Het ontwormen van jouw hond: Niet alleen zijn inwendige parasieten – vaak eenvoudigweg “wormen” genoemd – een vies idee, maar ze kunnen ook een overvloed aan gezondheidsproblemen bij je hond veroorzaken.
In dit artikel zullen we de soorten parasitaire wormen onderzoeken die in het darmkanaal of het hart van je hond kunnen leven, de problemen die deze wormen kunnen veroorzaken en hoe je je hond op de juiste manier kunt ontwormen.
Symptomen van wormen bij honden
Niet alle parasitaire infecties bij honden zullen symptomen vertonen, daarom zijn preventieve middelen en een regelmatig fecaal monster belangrijk.
Enkele symptomen van darmparasieten zijn:
- Diarree
- Braken
- Bloedarmoede
- Een opgeblazen of dikbuikig uiterlijk
- Gewichtsverlies
Als je een van deze symptomen bij je hond ziet, of parasieten in de ontlasting of het braaksel van je hond vindt, is het tijd voor een dierenartsbezoek om de oorzaak van de symptomen van de hond vast te stellen. Een fecaal monster kan naar de dierenarts worden gebracht om te helpen zoeken naar wormen die het maagdarmkanaal van je hond infecteren.
Niet alle parasitaire infecties bij honden zullen symptomen vertonen, daarom zijn preventieve middelen en een regelmatig fecaal monster belangrijk.
Naast de symptomen van darmparasieten, kan je hond ook hoesten en moeizame ademhaling hebben wanneer je hond is geïnfecteerd met hartworm. Omdat hartwormen niet in het ontlastingsmonster van je hond voorkomen, is een bloedtest nodig om hartworm vast te stellen.
Soorten wormen bij honden
Er zijn verschillende soorten parasitaire wormen die bij honden kunnen worden aangetroffen. Enkele van de meest voorkomende worden hieronder behandeld.
Spoelwormen
Deze wormen zien er, als ze worden gezien in braaksel of uitwerpselen, vaak uit als witte spaghettinoedels en zijn de meest voorkomende interne parasiet bij honden. Spoelwormen vallen onder rondwormen, net zoals haakwormen en zweepwormen.
Sommige soorten rondwormen die honden kunnen treffen, kunnen ook mensen infecteren, dus wees voorzichtig bij het omgaan met puppy’s of honden met parasieten.
Bijna alle puppy’s worden geboren met spoelwormen, omdat deze wormen via het bloed in de baarmoeder en de moedermelk kunnen worden overgedragen. Dit is een van de redenen waarom het ontwormen van pups op een leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken oud aanbevolen wordt.
Als puppy’s niet worden behandeld voor spoelwormen, kunnen de wormen de groei van de puppy belemmeren en zelfs tot de dood leiden. Soms heeft de pup last van diarree, braken en een dikke buik. De volwassen rondwormen leven in de darm van de hond en voeden zich daar.
Honden en puppy’s kunnen op verschillende manieren spoelwormen krijgen. Naast de pups die spoelwormen oplopen voordat ze worden geboren, kunnen honden ook spoelwormen krijgen door melk te drinken van een besmette moeder, door een wild dier te eten dat spoelwormen droeg, of door spoelwormeieren of -larven op te nemen via de omgeving, vaak als er eerder ontlasting op die plek was achtergebleven. .

Omdat spoelwormen ook mensen kunnen infecteren, wat kan leiden tot oog-, long-, hart- en neurologische schade, is het belangrijk om je hond vrij te houden van parasieten om jezelf ook te beschermen. Door de ontlasting onmiddellijk op te ruimen en daarna je handen te wassen, wordt voorkomen dat de grond besmet raakt en wordt voorkomen dat de parasiet per ongeluk door de hond wordt ingeslikt.
Haakwormen
Deze parasiet kan je hond gemakkelijk besmetten, aangezien de larven maanden achtereen in de omgeving kunnen leven. Als je hond over een besmet stuk grond loopt en vervolgens aan zijn poten likt, is dat alles wat nodig is om een infectie met haakwormen te veroorzaken.
Deze parasieten zijn erg klein, zelfs als ze volwassen zijn, maar ze nemen veel bloed op als ze vastzitten aan de darmwand van je hond. Een veel voorkomend symptoom van haakwormen is bloedarmoede, vanwege de grote hoeveelheid bloed die de haakwormen consumeren.
Haakwormen kunnen worden gediagnosticeerd via een ontlastingsmonster dat naar de dierenarts van de hond wordt gebracht om de eieren te zoeken. De dierenarts voert meestal een onderzoek, genaamd fecale flotatie uit. Dit zorgt ervoor dat de haakwormeieren gaan drijven, waarna ze kunnen worden geïdentificeerd door de dierenarts.

Net als bij sommige andere parasieten, heeft de hond verschillende rondes van ontwormen nodig om de wormen in hun volwassen stadium te vangen als de hond volwassen haakwormen heeft,. De larven zijn niet erg gevoelig voor ontworming, dus elke 2-4 weken is een ontworming nodig om de volwassen dieren te doden, totdat ze allemaal verdwenen zijn.
Zweepwormen
Een andere parasiet die lange tijd in de omgeving kan leven, zijn zweepwormen. In vochtige, warme omstandigheden kunnen ze zelfs tot vijf jaar buiten hun gastheer leven!
Zoals met veel andere darmparasieten, krijgen honden ze door iets in te nemen dat besmet is met zweepwormeieren. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, inclusief inname van voedsel, water, uitwerpselen, dode dieren of aarde.

Een van de meest voorkomende symptomen van zweepwormen is bloed in de ontlasting. Je kunt ook gewichtsverlies en diarree opmerken. Zweepwormen kunnen moeilijk te vinden zijn in fecale monsters, dus het kan zijn dat je een ontlastingsmonstertest moet herhalen als de symptomen de overhand hebben en er oorspronkelijk niets is gevonden.
Lintwormen
Een andere veel voorkomende parasiet bij honden is de lintworm. Lintwormen lijken vaak op kleine stukjes rijst als ze in de ontlasting van je hond terechtkomen. Deze rijstachtige stukjes zijn pakjes eieren die bij uitdroging in de lucht zullen barsten en zich door de omgeving verspreiden.
Honden krijgen lintwormen als een geïnfecteerde vlo opeten of door een wild dier te eten dat is geïnfecteerd met lintwormen. Als je hond lintwormen heeft en je zeker weet dat ze geen wild dier hebben gegeten, heeft je hond mogelijk ook een vlooienbehandeling nodig, naast het ontwormen.
De symptomen van lintworm infectie zijn vaak het meest overdreven bij puppy’s. Lintwormen veroorzaken een groeiachterstand, bloedarmoede of zelfs darmblokkades.
Niet alle honden zullen symptomen vertonen bij infectie met parasitaire wormen, en dit geldt ook voor lintwormen. Dit is een van de redenen waarom voor honden een regelmatige controle, samen met een ontwormingsmiddel, wordt aanbevolen.

De eitjes van de lintwormen zijn niet altijd aanwezig in de ontlasting, waardoor een ontlastingsonderzoek niet altijd duidelijkheid geeft. Als je stukjes van een rijstachtige substantie in de vacht van je hond of in de ontlasting opmerkt, kan je deze naar de dierenarts brengen om te bepalen of het echt lintwormen zijn.
Hartwormen
Zoals de naam al doet vermoeden, leven deze wormen in het hart van je hond. Je kunt je hond niet beschermen tegen hartworm door besmette delen van de grond te vermijden, omdat deze wormen worden verspreid door zandvliegen.
Omdat harworm op natuurlijke wijze moeilijk te voorkomen is en hartworm kan leiden tot long- en hartschade, of zelfs tot de dood, is een preventieve maatregel een must om uw hond veilig te houden.
Sommige van preventieve middelen tegen vlooien en teken kunnen je hond ook beschermen tegen hartwormen doordat ze zandvliegen weren. Voorbeelden zijn de Scalibor Protectorband en Advantix.
Zodra je hond hartworm krijgt, kan de behandeling zelf fataal zijn doordat de stervende wormen blokkades in de aderen van de hond kunnen veroorzaken. Dit is nog een andere reden om ervoor te zorgen dat je überhaupt voorkomt dat je hond hartworm krijgt.

Tot voor kort kwamen hartwormen in Nederland zelden voor, maar dit is helaas verleden tijd. De worm wordt steeds vaker gevonden bij honden in Nederland, waardoor preventie geen overbodige luxe is. Als je naar Zuid Europa op vakantie gaat, is het belangrijk de hond goed te ontwormen, en een vlooienmiddel te gebruiken dat zandvliegen afweert.
Ringworm
Deze hoort eigenlijk niet op deze lijst, maar we hebben hem opgenomen omdat het een algemene misvatting is dat ringworm een parasitaire worm is.
Ringworm is eerder een schimmel die ronde, schilferige, haarloze plekken op de huid van je hond veroorzaakt. Hoewel de naam impliceert dat het om een parasitaire worm gaat, zal het ontwormen van je hond geen oplossing zijn voor ringworm. In plaats daarvan zijn antischimmelmedicijnen nodig.
Hoe moet je je hond ontwormen?
De eerste stap bij het ontwormen van je hond is om te bepalen welke parasiet hij precies heeft, aangezien niet alle inwendige parasieten op dezelfde manier kunnen worden behandeld.
Als je wormen in de uitwerpselen van je hond ziet, kun je vaak visueel vaststellen welk type worm je hond heeft. Rondwormen zien er bijvoorbeeld vaak uit als een handvol noedels, en lintwormen breken meestal in kleine stukjess die op rijst lijken en vastzitten aan de vacht rond de anus van je hond.
Het is echter niet altijd zo eenvoudig. Als je vermoedt dat je hond wormen heeft, maar geen wormen in de ontlasting ziet, dan kun je een ontlastingsmonster naar de dierenarts brengen om te bepalen of je hond wormen heeft.
Het is een goed idee om regelmatig een fecesmonster te nemen als je hond niet regelmatig medicatie voor wormen krijgt. In de meeste gevallen zul je geen parasitaire wormen in de ontlasting zien totdat je hond een overvloed aan wormen in zich heeft.
Met een fecaal monster kan de dierenarts zoeken naar tekenen van wormen, inclusief de eieren die vaak in de ontlasting achterblijven. Deze zijn meestal niet met het blote oog te zien en alleen een kundig persoon kan het monster goed voorbereiden, om vervolgens te kunnen bepalen om welke soort worm het gaat.
Zodra de dierenarts heeft vastgesteld welk type parasitaire wormen je hond heeft, kun je verder gaan met de behandeling.
De behandeling voor het ontwormen van je hond hangt af van de ernst van het probleem. Als er momenteel niet veel wormen in de hond leven, kan een gewoon ontwormingsmiddel het probleem misschien gemakkelijk oplossen.
Ernstigere vormen
Als je hond echter lijdt aan een overvloed aan parasitaire wormen, kan het zijn dat deze een langere en agressievere behandeling nodig heeft. Dit komt omdat je de wormen op verschillende momenten in hun levenscyclus moet doden voor een effectieve ontworming, dus het kan zijn dat er meerdere rondes nodig zijn als de wormen groeien.
De meeste ontwormingsmiddelen zullen oraal worden toegediend, in pilvorm of vloeibare vorm. Je kunt het beste met uw dierenarts overleggen over het beste middel voor de hond.
Sommige wormen, zoals lintwormen, vinden hun weg naar binnen wanneer de hond een besmette vlo eet. Om dergelijke redenen is het vooral belangrijk om de gehele hond te laten bekijken, zodat je kunt bepalen of vlooien of andere medische problemen een probleem zijn.
In ernstige gevallen kunnen de wormen de hond uitgemergelen of bloedarmoede veroorzaken, waardoor de hond mogelijk ook aanvullende medische zorg nodig heeft.
Zoals met de meeste gezondheidsproblemen, is preventie het beste medicijn! Als je je zorgen maakt over wormen bij je hond, of als je het probleem in de toekomst wilt voorkomen, vraag dan de dierenarts naar medicijnen die kunnen worden gegeven om een worminfectie te voorkomen.
Onze aanbevelingen:
Milbemax ontwormingsmiddel
Milbemax is een van de bekendste, en meest breed werkende ontwormingsmiddelen. Het werkt tegen rondwormen (haakworm, spoelworm en zweepworm), longwormen en lintwormen. Daarnaast heeft het een preventieve werking tegen hartwormen. Milbemax kan elke 3 maanden gegeven worden ter preventie van wormen.
Panacur ontwormingsmiddel
Panacur is, net als Milbemax, een breedwerkend ontwormingsmiddel. Het werkt echter niet preventief tegen hartwormen. Soms is het echter nuttig om eens een ander ontwormgsmiddel met een andere werkzame stof te gebruiken, om ervoor te zorgen dat de wormen geen resistentie ontwikkelen. De reden dat we Panacur benoemen, is omdat dit middel ook werkzaam is tegen Giardia. Bij honden die poep eten kan een regelmatige ontworming met Panacur een infectie met de Giaradia parasiet helpen voorkomen.