentelijk iets veranderd? Dit kan een nieuwe baby zijn of een ander huisdier, werkzaamheden in huis of misschien een verhuizing. Het kan zelfs iets eenvoudigs zijn, zoals het verplaatsen van de meubels of het bezoek van een vreemde.

Likken is een coping-mechanisme dat honden gebruiken om de angst die ze voelen te verzachten.

Om deze nerveuze reactie te bestrijden, moet je je hond laten zien dat elke verandering een positieve zaak is. Als je eenmaal de trigger hebt geïdentificeerd, kun je die gaan integreren in een dagelijkse training.

Afhankelijk van de verandering die is opgetreden, kun je advies inwinnen bij een hondentrainer. Deze zal je goede trainingstechnieken voor je hond kunnen laten zien, zodat je de stress kunt verminderen. Soms wordt het likken van de poten een automatische reactie voor je hond, een beetje zoals OCD bij mensen. Het kan nodig zijn deze gewoonte te doorbreken door ervoor te zorgen dat je hond een tijdje niet meer aan zijn poten kan likken.

Je kunt bijvoorbeeld een beschermkous van Trixie gebruiken, of een Comfy Cone. Dit voorkomt dat je hond de huid van zijn poot ernstig beschadigt door het obsessief likken, en kan het gedrag doorbreken. Het is ook belangrijk om te kijken naar manieren waarop je je hond bezig kunt houden, zodat hij minder aan zijn poten wil likken.

Hond likt poot

Likken aan poten door prikkende planten

Zeker in de zomer, zal het wel eens voorkomen dat je thuis komt en je hond ineens uitgebreid aan zijn poten begint te likken. Vaak zal hij ook wat trappen met zijn achterpoten door de jeuk. Soms begint dit al tijdens de wandeling.

De kans is dan groot dat je hond door brandnetels of een andere prikkelende plant heeft gelopen, waardoor zijn poten jeuken. Controleer de poten goed op wondjes of achtergebleven stekels, en spoel ze af met koud water. Een beetje azijn helpt soms ook. Meestal gaat de jeuk vanzelf weer weg.

Ga naar de dierenarts voor een behandeling

Het is altijd een goed idee om de dierenarts te raadplegen als je hond lang of vaak aan zijn poot blijft likken.  Als er een onderliggend probleem is, kan het overtollige vocht van het continue likken van je hond een secundaire bacteriële of schimmelinfectie veroorzaken. Dit kan de jeuk verergeren en ook andere symptomen veroorzaken. Honden onderzoeken alles met hun mond en hun speeksel bevat veel bacteriën.

Probeer de poten van je hond droog te houden om verdere infectie van het jeukende gebied te voorkomen. Je kunt ook je plaatselijke trimmer vragen om het haar op de poot van je hond te knippen, zodat je roodheid of zwelling beter kunt zien.

Het behandelen van de oorzaak van de jeuk is de beste manier om het overmatig likken te stoppen en te voorkomen dat het een gewoonte wordt. Als je niets doet, kan je hond blijven likken, zelfs nadat de pijn of jeuk afneemt, en dit kan tot verdere medische problemen leiden.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...