Alles wat je moet weten over een hondenverzekering

A

Je hebt vast wel eens een reclame gehoord op de radio, of gezien op tv, over een dierenverzekering afsluiten. Een hondenverzekering kan je veel geld schelen, maar in sommige gevallen kan het je ook meer kosten dan je eruit haalt. In principe is het hetzelfde als een zorgverzekering zoals wij die kennen maar dan voor je viervoeter. Wat moet je allemaal weten als het om een hondenverzekering gaat?

Waarom zou je een hondenverzekering afsluiten?

Dit is vaak de eerste vraag die in gedachte komt als iemand je vertelt over een hondenverzekering. Je denkt dan in jezelf dat jouw hond nauwelijks bij de dierenarts komt dus waarom zou je in vredesnaam een verzekering voor hem of haar afsluiten?Het klopt dat een hondenverzekering meer geld kan kosten dan je er uiteindelijk uit haalt. Je betaalt, net zoal bij mensen, maandelijks een premie en je ziet een gedeelte van het geld pas terug zodra er iets mis gaat en je bij de dierenarts op bezoek moet. Toch kan het nooit kwaad om een verzekering af te sluiten.

Een hondenverzekering dekt verschillende kosten zoals vaccinaties, medicijnen maar ook levensbelangrijke operaties die jouw hond nodig heeft om te overleven. Als je geen verzekering hebt dan moet je zelf voor deze kosten opdraaien, ongeacht of je het geld op dat moment hebt of niet. Een verzekering kan het verschil zijn tussen jouw hond een tweede kans in het leven gunnen of hem moeten laten inslapen omdat je de kosten simpelweg niet kan dekken.

Is het verplicht om een hondenverzekering af te sluiten?

Waar het bij mensen wel verplicht is om een zorgverzekering te hebben is dit bij dieren niet het geval. Zij hoeven niet verplicht een verzekering te hebben. Dit kan ik je voordeel spelen maar ook in je nadeel. Natuurlijk is het fijn als je niet elke maand een premie hoeft te betalen waar je toch geen gebruik van maakt. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Het hoeft niet eens jullie schuld te zijn dat jouw hond wat overkomt. En wat doe je dan als je de kosten niet kunt dekken? Dan zit je. Misschien dat je wat geld kunt lenen bij iemand maar dat zal je altijd moeten terug betalen. Bij een verzekering heb je het al vooruit betaald.

Het is dus niet verplicht om een hondenverzekering te nemen maar het kan nooit kwaad om het wel te doen.Wat dekt de basis hondenverzekering?

Wat de hondenverzekering dekt verschilt vaak per pakket en ook per verzekeraar. Wat de ene verzekeraar wel dekt in zijn basis verzekering hoeft dus niet gedekt te worden bij een andere verzekeraar. Het is niet hetzelfde als bij een zorgverzekering waar er bepaalde richtlijnen zijn waar ze aan moeten voldoen.

Wat vaak wel gedekt wordt in elke basis verzekering zijn dingen zoals onderzoeken, operaties, en noodzakelijk medicatie. Denk in dit geval aan dingen zoals laboratorium onderzoek als het bloed onderzocht moet worden, operaties die noodzakelijk zijn om de kwaliteit van leven te verbeteren of überhaupt het overlevingspercentage, en medicatie waar de hond echt niet zonder kan leven.

een tabel vergelijking van honden verzekeringsmaatschappijen

Niet iedere hond betaalt dezelfde prijs. Bepaalde rassen staan erom bekend dat zij veel problemen hebben en dit weten de verzekeraars ook. Voor bepaalde rassen wordt dus meer premie per maand gevraagd. Ook honden die al een mankement gehad hebben voordat de hondenverzekering begon zullen meer premie moeten betalen.Hoeveel kost een hondenverzekering?

Zoals al eerder gezegd zit er heel veel verschil per pakket en per verzekeraar. De ene verzekeraar zal voor zijn basispakket maar vijf euro per maand vragen en de ander vraagt er vijftig. Het verschil zit hem in hoeveel er gedekt wordt in het pakket en wat de eigen risico is. Bij een zorgverzekeraar die een goedkope maandpremie heeft zul je veel meer eigen risico hebben en zal er minder gedekt worden vanuit de verzekering. In principe heb je hier dus weinig aan.

Bij een hondenverzekering heb je, net zoals bij mensen, verschillende pakketten als het om de dekking gaat. Ook daar heb je basis, standaard en premium. Des te hoger het maandbedrag des te meer er gedekt wordt als er iets mis is. In de duurdere verzekeringen worden vaak ook dingen zoals vaccinaties, inentingen, gebitsreiniging en meer dingen vergoed of in ieder geval gedeeltelijk.

Kan ik een zieke hond verzekeren?

Dit ligt helemaal aan de hondenverzekering zelf. Zij bepalen zelf de regels en dus ook of zij zieke honden aannemen. Mocht het zo zijn dat een zieke hond wel verzekerd kan worden dan zit er vaak een addertje onder het gras in de kleine letters. Zo wordt er bijvoorbeeld niet uitgekeerd als er operaties, onderzoeken of medicatie nodig is voor de ziekte die de hond op het moment van aanmelden heeft. Ook andere ziektes die het gevolg zijn van de eerste ziekte die de hond had op het moment van aanmelden worden dan niet meer verzekerd. Denk er dus goed over na als je jouw zieke hond wilt verzekeren.

Kan ik een oude hond verzekeren?

Oudere honden kunnen vaak wel verzekerd worden maar hebben een hogere premie per maand omdat zij een risico zijn. Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat jouw hond eerder ziek wordt dan een puppy, maar hij zal bijvoorbeeld wel eerder een begrafenis of crematie hebben wat ook gedekt wordt door de verzekering. Vandaar de hogere premie.

Sommige hondenverzekeringen zijn specifiek gericht op oudere honden en zijn wat makkelijker dan de alledaagse verzekeringen. Het is de moeite waard om daar eens wat onderzoek naar te doen om te kijken of dat misschien beter bij jouw situatie past.

Verzekeraar Max leeftijd hondMin premie seniorMax premie senior
Aegon8 jaar € 26,36 (8 jaar) € 26,36 (8 jaar)
Dierenverzekering8 jaar € 25,79 (8 jaar) € 49,01 (8 jaar)
EvidensiaGeen € 35,41 (8 jaar) € 57,38 (8 jaar)
Hema5 jaar € 28,68 (5 jaar) € 28,68 (5 jaar)
Inshared5 jaar € 22,89 (5 jaar) € 37,66 (5 jaar)
Ohra7 jaar € 21,82 (7 jaar) € 30,98 (7 jaar)
Petsecur7 jaar € 24,00 (7 jaar) € 38,00 (7 jaar)
Reaal Dier & ZorgGeen € 22,97 (8 jaar) € 44,26 (8 jaar)

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...