Wat is het beste Tekenmiddel voor honden in 2023?

W

Beste tekenmiddel 2023; Teken en vlooien zijn beestjes die je liever niet op je hond wil vinden. Van de twee, zijn teken het gemakkelijkst te vinden, maar ook het gevaarlijkst als het op nare ziekten bij je hond aankomt.

In Nederland zijn ziekten die door teken overdraagbaar zijn, zoals de ziekte van Lyme, Babesiose en Ehrlichiose nog zeldzaam, maar door het veranderende klimaat komen ze ook hier steeds meer voor. Het is dus belangrijk om te voorkomen dat teken zich aan je hond vasthechten, zodat je hond en jij niet ziek worden.

Er zijn een groot aantal vlooienmiddelen op de markt die ook tegen teken werken. Een combo middel is het handigst, omdat je zo meerdere parasieten op je hond in een keer bestrijdt.

Beste tekenband voor honden in 2023

De beste tekenband voor honden op dit moment is de Seresto Vlooien En Tekenband. Deze tekenband kwam in een onderzoek door Ivan Horak als beste en langst werkende tekenmiddel naar voren. De werkzame bestanddelen zijn zeer effectief tegen vlooien en teken, en daarnaast blijft de band maar liefst 8 maanden lang werkzaam.

beste honden tekenmiddel

De band heeft een zogenaamd ‘hot foot’ effect bij teken, waardoor de teken het niet fijn vinden om op de vacht te lopen en zich er weer vanaf laten vallen. Dit effect draagt bij aan de werkzaamheid van de tekenband, omdat het teken niet alleen doodt maar ook effectief afweert.

Een Seresto tekenband blijft ook werkzaam als de hond veel zwemt of regelmatig gewassen wordt. Het is dan wel aan te raden de band tijdelijk even af te doen. De werkzame stoffen zijn schadelijk voor vissen en andere waterorganismen, en door de band even af te doen verminder je de hoeveelheid schadelijke stoffen in het water.De beste tekenband voor honden op dit moment is de Seresto Vlooien En Tekenband. De werkzame bestanddelen zijn zeer effectief tegen vlooien en teken, en daarnaast blijft de band maar liefst 8 maanden lang werkzaam.

Sommige honden krijgen last van huidirritatie door de seresto band. Meestal gaat dit binnen een paar dagen over, maar het komt ook voor dat de jeuk en irritatie aanhoudt. Je kunt de band dan het beste afdoen en een alternatief gebruiken.

Zorg ervoor dat de band op de huid van de hond aangebracht wordt, anders werkt hij niet. Bij honden met een hele lange of dichte vacht kan dit een uitdaging zijn.

Beste spot on tekenmiddel voor honden in 2023

Het beste spot on tekenmiddel waar veel hondeneigenaren zeer positief over zijn, is Advantix. De werkzame bestanddelen van dit vlooien en tekenmiddel zijn zeer effectief tegen teken, en blijven redelijk lang goed werkzaam.

Hoewel een spot-on tekenmiddel minder lang werkt dan een tekenband, heeft een spot on ook voordelen. Zo hoeft je hond niet continu een halsband om die af kan vallen of kwijt kan raken.

Ook advantix heeft het ‘hot foot effect’ bij teken, waardoor het een uitstekend afwerend effect heeft. De hond kan er gewoon mee zwemmen, maar als je de hond vaak met shampoo wast kan dit de werkzaamheid verminderen.

Het middel blijft maximaal 4 weken lang werkzaam, waardoor je de behandeling voor een goede werkzaamheid elke 4 weken moet herhalen.

Het beste spot on tekenmiddel waar veel hondeneigenaren zeer positief over zijn, is Advantix. De werkzame bestanddelen van dit vlooien en tekenmiddel zijn zeer effectief tegen teken, en blijven redelijk lang goed werkzaam

Advantix wordt door de meeste honden goed verdragen, maar het is belangrijk om altijd de juiste dosering toe te dienen en de hond goed in de gaten te houden na het toedienen.

Het middel bevat permethrine, waardoor je er voorzichtig mee moet zijn als je een kat hebt. Zorg ervoor dat je kat niet in aanraking kan komen met Avantix.

Tabel van alle middelen tegen teken in 2023

Naam TekenmiddelWerkzame stofTekenVlooienDoodt bij contact
FrontlineFipronilJaJaJa
PestigonFipronilJaJaJa
Flea Free FipraloneFipronilJaJaJa
Beaphar Fipro TecFipronilJaJaJa
Amflee + comboFipronil + S-methopreenJaJaJa
Beaphar COMBOtecFipronil + S-methopreenJaJaJa
Pestigon ComboFipronil + S-methopreenJaJaJa
Frontline ComboFipronil + S-methopreenJaJaJa
Flea free Ectoline DuoFipronil + PyriproxyfenJaJaJa
AtaxxaImidacloprid + PermethrinJaJaJa
Seresto (band)Imidacloprid + FlumethrineJaJaJa
AdvantixImidacloprid + PermethrinJaJaJa
Exil tick offPermethrinJaJaJa
Prac-TicPyriproleJaJaJa
Beaphar DimethicareDimethiconJaJaJa
Scalibor ProtectorDeltamethrinJaJaJa

Welke symptomen vertoont een hond als hij teken heeft?

Honden vertonen meestal weinig symptomen als ze een paar teken hebben. De plek waar de teek gebeten heeft kan jeuken, waardoor de hond meer kan krabben. Bij de onderstaande symptomen is het belangrijk om de vacht van je hond te controleren op parasieten zoals vlooien en teken.

  • Jeuk op een bepaalde plek. Populaire plekken voor teken zijn de oksels, achter de oren, de bek en de oren.
  • Knabbelen op een bepaalde plek. Als de hond de plek met de vastgehechte teek kan bereiken met zijn bek, zal hij er vaak aan knabbelen om de teek te proberen te verwijderen.
  • Als een hond heel veel teken heeft kan hij bloedarmoede krijgen door de teken. Dit gebeurt wel eens bij straathonden in andere landen.

Welke tekenmiddelen voor honden zijn veilig?

In principe zouden alle toegestane tekenmiddelen die in Nederland verkrijgbaar zijn insecticiden moeten bevatten die goed getest zijn en veilig gebruikt kunnen worden bij honden. Regelmatig worden echter nieuwe inzichten verkregen, waardoor bepaalde middelen niet meer verkocht mogen worden. Dat het middel op de markt is, is helaas dus niet een reden om ervanuit te gaan dat een middel volledig zonder risico´s gebruikt kan worden.

De laatste jaren zijn er steeds meer berichten van hondeneigenaren met honden die last hebben van de insecticiden in de vlooien en tekenmiddelen. Bijwerkingen variëren, maar huidirritatie en een beschadigde huid lijken het vaakst voor te komen. Er zijn echter ook gevallen bekend waarbij een vlooien en tekenmiddel toevallen en zelfs de dood leek te veroorzaken.Ook de middelen die in de vorm van een tablet toegediend worden, zoals Bravecto, lijken regelmatig bijwerkingen te veroorzaken. Tabletten zijn sowieso onhandig als het op vlooien en tekenbestrijding aankomt, omdat de teken en vlooien de hond moeten bijten voordat ze gedood worden. Helaas kunnen ziekten daardoor alsnog overgebracht worden van de teek of vlo op de hond.

De langetermijn effecten van insecticiden op huisdieren zijn lastig te onderzoeken, waardoor er weinig informatie over beschikbaar is. Het is dus moeilijk is hier iets zinnigs over te zeggen.

Houd je hond goed in de gaten nadat je een vlooien en tekenmiddel hebt toegediend, en let op tekenen van ongemak of pijn. Zorg ervoor dat je hond het middel niet op kan likken.

Verwijder het middel gelijk als je merkt dat je hond ineens heel sloom wordt, extreem begint te kwijlen, veel jeuk heeft of andere ongebruikelijke ongemakken ervaart. Je kunt dit doen met behulp van zeep.

Werken natuurlijke tekenmiddelen goed?

Voor de hondeneigenaren die geen insecticiden willen gebruiken, of honden hebben die gevoelig zijn voor bepaalde vlooienmiddelen, zijn er allerlei natuurlijke middelen tegen teken op de markt.

Sommige planten en bomen hebben een natuurlijk afweermechanisme tegen insecten ontwikkeld, waardoor extracten ervan insecten of teken kunnen weren, en in sommige gevallen zelfs doden.

Het verschil met de middelen met insecticiden, is dat natuurlijke middelen tegen teken minder lang werken, minder snel werken en minder dodelijk zijn. Sommige middelen zijn goed bruikbaar voor het doden van bijvoorbeeld vlooienlarven, maar volwassen vlooien en teken hebben vaak een effectiever en dodelijker middel nodig als je er snel vanaf wil..

Natuurlijke middelen zijn in principe een goede optie in gebieden waar de teken of vlooiendruk niet hoog is. Als je geen vlooienplaag hebt, en niet door velden met een hoog aantal teken loopt, kan een natuurlijk middel gebruikt worden om vervelende parasieten af te weren.

Het natuurlijke middel moet vaker aangebracht worden, en het is een goed idee om dit te doen voordat je een wandeling met je hond gaat maken. Breng het middel extra ruim aan op plekken waar teken zich graag nestelen, zoals de oren, oksels, bek en nek.

TOP TIP

Als je een natuurlijk vlooien en tekenmiddel zoekt, kan je bijvoorbeeld kiezen voor een vlooien en tekenband met etherische oliën. Deze band lijkt redelijk goed te werken, maar door de gebruikte oliën ruikt hij wel wat sterk.

Een middel dat niet perse natuurlijk is, maar geen insecticiden bevat, is Beaphar Dimethicare. Dit middel bevat siliconen die ervoor zorgen dat insecten en teken niet meer kunnen bewegen en verstikken.

Wanneer begint het tekenseizoen en moet je een tekenmiddel gebruiken?

Het tekenseizoen begint in maart, en is op zijn hoogtepunt in Juni. Daarna neemt het aantal teken weer langzaam af. In September en Oktober kunnen er nog een aantal teken aanwezig zijn, en in December zijn ze bijna allemaal verdwenen.

Bescherm je hond tijdens het tekenseizoen goed tegen teken, en neem een tekentang mee. Stop bijvoorbeeld deze tekenkaart in je portemonnee, zodat je altijd gereedschap bij je hebt om een teek te verwijderen.

Help, het tekenmiddel werkt niet!

Er is niets zo frustrerend als het kopen van een duur tekenmiddel, om er vervolgens achter te komen dat je hond nog steeds een magneet is voor teken. Er zijn verschillende redenen dat een tekenmiddel niet werkt zoals het hoort.Verkeerd toedienen tekenmiddel

Sommige tekenmiddelen werken niet als ze niet goed in contact gekomen zijn met de huid. Als je hond een lange vacht heeft, moet je er dus voor zorgen dat de vlooienband tegen de huid aanzit, en dat je een spot on ook echt op de huid aanbrengt.

Een andere oorzaak van een slecht werkend tekenmiddel, is het toedienen van de verkeerde dosering. Kies de juiste dosering voor het gewicht van je hond, anders is het middel niet krachtig genoeg om je hele hond te beschermen.

Verspreid het tekenmiddel bij grote honden over verschillende plekken over de rug van de hond. Gebruik de helft van de spot on in de nek, en de andere helft vlak boven de staart van je hond. Meer dan twee plekken kan ook, maar zorg ervoor dat je hond het middel niet op kan likken.

Teveel wassen hond

Door je hond vaak en grondig te wassen, verwijder je steeds wat tekenmiddel uit de vacht en het huidvet van de hond. In principe kunnen de Seresto band en Advantix spot on tegen een wasbeurt van de hond, en ook zwemmen hoort geen probleem te zijn.

Onthoud echter dat het vlooienmiddel zich verspreidt via het huidvet van de hond, en als je je hond grondig wast met een ontvettende shampoo, verwijder je ook een groot deel van deze huidvetten.

Je kunt het middel dus minder werkzaam maken door je hond te vaak te wassen, zeker als je dit doet binnen een dag na het aanbrengen van het middel. Daarna zou een wasbeurt volgens de vlooienmiddel fabrikanten geen invloed moeten hebben op de werkzaamheid, maar het is wijs om een milde shampoo te gebruiken.

Hoe snel moet je een teek verwijderen?

Zelfs het beste tekenmiddel kan geen garantie bieden dat een teek je hond niet bijt. Af en toe zou je dus nog een teek kunnen vinden, zeker als de tekendruk in het gebied waar je wandelt heel hoog is.

Er zijn bijvoorbeeld veel teken aanwezig in gebieden met veel  hoog gras, en veel wild. Sommige bossen of natuurgebieden zijn daarom berucht om hun aantallen teken. Het is beter om deze gebieden tijdens de top van het tekenseizoen te vermijden.

Een teek moet zo snel mogelijk verwijderd worden. Hoe sneller je hem verwijdert, hoe kleiner de kans dat je hond een vervelende ziekte oploopt door de teek.

Het is het beste om de teek binnen 24 uur na het aanhechten te verwijderen.

Controleer je hond daarom na elke wandeling op teken, ook als je een goed werkend tekenmiddel gebruikt. Verwijder de gevonden teken met een tekentang of ander gereedschap dat hiervoor gemaakt is, zodat je de teek niet kapottrekt of irriteert.

Moet ik mijn hond wassen na een tekenbeet?

Het is niet nodig om je hond te wassen na het verwijderen van een tekenbeet. Je kunt de plek ontsmetten met een beetje alcohol of jodium. Dit zorgt ervoor dat het wondje niet gaat ontsteken, maar voorkomt eventuele ziekten niet. Gebruik de alcohol alleen op het wondje, niet op de teek zelf.

Als je een teek ontdekt bij je hond, is het een goed idee om het hele lijf van je hond goed te controleren op teken. Meestal is het een teken dat je hond langs een plek is gelopen waar zich veel teken bevonden, bijvoorbeeld door hoog gras.

Door je hond te wassen, kun je gemakkelijker op de huid van de hond kijken, en zijn lichaam controleren op teken. Dit zou dus een reden kunnen zijn om je hond even te wassen na een tekenbeet.

Wat gebeurt er als je een teek laat zitten?

Wanneer je een teek ziet, moet je de teek natuurlijk direct verwijderen. Soms zie je echter teken over het hoofd, vooral als ze op plekken zitten die je vaak vergeet te controleren, zoals de binnenkant van de oren. Ook bij honden met een lange vacht kan het vinden van teken een hele opgave zijn.

Als een teek niet verwijderd wordt, zal hij zich volzuigen met bloed en zich daarna op de grond laten vallen. Een teek blijft meestal 3 tot 10 dagen op je hond zitten, maar soms laat een teek zich pas van je hond vallen na 2 weken. Dit is afhankelijk van de grootte van de teek en de tekensoort.

Moet ik de hond naar de dierenarts brengen na een tekenbeet?

Het is niet nodig om je hond elke keer naar de dierenarts te brengen als je een teek op hem vindt. Als het je niet lukt om de teek te verwijderen, is het natuurlijk wijs om dit door de dierenarts te laten doen.

Als je een volgezogen teek in huis of op je hond vindt, is het wijs om je hond een tijdje goed in de gaten te houden. Teken kunnen allerlei ziekten overbrengen, zoals Lyme, Babesiose, en Ehrlichia.

Laat je hond controleren door de dierenarts als je hond symptomen zoals sloomheid, verlies van eetlust, terugkerende kreupelheid, koorts of andere tekenen van ongemak en ziekte vertoont. Deze symptomen van tekenziekten beginnen meestal niet direct na de tekenbeet.

Laat je dierenarts weten dat je hond recent door een teek gebeten is, zodat je dierenarts weet dat tekenziekten bij de diagnose overwogen moeten worden. Meestal zal de dierenarts een bloedonderzoek laten doen om te onderzoeken of je hond aan een tekenziekte lijdt.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...