Braken bij honden – Wat betekent geel braaksel?

B

Geel braaksel; Honden hebben de neiging om veel vaker te braken dan andere soorten. Niet alle braaksel is echter hetzelfde! De kleur van het braaksel van je hond en de andere aanwezige symptomen kunnen je veel vertellen over de reden waarom je hond moet overgeven.

In dit artikel gaan we onderzoeken wat het betekent als een hond gele vloeistof overgeeft, hoe we dit kunnen voorkomen en wanneer je ermee naar de dierenarts moet.

Gal bij honden en braken, geel braaksel

De meest voorkomende reden waarom braaksel geel gekleurd is, is omdat er maagzuur en gal in het braaksel aanwezig zijn.

Om te begrijpen waarom dit gebeurt, gaan we kijken hoe gal werkt, wat het is en waarom het tot braken leidt.Wat is gal?

Gal is de naam van een geelgekleurde vloeistof die wordt geproduceerd door de lever van je hond. Het bestaat uit water, elektrolyten, galzuren, cholesterol, fosfolipiden en bilirubine.

Nadat de lever het heeft geproduceerd, slaat de galblaas het op totdat het klaar is voor gebruik.

Terwijl het wordt opgeslagen in de galblaas, wordt het gal ook geconcentreerd om het nog nuttiger en krachtiger te maken wanneer het wordt vrijgegeven.

Bij het eten van voedsel geeft de galblaas vervolgens gal af in een deel van de dunne darm, de twaalfvingerige darm genaamd, dat zich net buiten de maag bevindt. Eenmaal daar helpt het bij het afbreken van voedsel. Zodat het kan worden verteerd en op de juiste manier kan worden gebruikt.

Zonder de afscheiding van gal het verteren en absorberen van vetten voor je hon hond veel moeilijker zijn. De galzuren zijn van cruciaal belang om vetten af te breken tot vetzuren, waarna het lichaam ze vervolgens kan opnemen.

Gal dient ook als een manier voor je hond om zich te ontdoen van afvalproducten, zoals het bilirubine dat in gal aanwezig is.In normale gevallen wordt het bilirubine (en alle andere afvalproducten in gal) uit het lichaam van je hond verwijderd wanneer ze poepen, nadat ze door de rest van het spijsverteringskanaal zijn gegaan. Op deze manier wordt ook overtollig cholesterol verwijderd.

Waarom braakt mijn hond gal?

Als galproductie een normaal onderdeel is van het lichaam van een hond, waarom braken honden dan soms gal uit? Het aantreffen van gal in het braaksel kan meerdere redenen hebben.

Hond geeft geel gal over door honger

Ten eerste, en meestal, braakt je hond gal simpelweg omdat zijn maag leeg is. Als het al een tijdje geleden is dat uw hond heeft gegeten en je merkt dat hij een gele vloeistof overgeeft, is een gemakkelijke oplossing om je hond gewoon te voeren.

Een hond produceert continu gal. Als een hond niet heeft gegeten, kan hij vanuit zijn dunne darm in zijn maag lekken. Zodra de gal de maag binnenkomt, kunnen de galzuren het slijmvlies van de maag irriteren. Deze irritatie resulteert vervolgens in braken bij de hond.

Het enige dat in de maag van je hond zit, is echter gal en maagzuur. Daarom is het braaksel vaak een kleine hoeveelheid gele vloeistof. Dit staat ook bekend als het gal braak-syndroom en wordt terloops aangeduid als ‘hongerbraken’.

Als je merkt dat dit ‘s ochtends vaak gebeurt bij je hond, wanneer hij een langere periode niet heeft gegeten, kun je overwegen je hond gedurende de dag kleinere maaltijden te geven of de dag af te sluiten met een tussendoortje voor het slapengaan.

Geel braken door vet eten, gras of drinken

Het braken van gal kan echter ook gebeuren als je hond te veel vet voedsel heeft gegeten, te veel water heeft gedronken of veel gras heeft gegeten.In deze gevallen kun je een meer verwaterde versie van gal zien, gal gemengd met het vette voedsel of zelfs groen braaksel als de gal wordt gemengd met gras.

Als het probleem aanhoudt, zal de dierenarts vaak aanbevelen de hond een licht verteerbaar dieet met weinig vet en veel vezels te voeren. Een voorbeeld van licht verteerbaar hondenvoer dat speciaal gemaakt is voor honden met een gevoelige maag en darmen, is Ecostyle Maag + Darm.

Geel braaksel door Pancreatitis

Een andere veel voorkomende oorzaak van geel braaksel, is pancreatitis. Pancreatitis treedt vaak op wanneer een hond een overmatige hoeveelheid vet of olieachtig voedsel eet. De enzymen die in de alvleesklier geproduceerd worden, beginnen bij deze aandoening de klier zelf en het omliggende weefsel te ‘ verteren’. Als gevolg daarvan kan de hond onder andere gal braken.

Honden die door pancreatitis worden getroffen, ervaren meestal ook buikpijn en/of diarree. Pancreatitis verschijnt niet meteen als je hond iets met veel vetten eet. Het duurt vaak minstens 24 uur voordat je er iets van merkt. Symptomen zouden binnen 5 dagen na het eten van het vette voedsel moeten optreden. Soms ontstaat de aandoening echter zonder duidelijke aanwijsbare oorzaak.

Pancreatitis is een aandoening die veterinaire aandacht vereist. Zonder behandeling kan een alvleesklierontsteking een dodelijke afloop hebben. Je hond heeft waarschijnlijk vocht nodig om uitdroging te voorkomen, en moet meestal vasten om zijn alvleesklier de tijd te geven om te herstellen.


TOP TIP

Als je hond een gevoelige maag heeft en vaker braakt zonder duidelijk aanwijsbare reden, kan het helpen om je hond een supplement te geven die het maagslijmvlies helpt herstellen en beschermen. Voorbeelden zijn Gastro Entero Comfort van Sensipharm en Puur Maag.


Andere oorzaken geel braaksel

Het braken van gal kan veel andere oorzaken hebben. Er zijn verschillende gastro-intestinale ziekten die ook kunnen bijdragen aan het probleem. Kankers, parasitaire infecties, zweren en ontstekingsziekten kunnen allemaal het braken van gal veroorzaken.

Het is belangrijk om de dierenarts te bezoeken als je hond vaak gal overgeeft,  zeker omdat het gal overgeven zelf problemen kan veroorzaken.

Het is niet alleen vaak een teken van een onderliggend probleem – van zoiets eenvoudigs als een lege maag tot iets complex zoals een ontstekingsziekte – maar gal is ook erg zuur.

Als er herhaaldelijk gal door de slokdarm van je hond stroomt, kan dit zweren en andere problemen veroorzaken, omdat het zuur het slijmvlies van de slokdarm afbreekt.

Andere redenen waarom je hond mogelijk geel braaksel heeft, zijn onder meer:

  • Maagklachten, vaak als gevolg van het wisselen van dieet of een nieuw voedingsmiddel in hun dieet
  • Een gastro-intestinale obstructie, waarbij de maag van de hond al is geleegd door eerder braken
  • Vergiftiging
  • Leverziekte
  • Galblaasproblemen

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...