Een ontstoken oog bij je hond, oorzaken en behandeling

E

Ooginfecties komen vrij vaak voor bij honden, vanwege de leefstijl van een hond en genetische aandoeningen. Er zijn verschillende redenen waarom je hond een ooginfectie kan krijgen, en daarom zullen we in dit artikel een aantal veelvoorkomende problemen op een rijtje zetten.

Het zal je niet alleen helpen om de oorzaak van de ooginfectie van je hond te achterhalen, maar je kunt deze kennis mogelijk ook gebruiken om te voorkomen dat je hond überhaupt een ooginfectie krijgt.


TOP TIP

sommige honden hebben sneller last van ontstoken ogen door hun vacht of door genetische aandoeningen. Zorg ervoor dat je een tube met Vitamine A oogzalf in de kast hebt liggen. Je kunt deze bij een beginnende oogontsteking gelijk toedienen zodat het oog zo snel mogelijk weer tot rust komt. Ga altijd naar die dierenarts als je geen verbetering ziet!


Hoe ziet een ontstoken oog bij een hond eruit?

Als een hond een ooginfectie heeft, zie je bijna altijd een soort afscheiding uit zijn oog. Het ook kan tranen, er kan een geelgroene pusachtige afscheiding uit het oog komen. Soms is het oppervlak van het oog ook wat slijmerig.



Je kunt ook roodheid in het oog van je hond opmerken in plaats van een witte, heldere oogrand. In sommige gevallen kunnen de oogleden zelf ook lijken op te zwellen.

Veel honden tonen bij een ontstoken oog ook hun ongemak door met hun ogen te knijpen, vaak te knipperen, te krabben of in hun oog te wrijven met de zijkant van een poot.

Veelvoorkomende oorzaken van een ontstoken oog bij honden

Er zijn verschillende oorzaken van een ontstoken oog bij honden, waaronder allergieën, virussen en bacteriën. We zullen ze allemaal opsplitsen, evenals de gebruikelijke behandelingsopties voor het betreffende probleem.

Ooginfecties moeten worden behandeld door de dierenarts, ongeacht de oorzaak. Als een ontstoken oog onbehandeld blijft, kan de hond blind worden of kan de infectie zich verder verspreiden.

Ontstoken ogen door virussen

De meeste virussen die een ooginfectie kunnen veroorzaken, zullen ook andere symptomen veroorzaken bij je hond. Hondenziekte, virale hepatitis en hondengriep zijn 3 van de meest voorkomende virussen die ervoor kunnen zorgen dat je hond ook een ooginfectie krijgt.

Het goede nieuws is dat voor de meeste virussen vaccinaties beschikbaar zijn, en door je hond te vaccineren en hem uit de buurt van niet-gevaccineerde honden te houden, kun je je hond beter beschermen tegen deze virussen.

Als een virus de oorzaak is van de infectie, dan zijn meestal beide ogen ontstoken. Let vooral goed op bij jonge pups die bij een handelaar gekocht zijn. Deze zijn vaak afkomstig uit het buitenland, en het komt regelmatig voor dat de paspoorten vervalst zijn. Vaak hebben deze pups geen entingen gehad, waardoor ze ernstig ziek kunnen worden.

Ooginfecties moeten worden behandeld door de dierenarts, ongeacht de oorzaak. Als een ontstoken oog onbehandeld blijft, kan de hond blind worden of kan de infectie zich verder verspreiden.

Breng een jonge pup met een oogontsteking zo snel mogelijk naar de dierenarts, en laat ook de dierenarts weten dat hij mogelijk niet goed ingeent is, zodat de dierenarts voorzorgsmaatregelen kan nemen om besmetting van andere honden te voorkomen.

Bij volwassen honden met een goede gezondheid die goed ingeent zijn, zal een virus niet zo snel zorgen voor een oogontsteking, maar het blijft een mogelijkheid.



Ontstoken oog door bacteriën

Net als bij virussen, zijn er enkele verschillende bacteriën die ooginfecties bij honden kunnen veroorzaken. Deze bacteriën omvatten bacteriën die brucellose, leptospirose, erlichiose en de ziekte van Lyme veroorzaken.

Voor veel van deze bacteriën zijn ook preventieve middelen en vaccinaties beschikbaar. Veel van deze bacteriën worden overgedragen door parasieten zoals vlooien en teken.

Omdat de oogbal van je hond een vochtige, warme omgeving biedt, is dit de perfecte plek voor een grote verscheidenheid aan bacteriën om te gedijen.

Hondenogen worden normaal gesproken schoon gehouden doordat de hond met zijn ogen knippert en de ogen tranen produceren. Als er echter een vreemd voorwerp in het oog zit of de hond oogletsel heeft, kan het gevoeliger zijn voor een bacteriële infectie.

Ontstoken oog door vreemd voorwerp

Een korrel zand, vuil, graszaadjes of zelfs het eigen haar van de hond kwalificeren allemaal als vreemde voorwerpen die het oog van je hond kunnen irriteren tot het punt van infectie.

In ernstige gevallen kan het vreemde lichaam zelfs een kras op het hoornvlies veroorzaken, wat kan leiden tot zweren.

Zelfs als je hond in staat is om het vreemde materiaal weg te knipperen en het uit zijn ogen te krijgen, is dit de perfecte gelegenheid voor bacteriën om in het lichaam van de hond te worden geïntroduceerd of om fysiek trauma te veroorzaken dat tot een infectie leidt.

Het is niet ongebruikelijk dat honden die hun hoofd uit het autoraam steken worden geraakt met een stuk puin of een insect dat hun oog kan beschadigen, of dat honden die door hoog gras rennen, eindigen met een vossenstaart of graszaad onder hun ooglid.




TOP TIP

Er zijn verschillende producten verkrijgbaar om vreemde voorwerpen in de ogen te bestrijden, zoals een veiligheidsbril om de ogen van je hond te beschermen tijdens het wandelen. Bekijk bijvoorbeeld deze hondenbril van NOVOB.


Soorten ooginfecties bij honden

Elk van deze veel voorkomende oorzaken kunnen verschillende soorten ooginfecties bij honden veroorzaken. De meest voorkomende kun je hieronder vinden, samen met hun behandeling.

Conjunctivitis

In het geval van conjunctivitis zie je waarschijnlijk slijm, etter of een zware waterige afscheiding uit het oog van je hond. Conjunctivitis verwijst simpelweg naar het feit dat er een ontsteking is in het slijmvlies van het oog van je hond.

Behalve de zichtbare afscheiding, zullen de ogen van je hond er vaak rood en ontstoken uitzien, en de hond kan vanwege het ongemak zijn ogen dichtknijpen of met zijn poten in de ogen wrijven.

Bij de behandeling van conjunctivitis zal de dierenarts samen met de eigenaar de oorzaak bepalen. Dit kan variëren van allergieën, een wimper die in het oog blijft steken, een krasje tijdens het spelen of irriterende stoffen die in het oog van de hond zijn geraakt.

Als er een vreemd voorwerp aanwezig is, kan de dierenarts je helpen dit veilig te verwijderen. Anders helpen antibiotica en een zoutoplossing om de infectie onder controle te houden. Meestal zal de dierenarts ook een zalf met Vitamine A meegeven, maar de oogzalf van Beaphar is ook online verkrijgbaar.

Het aanpakken van onderliggende problemen, zoals allergieën, een geboorteafwijking in de traankanalen, of haren die constant in het oog krullen is ook essentieel.

Overmatige traanproductie

Een overmatige traanproductie, ook bekend als epiphora, kan leiden tot rood gekleurde traanstrepen en kan het een teken zijn van een probleem met de traanbuis.

De dierenarts kan je adviseren over de oorzaak, maar veelvoorkomende redenen voor overmatig tranen zijn wimpers die naar binnen rollen, ontstoken traanbuisjes of verstopte traankanalen.

Deze kunnen met verschillende opties worden behandeld, van antibiotica tot steroïden en operaties, afhankelijk van de reden voor het overmatig tranen van je hond.

Dit kan ook een genetisch probleem zijn, vooral bij veel van de kleinere hondenrassen. Je kunt het opgedroogde traansmeer ook verwijderen met behulp van bijvoorbeeld Beaphar Oftal, maar het is aan te raden om de oorzaak van het tranen te achterhalen. Bij langharige honden met een witte vacht vallen tranen beter op, en is er niet altijd iets aan te doen.

Droge ogen

Het tegenovergestelde van epiphora, droge ogen, treedt op als je hond niet genoeg traanvocht produceert die hij nodig heeft om zijn oog vochtig en schoon te houden.

Dit treedt vaak op wanneer het oog van een hond ontstoken is en het ooglid er plakkerig uitziet. Als het oog te droog is, loopt de hond het risico op verwonding en infectie.

Afhankelijk van de oorzaak van de droge ogen van je hond, zal de behandeling variëren van het toevoegen van kunstmatige tranen tot chirurgisch herstel.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...