Heupdysplasie is een vervelende aandoening waarbij de heupkom en kop niet goed in elkaar passen. De aandoening wordt in de loop van de tijd alleen maar erger en je hond zal dus op een gegeven moment een operatie of andere behandeling moeten ondergaan.
Zodra een hond de diagnose heupdysplasie heeft, is het daarom tijd om een overweging te maken over de beste behandelmethode voor je hond.
De uiteindelijke behandeling (of combinatie van verschillende behandelingen) is afhankelijk van de ernst van de aandoening, de leeftijd van de hond en de algehele gezondheid.
Lichamelijke therapie bij heupdysplasie
Er zijn een aantal dingen waarmee rekening moet worden gehouden bij het verzorgen van de heupaandoening van uw hond.
Gewichtscontrole
Een van de grootste factoren die bijdraagt aan de verslechtering van de gewrichten is het gewicht van de hond. Honden met overgewicht en obesitas hebben een grotere kans op heupdysplasie dan honden met een gezond gewicht.
Daarom is gewichtscontrole een essentieel onderdeel van de therapie bij elke gewrichtsaandoening.
Het is belangrijk om je hond te voorzien van de juiste hoeveelheid voedsel van goede kwaliteit. Voedsel van hoge kwaliteit dat voldoende vitaminen en mineralen bevat, zal ervoor zorgen dat je hond lang gezond en actief kan blijven.
Het helpt de symptomen van verslechterende gewrichten en mogelijke infecties tegen te gaan. Een goed gewicht zorgt ervoor dat je hond zijn gewrichten niet teveel hoeft te belasten waardoor ze minder snel slijten.
Lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging moet samengaan met goede voeding en een uitgebalanceerd dieet. Om de spiermassa rond het heupgebied te behouden, moet je hond dagelijks bewegen.
Lichaamsbeweging kan in de vorm van eenvoudige wandelingen of meer complexe trainingen. Je moet onthouden dat de intensiteit van de training afhankelijk moet zijn van de heup van de hond.
Ook moet je er rekening mee houden dat intense fysieke activiteiten een negatieve invloed kunnen hebben op de gewrichten van de hond, dus zorg ervoor dat je de hond niet overbelast.
Als je zelf niet weet hoe je je hond het beste kan trainen trainen, kan je altijd een professionele hondentrainer vragen om een trainingsroutine voor de hond te maken.
Er zijn veel professionele hondentherapeuten die je hier graag bij willen helpen. Sommigen van hen gebruiken standaard methoden zoals fysiotherapie, terwijl anderen een wat alternatievere methode ontwikkeld hebben.
Alternatieve behandelingsmethoden bij Heupdysplasie
Acupunctuur
Acupunctuur is een alternatieve methode om heupdysplasie bij honden aan te pakken. Deze methode blijkt goed te werken bij honden met artritis of gewrichtsaandoeningen. Acupunctuur kan de bloedcirculatie verbeteren en lijkt ook te helpen bij het verbeteren van de gewrichtsmobiliteit.
Chiropractie
Net als acupunctuur kan een chiropractische behandeling een positieve invloed hebben op de heupconditie van je hond. Een Chiropractor richt zich op spinale en gewrichtsmanipulatie om de degeneratie van de gewrichten te voorkomen. Er wordt ook aangenomen dat het de zenuwstress voorkomt en de algehele conditie van de gewrichten verbetert.
Acupunctuur en chiropractie vereisen echter een professionele therapeut om deze correct toe te passen. Daarom mag het in geen geval door ongetrainde personen worden uitgevoerd.
Aqua-therapie
Een andere manier om de symptomen van heupdysplasie te behandelen, is door gebruik te maken van aquatherapie. Zwemmen is een van de beste manieren om een hond met heupproblemen beweging te geven. Zo kan de hond spieren opbouwen zonder dat er teveel druk op de heupkommen komt.
Bij koud weer is het echter misschien niet mogelijk om een hond buiten te laten zwemmen. Met aquatherapie kan je hond het hele jaar door zwemmen in een binnenzwembad of op een speciale lopende band met een professionele therapeut.
Medicijnen
Er zijn geen medicijnen die de onderliggende problemen bij heupdysplasie kunnen aanpakken.
Wanneer we het hebben over medicijnen, bedoelen we daarom een manier om de pijn en eventuele gewrichtsontstekingen bij de hond te helpen verlichten.
Niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen, ook NSAID’s genoemd, kunnen door de dierenarts voorgeschreven worden. Deze helpen ontstekingen en de pijn door ontstekingen te verminderen.
In de meeste gevallen moeten pijnstillers zoals NSAID’s voorgeschreven worden door een dierenarts en veel van deze pijnstillers zullen bijwerkingen hebben, zoals gedragsveranderingen, spijsverteringsproblemen of verlies van eetlust.
Daarom is het belangrijk om je hond altijd goed in de gaten te houden wanneer je een van deze medicijnen gebruikt.
Chirurgie
Wanneer je hond een ernstige vorm van heupdysplasie heeft en de hond geschikt is voor een operatie, zijn er verschillende opties om de heupdysplasie aan te pakken. Vraag je dierenarts welke operaties mogelijk zijn en welke het beste past bij de conditie van je hond.
Er zijn hier in principe drie mogelijke opties.
Bekkenkanteling of Triple Pelvic Osteotomy (TPO)
TPO wordt meestal uitgevoerd op 12 maanden of jongere, middelgrote tot grote honden met een beginnende heupdysplasie. Bij deze procedure wordt het bekken van de hond aangepast om de positie van het dijbeen te herstructureren zodat het een betere positie in de heupkom krijgt.
Een succesvolle procedure kan de volledige functie van het gewricht herstellen. Het is dan ook een van de meest voorkomende chirurgische ingrepen die wordt aanbevolen voor honden met beginnende tekenen van heupdysplasie. De hersteltijd na TPO is ongeveer 6 tot 8 weken.
Meer informatie over TPO kan je hier vinden.
Heupkop excisie of Femoral Head Ostectomie (FHO)
Deze procedure wordt meestal uitgevoerd bij oudere honden die niet meer dan 20 kilogram wegen. Het omvat de gedeeltelijke verwijdering van het dijbeen. De kop van het dijbeen wordt vervolgens vervangen door een vezelachtig gewricht.
Door het verwijderen van een kop van het dijbeen kunnen grotere honden last hebben van gebrek aan stabiliteit of zwakte van de achterpoten. Het kan ook het bewegingsbereik van het getroffen ledemaat beperken of verminderen.
Aan de andere kant verlicht het gebrek aan het bovenste deel van het dijbeen de hond volledig van de heuppijn veroorzaakt door de heupdysplasie.
Dit type chirurgie vereist postoperatieve therapie om het gewricht te versterken en het juiste genezingsproces te waarborgen. Verschillende oefeningen worden aanbevolen, waaronder zwemmen en bewegingstherapie. Deze oefeningen kan je zelf uitvoeren bij je hond, maar er zijn ook prodessionele therapeuten die je erbij kunnen helpen.
Totale heupvervanging (THP)
Een totale heupvervanging is een procedure waarbij de kop van het dijbeen en de heupkom volledig worden vervangen door kunstmatige delen. Het is vrij duur en de meest invasieve procedure van de drie. Deze operatie vereist dan ook een bekwame professionele chirurg en moet vaak uitgevoerd worden bij een wat grotere dierenkliniek.
Niettemin heeft het, indien correct uitgevoerd, de mogelijkheid om de functie van de heup bijna volledig te herstellen, waardoor de hond na de revalidatieperiode weer een normaal actief leven kan leiden.
Revalidatie na een heupdysplasie operatie
Revalidatie na de operatie is in elk geval een vereiste. In de meeste gevallen duurt revalidatie ongeveer 6-8 weken. Meestal begint de revalidatie met een activiteitsbeperking, gevolgd door nog eens 4-6 weken van geleidelijke toename van beweging en fysieke therapie.
Het is echter verstandig om na de eerste periode met de hond te blijven trainen om een goed functioneren van het heupgewricht in de toekomst te waarborgen.
Er zijn veel postoperatieve therapieën die worden aanbevolen door dierenartsen en dierenartsen. Hieronder vallen bijvoorbeeld hydrotherapie, fysiotherapie en lichamelijke oefeningen. Deze kunnen je ook later helpen bij het handhaven van gezonde gewrichten bij de hond.
Hoeveel kost een heupdysplasie operatie?
De kosten van een operatie bij een hond met heupdysplasie kunnen variëren van 1500 tot 3000+ euro, afhankelijk van de conditie van de hond, het type operatie en enkele andere kleine factoren.
Je moet echter ook onthouden dat de definitieve rekening nog hoger wordt door de extra kosten van noodzakelijke tests, anesthesie en post-operatieve medicijnen, waaronder pijnstillers.
Om deze reden is het verstandig om vooraf je opties te onderzoeken als het gaat om een hondenverzekering. Een goede hondenverzekering kan je helpen bij het dekken van de meeste kosten voor de operatie en na de revalidatie.
De meeste verzekeringen kan je echter niet meer afsluiten wanneer er bij de hond al heupdysplasie vastgesteld is. Overweeg daarom een verzekering wanneer de hond nog jong is, zeker wanneer je favoriete hondenras een hoger risico heeft om heupdysplasie te ontwikkelen.
Wil je meer weten over heupdysplasie bij honden? Lees dan hier verder.