Bruin braaksel; honden zijn meer vatbaar voor braken dan sommige andere soorten, vanwege een goed ontwikkeld braakcentrum in hun hersenen en het feit dat ze graag de wereld verkennen met hun bek en dingen eten die ze niet zouden moeten eten.
Ook bij honden kan overgeven echter een teken zijn dat er iets ernstigs aan de hand, al is dit meestal niet het geval. Vaak zal de hond een enkele keer braken, waarna hij zich weer prima voelt.
In dit artikel zullen we de oorzaken van bruin gekleurd braaksel bij honden bespreken, wat het betekent en hoe je kunt bepalen of je hond veterinaire aandacht nodig heeft.
Lees Ook: Braken bij honden – wat betekent geel braaksel
Waarom braken honden?
In sommige gevallen kan de hond overgeven vanwege maagklachten. Honden eten vaak dingen die niet ideaal zijn en veel honden hebben een gevoelige maag.
Er zijn echter ook een aantal andere gezondheidsproblemen die kunnen leiden tot braken bij je hond. Verstopte darmen kunnen een andere reden zijn waarom een hond kan overgeven, omdat het voedsel niet verder in de darmen van een hond kan komen.
Een darmblokkade is een noodgeval. Als je denkt dat je hond een darmblokkade heeft, moet je hem zo snel mogelijk naar een spoedkliniek brengen.
Pancreatitis, bacteriële infecties en voedselallergieën zijn enkele andere veel voorkomende oorzaken van braken bij een hond.
Vooral bij jonge puppy’s kan braken een teken zijn van darmparasieten. De meeste puppy’s moeten worden ontwormd op een leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken om het risico op darmparasieten te verminderen.
Bij een verscheidenheid aan andere ziekten en aandoeningen kan braken een symptoom zijn, het komt bij veel meer medische problemen voor dan in dit artikel kan worden vermeld.
Als algemene regel geldt dat als je hond een of twee keer moet braken en verder in orde lijkt, hij waarschijnlijk gewoon iets heeft gegeten dat niet goed viel. Als je hond echter herhaaldelijk overgeeft, of als het braken gepaard gaat met lethargie, koorts of andere symptomen, dan is het aan te raden om de dierenarts te raadplegen voor een diagnose en behandeling.
Braken, regurgitatie en bruin overgeven
Hoewel deze twee woorden vaak door elkaar worden gebruikt, worden ze veroorzaakt door verschillende mechanismen in het lichaam van je hond.
In het geval van regurgitatie is er vaak geen kokhalzen. Voedsel of water lijken net terug uit de bek van een hond te komen, kort na inname.
Dit komt omdat bij regurgitatie voedsel en water alleen uit de slokdarm worden verdreven. Omdat voedsel de maag niet heeft bereikt, is er geen vertraging tussen eten en braken, en hoeven honden niet te kokhalzen om te proberen de inhoud te verwijderen.
Bij het overgeven zul je echter bijna altijd een hond zien kokhalzen. De meeste hondenbezitters zijn zich volledig bewust van dit geluid en het wekt veel mensen uit een diepe slaap in een poging snel hun hond naar buiten te brengen of van het tapijt te halen.
Andere tekenen van misselijkheid kunnen ook optreden bij braken. Je hebt ook veel meer kans om verteerd of gedeeltelijk verteerd voedsel te zien, omdat het misschien tijd heeft gehad om in de maag van een hond te rusten voordat het weer werd uitgebraakt.
Als je hond bruin braaksel overgeeft, is er vaak sprake van regurgitatie. Je hond braakt dan een bruine, dikke drab die nog gewoon naar zijn voer ruikt.
TOP TIP
Een van de veel voorkomende redenen dat een hond bruin overgeeft is dat hij zijn voer te snel opeet. Je kunt schrokken voorkomen door een slow feeder van bijvoorbeeld Eat Slow Live Longer te gebruiken.
Wat veroorzaakt donkerbruin braaksel?
coprofagie
Als je hond een donkerbruine vloeistof braakt, is je eerste stap om de oorzaak te achterhalen, de geur op te merken. Helaas voor ons houden veel honden ervan om poep te eten!
Honden die poep hebben gegeten, alleen om het weer over te geven, braken vaak een stapel bruine klodder die ruikt alsof het van de achterkant zou moeten komen, in plaats van uit hun bek.
Ze kunnen ontlasting overgeven omdat het hun maag van streek maakt, maar het is ook mogelijk dat er iets in de ontlasting zit dat irritatie in de maag oplevert. Sommige honden schrokken de poep zo snel naar binnen, dat het er binnen korte tijd weer uit komt.
Soms eten honden alleen de uitwerpselen van andere dieren, zoals een hert. Andere honden eten hun eigen uitwerpselen of de uitwerpselen van andere honden. Dit gedrag wordt coprofagie genoemd.
Coprofagie kan gedragsmatig of medisch zijn. Als je hond regelmatig poep eet, is het een goed idee om een bezoek te brengen aan de dierenarts, zodat je kunt bepalen of er een medische reden is voor het gedrag.
Lees ook: Waarom eet mijn hond poep en hoe stop je het?
Darmblokkade
Een andere oorzaak van donkerbruin braaksel is een darmblokkade. Braaksel ruikt in dit geval ook vaak erg vies. In plaats van de onverteerde brokjes die je hond normaal uitspuugt, is het donkerbruine braaksel dat wordt gezien bij een hond met een darmblokkade vaak veel beter verteerd.
Honden gooien de inhoud van hun spijsverteringskanaal er pas weer uit als het er niet doorheen kan komen vanwege de blokkering. Vaak veroorzaakt een darmblokkade ook andere symptomen bij je hond, zo zal er meestal sprake zijn van buikpijn.
Als je hond herhaaldelijk braakt of anders lusteloos en ziek lijkt, moet hij door een dierenarts worden gezien. Zeker bij een darmblokkade, is het verstandig de hond op tijd naar de dierenarts te brengen, omdat het ernstige problemen kan veroorzaken als de blokkade te lang blijft zitten.
Wat veroorzaakt lichtbruin braaksel?
Als je hond lichtbruin overgeeft in plaats van donkerbruin, kunnen een paar factoren aan de kleur bijdragen.
De meest voorkomende reden voor lichtbruin braaksel is wanneer het braaksel wordt gekleurd door de brokjes die je hond eet. Vooral als de brokjes er niet meer hetzelfde uitzien, omdat stukjes uitzetten en uit elkaar vallen in vocht, kan het in het begin zorgwekkend zijn totdat je je realiseert dat het gewoon licht verteerd hondenvoer is.
Een andere reden voor lichtbruin braaksel is dat er een kleine hoeveelheid bloed in het braaksel aanwezig is. Dit geldt vooral als het braaksel van je hond zich op een donkere vloer bevindt. Daardoor kan de kleine hoeveelheid bloed donkerder worden waargenomen dan het in werkelijkheid is.
Je kunt proberen te kijken of er bloed in het braaksel van de hond zit door het op te ruimen met keukenpapier of een lichtgekleurde doek. Bloed is vaak duidelijker wanneer het zich op een lichter oppervlak bevindt.
Bloed in het braaksel kan het gevolg zijn van beschadigd tandvlees of een beschadigde slokdarm, maagzweren, rattengif of een vreemd voorwerp. Bel altijd met de dierenarts als je je zorgen maakt over de gezondheid van je hond!
TOP TIP
Zijn de maag en darmen van je hond snel van streek? Probeer dan eens een supplement dat het slijmvlies van de maag en darmen helpt beschermen. Voer je hond bijvoorbeeld Gastro Entero Comfort van Sensipharm bij.
Wat moet u doen als uw hond bruin braaksel braakt?
Wanneer je hond braakt, is het belangrijk om kalm te blijven. Honden voelen stress en paniek van hun baasjes aan. Het kan zijn dat de bruine kleur in het braaksel komt doordat je hond iets gegeten heeft. Bijvoorbeeld zijn voer, traktaties of zelfs uitwerpselen. Kijk of je iets ongewoons in het braaksel ziet. Dat kan je een idee geven over wat het braken heeft veroorzaakt.
Het is ook goed om je hond in de gaten te houden voor andere symptomen. Lusteloosheid, diarree, weigering om te eten en buikpijn zijn tekenen om op te letten. Als je hond onlangs iets anders heeft gegeten of van voer is veranderd, kan dit ook een oorzaak zijn. Mocht je hond een keer braken en daarna weer zichzelf lijken, geef hem dan even geen eten voor 12 uur. Wel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat hij genoeg vers water heeft. Als je besluit weer voedsel te geven, start dan met iets simpels zoals gekookte kip en rijst.
Vergeet niet dat menselijke medicijnen niet altijd veilig zijn voor honden, dus geef deze alleen op advies van een dierenarts. Als je hond veelvuldig overgeeft, pijn heeft of andere symptomen vertoont, schakel dan zo snel mogelijk je dierenarts in. Bruin braaksel kan soms een indicatie zijn van serieuzere problemen. Voorbeelden van deze problemen zijn vergiftiging, inwendige bloedingen, of een blokkade door een vreemd voorwerp.
Mocht je naar de dierenarts gaan, dan is het nuttig om een monster van het braaksel mee te nemen. Zij kunnen je dan ook vragen over recente veranderingen in het dieet van je hond. En of je hond mogelijke toegang had tot gifstoffen of andere symptomen die je hebt opgemerkt.
Lees Ook: Wat is er aan de hand als een hond wit schuim overgeeft