Alles wat je moet weten over diarree bij honden

A

Diarree is een van de meest vervelende problemen die je hond kan hebben, niet alleen voor de hond, maar ook voor de eigenaar. Soms kan een hond de ontlasting niet meer ophouden en diarree in je huis is natuurlijk niet bepaald hygienisch.

Gelukkig is diarree bij honden meestal onschuldig en vaak gaat het snel weer over. Soms kan er echter een ernstiger oorzaak zijn van de diarree waardoor de hond hulp van een dierenarts nodig heeft om beter te worden.

Hier zullen we het hebben over de meestvoorkomende oorzaken van diarree bij honden. Daarnaast vertellen we je wat je wel en niet moet doen als je hond diarree heeft.

Veel voorkomende oorzaken van diarree

Net als bij mensen, zijn er ook bij honden heel veel dingen die diarree kunnen veroorzaken. Vaak heeft je hond er maar een dag last van, soms duurt de diarree heel lang en af en toe komt het elke keer weer terug.

De meeste oorzaken van diarree zijn redelijk onschuldig, maar er zijn ook aandoeningen die uiteindelijk dodelijk kunnen zijn voor de hond waarbij het belangrijkste symptoom diarree is.

Acute diarree

Soms krijgt een gezonde hond ineens last van diarree. Vaak wordt deze vorm van diarree veroorzaakt door iets simpels zoals verkeerd voedsel. De hond kan bijvoorbeeld iets van de straat gegeten hebben waar hij niet tegen kan. Ook een infectie met een bacterie, virus of parasiet kan voor acute diarree zorgen.Veel voorkomende oorzaken van acute diarree

 • Verkeerd eten (viezigheid van de straat, giftige planten, vergiftigd voedsel, voedsel voor mensen)
 • Stress
 • Plotselinge dieetveranderingen
 • Parasieten
 • Infecties met virussen of bacterien, bijvoorbeeld: Parvo, Hondenziekte, Colibacillose, Leptospirose (ziekte van Weil), Salmonella

Chronische diarree

Bij Chronische diarree komt de diarree steeds terug, of het houdt heel lang aan. Vaak is dit het resultaat van voedselintolerantie. Net als bij acute diarree kan het echter ook een gevolg zijn van een onbehandelde infectie met parasieten.

Veel voorkomende oorzaken van Chronische diarree

 • Voedselintolerantie
 • Parasieten zoals Giardia, Haakwormen, Spoelwormen en Zweepwormen
 • Inflammatoire darmziekten
 • Prikkelbare darm syndroom
 • Bacteriele infecties
 • Verschillende soorten kanker
 • Alvleesklier aandoeningen
 • Leverfalen of hartziekten
 • Vreemde objecten in de darm ( bijvoorbeeld stokjes, steentjes, botschilfers)
 • Stress

Wanneer moet je je zorgen maken over diarree bij je hond?

Zoals je hierboven kan lezen zijn er ontelbaar veel oorzaken voor diarree bij honden. De meest voorkomende zijn echter redelijk onschuldig. Wanneer je hond een keer diarree heeft is er dus niet direct een reden tot zorgen, en meestal lost het zichzelf op.

Soms is er echter iets ernstigers aan de hand. Bij de onderstaande symptomen is het een goed idee om zo snel mogelijk een dierenarts te bezoeken:

 • Naast diarree heeft de hond last van misselijkheid en braken
 • De hond heeft koorts
 • De hond wil niet meer eten
 • De hond heeft buikpijn
 • De hond verliest gewicht
 • De hond heeft geen energie
 • Bloed in de ontlasting (zwarte ontlasting kan op bloedingen in de maag duiden)
 • De hond plast niet meer
 • Lang aanhoudende diarree

Wanneer je het niet zeker weet is het altijd een goed idee om een dierenarts om advies te vragen. Als de hond zich nog actief en blij gedraagt kan je meestal rustig afwachten of de diarree vanzelf weggaat.

Welk voer is goed voor honden met diarree?

Over wat je een hond het beste kan voeren als hij diarree heeft zijn nogal wat verschillende meningen. Vaak is het het beste om het vertrouwde voer van de hond te voeren. Voer dit in kleine beetjes verspreid over de dag.

Ondanks je goede bedoelingen, kan je met de introductie van nieuw voedsel het maag-darm stelsel van de hond nog meer overstuur maken.

Als je hebt ontdekt dat wat witte rijst de darmen van je hond goed kalmeert dan kan je dit natuurlijk rustig voeren. Vaak heeft de hond gewoon iets verkeerds gegeten, de diarree zal dan na maximaal een paar dagen weer verdwijnen.

Soms heeft een hond echter langer last van diarree. Het is dan een goed idee om de hond en mogelijk wat van de ontlasting te laten onderzoeken bij de dierenarts. Wanneer er sprake is van een parasitaire infectie zal de diarree bijvoorbeeld snel weggaan na een goede wormkuur.

Er zijn echter oorzaken van diarree die met ander voer op te lossen zijn. De hond kan bijvoorbeeld een intolerantie hebben voor een bepaald bestanddeel. Ook komt het voor dat de darmen extreem gevoelig zijn waardoor de hond alleen lichtverteerbaar voedsel aankan.

Ook hierbij kan de dierenarts je het beste helpen. Het is het beste om tijdelijk het voer dat de dierenarts aanraadt te proberen. Dit is vaak prijzig voer maar er zijn vaak alternatieven voor minder te koop op het internet.

Zodra je weet waar de hond niet tegenkan, kan je verder zoeken naar een alternatief.Moet je de hond bij diarree laten vasten?

Vaak wordt geadviseerd om de hond 12 tot 24 uur geen eten te geven als hij diarree heeft. Een langere tijd niet eten kan echter slecht zijn voor de bacterien en beschermende cellen in de darmen. Het kan ervoor zorgen dat de hond langzamer herstelt of dat een mogelijke infectie zich verspreidt naar het bloed.

Meestal is het beter om verspreid over de dag kleine beetjes licht verteerbaar voer te geven. Wanneer de hond ook braakt en/of niet wil eten kan het wel beter zijn om even niets te voeren. In dit geval is het sowieso een goed idee om langs de dierenarts te gaan.

Is gekookte rijst met kip goed voor honden met diarree?

Dit is een veelvoorkomend advies, en in theorie zou rijst met gekookte kip licht verteerbaar moeten zijn. In principe is dit ook een goed alternatief voor het normale hondenvoer, maar het is niet altijd nodig om het dieet van de hond drastisch te veranderen wanneer hij een keer diarree heeft.

Soms kan dit zelfs een averechts effect hebben. Heeft je hond diarree gekregen na de introductie van nieuw hondenvoer bijvoorbeeld? Geef hem dan gewoon opnieuw het originele hondenvoer. Meestal zal het probleem daarmee opgelost zijn.

Als de diarree wat langer aanhoudt, kan het voordelig zijn om de licht verteerbare witte rijst te voeren. Volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken kan het nuttig zijn om de rijst te mengen met een Orale Rehydratie Oplossing (ORS).

ORS voor honden is verkrijgbaar in verschillende hondenwebwinkels, maar ook bij de dierenarts. De ORS zorgt ervoor dat water en mineralen beter opgenomen worden door de darmen, waardoor de hond minder snel uitdroogt.

Vaak kan je het beste de dierenarts om advies vragen, zeker wanneer de diarree langer aanhoudt. Geef de hond niet te lang een aangepast dieet met rijst, de kans is groot dat de hond dan een tekort aan belangrijke voedingsstoffen, vitaminen en mineralen krijgt.

Is yoghurt goed voor honden met diarree?

Sommige mensen adviseren om yoghurt te voeren aan honden met diarree. Dit zou de goede bacterien in de darmen weer aanvullen waardoor de darmflora herstelt.

De meeste honden kunnen echter niet zo goed tegen lactose, waardoor melkproducten zoals yoghurt de darmen van je hond nog meer van streek kunnen maken.

Het toevoegen van pre- en pro-biotica aan het dieet van de hond is echter geen slecht idee. In plaats van yoghurt, kan je supplementen voeren met probiotica. Veel van deze supplementen kan je gewoon vinden in online hondenwebshops.

Welke medicijnen zijn er voor honden met diarree?

Diarree is een veelvoorkomend probleem bij honden en er zijn heel veel huismiddeltjes die je hond zouden moeten helpen. Niet alles werkt goed en sommige methoden zijn achterhaald. Het is het beste om je dierenarts om advies te vragen.Er zijn echter een aantal handige medicijnen en supplementen die je gewoon in de dierenwinkel kan kopen waarmee je je hond met diarree kan helpen.

Vrij verkrijgbare middelen tegen diarree:

Kaoline

Kaoline heeft sterke absorberende eigenschappen, waardoor het bacterien en toxinen uit het maag-darm kanaal in zich opneemt. Meestal wordt het gecombineerd met Pectine. Samen geeft het een beschermend laagje op het darmslijmvlies waardoor het ook verzachtend werkt. Een voorbeeld van een middel op basis van Kaoline is AA Diarstop.

Psyllium

Psyllium wordt bij diarree, maar ook bij verstopping gebruikt. Ook psyllium heeft een hoog absorbtie vermogen waardoor de ontlasting weer dikker wordt. Puur psyllium is een goed supplement met psyllium voor honden.

ORS voor honden

Een van de grootste problemen bij diarree is dat de hond uitgedroogd raakt. Een Orale Rehydratie Oplossing (ORS) zorgt ervoor dat de hond belangrijke mineralen binnenkrijgt en minder snel uitdroogt. EPPNL Rehydration is een voorbeeld van een ORS voor honden.

Montmorilloniet

Montmorilloniet is een kleisoort die in staat is een grote hoeveelheid vocht en schadelijke stoffen op te nemen. Hierdoor wordt de ontlasting weer dikker. Canikur Pro is een middel met onder andere montmorilloniet, dat door veel hondeneigenaren met tevredenheid gebruikt wordt tegen diarree.

Vrij verkrijgbare middelen om de darmfunctie te ondersteunen:

Probiotica en Prebiotica

Diarree en darmproblemen zijn een aanslag op de darmflora. Daarnaast kan een wormen of antibiotica kaar de darmflora ernstig aantasten waardoor de hond gevoeliger is dan anders. Probiotica en prebiotica bevatten gunstige bacterien voor de darmen waardoor ze in veel gevallen de darmflora kunnen helpen herstellen. Probeer bijvoorbeeld eens Zoolac Propaste, een pasta met probiotica.

Licht verteerbaar blikvoer

In plaats van zelf experimenteren met lichtverteerbaar voer, kan je het ook overlaten aan meer professionele hondenvoermakers. Zeker wanneer je hond vaker diarree of geirriteerde darmen heeft, kan het handig zijn om een aantal van deze blikken in de kast te hebben staan. Zo weet je zeker dat je hond krijgt wat hij nodig heeft. Royal Canin Recovery is een goede optie, zeker als je hond door een virus of bacterie verzwakt is geraakt.

Puur Intestine

Veel mensen halen fytotherapie en homeopathie door elkaar. Bij fytotherapie wordt gebruik gemaakt van de geneeskracht van verschillende plantensoorten, terwijl bij homeopathie gebruik gemaakt wordt van extreem dunne oplossingen onder de theorie dat water een geheugen heeft.

Alle producten van Puur zijn gebaseerd op fytotherapie en geloof het of niet; planten kunnen echt een krachtig effect hebben. Puur Intenstine bevat allerlei plantenextracten die de darmslijmvliezen kalmeren en beschermen.

Vezels

Een andere optie om te proberen bij honden met gevoelige darmen is het toevoegen van extra vezels. Net als mensen, hebben honden baat bij een vezelrijk dieet. Ze stimuleren bijvoorbeeld de darmbewegingen, absorberen een teveel aan water, bufferen het maagzuur en ondersteunen de darmflora1.

Voer niet teveel vezels wanneer je hond diarree heeft, dit prikkelt de darmen nog meer en verhoogt de hoeveelheid voedsel in de darmen waardoor de hond nog meer ontlasting heeft. Als de hond hersteld is van de diarree kan het echter een goed idee zijn om goed verteerbare kleine vezels toe te voegen aan het dieet. Soms helpt dit ook bij hongerige honden die ontlasting en troep van de straat eten.

Er bestaat ook hondenvoer met een hogere hoeveelheid vezels, zoals Royal Canin Fibre Response. Als je hond gevoelige darmen heeft met diarree als resultaat, kan dit voer de darmen van je hond helpen ondersteunen.

Kan je een hond Norit geven?

Norit is eigenlijk simpelweg actieve kool, en het wordt regelmatig aan honden gegeven. Het geven van actieve kool aan honden kan geen kwaad en wordt in sommige gevallen zelfs door dierenartsen geadviseerd.

Actieve kool heeft een hoog absorptievermogen, waardoor het sommige schadelijke stoffen en bacterien kan absorberen in het maag-darm kanaal.

Geef geen norit wanneer de hond antibiotica krijgt of andere medicijnen die door de dierenarts voorgeschreven zijn. De actieve kool kan ervoor zorgen dat de geneesmiddelen slechter opgenomen worden, waardoor je de genezing juist vertraagt.

Kan je diarreeremmers voor mensen aan de hond geven?

Diarreeremmers doen precies wat de naam doet vermoeden: ze verminderen de diarree door de darmbewegingen stil te leggen. Uiteraard zal de diarree met een remmer tijdelijk verdwijnen, maar de oorzaak ervan niet.

Daarom worden diarreeremmers zelden door dierenartsen aan de hond gegeven, zeker niet wanneer de oorzaak van de diarree een bacteriele of virale infectie is. Bepaalde bacterien kunnen bijvoorbeeld toxines produceren waarvan je niet wil dat ze te lang in het hondenlichaam blijven.

Er zijn een aantal diarreeremmers voor mensen die ook wel door dierenartsen aan honden gegeven worden, zoals Loperamide. De dosering is echter veel lager voor honden waardoor je beter niet de menselijke variant kan geven.

Het is beter om de hond geen menselijke medicijnen toe te dienen. Overleg altijd met de dierenarts wanneer de hond last heeft van diarree. De dierenarts kan je veilige medicijnen geven die de diarree bij de hond kunnen verminderen.

Hoe kan je diarree bij honden voorkomen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen geldt ook voor diarree. Helaas kan je niet alles voorkomen maar er zijn wel een aantal dingen die je kan doen om sommige vormen van diarree te vermijden.

 • Voer de hond geen eten dat bestemd is voor mensen. Vermijd vooral dingen zoals snoep, gekruid voedsel en
 • Regelmatig ontwormen
 • Voorkom het eten van ontlasting van andere honden
 • Voorkom dat de hond troep van de straat eet
 • Vermijd speelgoed dat de hond kapot kan maken en op kan eten
 • Probeer stress zoveel mogelijk te voorkomen (lees dit artikel over kalmerende middelen voor honden)

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...