Bijensteek bij je hond

B

Wat is een beter moment om met je hond een lange wandeling in het park te maken dan een warme zomerdag? Zon, natuur en een heleboel plezier in de frisse lucht zijn geweldig voor jou en je hond. Van tijd tot tijd kan al dat plezier echter tot stilstand worden gebracht door een klein, zoemend lid van het ecosysteem – de bij.

Bijensteek bij hond

Bijen zijn veel voorkomende insecten in Europa en ze zijn bijna overal op de wereld te vinden. Ze zijn cruciaal voor het ecosysteem en spelen een belangrijke rol bij het bestuiven van planten en bloemen.

Meestal zijn bijen vreedzame leden van het ecosysteem en vallen ze zelden tot nooit aan.

Van tijd tot tijd gebeuren er echter ongelukken wanneer bijen per ongeluk je hond voor een bedreiging aanzien, waarna ze steken uit zelfverdediging.

In dit artikel zullen we het hebben over de gevolgen van een bijensteek bij honden, de symptomen en mogelijke behandelingen wanneer dat nodig is.

Wat zijn de symptomen van een bijensteek?

Omdat de meeste honden vrij rondrennen en de omgeving zelf verkennen, worden ze vaak gestoken zonder dat de eigenaar het door heeft.



Als je een goede reden hebt om te vermoeden dat je hond door een bij is gestoken, moet je letten op veelvoorkomende symptomen van een bijensteek bij honden. De symptomen van bijensteken moeten kort na de steek zichtbaar zijn en omvatten:

  • Enkele of meerdere wondjes
  • Zwelling (vooral op gevoelige plaatsen zoals lippen, huid rond ogen of neus)
  • Roodheid rond het steekgebied,
  • Kwijlen,
  • Janken of huilen
  • Jeuk in het gebied waar de bij gestoken heeft
  • Rode geirriteerde huid

Als het getroffen gebied toegankelijk is voor de hond, zal de hond waarschijnlijk proberen het te likken of te bijten om de pijn te stoppen. Zo kan je vaak de locatie van de bijensteek vinden.

In ernstige gevallen kan je hond symptomen van een allergische reactie vertonen. Deze symptomen omvatten:

  • Problemen met ademhalen,
  • Overmatige zwelling,
  • Hyperthermie (verhoogde lichaamstemperatuur),
  • Een hogere hartslag,
  • Hijgen,
  • Diarree,
  • Braken,
  • Anafylactische shock

In dat geval moet je onmiddellijk een dierenarts bezoeken, omdat een ernstige allergische reactie op de bijensteek zeer gevaarlijk kan zijn voor de hond.

Wat zijn de meest voorkomende gebieden waar een bij een hond kan steken?

Honden gebruiken hun poten en neus om hun directe omgeving te verkennen, dus wanneer ze een bij tegenkomen, zijn die lichaamsdelen het vaakst slachtoffer van een bijensteek.

Sommige honden jagen graag op vliegende insecten zoals vliegen en bijen. Ze happen er vaak naar en zullen vaak de vangst op proberen te eten. Daarom komen bijensteken in de bek en keel ook vrij veel voor bij honden.

Bijensteken kunnen echter op het hele lichaam en op het gezicht van de hond plaatsvinden en de locatie hangt vaak af van de individuele situatie.

Hoe lang zal de hond de pijn van een bijensteek voelen?

Meestal zal de pijn na 1 tot 2 uur verdwijnen. Soms echter, als de hond meerdere keren of in een gevoelig gebied werd gestoken, kan de pijn zelfs tot 48 uur duren.

Bijengif bevat een mix van eiwitten die als doel hebben de pijn te verspreiden en de schade aan het slachtoffer van de steek te vergroten. Apamin en Hyaluranidase zijn beide eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van de ontsteking en het versterken van het effect van het gif op het gewonde gebied.

Daarom is een bijensteek zo’n pijnlijke ervaring voor het slachtoffer en tegelijkertijd een geweldig afweermechanisme voor de bijen.

Uiteindelijk zal de pijn echter verdwijnen en vervagen met behulp van het immuunsysteem van de hond.

Als de hond langer dan 48 uur last heeft van de bijensteek, is het een goed idee om de hulp van je dierenarts in te schakelen. Deze zal je hond onderzoeken op eventuele complicaties met betrekking tot de bijensteek.

Moet ik de angel van de bij verwijderen na een steek?

Enige tijd na de bijensteek kan de angel in de wond blijven en het gif naar de steekplaats pompen, wat irritatie en pijn bij de hond veroorzaakt.

Aan de angel van een bij zit een gifzakje vast. Dit zakje kan nog steeds werken en gif in de wond van de hond pompen, zelfs als de angel en het zakje niet meer aan de bij vastzit.



Bijensteek bij hond
Eenvoudige weergave van een angel met gifblaasje.

In dat geval moet je doorgaan met het verwijderen van de angel om te voorkomen dat de giftige stoffen in zakje de wond van de hond binnendringen.

Volgens onderzoek is in deze situatie tijd van essentieel belang en is het belangrijk om de angel zo snel mogelijk te verwijderen zodat de complicaties zo klein mogelijk blijven.

De beste manier om de angel te verwijderen, is door hem weg te krabben met een scherp voorwerp. Een sleutel of de rand van je rijbewijs zouden het werk moeten doen.

Kan ik een pincet gebruiken om de angel te verwijderen?

Er bestaat een theorie over het verwijderen van een angel met een pincet. Het zou namelijk niet aan te raden zijn om de angel te verwijderen met een pincet, nagelknipper of iets dat mogelijk in de gifzak kan knijpen omdat er meer gif zou vrijkomen op de steekplaats.

Wetenschappers zijn echter van mening dat het snel verwijderen van de angel belangrijker is dan de methode die je gebruikt om het te doen. Aarzel dus niet als je geen pasje bij je hebt of je nagels te kort zijn. Probeer gewoon zo snel mogelijk de angel te verwijderen met hulpmiddelen die voor je beschikbaar zijn.

Wat gebeurt er als ik de angel niet verwijder?

Als de angel vastzit in het steekgebied, blijft hij de giftige stoffen afgeven in het bloed van de hond.

Het belangrijkste ingrediënt van bijengif, melittine, heeft een negatieve invloed op de rode bloedcellen waardoor ze kapotbarsten. Het leidt ook tot het uitzetten van de bloedvaten in het lichaam en een daling van de bloeddruk.

Een ander ingrediënt van het bijengif, fosfolifase, veroorzaakt pijn, irritatie en ontsteking.

Bijengif is een mix van verschillende eiwitten die niet alleen als doel hebben pijn te veroorzaken, maar ook om de impact van het gif te versterken, het langer te laten werken en verder te verspreiden in het lichaam van de hond.

Het gif verzet zich ook tegen het afweermechanisme van het lichaam van de hond (en de mens) en veroorzaakt irritatie, jeuk en roodheid van de huid.

Na een bijensteek wordt een feromoon afgegeven dat het signaal naar andere bijen in het gebied stuurt om hen op de hoogte te stellen van het mogelijke gevaar.

Omdat bijen zwermdieren zijn, reageren ze snel op de signalen die wijzen op problemen als die door een  een van hen wordt verzonden. Dit kan ertoe leiden dat er meer bijen komen om je hond en jou te onderzoeken en mogelijk aan te vallen.

Hoe langer de angel in de wond blijft, hoe langer hij het gif en de feromonen vrijgeeft en meer bijen aantrekt. Het wordt daarom ten zeerste aanbevolen om het onmiddellijk uit de huid van de hond te verwijderen na de bijensteek.

Hoe behandel je een bijensteek bij honden?

Nadat je de angel hebt verwijderd, moet je het algehele gedrag en de gezondheid van de hond goed in de gaten houden.

Zorg er allereerst voor dat er geen bijen meer in de buurt zijn die je hond kunnen aanvallen. Als er andere bijen in de buurt zijn, breng je hond dan naar een veilige plek en onderzoek hem daar.



Houd je hond een paar uur in de gaten. Controleer de hond regelmatig om de conditie van je hond te evalueren.

Het spreekt voor zich dat je hond enige vorm van pijn en ongemak zal vertonen. Dit is normaal en geen reden om je veel zorgen te maken. Meestal zijn de symptomen van bijensteken bij honden mild en verdwijnen ze na een paar uur vanzelf.

Als je ziet dat de hond lusteloos is, moet overgeven, kortademig is of andere symptomen van een allergische reactie op het gif heeft, moet je hem onmiddellijk naar de dierenarts brengen.

In verreweg de meeste gevallen is het voldoende om een ​​ijspak op de wond aan te brengen en deze enkele uren te laten koelen om het probleem op te lossen.

Hoe lang duurt het voordat de hond is hersteld na een bijensteek?

Dat hangt van enkele factoren af. Sommige honden zullen een sterkere immuunreactie hebben en zullen 1-2 uur na de steek geen last meer hebben van de bijensteek.

Aan de andere kant kunnen sommige honden een ernstiger reactie krijgen en hun immuunsysteem kan iets langer nodig hebben om antilichamen te produceren om het gif te bestrijden.

Over het algemeen moeten de symptomen van een enkele steek echter binnen enkele uren weer weg zijn. In verreweg de meeste gevallen gebeurt dit ook en kan je hond daarna gewoon weer lekker rondrennen.

Is er een manier om te voorkomen dat bijen mijn hond steken?

Het voorkomen van bijensteken is niet helemaal mogelijk, het is een kwestie van pech (of geluk) hebben.

Als je hond echter allergisch is voor het bijengif, wil je er misschien voor zorgen dat hij een beperkte kans heeft om een ​​bij tegen te komen en gestoken te worden.

Er zijn enkele kleine dingen waar je voor kunt zorgen om het risico op bijen in de buurt van je hond te minimaliseren. De meeste bijen zijn echter vriendelijk, en zullen je hond niet lastig vallen. Zolang je hond de bijen met rust laat, is er geen reden je hier veel zorgen over te maken.

Als je in een huis met een tuin woont, kan je het beste de tuin altijd schoon en netjes houden. Zorg ervoor dat het gras netjes gemaaid is en dat er geen bloemen of andere planten zijn die bijen kunnen aantrekken.

Vermijd de weergave van alles wat op bloemen in kleur of vorm kan lijken. Bijen kunnen worden aangetrokken door items die helder van kleur zijn zoals rood, geel en oranje en kunnen ze verwarren met een plant of bloem.

Bijensteek bij hond
Dit is een perfecte omgeving voor een bij

Tafelkleding of kleding met een bloempatroon moet ook om dezelfde reden worden vermeden.

Vermijd het planten van bloemen zoals zonnebloem, seringen, blauwe regen of papavers. Vervang ze door bloemen die niet zo veel bijen aantrekken. Pepermunt of Goudsbloemen zijn goede voorbeelden van bloemen die van nature als bijenafweermiddel werken.

Kan een bijensteek fataal zijn voor honden?

Dat een hond sterft na een bijensteek is zeer zeldzaam en in de overgrote meerderheid van de gevallen levert het geen problemen op.

In sommige zeldzame gevallen is het echter mogelijk dat een bijensteek fataal kan zijn voor honden.

Er zijn enkele gerapporteerde gevallen waarin een enkele steek voldoende was om dodelijk te zijn voor grote rassen zoals de Duitse herder.

Bijensteken kunnen ook een reeks ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken die fataal kunnen zijn.

Wanneer moet ik een hond naar de dierenarts brengen in het geval van een bijensteek?

Zoek professionele veterinaire hulp als je hond meerdere keren is gestoken, als deze in zijn mond of keel is gestoken of als deze tekenen vertoont van een allergische reactie op het gif.

Wanneer je hond een of meer van de onderstaande symptomen vertoont, is het een goed idee om contact op te nemen met een dierenarts:

  • Problemen met ademhalen,
  • Overmatige zwelling,
  • Hijgen,
  • Diarree,
  • Braken
  • Anafylaxie

Als je niet zeker weet of je de hond naar de dierenarts moet brengen, is het altijd verstandig om hem voor de zekerheid toch even mee te nemen voor een controle.

Met de juiste hondenverzekering geeft je je hond niet alleen medische zorg, maar ben je ook verzekerd voor eventuele kosten van behandelingen en medicijnen.

Wil je altijd weten wat te doen als je hond een ongeluk(je) heeft gehad? Dan is het klein Medisch Handboek Honden een perfect boek om altijd op de boekenplank te hebben.

Het is een van de beste boeken met uitgebreide informatie over allerlei ziekten en hoe je eerste hulp kunt verlenen aan je hond.

Bijensteek bij hond

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...