Brandend maagzuur bij honden

B

Brandend maagzuur bij honden – symptomen en diagnose

Honden hebben over het algemeen een benijdenswaardig vermogen om te slapen. Het lijkt erop dat ze moeiteloos in een diepe slaap kunnen vallen; ze gaan gewoon liggen, sluiten hun ogen en laten de wereld van dromen hen met gemak omarmen.

Echter, net als bij mensen, kunnen honden ook te maken krijgen met slaapverstorende kwesties. Er zijn momenten waarop hun vredige slaap wordt verstoord door een onaangenaam gevoel dat ze dwingt wakker te worden en hun rustige slaapplaats te verlaten.

Ze beginnen onrustig rond te lopen, zichtbaar verstoord door iets dat hen plaagt.

Ze kunnen kokhalzen of kuchen, tekenen die duiden op een ongemakkelijke sensatie in hun maag of keel.

Deze symptomen kunnen een rustige nacht veranderen in een ongemakkelijke ervaring voor zowel de honden als hun eigenaren.

Het is niet ongewoon dat dit ongemak wordt veroorzaakt door brandend maagzuur, een aandoening die bekend staat als gastro-oesofageale refluxziekte (GERD). Het is een veel voorkomende aandoening, vooral bij honden met een gevoelig spijsverteringsstelsel.

Brandend maagzuur bij honden ontstaat wanneer de spijsverteringszuren, die normaal gesproken beperkt blijven tot de maag van de hond, beginnen te ontsnappen en de slokdarm binnendringen. Deze zuren zijn bedoeld om voedsel af te breken in de maag, maar wanneer ze in de slokdarm terechtkomen, kunnen ze brandend maagzuur veroorzaken en leiden tot aanzienlijk ongemak voor het dier. Dit kan de slaap van de hond verstoren en het algehele welzijn beïnvloeden.

zure reflux bij honden
Zure reflux bij honden

Als het zuur eenmaal in de slokdarm terecht komt, kan dit schade veroorzaken aan het slijmvlies dat de slokdarm bedekt. Dit kan vervolgens weer leiden tot veel ongemak en pijnlijke zweren.Brandend maagzuur is niet levensbedreigend voor honden, maar kan schade aan het spijsverteringsstelsel en de slokdarm veroorzaken. Als je het op zijn beloop laat, kan de zure reflux steeds erger worden, waardoor de hond steeds meer pijn en ongemak ervaart.

TIP

Zitac Vet is een maagzuurremmer voor honden, die gebruikt kan worden als je hond vaak last heeft van brandend maagzuur. Het is natuurlijk het beste om de oorzaak van het probleem aan te pakken, maar het middel kan ondertussen de symptomen bij je hond helpen verminderen.

Wat zijn de symptomen van brandend maagzuur bij honden?

Een hond die lijdt aan brandend maagzuur of gastro-oesofageale reflux zal een aantal kenmerkende symptomen vertonen.

Deze signalen kunnen voor een oplettende hondeneigenaar gemakkelijk te herkennen zijn. Als je merkt dat je hond enkele van de onderstaande symptomen vertoont, dan bestaat er een grote kans dat je hond last heeft van deze aandoening.

Desalniettemin is het altijd raadzaam om je hond voor een grondige controle naar de dierenarts te brengen voordat je zelf een behandeling instelt. Een juiste diagnose is cruciaal om een effectieve behandeling te kunnen starten en onnodige complicaties te voorkomen.

Enkele van de meest voorkomende tekenen van reflux bij honden omvatten:

  • Kokhalzen of kuchen: Dit is vaak een van de eerste tekenen die je opmerkt. Het lijkt alsof de hond iets probeert uit te braken, maar er komt niets uit.
  • Braken na de maaltijd: Je hond kan binnen een uur na het eten gaan braken, wat kan duiden op spijsverteringsproblemen.
  • Huilen of janken: Dit kan een teken zijn van ongemak of pijn. Het is altijd belangrijk om aandacht te besteden aan gedragsveranderingen bij je hond.
  • Overmatig boeren: Dit kan wijzen op een ophoping van gas in de maag van je hond, wat vaak een symptoom is van brandend maagzuur.
  • Verlies van eetlust en vervolgens gewichtsverlies: Dit kan een gevolg zijn van het ongemak dat het brandend maagzuur veroorzaakt.
  • Rusteloosheid: De hond kan moeite hebben met slapen of ontspannen vanwege het ongemak.

Je hond kan er ook moe en ongemakkelijk uitzien, en lijkt niet de energie of het verlangen te hebben om te spelen of activiteiten te ondernemen die hij normaal gesproken leuk vindt.

Het is belangrijk om op te merken dat de meeste van deze symptomen waarschijnlijk kort na de maaltijd of snacktijd zichtbaar zullen worden en een korte periode kunnen aanhouden. Deze symptomen zijn doorgaans het meest intens vlak na het eten, wanneer de maag van de hond vol is en het maagzuur het meest actief is.

Brandend Maagzuur bij Honden – Symptomen – Infographic

Sommige honden gaan op zoek naar iets om te eten om braken aan te moedigen of de maag te kalmeren.

Het inslikken van alles wat ze op de vloer vinden, kan frustrerend zijn voor hun eigenaren en gevaarlijk zijn voor honden zelf.

Als er een goede reden is om te vermoeden dat je hond lijdt aan brandend maagzuur, kan je hem het beste meenemen naar de dierenarts voor advies. De dierenarts zal hoogstwaarschijnlijk een endoscopie van de slokdarm inplannen.

Bij een endoscopie doet de dierenarts een interne controle met een kleine camera. Zo kan hij bekijken of er schade is aan het slijmvlies van de slokdarm.

Wat is de oorzaak van brandend maagzuur?

Er zijn een aantal bekende oorzaken van brandend maagzuur bij honden.

Grote maaltijden die rijk aan vet zijn kunnen bijvoorbeeld de kans op reflux bij honden vergroten. Daarom is het het beste om dergelijke maaltijden te vermijden of in kleinere porties verspreid over de dag te geven in plaats van een of twee keer per dag.

Bovendien kan voedsel dat rijk aan kruiden is, of bepaalde kruiden bevat de maag van de hond negatief beïnvloeden, wat leidt tot reflux. Het wordt daarom ten zeerste afgeraden om de hond te voeden met elke vorm van voedsel dat het spijsverteringsstelsel van de hond kan verstoren.

Obesitas, maaggerelateerde problemen of een overmatige productie van spijsverteringsvloeistof kunnen ook brandend maagzuur bij honden veroorzaken.

Daarnaast kan reflux zich ontwikkelen bij honden die onder narcose geweest zijn.

Anesthetica ontspannen de spieren en de barrière tussen de maag en de slokdarm. Zonder deze barrière kunnen maagvloeistoffen gemakkelijk door de slokdarm stromen en reflux veroorzaken. Dit gebeurt meestal met honden die onlangs een operatie hebben ondergaan.

Er kunnen ook andere, serieuzere oorzaken zijn van reflux. Zo kan er bijvoorbeeld iets vast zitten in de maag of slokdarm van de hond of er kan een tumor aanwezig zijn. Er kunnen ook andere afwijkingen aan de maag, slokdarm of de overgang tussen deze twee zijn waardoor het zuur uit de maag de slokdarm in kan stromen.Waarom heeft mijn hond ‘s nachts brandend maagzuur?

Reflux, of brandend maagzuur, is een aandoening die je hond zowel gedurende de dag als in de nacht kan treffen. Het fenomeen treedt echter om verschillende redenen vaker ‘s nachts op dan overdag.

Een van de belangrijkste redenen is dat de spier die de maag van de slokdarm scheidt, de onderste slokdarmsluitspier, zich in de nacht ontspant. Dit ontspannen gebeurt als een natuurlijk onderdeel van het slaapproces.

Echter, wanneer deze spier ontspannen is, kan de spijsverteringsvloeistof gemakkelijker vanuit het spijsverteringsstelsel naar de slokdarm stromen. Dit terugstromen veroorzaakt ongemak en pijn, wat uiteindelijk de slaap van de hond kan verstoren en hem kan wekken.

Een andere factor die bijdraagt aan het hogere risico van reflux ‘s nachts is de slaaphouding van de hond.

Honden hebben de neiging om in posities te slapen waarbij de inhoud van de maag makkelijker kan terugstromen naar de slokdarm.

Dit kan variëren van liggend op hun zij tot een gekrulde positie, die beide de druk op de maag kunnen verhogen en daardoor de kans op brandend maagzuur kunnen vergroten.

Het beheer van reflux bij honden kan een uitdaging zijn voor veel hondeneigenaren, vooral omdat de aandoening hun honden ernstig ongemak kan bezorgen. Dit ongemak kan ertoe leiden dat honden wanhopig op zoek gaan naar manieren om de pijn te verlichten.

Een van de meest voorkomende manieren waarop honden proberen hun maag te kalmeren, is door gras te eten.

hond eet gras 's nachts
hond eet gras ‘s nachts

Dit natuurlijke gedrag kan helpen bij het bevorderen van braken, wat tijdelijke verlichting kan bieden. Maar dit gedrag is niet altijd veilig voor de hond, vooral als het gras dat ze consumeren behandeld is met pesticiden of andere schadelijke stoffen.

Bovendien kan het ‘s nachts verontrustend zijn voor de hondeneigenaren, omdat het de slaap van zowel de hond als de eigenaar kan verstoren.

Wat is de behandeling van brandend maagzuur bij honden?

Om de ongemakken die je hond ervaart als gevolg van brandend maagzuur te verlichten, kun je verschillende strategieën toepassen.

Allereerst zou het nuttig zijn om de hoeveelheid voedsel die je aan je hond geeft tijdelijk te verminderen, tenminste voor een paar dagen. Dit geeft het spijsverteringsstelsel van je hond wat rust en kan helpen om irritatie te verminderen.

Het is raadzaam om je hond gemakkelijk verteerbaar voedsel te serveren, idealiter in de vorm van nat voedsel, dat zachter is dan droge brokken.

Als nat voedsel niet beschikbaar is, kun je de droge brokken mengen met een kop warm water om de textuur te verzachten, wat de verteerbaarheid van het voedsel kan verbeteren.

Voor eigenaren die ervoor kiezen om droge brokken te blijven geven, is Royal Canin Gastro Intestinal een uitstekende keuze. Dit speciale voer is ontworpen om gemakkelijk te worden verteerd en heeft een hoge energiedichtheid, wat betekent dat je minder hoeft te voeren. Dit kan de maag minder belasten en minder snel tot irritatie leiden.

Het is echter belangrijk om het voer in kleinere porties te serveren, verdeeld over de dag.

Een alternatief voor het voeden van kant-en-klare hondenvoeding is het overschakelen naar een zelfgemaakt dieet.

Je kunt je hond maaltijden serveren die bestaan uit gekookt gevogelte of rijst, die beiden licht verteerbaar zijn.Het is ook essentieel om ervoor te zorgen dat het voedsel goed gehydrateerd is, omdat dit de toegankelijkheid voor de maag verbetert en minder ongemak veroorzaakt bij de hond.

Bovendien zou je ook wat gekookte groenten aan het dieet van je hond kunnen toevoegen. Er zijn verschillende soorten groenten die honden vaak lekker vinden, dus je kunt een beetje experimenteren om te zien wat jouw hond het liefst heeft.

Probeer je hond niet te laat te voeden, of vlak voordat hij naar bed gaat, omdat het voedsel niet genoeg tijd heeft om goed te worden verteerd.

Gewoonlijk zal het aanpassen van het dieet van je hond aan zijn behoeften voldoende zijn om de symptomen van reflux te beperken.

Het is echter cruciaal om deze dieetaanpassingen gedurende de hele levensduur van je hond vol te houden om terugkeer van de symptomen te voorkomen.

Indien de symptomen aanhouden ondanks deze dieetaanpassingen, kan een operatie noodzakelijk zijn.

Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn dat reflux, indien onbehandeld, blijvende schade aan de slokdarm van de hond kan veroorzaken.

Als je dierenarts geen fysieke oorzaak voor de reflux kan vinden, kan hij maagzuurremmers voorschrijven.

Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat dit meestal een tijdelijke oplossing is en dat langdurig gebruik van maagzuurremmers niet gunstig is voor de gezondheid van je hond.

Welke voeding is het beste voor honden met brandend maagzuur?

Meestal wordt brandend maagzuur bij honden veroorzaakt door een verkeerde voeding of door het voeren van teveel snacks.

Geef je hond geen voedsel dat voor mensen bestemd is (zoals kaas, brood, worst etc.), en beperk het aantal snacks.

Het is het beste om je hond licht verteerbaar voer te geven, met een laag vetgehalte. Het voeren van minder eiwitten of eiwitten die vooral van vlees afkomstig zijn helpt ook regelmatig. Overleg eventueel met de dierenarts welk dieet het beste is voor je hond.

Verder is het belangrijk om regelmatig kleine porties te voeren. Zo is de maag van je hond nooit volledig leeg maar ook nooit te vol. Hierdoor heeft je hond minder snel last van brandend maagzuur. Daarnaast kan je de brokken van je hond weken in wat water voordat je het voert. Zo is het makkelijker te verteren.

Zijn er natuurlijke middelen die kunnen helpen bij brandend maagzuur?

Naast het veranderen van het dieet van je hond en het veranderen van het voerschema, kan je het maag-darm stelsel van je hond op een natuurlijke manier verzachten en herstellen.

Sommige planten hebben sterke geneeskrachtige eigenschappen. Hieronder staan een aantal van deze planten die de maag van je hond kunnen helpen kalmeren en beschermen. Het beste kan je naar supplementen voor honden zoeken die extracten van een of meerdere van deze planten bevatten.

Een voorbeeld van een goed supplement met een kalmerende werking op de maag en de slijmvliezen van de maag en slokdarm, is Sensipharm Gastro Entero Comfort. Het bevat Chinese kruiden die helpen bij het kalmeren van de maag en darmen.

Een ander uitstekend supplement dat de meeste van de onderstaande kruiden bevat, is Puur Gastri. Van deze tinctuur kan je simpelweg een beetje toevoegen aan het normale voer van je hond. Er zijn veel hondeneigenaren die een positieve ervaring hebben met het gebruik van dit natuurlijke middel.

Met supplementen voor honden weet je zeker dat je niet teveel geeft en voorkom je zelfs dat je je hond ondanks je goede bedoelingen vergiftigt. Planten zijn natuurlijk, maar niet alles in de natuur is goed voor je hond. Twijfel je? Vraag de dierenarts om advies.

Kamille (Matricaria chamomilla)

Kamille werkt kalmerend en verzachtend voor de maag. Het verlaagt daarnaast op een natuurlijke manier de zuurgraad in de maag en helpt het bij het herstellen van de slijmvliezen.

Kamille
Kamille

Zoethout (Glycyrrhiza glabra)

Zoethout kan je alleen in kleine hoeveelheden aan je hond geven, grotere hoeveelheden zijn vanwege de aanwezige stof glycyrrhizine giftig. Door mensen wordt zoethout al eeuwenlang gebruikt als middel om de maag te kalmeren. Daarnaast kan zoethout maagzweren tegen gaan.

Ijslands mos

Ijslands mos wordt veel gebruikt om irritaties in de mond, keel  en maag te verzachten. Het stimuleert daarnaast verteringsenzymen waardoor het helpt bij de vertering van voedsel.

Gember (Zingiber officinalis)

Honden kunnen Gember eten in kleine hoeveelheden, het is zelfs gezond. Gember heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan verlichting bieden bij maag-darm problemen.

Gember
Gember

Fenegriek (Trigonella foenum-graecum)

Veel mensen met maagzuurproblemen ervaren verbetering wanneer ze een supplement met Fenegriek nemen. Welke stoffen precies werkzaam zijn weten wetenschappers niet precies, maar dat het effectief is weten ze wel. Fenegriek kan ook helpen bij maagzweren.

Pre en Pro-biotica

Prebiotica en Probiotica kunnen helpen bij het verzachten van maag en darmproblemen. Ze vullen de bacterieculturen die nodig zijn voor een goede vertering aan waardoor je hond voedsel beter kan verteren.

Puur probiotic is een echte aanrader als het op pre- en probiotica aankomt. Dit supplement helpt ook bij het verlagen van de zuurgraad van de maag.

Kan ik mijn hond Rennies of andere maagzuurremmers geven?

Een keer een rennie zal misschien niet zoveel kwaad kunnen maar elke dierenarts zal je aanraden geen menselijke medicijnen aan de hond te geven.

Niet alle medicijnen voor mensen worden door honden goed verdragen, door sommige medicijnen kan je hond zelfs overlijden!

Doe dus altijd eerst een grondige controle van het medicijn wanneer je het bijvoorbeeld in een noodgeval moet geven.

Daarnaast kunnen menselijke medicijnen en veel te hoge dosering hebben voor honden. Zeker wanneer je een klein hondje hebt zal een pil voor een mens veel meer werkzame stoffen bevatten dan je hondje nodig heeft.

Desondanks komen veel honden en mensen medicijnen overeen. De maagzuurremmer Omeprazol wordt bijvoorbeeld door dierenartsen ook gewoon aan honden gegeven. De dierenarts zal echter beter de juiste dosering weten waardoor het minder wijs is om er zomaar mee te experimenteren.

Een bezoekje aan de dierenarts is altijd de moeite waard wanneer je hond last heeft van brandend maagzuur. De dierenarts kan dan lichamelijke oorzaken uitsluiten en je wellicht helpen met een keuze voor ander voer. Hij kan je ook veilige maagzuurremmers voor je hond geven.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...