Eerste hulp voor honden – wat je nodig hebt

E

Onze honden zijn een zeer waardevol bezit. De kinderen en het gezin scoren natuurlijk ook behoorlijk hoog, maar laten we eerlijk zijn, onze honden hebben een speciale plek in ons hart.

We geven meestal zoveel om ze dat we op alle mogelijke manieren proberen te voorkomen dat ze iets ergs overkomt. Helaas kunnen we niet altijd garanderen dat dat lukt, maar wat we wel kunnen doen, is zo goed mogelijk voorbereid zijn om onze honden te helpen wanneer ze het nodig hebben.

Hier gaan we het hebben over eerste hulp voor honden en wat we in een EHBO-koffer of verbanddoos kunnen stoppen om ervoor te zorgen dat we voorbereid zijn als er onderweg of thuis iets gebeurt met onze honden.

Het is het een goed idee om je te verdiepen in eerste hulp bij honden. Het is echter nog beter om ook te leren hoe je je hond zo veilig mogelijk kan houden in verschillende situaties, zodat je je EHBO kennis zo weinig mogelijk hoeft te gebruiken.

Ongelukken in huis voorkomen bij je hond

Ongelukken kunnen overal plaatsvinden, maar als het om honden gaat, zijn er twee belangrijke situaties waarbij ze vaker een ongeluk krijgen. Dit is thuis, als de hond niet onder toezicht staat, en tijdens wandelingen.

Als je wil voorkomen dat je hond zich bezeert wanneer je er geen toezicht op kunt houden, raden we aan een bench te gebruiken of een andere veilige, afgesloten plaats voor ze te maken.

Zo voorkom je dat je hond bij allerlei spullen in huis kan die voor gevaar kunnen zorgen. Deze spullen, zoals kabels of scherpe voorwerpen, kunnen zorgen voor verstikkingsgevaar. In sommige gevallen kunnen ze ook voor verstopping zorgen.Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de hond grote delen van kussens of schoenen opeet. Ook kattenbakken zijn populair, en als je hond naast de kattenkeutels grote hoeveelheden grit opeet, kan dit voor ernstige verstoppingen zorgen.

Honden doen soms gekke dingen, en als je even niet oplet kan je hond in korte tijd iets doen dat zeer schadelijk kan zijn voor zijn gezondheid. Zo heeft onze hond al eens een heel potje melatonine pillen opgegeten, en een flesje neusspray leeggelikt.

Het is, zeker als je hond nog jong is, dus veiliger om je geliefde viervoeter in een bench of ruimte van de juiste grootte te houden met wat speelgoed en een comfortabel bed, dan hem vrij in het huis te laten lopen.

Ongelukken buiten voorkomen bij je hond

Tijdens wandelingen zijn er veel situaties die tot een ongeval kunnen leiden. Kijk opnieuw uit voor voorwerpen die een verstikkingsgevaar op kunnen leveren of scherpe voorwerpen die in de poten of nek kunnen snijden.

Houd rekening met de grond waarop je hond loopt, voor honden zijn verwondingen aan hun voetkussentjes zeer pijnlijk. Roosters zijn bijvoorbeeld zeer oncomfortabel voor honden, deze kunnen zelfs voor verwondingen aan de poten zorgen.

Let bij warm weer extra goed op, en laat je hond niet op heet asfalt of zand lopen. Zorg ervoor dat je hond niet oververhit kan raken.

Klik hier voor meer informatie over oververhitting bij honden

Ook bij koud weer moet je opletten, zeker bij honden met weinig vet en een dunne vacht. Deze honden kunnen snel onderkoeld raken. Zout op de weg kan de voetkussentjes uitdrogen en beschadigen.

Laat je hond nooit op ijs lopen. De hond kan erdoorheen zakken en onder het ijs terecht komen. Vaak duurt het lang voordat de hond uit het water gehaald kan worden, waardoor onderkoeling op kan treden.

Lees hier wat je moet doen als je hond onderkoeld is

Houd je hond aan de lijn wanneer je je in de buurt van een weg/verkeer bevindt (ongeacht hoe goed ze naar je luisteren). Zet je hond ook in de auto goed vast, zodat er minder kans is op ernstig letsel bij een ongeluk.

Lees hier hoe je je hond veilig kan vervoeren.

Als laatste is het goed om je te verdiepen in hondengedrag zodat je eventueel agressief gedrag van andere honden kan herkennen. Houd je hond aan de lijn waar dat moet en vermijd spelen aan de lijn, aangezien dit extra spanning op kan leveren.

Leer je hond niet op andere honden af te rennen, maar bij je te blijven. Overleg eerst met de eigenaar van de andere hond voordat je de honden laat spelen. Ziet het eruit alsof er veel spanning is tussen de honden? Loop dan gewoon door.

Gevechten tussen honden kunnen voor nare verwondingen zorgen, en het is niet zeldzaam dat een hond overlijdt aan zijn verwondingen na een gevecht. Bij kleine hondjes is dit zeker iets waar je goed op moet letten.Wees ten allen tijde alert op onveilige omgevingen en situaties. Dit is de beste manier om je hond veilig te houden, dus probeer niet afgeleid te worden tijdens wandelingen. Laat je mobiele telefoon voor wat het is en blijf je hond in de gaten houden als je bijvoorbeeld met iemand in gesprek bent.

Het samenstellen van een EHBO-kit

Ongelukken gebeuren helaas af en toe, hoe goed je ook je best doet om ze te voorkomen. Voorbereid zijn op een ongeluk, zal het verschil maken tussen een snel herstel en blijvende lichamelijke schade of zelfs overlijden van je hond.

Dit is waar een EHBO-kit voor honden goed van pas komt. Als je alle EHBO-benodigdheden bij de hand hebt in een gemakkelijk draagtasje of een goed bereikbare koffer in de auto of in huis, kun je sneller reageren als er zich een ongeval voordoet. Maar wat heb je nodig?

Wat moet er allemaal in een EHBO-kit voor honden zitten?

Voor je EHBO kit heb je natuurlijk een doos, koffer of draagtas nodig die groot genoeg is om voor de onderstaande items.

Afhankelijk van het soort wandelingen die je maakt, wil je misschien een rugzak of een heuptasje gebruiken met deze items erin. Als je een EHBO-kit voor honden thuis bewaart, werkt een luchtdichte doos net zo goed. Wanneer je een EHBO-koffer voor thuis maakt, moet je deze natuurlijk ergens opbergen waar kleine vingers (of kleine pootjes) er niet bij kunnen.

Als je de EHBO koffer liever niet zelf samenstelt, zijn er overigens ook hele goede kant en klare koffers beschikbaar. Deze koffer en deze reisset bijvoorbeeld, bevatten alles dat je nodig hebt voor eerste hulp bij honden.

Kan je niks specifiek voor honden vinden? Dan is het een goed idee om deze set  voor mensen te overwegen. Als je nog een setje voor mensen hebt liggen, kan je deze uiteraard ook gebruiken.

Er zijn dan natuurlijk een aantal items die ontbreken, maar over het algemeen komen de ehbo kits voor mensen redelijk overeen met die voor huisdieren. Neem je EHBO-kit erbij en ga door de lijst hieronder om hem aan te vullen.

Items voor in je EHBO koffer:

Desinfecterende doekjes

Deze doekjes zijn ideaal voor wanneer je hond een snee of schaafwondje heeft die moet worden schoongemaakt. Je kunt ze kopen in verpakkingen voor eenmalig gebruik, zodat de andere doekjes steriel blijven en niet uitdrogen.

Wattenschijfjes

Wattenschijfjes zijn geweldig voor wanneer je een oog of de oren van je hond moet afvegen, meestal met een zoutoplossing. Zorg ervoor dat je slechts één keer veegt, anders verspreid je de ziektekiemen verder in de ooghoeken.

Als je een beetje rekening wil houden met het milieu, kan je ook deze wasbare wattenschijfjes gebruiken. Het is echter beter om steriele schijfjes te gebruiken, zeker als je de wattenschijfjes ook gebruikt om wondjes te reinigen.

Fysiologisch Zoutoplossing

Fysiologisch zout is een geweldige reiniger en helpt bij het steriliseren van snijwonden of schaafwonden. Het is ook geschikt voor ogen. Je kunt de zoutoplossing ook kopen in plastic wegwerppipetjes voor eenmalig gebruik, waarbij je de toppen afbreekt en op een watje giet.

Betadine Jodium

Betadine is een uitstekend middel om wondjes te ontsmetten, het prikt niet en werkt goed tegen allerlei bacterien.

Kleine schaar

Dit is voor het knippen van de verbanden en tape, en soms voor het wegknippen van haar bij een wond. Doe dit altijd voorzichtig, je wil de verwonding natuurlijk niet erger maken.Nagelschaar

Dit onderdeel zal meestal missen in een EHBO-kit of koffer voor mensen, maar hij kan heel handig zijn dus het is een goed idee om een nagelschaartje toe te voegen. Een hondennagel kan scheuren of op een rare manier afbreken. Als je een nagelschaartje in je kit hebt, kan je erger voorkomen door de nagel netjes af te knippen.

Verband (diverse maten)

Bewaar een selectie van verschillende maten verbanden om te kunnen gebruiken in verschillende situaties. Suprasorb wondverband is een handig en goed verband voor vochtige wonden.

Het is het beste om je goed in te lezen over verbindtechnieken bij honden voordat je zelf een verband aanlegt. Het verkeerd aanleggen van verband om de poot kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de tenen niet genoeg bloed krijgen.

Medische tape

Dit kan bruine of witte tape zijn. Je kan deze gebruiken om het verband vast te zetten.

Zelfklevend verband/ zelfhechtende zwachtel

Als je je hond snel wil  verbinden zonder teveel te hoeven hannessen met verband, scharen en tape, kan je ook zelfklevend verband gebruiken. Bij wonden moet je er wel een kompres of wondverband onder gebruiken, zoals Animalintex.

Pincet

Mogelijk heb je deze nodig om doornen of vuil uit een wond te verwijderen.

Wegwerp scheermesje

Deze is niet absoluut noodzakelijk, maar kan wel goed van pas komen. Daarnaast neemt het weinig plek in beslag, waardoor het een goed idee is om er gewoon een aan je EHBO kit toe te voegen. Zeker bij honden met lang haar, kan het handig zijn om iets bij je te hebben waarmee je makkelijk haar kan verwijderen zodat je een eventuele wond beter kan verzorgen.

Tekenverwijderaar

Dit zijn kleine plastic tekenverwijderaars die wonderen verrichten, vooral in noodgevallen. Vergeet niet om het gebied te desinfecteren nadat je de teek hebt verwijderd.

Handschoenen

Een paar wegwerp handschoenen kan altijd van pas komen. Zeker als je in een bos staat waar je niet snel even je handen kan wassen. Voor een goede wondverzorging moet je zo steriel mogelijk werken, en daarom kan je beter niet met modderige, vieze handen een wond schoonmaken.

Thermometer

Een thermometer is altijd handig, en hoort zeker bij een goede EHBO kit. Zo kan je altijd de lichaamstemperatuur van je hond opmeten, zodat je weet of de hond koorts heeft of juist onderkoeld is. De mate van oververhitting of onderkoeling is bepalend voor een dierenartsbezoek.

Lees hier hoe je de temperatuur van een hond op kan meten

Een deken

Soms kan je hond onderkoeld raken waardoor hij opgewarmd moet worden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je hond een ongeluk in de buurt van water heeft gehad of aangereden is. Neem waar mogelijk altijd een extra deken of handdoek mee om de hond warm en droog te houden.

Een reddingsdeken neemt weinig plek in beslag, en is perfect voor honden die het koud hebben. Deze deken zorgt ervoor dat de lichaamswarmte van de hond niet kan ontsnappen, zodat hij langzaam weer op kan warmen.

Snuitje/ muilkorf

Een snuitje of muilkorf kan heel handig zijn als de hond veel pijn heeft. Zelfs een lieve hond zal je misschien proberen te bijten als je een nare wond probeert te verzorgen, of wanneer je hem probeert op te tillen als hij iets gebroken heeft.

Reisvoerbak en reisdrinkbak

Reisbakjes of opvouwbare waterbakken kunnen ontzettend handig zijn in allerlei verschillende situaties. Als je hond een zonnesteek oploopt, moet je hem water kunnen geven. Maar het kan bijvoorbeeld ook voorkomen dat je lange tijd met de auto in een file terecht komt. Ook dan is het fijn als je je hond water kan geven.

Reservehalsband en lijn

Bewaar een lichtgewicht, simpele halsband en lijn in je EHBO koffer. Deze kunnen altijd van pas komen als je ergens bent waar je hond echt aan de lijn moet. Het overkomt iedereen wel eens dat de hondenlijn kwijt raakt of kapot gaat.

Een heel handige optie is een zogenaamde retriever- of sliplijn. Dit is een halsband en lijn in een, waardoor het weinig plek in beslag neemt en snel gebruikt kan worden om je hond aan te lijnen.

Zaklamp

Een zaklamp komt altijd goed van pas. Misschien maak je net je laatste avondwandeling als je hond ergens in stapt. Met een zaklamp kan je altijd goed zien wat er aan de hand is.

Tourniquet voor honden

Dit item is misschien een beetje overdreven voor een gemiddelde EHBO-kit, maar voor sommige hondeneigenaren kan hij goed van pas komen. Werkende honden bijvoorbeeld lopen meer risico, zeker als ze veel over ruig terrein moeten rennen. Met deze Tourniquet kan je de bloedtoevoer naar een ernstige wond afbinden, zodat je je hond kan redden als deze een ernstige bloeding heeft.

Eerste hulp hond

Leren hoe u eerste hulp aan je hond toedient

Eerste hulp verlenen aan je hond lijkt misschien heel simpel, maar dat is het niet altijd. Om ervoor te zorgen dat je de situatie niet erger maakt, moet je weten wat je in verschillende situaties wel en niet mag doen.

Daarnaast kan het verbinden van wonden bij honden lastig zijn, hier zijn speciale technieken voor om ervoor te zorgen dat je de bloedtoevoer naar belangrijke lichaamsdelen niet afsnijdt.

Als je wilt leren hoe je eerste hulp aan je hond kunt verlenen, is het het beste om een keer mee te doen aan een lokale cursus. Deze worden vaak gegeven door bijvoorbeeld hondenscholen. Als je geen lokale cursussen kunt vinden, kun je de meeste EHBO technieken ook leren via online cursussen of YouTube.

De allerbeste tip is misschien om een goed EHBO naslagwerk in huis te halen. Deze kan zelfs van pas komen als je al een cursus hebt gedaan. Je kennis kan natuurlijk wegzakken, en het is fijn om in een boek op te kunnen zoeken wat je in verschillende situaties moet doen.

Goede boeken zijn bijvoorbeeld het klein medisch handboek voor hond + EHBO en Dokter Woef. Als je het niet erg vindt om de instructies in het Engels te lezen, is First Aid for Dogs ook een uitstekend naslagwerk.

Nu je weet wat je nodig hebt voor je EHBO-koffer of tas, kun je een kijkje nemen bij dierenwinkels en apotheken voor benodigdheden. Zoals we eerder aangaven, kun je natuurlijk ook een complete set kopen bij geselecteerde winkels.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...