Iedereen met een hond zal er ongetwijfeld een keer tegenaan lopen; hoe voor je je hond in hemelsnaam een pil?
Bij sommige honden blijkt dit heel makkelijk, maar de praktijk bewijst dat de meeste honden een hekel hebben aan de smaak van hun medicijnen en ze liever niet vrijwillig opeten.
Gelukkig zijn er een aantal trucjes en technieken die je kan gebruiken, zodat je geliefde viervoeter toch zijn nodige medicijnen binnenkrijgt.
Eerst zullen we een aantal standaard manieren beschrijven om je hond pillen te voeren.
Manieren om je hond een pil te voeren
Er zijn een aantal manieren om je hond een pil te voeren, die je zelf zo aan kan passen dat het goed werkt voor je hond. Bij Tips en Trucs kan je verschillende extra tips vinden voor moeilijke honden die als echte houdini’s pillen vermijden.
Achterin de keel methode
De beste, maar ook moeilijkste methode is om simpelweg de bek van je hond te openen, de pil achterin zijn keel te leggen en de hond te laten slikken.
Hoe je dat precies doet, kan je in het volgende filmpje goed zien:
Dit is de beste manier, omdat je hiermee zeker weet dat je hond de pil in zijn geheel binnenkrijgt en ook daadwerkelijk doorslikt.
Sommige pillen moeten bijvoorbeeld op een lege maag gevoerd worden om goed te werken, waardoor mengen met voer geen optie is. Andere pillen vallen snel uiteen, of hun werkzaamheid wordt negatief beinvloed als ze te lang blootgesteld worden aan voer voordat ze doorgeslikt worden.
Voor een geoefende pillenvoerder is deze methode goed te doen, als je het nog nooit gedaan hebt, is het echter even wennen.
Daarbij zijn er honden die deze methode heel erg vervelend vinden en er alles aan doen om de pil niet in hun bek te krijgen. Sommige honden houden hun kaken stijf op elkaar, anderen bewegen hun hoofd onophoudelijk of worden agressief.
Als je liever niet je vingers achterin de bek van je hond wil steken, kan je deze pillenschieter van Buster gebruiken.
Meng de pil in het voer
Een eenvoudige manier om je hond zijn pil te voeren, is door het gewoon door zijn dagelijks voer te mengen. Dit werkt vaak goed voor honden die wat gulzig eten en niet zo kieskeurig zijn.
Kieskeurige eters zullen helaas netjes om de pil heen eten, waardoor de dure pillen uiteindelijk verloren gaan.
Overleg met de dierenarts of de pil die je hond moet hebben met voer ingenomen mag worden. Als dit het geval is, is het meestal geen probleem om hem door de maaltijd van je hond te mengen.
Let echter wel goed op dat je hond de pil daadwerkelijk opeet, en niet bijvoorbeeld naast zijn voerbak uitspuugt na er een paar keer op gekauwd te hebben.
Dit kauwen is overigens een reden om sommige pillen niet door het voer te mengen maar gewoon rechtstreeks in de keel van je hond te leggen.
Sommige pillen moeten namelijk in zijn geheel doorgeslikt worden. Zo zijn er bijvoorbeeld pillen die een vertraagde afgifte hebben door middel van verschillende laagjes die een voor een oplossen in de maag en darmen.
Wanneer deze pillen in stukjes gekauwd worden, zal de werkzaamheid niet zijn zoals het hoort. Ook bij capsules is dit het geval, deze moeten oplossen in de maag en niet opengekauwd worden voordat ze de maag bereiken.
Stop de pil in iets lekkers
Als het echt niet lukt om je hond een pil door te laten slikken, kan je wat eten gebruiken om de pil te verstoppen. Voor veel honden werkt dit goed.
Let net als bij de manier hierboven op dat de hond niet op de pil kauwt en hem niet ergens weer uitspuugt. Stop hem bijvoorbeeld in kleine stukjes ham of kaas. Wanneer je een groter stuk voert is de kans natuurlijk groter dat je hond erop kauwt.
Vraag ook bij deze methode weer aan de dierenarts of de pil die je moet voeren gemengd mag worden met eten.
Echte pillen houdini’s zullen je ook bij deze methode problemen opleveren. Vooral kieskeurige eters die veel kauwen op hun eten, hebben vaak snel door dat er iets raars zit in dat stukje kaas.
Er zijn manieren waarmee je deze methode meer succesvol kan maken bij kieskeurige eters, deze kan je lezen bij tips en trucs.
Weet je niet in welk lekkers je de pil moet stoppen of voer je je hond liever geen menselijke consumpties zoals ham en kaas? Dan is de easypill misschien een optie.
Dit zijn apart verpakte, zachte, smakelijke ‘hondenkoekjes’ waar je heel gemakkelijk een pil in kan verstoppen.
Kan je een pil verkruimelen?
Omdat sommige honden zich niet zo makkelijk een pil laten voeren, vragen veel mensen zich af of je een pil gewoon door het voer kan verkruimelen.
Zoals hierboven gezegd, levert dit voor sommige medicijnen problemen op, omdat deze verschillende laagjes hebben die voor een vertraagde afgifte zorgen.
Als je zo´n pil verkruimelt, wordt een groot deel van de medicatie door de slijmvliezen in de mond opgenomen, waardoor het medicijn niet werkt zoals het hoort, of te snel en heftig werkt.
Vraag daarom altijd aan je dierenarts of je een pil in stukjes kan verdelen, zodat er niks verkeerd gaat met de medicatie van je hond.
In de meeste gevallen is het het beste om de hele pil achterin de bek van de hond te leggen en de hond te laten slikken. Zo weet je zeker dat de hele pil ingenomen wordt, en dat er niks fout gaat met de werking van de medicijnen.
Sommige medicijnen, zoals die voor schildklierproblemen, moeten op een lege maag gegeven worden voor een goede werking, waardoor het mengen met voer sowieso niet zo´n goed idee is.
Nogmaals, overleg het met de dierenarts, deze kunnen je het beste adviseren!
Tips en trucs
Voor de extra lastige honden zijn er een paar trucjes die je kan gebruiken om het geven van een pil makkelijker te maken. Zeker als je hond elke dag medicatie moet krijgen voor een blijvende conditie, zal hij er snel een hekel aan krijgen als het geven van een pil elke keer een vervelende ervaring is.
Daarom moet je vooral in je achterhoofd houden dat je een situatie moet creeeren die rust geeft voor de hond.
Tip 1. Verstop de pil in iets lekkers en geef meerdere snacks
Zoals je hierboven kon lezen, is het in veel gevallen (niet alle) mogelijk om de pil te verstoppen in iets lekkers. Veel honden zal je met een enkel koekje al om de tuin kunnen leiden, zeker de gulzige eters.
De kieskeurige eters hebben soms echter een extra zetje nodig om niet op hun pil te kauwen en deze weer uit te spugen.
Daarvoor werkt het volgende trucje heel goed. Maak 3 snacks klaar, en verstop de pil in één van deze snacks. Hierna is het doel om de 3 snacks snel achter elkaar aan je hond te geven.
Geef de eerste snack, laat je hond de tweede al zien (met de pil), geef de tweede snack, en geef direct daarna de derde snack. Hierdoor let je hond op jou en de snacks, waardoor deze sneller doorgeslikt worden.
Een kieskeurige hond heeft zo geen tijd om uitgebreid op zijn snack te kauwen, een pil op te merken en deze weer uit te spugen.
Heb je geen idee waar je de pil in kan verstoppen en wil je liever niet al je kaas of ham aan je hond voeren? Dan is de easypill een hele goede optie. Dit is een zacht koekje waar je de pil in kan kneden, zodat je zonder moeite pillen kan voeren aan je hond!
Tip 2. Gebruik pindakaas
Pindakaas is misschien niet de meest gezonde keuze voor je hond, maar een beetje kan geen kwaad.
Kies pindakaas met een dikke substantie, liefst met stukjes noot. Neem een beetje van de pindakaas en verstop de pil hierin.
Pindakaas kan goed de smaak van een smerige pil verbergen, en de noten in de pindakaas zorgen ervoor dat de hond de pil niet opmerkt.
Er bestaat bij deze methode wel een kans dat je hond op de pil bijt, dus vraag eerst aan je dierenarts of dat bij de medicatie van je hond een probleem is.
Tip 3. Maak het voer of de snack klaar uit het zicht van de hond
Honden zijn slimme wezens, en de meesten zullen snel genoeg doorhebben dat er een vieze pil uit die blister of dat potje komt. Ze verbinden het geluid van het openmaken met iets naars, of ze zien het potje en ze weten al hoe ver het is.
Als je hond eenmaal weet dat die vieze pil in zijn voer zit, zal hij er sneller op letten. Kieskeurige eters zullen misschien hun voer helemaal laten staan.
Maar daarom het voer of de snack die je gebruikt om de pil te verstoppen klaar uit het zicht van de hond. Zo zal je hond zonder argwaan zijn voerbak leegeten of de snack aannemen.
Tip 4. Routine en geduld
Als je hond eenmalig vaker pillen nodig heeft, is het de moeite waard om hier een routine van te maken zodat je hond er een positieve ervaring mee krijgt.
Wanneer je de hond keer op keer dwingt de pil door te slikken en veel stress bezorgd, zal elke volgende keer steeds moeilijker worden.
Beloon je hond goed en geef hem bijvoorbeeld zijn voer na de pil. Bij honden die de medicatie op een lege maag moeten krijgen, kan je even spelen of iets anders leuks doen na het geven van de pil.
Zo leert je hond dat er na het geven van de pil iets leuks gebeurt, waardoor er vaak minder weerstand ontstaat tegen het innemen ervan.
Tip 5. Blaas op de neus
Soms moet je de medicatie van je hond op een lege maag, rechtstreeks in zijn bek geven. Sommige honden ontwikkelen de taktiek om hem gewoon niet door te slikken en houden de pil langdurig in hun bek.
Als je wil dat je hond de pil sneller doorslikt, kan je na het toedienen ervan op de neus blazen. Dit zorgt er bij de meeste honden voor dat ze gaan slikken. Ook zachtjes over de keel wrijven kan helpen.