Eeltplekken bij je hond – Oorzaken en Behandeling

E

Eeltplekken (ook bekend als callus) is een medische term voor verharde, dikke of ruwe plekken op de huid die zich voornamelijk vormen op de ellebogen of hakken van de hond. Bij honden die een diepe borstkas hebben, kan het ook voorkomen op het borstbeen. Geschat wordt dat ongeveer 20% van alle honden tijdens hun leven eelt ontwikkelen.

Grotere en zwaardere rassen, zoals Labrador retrievers, Bulldogs of Rottweilers, hebben meer kans om  eelt te ontwikkelen, maar kleinere honden zijn er niet immuun voor en kunnen af ​​en toe ook last hebben van eelt. Zelfs honden met een langere en dikkere vacht die de huid beter zou moeten beschermen, kunnen van tijd tot tijd eeltplekken krijgen.

Eelt komt vaker voor bij honden die in een warm klimaat leven of tijdens de warmere zomermaanden. Dit is het moment waarop honden op zoek gaan naar koude plekken om te rusten en af ​​te koelen. Ze slapen vaak buiten hun warme mand op een houten of tegelvloer

Eelt ontwikkelt zich in de loop van de tijd. Zo komen ernstigere vormen van eelt meestal voor bij oudere honden in plaats van bij jonge honden.

Wat zijn de oorzaken van eelt bij honden?

De reden waarom eelt ontstaat, is de druk en het gewicht dat wordt uitgeoefend op de delen van de huid die in contact komen met het harde oppervlak.Om het bot te beschermen tegen het voortdurende trauma door het bot dat op een hard oppervlak ligt, wordt de huid op de belangrijkste drukpunten dikker en groeit het uit tot een harde beschermende kussenachtige laag.

Dit gebeurt meestal wanneer de hond slaapt of rust op een oppervlak dat te hard is en niet toegeeft aan het gewicht van de hond, maar in plaats daarvan constante druk uitoefent op de plekken die in contact komen met het oppervlak.

Het komt ook voor dat de hond te zwaar is, honden met obesitas hebben vaker eeltplekken dan honden die goed op gewicht zijn. Tegelijkertijd kan een hond die te licht is eeltplekken ontwikkelen doordat er geen beschermend vetlaagje is tussen de botten en harde oppervlakken.

Als laatste komt eelt vaker voor bij honden met hormonale aandoeningen, zoals schildklierproblemen. Honden die last hebben van gewrichtspijn liggen meer dan gezonde honden, en ook dit kan eeltplekken veroorzaken.

Ellebogen en hakken zijn de meest kwetsbare en meest gerapporteerde plekken voor de ontwikkeling van eelt.

Is eelt gevaarlijk voor de hond?

Over het algemeen zijn eeltplekken geen reden tot bezorgdheid voor de meeste hondenbezitters of hun honden. Ze komen veel voor bij honden en vereisen vaak weinig tot geen behandeling. Net als bij mensen, kunnen eeltplekken er minder mooi uitzien, maar ze zorgen verder meestal niet voor pijn of andere ongemakken.

In sommige gevallen is het echter mogelijk dat beschadigd weefsel en trauma aan de huid in de loop van de tijd zal leiden tot infecties en ernstigere gevallen waarvoor veterinaire hulp nodig is. Het is belangrijk om stappen te ondernemen die de druk op de eeltplekken verminderen, en de eeltplekken goed in de gaten te houden. Als de situatie uit de hand loopt, kan dit een gevaarlijke situatie en veel pijn en ongemak voor de hond opleveren.

Als je merkt dat de eeltplekken bloeden of er onrustig uitzien, is het het beste om de dierenarts te raadplegen, omdat dit een teken van infectie kan zijn. Let ook op het gedrag van je hond. Als je hond tekenen van ongemak vertoont tijdens het liggen, als hij geen druk uit wil oefenen op de ellebogen tijdens het rusten of als hij onrustig is tijdens het rusten, kunnen dit tekenen zijn van een ernstiger probleem.

Hoe kun je de eeltplekken van een hond behandelen?

Zodra je eelt op de poten van je hond hebt opgemerkt, moet je actie ondernemen om het onder controle te houden. Als je hond eelt ontwikkelt op bepaalde plekken zoals de ellebogen, is dit een teken dat de hond teveel op harde oppervlakken ligt.Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om deze plekken tot rust te laten komen.

Zacht oppervlak om op te liggen

Een van de meest voorkomende oorzaken van eeltplekken, is een te hard vloeroppervlak. Sommige honden vinden het fijner op de harde vloer te liggen, zeker als het warm is. Het is echter beter als je hond een zacht oppervlak heeft om op te slapen.

Materialen zoals memory foam zijn uitstekend om de druk op gewrichten en de huid te verminderen. Dit materiaal vormt zich naar het lichaam, waardoor je hond in een optimale houding kan slapen. Probeer ervoor te zorgen dat je hond zoveel mogelijk op zachte oppervlakken ligt.

Tijdens warme dagen kun je bijvoorbeeld een koelmat aanschaffen, met eventueel een memoryfoam matje eronder. Je kunt de koelmat natuurlijk ook in de mand leggen. Probeer je huis zo koel mogelijk te houden. Als je hond graag buiten ligt, kun je ook daar een zachte slaapplek aanbieden. Kies dan een stofsoort die koel aanvoelt, zoals kunstleer.


TOP TIP

Gebruik tijdens warme dagen de koelmat van Scruffs om een koel oppervlak aan je hond beschikbaar te stellen. In de winter kan een echte schapenvacht helpen de druk op de gewrichten verminderen. Deze kun je in de mand leggen of op een orthopedisch hondenmatras.


Een gezond gewicht

Sommige honden zijn simpelweg te zwaar. Hierdoor zullen ze zelfs eeltplekken ontwikkelen als ze een zacht oppervlak hebben om op te liggen. Het is altijd belangrijk om je hond goed op gewicht te houden. Bij een gezonde hond kun je de ribben (afhankelijk van het ras) meestal net niet zien, maar wel goed voelen. Je hond is te dik als je met moeite zijn ribben kunt voelen, en als zijn taille begint te verdwijnen. Vaak zijn er vetophopingen bij de schouders en boven de staartaanzet.

Probeer een hond met overgewicht veel beweging te geven, op een rustige manier. Lange wandelingen zijn beter dan eindeloze apporteerspelletjes. Het is belangrijk dat je de gewrichten van je hond minimaal belast, spelletjes en sporten die snel draaien, versnellen en springen vereisen kun je het beste even vermijden tot de hond een gezond gewicht heeft.

Verzorg de eeltplekken goed

Eeltplekken kunnen een dagelijkse verzorging goed gebruiken. Het is belangrijk de eeltplekken schoon te houden, zeker als de eeltplekken er onrustig uitzien. Bij eeltplekken die bloeden of etteren is het belangrijk de dierenarts om advies te vragen. Deze situatie kan snel uit de hand lopen, en moet vaak gecontroleerd worden met behulp van cremes die alleen verkrijgbaar zijn bij de dierenarts.

Maak rustige eeltplekken regelmatig schoon, en behandel ze met een balsem om de huid te verzorgen en zacht te maken. Eeltplekken wat onrustig ogen zonder infectie, kun je behandelen met bijvoorbeeld Vetramil Wondzalf. De honing in deze zalf gaat infectie tegen, terwijl het tegelijkertijd de huid verzorgt en verzacht.
TOP TIP

Gebruik een balsem om de eeltplekken van je hond goed te beschermen. Een uitstekende balsem is Dermoscent Bio Balm. Deze balsem verzacht en beschermt de huid, en helpt bij het huidherstel.


Gebruik een luchtbevochtiger.

Een luchtbevochtiger zorgt ervoor dat het eelt, vooral in de winter, niet te droog wordt. Als je deze niet hebt, kun je de verwarming die zich het dichtst bij de favoriete slaapplaatsen van je hond bevindt, afdekken met de natte handdoeken. Het helpt voorkomen dat het eelt te droog wordt en er barstjes in komen.

Elleboogbeschermers

Voor ernstigere gevallen kun je elleboogbeschermers gebruiken. Niet elke hond vind het echter leuk om deze te dragen, je moet de hond eraan laten wennen.

Deze elleboogbeschermer van Kruuse is een goed voorbeeld van een beschermer die de ellebogen van je hond kan helpen beschermen als deze beschadigd en tot rust moeten komen.

Hoe kan ik de ontwikkeling van eelt bij mijn hond in de toekomst voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen – deze bekende mantra is hier perfect van toepassing. Het is veel beter om na te denken over wat er kan gebeuren en te proberen dit te voorkomen. Als je hond eenmaal eelt ontwikkeld heeft, kan het lang duren voordat het weer verwijnt.

In het geval van eelt is preventie de juiste weg. Het is veel beter om de groei van eelt te voorkomen dan om het te behandelen als het eenmaal aanwezig is.

Het eerste dat je wil doen, is je hond voorzien van een goed, comfortabel bed. Een orthopedisch hondenbed is wat gewichtsverteling betreft het beste(vooral in het geval van grotere rassen). Deze manden zijn gemaakt met traagschuim dat het gewicht van je hond ondersteunt en de drukpunten over een groter gebied spreidt.

Als je echter een kleiner budget heeft, werkt elk kussen of bed dat groot genoeg is om een ​​dikke laag bescherming tussen je hond en het vlakke oppervlak van de harde vloer te bieden, prima.

Houd er echter rekening mee dat hondenbedden die zijn gevuld met goedkoop schuim of schuimvlokken snel verslechteren en moeten worden vervangen zodra ze hun vorm beginnen te verliezen. Deze bedden moeten vaak eenmaal per jaar worden vervangen als je je hond gezond wilt houden en wilt beschermen tegen het harde oppervlak van de vloer.

Je kunt je hond ook voorzien van extra beddengoed of dekens die een extra laag zachte bescherming creëren tegen het hardere oppervlak. Een uitstekende toevoeging om dit te bereiken is een schapenvacht. De textuur en dikte van een echte schapenvacht is zeer goed in het verminderen van druk op bijvoorbeeld ellebogen.

Zorg in de zomer voor een koele, zachte plek waar je hond kan liggen. Honden hebben bij warm weer de neiging harde, koude oppervlakken op te zoeken om af te koelen. Dit levert vaak eeltplekken op. Soms moet je je hond even laten wennen aan bijvoorbeeld een koelmat, ze hebben niet altijd direct door dat dit een koel oppervlak is.

Gewicht

Ten tweede moet je er altijd aan denken om het gewicht van je hond onder controle te houden. Eelt wordt gedeeltelijk gevormd door het gewicht van de hond dat druk uitoefent op de benige punten die tijdens het rusten in contact komen met het oppervlak.

Obesitas is echter niet alleen slecht voor de huid van de hond, omdat het de kans op eelt vergroot, maar ook slecht voor de gewrichten en botten van je hond. Obesitas kan leiden tot heup- en elleboogdysplasie en andere ernstige gezondheidsproblemen voor je hond die veel ernstiger van aard zullen zijn.

Daarom is het belangrijk om het gewicht van je hond onder controle te houden als je je hond wilt beschermen tegen eelt en andere veel ernstiger gezondheidsproblemen.

Voorzie je hond van een goed dieet. Vitamines en mineralen houden de huid van je hond gezond, flexibel en bestand tegen invloeden van buitenaf.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...