Als hondenbezitters is het idee om met je hond naar het bos te rijden of je koffer in te pakken en te genieten van een weekendje weg een leuk vooruitzicht. Op veel plaatsen zijn honden toegestaan en ze houden net zoveel van vakanties als jij! Maar wat gebeurt er als je hond autoziek wordt?
Reisziekte bij honden komt vaker voor dan mensen denken. Net als bij mensen die er last van hebben, kunnen honden die niet goed tegen reizen met de auto kunnen, een ernstige angst ontwikkelen rond voertuigen.
Daarom vragen veel mensen zich af wat je kunt doen om reisziekte te voorkomen, en hoe je ervoor kunt zorgen dat de hond zich beter voelt in de auto.
Wat is reisziekte?
Reisziekte is voor honden hetzelfde als voor mensen. Wanneer het lichaam beweegt, sturen de ogen signalen naar de hersenen om de informatie te verwerken. Dit is hoe we weten wat we zien en hoe we een plaatsen herkennen die we eerder hebben gezien.
Beweging kan invloed hebben op dit proces. Als het lichaam anders beweegt dan je met je ogen ziet, kan de beweging van het voertuig en de verwarde boodschap die de hersenen ontvangen, een gevoel van misselijkheid veroorzaken.
Bewegings- of reisziekte kan ook worden veroorzaakt door een onbalans in het binnenoor. Reisziekte komt vaker voor bij puppy’s en dit kan zijn omdat delen van het binnenoor zich pas volledig ontwikkelen als een hond ouder is.
Puppy’s groeien over het algemeen uit reisziekte rond de leeftijd van 1 jaar. Honden die last hebben van terugkerende oorontstekingen of andere ooraandoeningen, zullen hoogstwaarschijnlijk ook vaker last hebben van reisziekte.
Sommige honden hebben er helemaal geen last van en kunnen in elk voertuig met plezier reizen. De meeste honden die lijden, hebben milde symptomen en zullen alleen overgeven als de reis lang is.
In ernstige gevallen zal de hond vaak moeten braken, maar ook kwijlen, beven en zelfs flauwvallen. De ervaring is erg stressvol en beangstigend voor een hond en dit is hoe ze snel een angst kunnen ontwikkelen om in voertuigen te stappen. Ze zullen een auto gaan associëren met dat gevoel van angst en ziekte.
Zijn er reistabletjes of medicijnen tegen wagenziekte voor honden?
Als je hond veel last heeft van reisziekte, kan de dierenarts reistabletten voorschrijven voor hond. De tablet heeft geen effect op de feitelijke toestand, maar helpt het gevoel van misselijkheid te verlichten. Voor de meeste honden is dit voldoende om reizen comfortabeler te maken.
Het nadeel van tabletten is dat het soms wat moeite kost om ze aan je hond te voeren. Sommige honden kunnen worden misleid met de tablet verstopt in een stuk kaas of een rol ham, maar andere honden zijn daar te slim voor.
Een ander nadeel is, dat je een groot deel van het probleem niet aanpakt met een reistablet. Vaak wordt reisziekte bij honden veroorzaakt door stress. Het is dus een goed idee om de reistabletten van de dierenarts samen met training te gebruiken.
TOP TIP
Er bestaan ook middeltjes om misselijkheid tegen te gaan die je gewoon in de hondenapotheek kunt kopen. Een voorbeeld daarvan is Reisfit van Beaphar. Dit middel werkt vaak ook goed bij honden die opgewonden zijn in de auto, omdat het een kalmerend effect heeft.
Kun je reistabletten voor mensen aan de hond geven?
Reistabletten voor mensen bevatten meestal andere werkzame middelen dan reistabletten voor honden. Mensen en honden zijn nu eenmaal niet hetzelfde, en wat voor mensen goed werkt kan bij honden geen effect hebben. Sommige medicijnen voor mensen zijn zelfs dodelijk voor honden.
Daarom is het beter om nooit medicijnen voor mensen aan je hond te geven. Het medicijn kan je hond ziek maken, en de dosering is meestal te hoog.
Als je hond veel last heeft van reisziekte, is het het beste om de dierenarts om advies te vragen, of de reisfit tabletjes van Beaphar te proberen.
Andere manieren om je hond met wagenziekte te helpen
Zet het raam een stukje open
Als je ooit in de auto hebt gezeten met een onwel gevoel, weet je dat een lekker koel briesje kan helpen om het gevoel van misselijkheid te verminderen. Hetzelfde geldt voor honden. Als je het raam aan beide kanten van de auto een paar centimeter naar beneden rolt, ontstaat er een zijwind.
Deze koele lucht kan je hond helpen zich comfortabeler te voelen. De theorie is dat de lichaamstemperatuur stijgt tijdens stress, dus een koelere luchttemperatuur kan helpen om de symptomen van reisziekte te verlichten.
Dit werkt niet voor alle honden, maar frisse lucht in de auto is natuurlijk ook handig als je hond zijn maaginhoud over de achterbank verspreidt, omdat de geur zo niet in de auto blijft hangen!
Wandelen als je merkt dat je hond ziek wordt
Voordat je de hond meeneemt in de auto, is het een goed idee om hem goed uit te laten. Hierdoor weet je zeker dat de hond zijn behoefte in ieder geval een tijdje niet hoeft te doen, en de hond zal vaak rustiger zijn.
Als je denkt dat je hond reisziekte heeft en op het punt staat over te geven, is het een goed idee om even stil te staan en een korte wandeling met de hond te maken.
De signalen waar je op kunt letten zijn:
- Lip likken
- Kwijlen
- Onrustig gedrag
- Piepen of janken
Wanneer je hond op het punt staat over te geven, zal hij een staande houding aannemen met zijn hoofd naar de grond en beginnen met kokhalzen. Op dit punt heb je maar een paar seconden om hem uit de auto te helpen, voordat zijn ontbijt je achterbank versiert!
Een korte, rustige wandeling kan helpen om een angstige hond te ontspannen. Door in de frisse lucht uit de auto te stappen en op vaste grond te staan, kan het ziektegevoel van de hond snel verminderen. Een toiletpauze geeft je hond ook de kans om zijn blaas te legen, waardoor hij zich comfortabeler zal voelen in de auto.
Laat je hond geleidelijk wennen aan de auto
Bij sommige honden wordt reisziekte niet veroorzaakt door een medisch probleem, maar door een eerdere slechte ervaring. Als een hond een beangstigende of stressvolle autorit heeft gehad, zal hij diezelfde dingen natuurlijk voelen tijdens elke andere autorit, omdat hij verwacht dat het net zo eng zal zijn.
Angst of stress heeft vergelijkbare symptomen als reisziekte: braken, diarree, kwijlen, beven en onrustig gedrag. U kunt je hond laten wennen aan reizen met de auto door een paar eenvoudige stappen te volgen.
1. Start met afgezette motor. Moedig de hond aan om in de auto te stappen, of til hem op als hij klein is of fysiek niet in staat is om erin te komen. Geef hem veel lof en beloon hem met iets lekkers of zijn favoriete speeltje. Doe dit een paar minuten en herhaal het regelmatig.
2. Zodra je voelt dat je hond zich meer op zijn gemak voelt en in de auto stapt zonder al te veel aanmoediging nodig te hebben, kun je beginnen met het introduceren van de door jou gekozen veilige plek voor de hond. Dit kan op de achterbank of in de kofferban zijn, bijvoorbeeld vastgebonden met een tuig of in een bench. Het is belangrijk dat je de hond altijd op een veilige manier vervoert, waarbij de hond de bestuurder niet lastig kan vallen en bij een ongeluk niet de auto uit kan vliegen.
3. De volgende stap is belangrijk en moet langzaam worden uitgevoerd. Als je hond als puppy benchtraining heeft gehad, zal je merken dat je geen problemen ondervindt bij deze stap. Als je ervoor kiest om een hondengordel te gebruiken, moet je voorzichtig zijn. Begin met het omdoen van de veiligheidsgordel, prijs de hond veel en doe hem dan meteen weer af. Verleng geleidelijk de tijd dat je de veiligheidsgordel om laat, zodat je hond zich kalm en comfortabel voelt.
4. Nu kun je beginnen met het introduceren van de motor. Zet de auto een minuut aan en blijf je hond prijzen en belonen met traktaties of speelgoed. Als de auto aan staat maar niet beweegt, kan je hond wennen aan het geluid en de trillingen.
5. Na een paar herhalingen hiervan, kun je een korte rit in de wijk maken. Het kan helpen om hiervoor iemand bij je te hebben die je hond in de gaten kan houden en veel beloningen geeft.
6. Herhaal dit een paar dagen en verleng dan langzaam de lengte van de reis. Hoe meer korte trips je maakt die leuk en boeiend zijn, hoe sneller je hond zal beseffen dat er niets ergs met hem gebeurt als hij in de auto reist.
Onthoud dat elke hond anders is. Dit kan slechts een paar dagen duren, maar het kan ook weken duren. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je niet naar de volgende stap gaat, tenzij je zeker weet dat de hond comfortabel en ontspannen is.
Tips om je hond te helpen bij reisziekte
Het hierboven genoemde advies is het meest effectief om de bewegingsziekte van je hond te verminderen, maar er zijn nog andere kleine dingen die je kunt proberen om het gemakkelijker te maken.
- Bekende geur: plaats iets in de auto of in de reisbench van de hond dat naar thuis ruikt. Dit kan de deken van zijn bed zijn of een T-shirt waarin je de nacht ervoor hebt geslapen. Bekende geuren zijn kalmerend en kunnen helpen om je hond te ontspannen. Je kunt ook eens de Adaptil transport spray met rustgevende feromonen proberen.
- Geen/minder eten: als je een reis gepland hebt, probeer dan de hond ten minste 12 uur voor vertrek minder te voeren. Als je hond niet heeft gegeten, zal hij niets hebben om over te geven. Als je ervoor kiest om dit te doen, zorg dan voor voldoende water tijdens de reis.
- Muziek: dieren vinden bepaalde soorten muziek ontspannend. Zachte jazz of klassieke muziek is geweldig om gestreste honden te helpen kalmeren. Het ritme van de muziek helpt de hartslag van je hond te verlagen, wat op zijn beurt zijn stressniveau verlaagt.
- Feromonen: als je etherische oliën zoals lavendel of een plug-in zoals Adaptil (verkijgbaar op bol.com) gebruikt, komen er langzaam natuurlijke geuren of feromonen vrij die je hond helpen kalmeren. Onthoud dat dit niet voor alle honden effectief is, en dat er geen wondermedicijnen zijn die angst compleet wegnemen. Bij de dierenarts zijn wel medicijnen verkrijgbaar die je hond effectief kunnen kalmeren, maar de angst zelf kan alleen verdwijnen door training en door positieve connecties te maken voor de hond.
- Angstmedicatie: in ernstige gevallen waar niets anders helpt, kan de dierenarts angstmedicatie of reistabletten voorschrijven. Angstmedicatie wordt meestal de dag vóór de reis gegeven en een tweede dosis 12 uur later. Reistabletten voor honden zijn effectief en ze hebben meestal een lange werking.
- Bescherm je auto: Gebruik een stevige, waterafstotende hoes voor de achterbank of de kofferbak. Op deze manier hoef je je geen zorgen te maken over vieze bekleding in je auto, en kun je rustig naar een veilige plek rijden zonder je zorgen te hoeven maken over braaksel dat in je bekleding trekt. Deze autobeschermingshoes van Kerbl wordt door veel hondeneigenaren met veel tevredenheid gebruikt.
Elke hond reageert anders en een methode die voor de ene hond werkt, werkt misschien niet voor de andere. Neem de tijd om de reisziekte van je hond aan te pakken. Een uitgebreide autotraining kan misschien wat tijd kosten, maar uiteindelijk is het de moeite waard als je zorgeloos kunt reizen met je hond!