Gal overgeven bij honden, wat is er aan de hand?

G

Overgeven bij honden is vervelend voor de hond en zijn baasje, maar meestal is er gelukkig niet zoveel aan de hand. Soms heeft het braaksel van de hond een gele of groene kleur, en dit is een teken dat het om gal gaat. Veel hondeneigenaren schrikken van de vreemde kleur van het overgeefsel, maar ook het overgeven van gal hoeft geen symtoom te zijn van een ernstige aandoening.

Het gele of groenige braaksel, vaak met schuim, is gal. Dit is een verteringsvloeistof dat geproduceerd wordt in de lever, waarna het opgeslagen wordt in de galblaas. Daarna komt de vloeistof vrij in de dunne darm, onder de maag. Als je hond gal overgeeft, betekent dit dus meestal dat de maag leeg is en het gal in de maag zorgt voor irritatie.

Waarom geeft mijn hond gal over?

Er zijn verschillende oorzaken van het overgeven van gal bij honden. Vaak komt het doordat de maag van de hond te lang leeg is, maar er zijn ook wat ernstiger oorzaken van het overgeven van gal.

Maag te lang leeg

Soms is de maag van je hond te lang leeg, waardoor maagzuur en gal zich opstapelen en maagirritatie veroorzaken. Het kan voorkomen dat de hond misselijk is en niet wil eten, of dat de hond ’s nachts te lang geen eten in zijn maag heeft. Dit laatste is makkelijk op te lossen door je hond ’s avonds laat nog een klein beetje voer te geven.

Advertantie


Waarom geeft mijn hond ’s ochtends gal over?

Als je hond vaak ’s ochtends gal overgeeft, betekent dit meestal dat de maag van de hond te lang leeg is. Als maagzuur en gal zich opbouwen in de lege maag, kan dit voor irritatie zorgen waardoor de hond gal gaat overgeven.


TOP TIP

Sommige honden hebben een gevoelige maag die snel van streek is. Als je hond snel last heeft van diarree en overgeven, is het een goed idee om voer te geven dat speciaal is samengesteld voor honden met een gevoelige maag, zoals Ecostyle Darmbalans.


Maag-darm ziekten of ontstekingen

Verschillende bacterien en virussen kunnen ervoor zorgen dat je hond ziek wordt en zich ziek voelt. Als je hond veel overgeeft, kan het zijn dat hij op een gegeven moment alleen nog gal en maagzuur overgeeft.

Een chronische ontsteking van het maag-darm kanaal kan ook symptomen zoals het overgeven van gal geven. Meestal heeft de hond dan ook diarree en andere symptomen.

De hond kan ook iets verkeerd gegeten hebben waar hij ziek van werd, of ziek zijn door bacterien of virussen. Bij Parvo braken honden bijvoorbeeld vaak ook veel, maar meestal zijn er dan ook veel andere symptomen aanwezig, zoals diarree.

Als je hond last heeft van een bacteriele of virale infectie, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de hond niet uitdroogt. Je kunt je hond Royal Canin Rehydration Support geven om ervoor te zorgen dat je hond voldoende vocht en mineralen binnenkrijgt.

Advertantie


Alvleesklierontsteking

De alvleesklier, of pancreas, is een orgaan dat verteringsenzymen en hormonen produceert die helpen bij de vertering van voedingsstoffen. Bij een alvleesklier ontsteking zal de hond vaak slecht eten, diarree hebben en braken.

De symptomen van de hond kunnen mild zijn bij een chronische alvleesklierontsteking, en heel heftig bij een acute alvleesklierontsteking. Als je hond meerdere symptomen tegelijkertijd heeft en er ziek uit ziet en/of koorts heeft, is het altijd aan te raden een bezoek te brengen aan de dierenarts.

Darmblokkades

Een darmblokkade ontstaat meestal doordat de hond een vreemd voorwerp heeft ingeslikt dat niet door het darmkanaal past. Hierdoor zal de hond weinig, of waterige ontlasting hebben, en vaak niet willen eten. Als de hond eet, wordt dit er vaak weer uitgebraakt. Afhankelijk van de locatie van de verstopping, kan het type braaksel verschillen.

Als je het vermoeden hebt dat je hond een darmblokkade heeft, is het van groot belang direct een dierenarts in te schakelen. De darmen en andere organen kunnen ernstig beschadigd raken door een gebrek aan doorbloeding of een perforatie.

Parasitaire infecties

Wormen of andere parasieten, zoals de eencellige Giardia, kunnen ervoor zorgen dat de darmen van je hond ontstoken en geirriteerd raken, waardoor de hond ziek wordt en regelmatig braakt.

Omdat wormen niet altijd zichtbaar zijn in de ontlasting, en je hond dus besmet kan zijn zonder dat je het merkt, is het aan te raden je hond regelmatig te ontwormen. Bij een infectie met Giardia kun je Panacur gebruiken, deze moet in dit geval wel langer toegediend worden dan normaal. Je kunt hiervoor het beste de dierenarts om advies vragen.

AdvertantieTOP TIP

Geef je hond Milbemax voor een complete ontworming. Deze ontworming werkt ook preventief tegen hartwormen. Ontworming is extra belangrijk als je hond graag vieze dingen zoals ontlasting van andere dieren eet. Heb je een Collie-achtige hond of een kruising Collie? Vraag dan de dierenarts om advies voor een veilige ontworming. Een mutatie van het MDR1 gen kan er bij deze honden voor zorgen dat sommige middelen niet goed verdragen worden.


Is gal overgeven ernstig?

Elke hond heeft wel eens last van zijn maag, en elke hond zal af en toe braken. Braken is op zichzelf geen verontrustend symptoom. Als je hond af en toe gal braakt hoeft er niks aan de hand te zijn. Meestal is dit het gevolg van een maag die te lang leeg is geweest.

Er zijn echter een aantal dingen die je in de gaten moet houden als je hond last heeft van braken. Hieronder vind je een aantal verontrustende symptomen die een bezoekje aan de dierenarts zeker rechtvaardigen. Je kent je hond zelf natuurlijk het beste, dus schakel altijd hulp in als je denkt dat er iets ernstigs aan de hand is.

Wanneer een bezoek aan de dierenarts:

  • Als je hond blijft braken
  • Als je hond sloom en futloos is
  • Als je hond ook diarree heeft of juist helemaal geen ontlasting
  • Als je vermoedt dat je hond een vreemd voorwerp ingeslikt heeft
  • Als je hond koorts heeft
  • Als de buik van je hond opgezwollen is

Dit zijn slechts enkele symptomen die de situatie zorgelijker maken, er zijn natuurlijk oneindig veel aandoeningen die braken kunnen veroorzaken en ook andere symptomen veroorzaken. Bel bij twijfel altijd de dierenarts!

Wat kun je doen tegen het overgeven van gal?

Als je hond zonder onderliggende aandoening af en toe gal braakt, kan het zijn dat je hond een gevoelige maag of een voedselintolerantie heeft. Soms loont het de moeite om het voer aan te passen naar een hypoallergene, licht verteerbare variant.

Sommige honden hebben snel last van zure oprispingen, wat er ook voor kan zorgen dat ze gal overgeven. Ook deze honden kunnen vaak geholpen worden met een ander dieet en kleinere, meer frequente voerbeurten. Verdeel het voer bijvoorbeeld over 4 voerbeurten.

Honden die alleen ’s ochtends gal overgeven kun je helpen door ’s avonds laat nog een klein beetje voer te geven.

Ga altijd naar de dierenarts als het braken aanhoudt, er is dan misschien meer aan de hand. Als dit niet het geval is kan de dierenarts eventueel medicijnen voorschrijven die de maag van je hond kunnen kalmeren.


TOP TIP

Er zijn supplementen die de maag en darmen van je hond kunnen kalmeren en ondersteunen. Voorbeelden hiervan zijn Sensipharm Gastro Entero Comfort en Puur Maag.


Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...