Giardia bij honden, voorkomen en genezen

G

Giardia is een vervelende parasiet die regelmatig honden infecteert. Honden kunnen elkaar en andere dieren vervolgens makkelijk besmetten via uitwerpselen en lichaamsvloeistoffen zoals speeksel, waardoor het een uitdaging kan zijn om van de parasiet af te raken.

Op een dag merk je dat je geliefde hond lijdt aan ernstige waterige diarree met een zeer scherpe geur. De meeste mensen gaan uit van een simpele diarree, veroorzaakt door verkeerd eten bijvoorbeeld. Ze wachten het even af, en de diarree verdwijnt dan meestal weer voor een week.

Om de een of andere reden komt de diarree echter elke keer weer terug, en soms kan er zelfs bloed bij de ontlasting zitten. De diarree ruikt ook anders dan normaal. Dit is een teken dat er meer aan de hand is dan een verkeerd gevallen maaltijd.

Je lieve hond kan om vele redenen last hebben van diarree, maar als diarree waterig is met een sterke geur, en steeds weer terugkomt, dan is de kans groot dat je hond lijdt aan een ‘Giardia-infectie’.

Wat is Giardia?

Allereerst moet je weten wat Giardia is. Het is een kleine eencellige parasiet die zeer waterige, sterk ruikende diarree veroorzaakt door de darmwand aan te vallen.

Deze parasiet komt wereldwijd veel voor en is een veel voorkomende oorzaak is van “Reizigersdiarree” bij mensen en honden.

Dit organisme bewoont ook de darmen van zoogdieren, vogels en amfibieën.



Een infectie met Giardia staat bekend als Giardiasis.

Het is geen “worm”, bacterie of virus. Het is een kleine protozoë waarvan verschillende soorten bestaan. Giardia is het geslacht van de verschillende ondersoorten van Giardia, met allen hun eigen gastheer.

Er zijn drie morfologische groepen van Giardia:

  • Eerste groep met muizen als gastheer
  • Tweede groep met amfibieën als gastheer
  • Derde groep met zoogdieren en vogels als gastheer

De Giardia soort die mensen, honden en andere zoogdieren beïnvloedt, is Giardia intestinalis (ook bekend als: Giardia duodenalis, Giardia lamblia) en behoort tot de derde groep.

Giardia-soorten werden gevonden in 0,44% – 39% van de fecale monsters die zijn verzameld bij honden, katten en andere huisdieren.

Hoe kan een hond besmet raken met Giardia?

Een hond kan geinfecteerd worden met Giardia door iets te eten of drinken dat besmet is met de parasiet. Dit kan gebeuren als je hond besmette ontlasting opeet, maar ook als hij besmet water opdrinkt. Ook gras dat in contact geweest is met geinfecteerde ontlasting is besmettelijk.

Honden houden er meestal van om dingen in hun mond te stoppen, dit betekent dat er genoeg manieren zijn waarop je hond door Giardia in de omgeving kan worden geïnfecteerd, hetzij door een stok te kauwen, ontlasting te eten of door besmet water te drinken.

Zodra je hond besmet is met Giardia, begint de parasiet zich te vermenigvuldigen in de dunne darm, waarna ze cysten vormen. De nieuw gevormde cysten worden vervolgens uitgescheiden in de ontlasting.

Daarna kunnen de cysten die je hond uitscheidt in zijn ontlasting natuurlijk weer andere dieren besmetten. Meestal begint de hond 5 tot 12 dagen na de besmetting met het uitscheiden van deze cysten.

Een hond kan geinfecteerd worden met Giardia door iets te eten of drinken dat besmet is met de parasiet.

De reden dat Giardia behoorlijk besmettelijk is, is dat geinfecteerde dieren een groot aantal cysten kunnen uitscheiden in hun ontlasting. Daarnaast zijn de cysten van de Giardia parasiet goed bestand tegen externe factoren, ze kunnen enkele weken in het milieu overleven.

Een geïnfecteerde hond kan enkele dagen of weken cysten afscheiden, maar vaak gebeurt dit in bepaalde korte periodes.

De kans op het ontwikkelen van Giardia neemt toe wanneer grote aantallen cysten in de omgeving aanwezig zijn door fecale besmetting.

Giardiasis komt veel voor in dichtbevolkte omgevingen, zoals kennels, dierenwinkels of dierenasielen. Een hondenpark waar veel mensen hun honden hun behoefte laten doen kan ook een besmettingsbron zijn. Zeker wanneer de ontlasting niet opgeruimd wordt.

Wat zijn de symptomen van Giardia bij honden?

Als je hond geinfecteerd is met Giardia, zal hij verschillende symptomen vertonen die herkenbaar kunnen zijn voor een juiste diagnose en behandeling.



Veel honden zullen asymptomatische dragers zijn en nooit tekenen van ziekte ontwikkelen. Jongere dieren vertonen vaker klinische symptomen.

De beste manier om te bepalen of je hond Giardia of een andere aandoening heeft, is door wat van de ontlasting te laten onderzoeken bij de dierenarts.

Er zijn echter verschillende symptomen van Giardia bij honden waar hondenbezitters zich bewust van moeten zijn. Deze symptomen omvatten:

  • Ernstige, stinkende diarree die steeds weer terugkomt
  • Gewichtsverlies
  • Lelijke, rommelige, droge vacht
  • Braken
  • Uitdroging

Giardia-infecties bij honden kunnen gewichtsverlies en chronische diarree veroorzaken. De meeste honden hebben geen koorts maar zijn wel wat minder actief.

De diarree kan lang aanhouden, maar ook slechts een paar dagen aanhouden en na bijvoorbeeld een week weer terugkomen. Vooral bij puppy´s is dit vaak het geval. Uitwerpselen zijn meestal zacht, bleek, onaangenaam ruikend en bevatten soms slijm.

Giardia is meestal niet levensbedreigend tenzij het immuunsysteem van de hond aangetast is.

Giardiasis moet worden onderscheiden van andere oorzaken van slechte spijsvertering van voedingsstoffen (bijvoorbeeld exocriene pancreasinsufficiëntie).

Je denkt misschien dat je kunt controleren op cysten in de ontlasting van je hond, maar ze zijn onzichtbaar voor het menselijk oog.

Als je zeker wilt weten of je hond Giardia heeft, moet je de ontlasting laten controleren door de dierenarts.

Giardia bij Honden - Symptomen - Infographic
Giardia bij Honden – Symptomen – Infographic

Hoe kan je voorkomen dat je hond besmet raakt met Giardia?

Giardia is een zeer irritante parasiet waar de gebruikelijke vlooien-, teken- en wormpreventiemiddelen van je hond niet tegen beschermen.

Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om Giardia bij je hond te helpen voorkomen.

De belangrijkste manier om een Giardia-infectie te voorkomen, is ervoor te zorgen dat uw hond veilig, schoon drinkwater heeft.

Het is belangrijk om honden geen water te laten drinken uit gebieden waar water is vervuild met uitwerpselen van andere dieren.

Als je met je hond gaat wandelen, moet je voorzichtiger zijn.

Laat je hond niets eten van de grond en probeer gras eten te voorkomen.

Je kan bijvoorbeeld het commando ´nee´ aanleren als je wil dat je hond iets op de grond laat liggen.

Eet je hond toch alles van de straat? Lees dan dit artikel met tips om dit probleem te verhelpen.



Om verspreiding van Giardia (en andere parasieten) te voorkomen, is het belangrijk om de ontlasting van de hond altijd direct op te ruimen met een zakje en deze weg te gooien in de vuilnisbak.

Zorg ervoor dat u contact met de ontlasting vermijdt met handschoenen, of een zakje over je hand. Was je handen altijd goed nadat je ontlasting opgeruimd hebt.

Vergeet niet regelmatig de voer en drinkbak van je hond goed te reinigen. Zeker als je hond besmet is, is het aan te raden hiervoor een Chloor oplossing te gebruiken.

Wat is de behandeling van een hond met Giardia?

Als u merkt dat uw hond symptomen van Giardia heeft, neem dan contact op met je dierenarts. De dierenarts zal een behandelplan bespreken, afhankelijk van de ernst van de zaak.

De dierenarts zal Giardia diagnosticeren door een monster van de ontlasting van de hond te nemen. Deze ontlastingstest detecteert echter niet altijd cysten, aangezien deze inconsistent in de ontlasting aanwezig zijn.

Sommige gevallen worden daarom gediagnosticeerd op basis van de medische geschiedenis van de hond en klinische symptomen die wijzen op een Giardia-infectie.

Middelen tegen Giardia bij honden

De dierenarts zal hoogstwaarschijnlijk voorstellen dat een anti-parasitair middle te gebruiken om de Giardia te doden. Het middel Panacur bijvoorbeeld is goed te gebruiken om een Giardia infectie tegen te gaan.

Soms wordt echter een antibioticum, zoals Metrazol of Metrabactin gebruikt. Op welk middel de hond het beste reageert verschilt per geval.

Het advies voor Panacur is om deze voor 3 dagen te geven, en deze kuur na 2 weken te herhalen. Het komt echter regelmatig voor dat deze kuur niet voldoende is om de parasiet helemaal uit te roeien. Soms besmet een hond zichzelf echter ook weer.

Veel mensen geven de kuur daarom voor langere tijd, zoals 5 dagen, om deze vervolgens na 2 weken weer voor 5 dagen te geven. Het is beter om de hond niet te vaak met panacur te behandelen, omdat wormen en andere parasieten dan resistentie kunnen ontwikkelen voor het middel.

Overleg daarom altijd met de dierenarts over de behandelmethode van de hond.

Ondersteunende middelen bij Giardia

Een ondersteunende behandeling met andere geneesmiddelen kan nodig zijn als aanvullende therapie als er een risico is op uitdroging wanneer ernstige diarree aanwezig is.

Wanneer er een risico is op uitdroging, kan je een oraal rehydratiemiddel toevoegen aan het dieet van je hond. EPPNL Rehydration bijvoorbeeld kan de vocht en mineralenbalans van honden helpen herstellen.

Een goed verteerbaar dieet kan daarnaast dunne ontlasting tijdens de behandeling helpen verminderen. Sommige honden kunnen vervolgtests en behandelingen nodig hebben op basis van hun toestand en de ernst van de infectie.

De geïnfecteerde hond moet twee tot vier weken na voltooiing van de behandeling opnieuw worden getest.

Meer goede tips voor honden met diarree kan je hier lezen

Herbesmetting bij Giardia voorkomen

Om ervoor te zorgen dat je hond snel geneest van een Giardia infectie, is het van belang om te voorkomen dat hij zichzelf of andere dieren in huis weer besmet.

Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt:

  1. Behandel alle dieren in huis, ook de kat(ten)
  2. Maak voer en drinkbakken goed schoon, liefst met een chlooroplossing. Spoel het natuurlijk wel goed af.
  3. Maak vloeren en andere oppervlakken schoon met een chlooroplossing.
  4. Was de hoes van het hondenmatras of de hondenmand op minstens 60 graden. Vergeet niet je eigen kleding goed te wassen.
  5. Was de vacht van de hond een aantal keren goed tijdens de behandeling.
  6. Let goed op persoonlijke hygiene (zie hieronder waarom). Gebruik bijvoorbeeld niet dezelfde afwasborstel voor de voer en drinkbakken als voor de andere afwas. Laat de hond je gezicht of handen niet likken, en was je handen nadat je de hond geaaid hebt.

Is Giardia besmettelijk voor mensen?

Het gebeurt niet vaak, maar Giardia kan ook mensen infecteren. Daarnaast kan menselijke Giardia honden infecteren, waarna de hond deze weer door kan geven aan andere mensen. In de meeste gevallen wordt giardia van mens op mens of van dier op dier overgedragen.

Als je je handen wast na het hanteren van hondenpoep, vermindert dit het al lage risico nog verder. Dit is natuurlijk sowieso een goed idee, aangezien hondenpoep allerlei verschillende ziekteverwekkers kan bevatten.

Neem voor de zekerheid een extra goede hygiene in acht en maak alles in huis grondig schoon. Dit zorgt er ook voor dat de hond zichzelf niet opnieuw besmet.

Hoe lang duurt het om een hond met Giardia te behandelen?

Als je hond goed en tijdig wordt behandeld, kan Giardia normaal gesproken binnen drie tot tien dagen succesvol behandeld worden. Bij sommige honden duurt het echter langer, zeker als ze zichzelf telkens weer besmetten doordat ze bijvoorbeeld ontlasting van zichzelf of andere honden eten.

Neem altijd contact op met de dierenarts als de situatie niet verbetert, zodat het behandelplan van je hond tijdig aangepast kan worden.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...