Brandend maagzuur bij honden

B

Brandend maagzuur bij honden – symptomen en diagnose

Honden hebben meestal weinig tot geen problemen als het om slapen gaat. Ze gaan liggen, sluiten hun ogen en vallen op magische wijze meteen in slaap.

Van tijd tot tijd wordt hun zalige nacht echter verstoord door een oncomfortabel gevoel, waardoor ze wakker worden.

Ze beginnen rond te lopen, te kokhalzen en kuchen en maken van de vredige nacht een ongemakkelijke ervaring voor zowel zichzelf als hun eigenaars.

De oorzaak van dat leed is meestal reflux of brandend maagzuur en het is een veel voorkomende aandoening bij honden met een gevoelig spijsverteringsstelsel.

Brandend maagzuur bij honden is een aandoening waarbij spijsverteringszuren uit de maag van de hond omhoog komen en de slokdarm binnendringen.

zure reflux bij honden
Zure reflux bij honden

Als het zuur eenmaal in de slokdarm terecht komt, kan dit schade veroorzaken aan het slijmvlies dat de slokdarm bedekt. Dit kan vervolgens weer leiden tot veel ongemak en pijnlijke zweren.

Brandend maagzuur is niet levensbedreigend voor honden, maar kan schade aan het spijsverteringsstelsel en de slokdarm veroorzaken. Als je het op zijn beloop laat, kan de zure reflux steeds erger worden, waardoor de hond steeds meer pijn en ongemak ervaart.

AdvertantieTOP TIP

Zitac Vet is een maagzuurremmer voor honden, die gebruikt kan worden als je hond vaak last heeft van brandend maagzuur. Het is natuurlijk het beste om de oorzaak van het probleem aan te pakken, maar het middel kan ondertussen de symptomen bij je hond helpen verminderen.


Wat zijn de symptomen van brandend maagzuur bij honden?

Een hond met brandend maagzuur vertoont een aantal symptomen die gemakkelijk herkenbaar zijn. Als je enkele van de onderstaande symptomen ziet, is de kans groot dat je hond er last van heeft. Het is echter altijd verstandig om de hond naar de dierenarts te brengen voor een controle voordat je zelf met een behandeling begint.

De meest voorkomende tekenen van reflux bij honden zijn onder meer:

  • Kokhalzen, kuchen
  • Braken na de maaltijd,
  • Huilen of janken,
  • Overmatig boeren,
  • Verlies van eetlust en vervolgens gewichtsverlies,
  • Rusteloosheid,

De hond zal er ook moe en ongemakkelijk uitzien en geen zin hebben om te spelen. De meeste symptomen zullen kort na de maaltijd of de snacktijd zichtbaar zijn en zullen een korte periode aanhouden.

Brandend Maagzuur bij Honden – Symptomen – Infographic

Sommige honden gaan op zoek naar iets om te eten om braken aan te moedigen of de maag te kalmeren. Het inslikken van alles wat ze op de vloer vinden, kan frustrerend zijn voor hun eigenaren en gevaarlijk zijn voor honden zelf.

Als er een goede reden is om te vermoeden dat je hond lijdt aan brandend maagzuur, kan je hem het beste meenemen naar de dierenarts voor advies. De dierenarts zal hoogstwaarschijnlijk een endoscopie van de slokdarm inplannen.

Bij een endoscopie doet de dierenarts een interne controle met een kleine camera. Zo kan hij bekijken of er schade is aan het slijmvlies van de slokdarm.

Wat is de oorzaak van brandend maagzuur?

Er zijn een aantal bekende oorzaken van brandend maagzuur bij honden.

Grote maaltijden die rijk aan vet zijn kunnen bijvoorbeeld de kans op reflux bij honden vergroten. Daarom is het het beste om dergelijke maaltijden te vermijden of in kleinere porties verspreid over de dag te geven in plaats van een of twee keer per dag.

Bovendien kan voedsel dat rijk aan kruiden is, of bepaalde kruiden bevat de maag van de hond negatief beïnvloeden, wat leidt tot reflux. Het wordt daarom ten zeerste afgeraden om de hond te voeden met elke vorm van voedsel dat het spijsverteringsstelsel van de hond kan verstoren.

Obesitas, maaggerelateerde problemen of een overmatige productie van spijsverteringsvloeistof kunnen ook brandend maagzuur bij honden veroorzaken.

Daarnaast kan reflux zich ontwikkelen bij honden die onder narcose geweest zijn. Anesthetica ontspannen de spieren en de barrière tussen de maag en de slokdarm. Zonder deze barrière kunnen maagvloeistoffen gemakkelijk door de slokdarm stromen en reflux veroorzaken. Dit gebeurt meestal met honden die onlangs een operatie hebben ondergaan.

Er kunnen ook andere, serieuzere oorzaken zijn van reflux. Zo kan er bijvoorbeeld iets vast zitten in de maag of slokdarm van de hond of er kan een tumor aanwezig zijn. Er kunnen ook andere afwijkingen aan de maag, slokdarm of de overgang tussen deze twee zijn waardoor het zuur uit de maag de slokdarm in kan stromen.

Waarom heeft mijn hond ‘s nachts brandend maagzuur?

Reflux kan je hond zowel overdag als ‘s nachts overkomen. Het gebeurt echter om enkele redenen vaker ’s nachts dan overdag.

Advertantie


Allereerst ontspant de verbinding tussen de maag en de slokdarm zich tijdens de nacht waardoor spijsverteringsvloeistof gemakkelijker vanuit het spijsverteringsstelsel naar de slokdarm kan stromen. Dit veroorzaakt ongemak en pijn, waardoor de hond uiteindelijk wakker wordt.

Ten tweede slapen honden meestal in posities waarbij de inhoud van de maag makkelijker terug kan stomen naar de slokdarm, waardoor de kans op brandend maagzuur toeneemt.

Veel hondenbezitters worstelen met de reflux van hun honden omdat het honden erg oncomfortabel maakt en er vaak voor zorgt dat ze verwoed zoeken naar iets om het ongemak te verlichten.

hond eet gras 's nachts

Gras eten is een van de meest voorkomende manieren voor honden om hun maag te kalmeren. Dit gedrag is echter niet altijd veilig voor de hond en is vooral ’s nachts vervelend en verontrustend.

Wat is de behandeling van brandend maagzuur bij honden?

Ten eerste kan je, om de pijn te verlichten, de hoeveelheid voedsel die je hond krijgt voor een paar dagen verminderen.

Het is het beste om uw hond gemakkelijk verteerbaar voedsel te serveren in de vorm van nat voedsel, in plaats van brokjes. Als je geen nat voedsel hebt, meng je het droge voedsel met een kop warm water om de textuur te verzachten en de verteerbaarheid van de brokken te verbeteren.

Als je de hond brokken wil voeren, is Royal Canin Gastro Intestinal een hele goede optie. Dit voer is makkelijk verteerbaar, en door de hoge energiedichtheid kan je er minder van geven, waardoor de maag minder snel geïrriteerd raakt.

Serveer het in kleinere porties verspreid over de dag.

Probeer je hond niet te laat te voeden, of vlak voordat hij naar bed gaat, omdat het voedsel niet genoeg tijd heeft om goed te worden verteerd.

Je kunt ook overschakelen naar een zelfgemaakt dieet, waardoor je hond gekookt gevogelte of rijst krijgt. Goed gehydrateerd voedsel zal beter toegankelijk zijn voor de maag en zal minder ongemak veroorzaken bij de hond.

Je kunt ook wat gekookte groenten aan het dieet toevoegen. Bekijk een lijst met groenten die honden graag eten om de beste optie voor je hond te vinden.

Gewoonlijk zal het volgen van het dieet volgens de behoeften van je hond voldoende zijn om de symptomen van reflux te beperken. Het is echter belangrijk om het dieet gedurende het hele leven van de hond te handhaven om te voorkomen dat de aandoening terugkeert.

Als de reflux bij je hond aanhoudt, kan een operatie door de dierenarts worden aanbevolen. Het is dus belangrijk om de gevolgen van brandend maagzuur niet te onderschatten, aangezien het uiteindelijk tot blijvende schade aan de slokdarm kan leiden.

Wanneer de dierenarts geen lichamelijke oorzaak van de reflux kan vinden, kan hij maagzuurremmers voorschrijven. Dit is echter meestal geen blijvende oplossing en maagzuurremmers zijn op lange termijn niet goed voor je hond.

Een hondenverzekering kan helpen bij alle veterinaire kosten die je kan krijgen door brandend maagzuur bij je hond.

Advertantie


Bekijk de lijst met de beste hondenverzekeringen voor je hond om erachter te komen welke verzekering het meest geschikt is voor je behoeften en de kosten van  bijvoorbeeld een oesophagoscopie zal dekken.

Welke voeding is het beste voor honden met brandend maagzuur?

Meestal wordt brandend maagzuur bij honden veroorzaakt door een verkeerde voeding of door het voeren van teveel snacks.

Geef je hond geen voedsel dat voor mensen bestemd is (zoals kaas, brood, worst etc.), en beperk het aantal snacks.

Het is het beste om je hond licht verteerbaar voer te geven, met een laag vetgehalte. Het voeren van minder eiwitten of eiwitten die vooral van vlees afkomstig zijn helpt ook regelmatig. Overleg eventueel met de dierenarts welk dieet het beste is voor je hond.

Verder is het belangrijk om regelmatig kleine porties te voeren. Zo is de maag van je hond nooit volledig leeg maar ook nooit te vol. Hierdoor heeft je hond minder snel last van brandend maagzuur. Daarnaast kan je de brokken van je hond weken in wat water voordat je het voert. Zo is het makkelijker te verteren.

Zijn er natuurlijke middelen die kunnen helpen bij brandend maagzuur?

Je bent bij de dierenarts geweest en je hond blijkt afgezien van zijn maagzuurproblemen gezond, maar de problemen blijven. Kan je nog meer doen om de maag van je hond te kalmeren?

Naast het veranderen van het dieet van je hond en het veranderen van het voerschema, kan je het maag-darm stelsel van je hond op een natuurlijke manier verzachten en herstellen.

Sommige planten hebben sterke geneeskrachtige eigenschappen. Hieronder staan een aantal van deze planten die de maag van je hond kunnen helpen kalmeren en beschermen. Het beste kan je naar supplementen voor honden zoeken die extracten van een of meerdere van deze planten bevatten.

Een voorbeeld van een goed supplement met een kalmerende werking op de maag en de slijmvliezen van de maag en slokdarm, is Sensipharm Gastro Entero Comfort. Het bevat Chinese kruiden die helpen bij het kalmeren van de maag en darmen.

Een ander uitstekend supplement dat de meeste van de onderstaande kruiden bevat, is Groene Os Maag compositum. Van deze tinctuur kan je simpelweg een beetje toevoegen aan het normale voer van je hond. Er zijn veel hondeneigenaren die een positieve ervaring hebben met het gebruik van dit natuurlijke middel.

Met supplementen voor honden weet je zeker dat je niet teveel geeft en voorkom je zelfs dat je je hond ondanks je goede bedoelingen vergiftigt. Planten zijn natuurlijk, maar niet alles in de natuur is goed voor je hond. Twijfel je? Vraag de dierenarts om advies.

Kamille (Matricaria chamomilla)

Kamille werkt kalmerend en verzachtend voor de maag. Het verlaagt daarnaast op een natuurlijke manier de zuurgraad in de maag en helpt het bij het herstellen van de slijmvliezen.

Kamille
Kamille

Zoethout (Glycyrrhiza glabra)

Zoethout kan je alleen in kleine hoeveelheden aan je hond geven, grotere hoeveelheden zijn vanwege de aanwezige stof glycyrrhizine giftig. Zoethout wordt door mensen al eeuwenlang gebruikt als middel om de maag te kalmeren. Daarnaast kan zoethout maagzweren tegen gaan.

Ijslands mos

Ijslands mos wordt veel gebruikt om irritaties in de mond, keel  en maag te verzachten. Het stimuleert daarnaast verteringsenzymen waardoor het helpt bij de vertering van voedsel.

Gember (Zingiber officinalis)

Honden kunnen Gember eten in kleine hoeveelheden, het is zelfs gezond. Gember heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan verlichting bieden bij maag-darm problemen.

Gember
Gember

Fenegriek (Trigonella foenum-graecum)

Veel mensen met maagzuurproblemen ervaren verbetering wanneer ze een supplement met Fenegriek nemen. Welke stoffen precies werkzaam zijn weten wetenschappers niet precies, maar dat het effectief is weten ze wel. Fenegriek kan ook helpen bij maagzweren.

Pre en Pro-biotica

Prebiotica en Probiotica kunnen helpen bij het verzachten van maag en darmproblemen. Ze vullen de bacterieculturen die nodig zijn voor een goede vertering aan waardoor je hond voedsel beter kan verteren.

Puur Probiotic is een echte aanrader als het op pre- en probiotica aankomt. Dit supplement helpt ook bij het verlagen van de zuurgraad van de maag.

Kan ik mijn hond Rennies of andere maagzuurremmers geven?

Een keer een rennie zal misschien niet zoveel kwaad kunnen maar elke dierenarts zal je aanraden geen menselijke medicijnen aan de hond te geven.

Niet alle medicijnen voor mensen worden door honden goed verdragen, door sommige medicijnen kan je hond zelfs overlijden!

Doe dus altijd eerst een grondige controle van het medicijn wanneer je het bijvoorbeeld in een noodgeval moet geven.

Daarnaast kunnen menselijke medicijnen en veel te hoge dosering hebben voor honden. Zeker wanneer je een klein hondje hebt zal een pil voor een mens veel meer werkzame stoffen bevatten dan je hondje nodig heeft.

Desondanks komen veel honden en mensen medicijnen overeen. De maagzuurremmer Omeprazol wordt bijvoorbeeld door dierenartsen ook gewoon aan honden gegeven. De dierenarts zal echter beter de juiste dosering weten waardoor het minder wijs is om er zomaar mee te experimenteren.

Een bezoekje aan de dierenarts is altijd de moeite waard wanneer je hond last heeft van brandend maagzuur. De dierenarts kan dan lichamelijke oorzaken uitsluiten en je wellicht helpen met een keuze voor ander voer. Hij kan je ook veilige maagzuurremmers voor je hond geven.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...