De Ultieme Gids voor het Wassen van je Hond

D

Of je nu een doorgewinterde hondenbezitter bent of een nieuwe pup hebt verwelkomd, op een gegeven moment moet je je harige vriend een goede wasbeurt geven. Maar wat is de beste manier om je hond te wassen? Hoe doe je dat thuis, vooral als je geen bad hebt? En wat als je geen hondenshampoo bij de hand hebt? In deze gids gaan we dieper in op deze vragen en bieden we praktische tips voor een succesvolle wasbeurt.

Hoe vaak moet je je hond wassen:

Voordat we in de details duiken, laten we eens kijken naar de frequentie van het wassen. In de meeste gevallen geldt dat een hond met een gezonde huid en vacht niet vaak hoeft te worden gewassen. Een tot vier keer per jaar is vaak voldoende, tenzij er specifieke redenen zijn, zoals modderige avonturen of huidproblemen. Overmatig wassen kan namelijk de natuurlijke oliën op de huid van je hond wegnemen.De Juiste Voorbereiding

Een succesvolle wasbeurt begint met een goede voorbereiding. Kies een geschikte locatie – een badkamer, douche of zelfs buiten als het weer het toelaat. Zorg ervoor dat je alle benodigdheden binnen handbereik hebt: hondenshampoo, handdoeken, borstel, en eventueel een föhn.

hond wassen

Hoe was ik mijn hond thuis

Volg deze stappen voor een effectieve en stressvrije wasbeurt thuis:

  1. Borstelen: Begin met het grondig borstelen van de vacht om losse haren en klitten te verwijderen. Deze gaan alleen maar in de weg zitten met het wassen. Het is dus goed deze eerst weg te borstelen voor je begint met wassen.
  2. Bescherm de oren: Voorkom dat er water in de oren komt door watten of een kommetje voor de oren te gebruiken. De oren van een hond zijn gevoelig en het is daarom niet gewenst dat hier veel water en/of shampoo in komt. Als je de oren van jouw hond tóch schoon wil maken, gebruik dan een speciale oorreiniger.
  3. Maak de vacht nat: Gebruik lauwwarm water om de vacht geleidelijk nat te maken, beginnend vanaf de achterkant. De gevoeligere plekken in het gelaat van de hond kun je het beste rustig met een vinger natmaken. Kijk en luister hierbij vooral naar jouw hond om te zien hoe ver je mag gaan.
  4. Shampoo aanbrengen: Gebruik een speciale hondenshampoo en masseer deze zachtjes in de vacht. Ook hier werk je weer van achter naar voren, dit zodat je rustig te werk kunt gaan zonder dat jouw hond shampoo in de ogen of oren krijgt.
  5. Goed uitspoelen: Spoel de shampoo grondig uit, zorg ervoor dat er geen resten achterblijven.
  6. Conditioner (indien nodig): Voor langharige rassen, gebruik een geschikte conditioner om klitten te voorkomen.
  7. Drogen: Druk voorzichtig overtollig water uit de vacht en droog je hond met een handdoek. Föhnen kan ook worden gebruikt, maar zorg ervoor dat de lucht koud is.

Hoe was ik mijn hond zonder bad

Geen bad? Geen probleem! Je kunt je hond ook wassen zonder een bad. Hier zijn enkele tips:  • Gebruik een douche of emmer: Vul een emmer met lauwwarm water of gebruik de douchekop. Als de hond klein genoeg is kun je dit ín de emmer of douche doen. Is de hond groter? Zorg dan dat je buiten een schone plek hebt, bijvoorbeeld op een handdoek, waar je de hond vanuit de emmer schoon kan maken.
  • Sponsmethode: Als je hond de douchekop eng vindt, gebruik dan een spons om de vacht te wassen. Dit is eigenlijk een methode die op alle locaties gebruikt kan worden. Zowel in de douche, het bad als buiten. Zodat de hond niet te heftig reageert op het stromende water.

Top tip:
Gebruik een anti-slipmat in de douche, bad of zelfs buiten om te zorgen dat jouw hond veilig kan blijven staan. Zelfs met al het gladde water en shampoo.

Alternatieven voor Hondenshampoo

Stel dat je geen hondenshampoo bij de hand hebt. Wat kun je dan gebruiken?Voor een goede hondenshampoo is eigenlijk geen écht alternatief. Hondenshampoos zijn gemaak op de natuurlijke pH van de hondenhuid en bevatten vaak geen parfums. Hoewel het namelijk voor de mens heel fijn is om lekker te ruiken, is de reuk van een hond veel sterker. Hierdoor gaat hij zich alleen maar ergeren aan het parfum. Daarnaast is het zo, dat als je een shampoo gebruikt die de pH van de hondenhuid niet intact laat, de huid kan gaan irriteren. Hierdoor gaat de hond krabben, waardoor je misschien geneigd bent opnieuw te wassen. Dit eindigt in een vicieuze cirkel.

Is er écht nood aan de man en moet de hond gewassen worden. Dan is het beste alternatief een milde babyshampoo. Deze bevat minder parfums en is milder voor de huid, waardoor hij als tijdelijk alternatief zou kunnen werken. Gebruik dit echter nooit te veel, te lang of te vaak.

Gebruik daarnaast nooit afwasmiddel, groene zeep of volwassenenshampoo. Deze kan de gevoelige hondenhuid aantasten en doen irriteren.

Het wassen van je hond hoeft geen strijd te zijn. Met de juiste voorbereiding en een paar handige tips kun je ervoor zorgen dat de wasbeurt voor zowel jou als je harige vriend een positieve ervaring wordt. Succes!

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...