Als je je hond hebt laten zwemmen en merkt dat hij daarna jeuk heeft, vraagt je je zich misschien af wat de oorzaak is. Het is tenslotte niet leuk om onze honden te laten zwemmen en ze te laten genieten van de activiteit waar ze van houden als dat achteraf zoveel ongemak oplevert!
Jeuk na het zwemmen is een probleem dat veel voorkomt bij honden, maar ook bij mensen. Het komt het vaakst voor als er gezwommen wordt in zwemwater van slechte kwaliteit bij warm weer. De jeuk kan echter allerlei oorzaken hebben, waardoor het ook voor kan komen als het minder warm is, en je hond bijvoorbeeld in de zee gezwommen heeft.
In dit artikel zullen we ingaan op de oorzaken van jeuk na het zwemmen, en op manieren om te voorkomen dat dit in de toekomst nog eens gebeurt. Na het lezen ben je gewapend met de informatie die je nodig hebt om je hond jeukvrij te houden, zodat hij kan blijven genieten van zijn favoriete bezigheid.
Oorzaken van jeuk na het zwemmen
Er zijn verschillende redenen waarom je hond jeuk kan hebben nadat hij is gaan zwemmen. Sommige hiervan zijn exclusief voor een specifieke omgeving, zoals een zwembad of oceaan, terwijl andere van toepassing kunnen zijn op bijna elke situatie waarin je hond gaat zwemmen.
Chloor
Als je hond gaat zwemmen in een behandeld zwembad, kan hij last hebben van een droge en jeukende huid als gevolg van de chemicaliën, met name chloor, in het zwembad. Deze chemicaliën verwijderen de natuurlijke oliën van de huid en vacht van je hond, waardoor ze vatbaarder worden voor een droge huid.
Chloor kan niet alleen leiden tot een droge en jeukende huid, maar het kan er ook voor zorgen dat donkere honden er enigszins gebleekt uitzien. Lichtere honden kunnen zelfs een groene tint krijgen! Ook kan je hond last krijgen van zijn ogen als het chloorgehalte te hoog is.
Zout Water
Een regelmatige duik in de oceaan, of een zwembad dat is behandeld met zout in plaats van chloor, kan er ook toe bijdragen dat de huid van je hond uitdroogt en jeukt. Zelfs als je hond het water niet drinkt, kan het zout toch een uitdrogend effect hebben op de huid van je hond.
Bij sommige honden kan dit voordelig zijn, zo is zout water helend voor een onrustige, vettige huid met ontstekingen. Veel zwemmen in zout water kan echter iets teveel van het goede zijn.
Dit geldt vooral als je hond gaat zwemmen in zout water en daarna op natuurlijke wijze droogt, waarbij het zout in de vacht blijft zitten en het effect wordt verlengd.
Waterverontreinigingen
Hoewel zout van nature in het water kan worden aangetroffen en chloor een bekend additief is, zijn er andere componenten die in natuurlijke watermassa’s kunnen worden aangetroffen en die schadelijk kunnen zijn voor de huid van je hond.
Afhankelijk van de kwaliteit van het water in de meren of rivieren waarin je hond zwemt, kunnen er teveel verontreinigende stoffen in het water aanwezig zijn, waardoor de huid van je hond geirriteerd raakt.
Naast verontreinigende stoffen kunnen er slijm, slib, bacterien of andere componenten van het water zijn die de huid van je hond kunnen irriteren als ze hier te lang in zwemmen.
Zorg ervoor dat je op dezelfde manier oplet dat je meren met een bloei van blauwgroene algen vermijdt. Bij inslikken kan blauwalg leiden tot ernstige neurologische schade of zelfs de dood.
Het is niet altijd mogelijk om de algen met het blote oog te zien. Sommige meren worden regelmatig gecontroleerd op hun algenniveau en deze informatie is online te vinden, zodat je weet of een meer veilig is om in te zwemmen of niet.
Kijk bijvoorbeeld op zwemwater.nl voor een overzicht van al het zwemwater in Nederland en de kwaliteit van het zwemwater.
Parasieten in het water
De parasitaire Trichobilharzia larven kunnen zich in de huid van een zoogdier nestelen en een jeukende uitslag veroorzaken. De jeuk en uitslag door een infectie met deze larven wordt ook wel ´zwemmersjeuk´ genoemd.
De vacht van honden biedt meestal een beschermend laagje tegen deze parasieten, maar dit betekent niet dat je hond er geen last van kan krijgen. Vaak veroorzaakt het alleen bultjes en jeuk, en deze symptomen verdwijnen gewoonlijk binnen een paar dagen.
Deze parasieten komen niet echt in de huid van je hond tijdens het zwemmen, ze dringen pas de huid binnen als de hond opgedroogd is. Een gemakkelijke manier om te voorkomen dat je hond besmet raakt met Trichobilharzia larven, is door je hond af te spoelen met schoon water, en te drogen met een handdoek om te proberen de larven handmatig te verwijderen voordat ze de kans krijgen om zich in de huid van de hond te nestelen.
De parasiet komt vooral voor in ondiep, warm water waar watervogels veel aanwezig zijn. Ook moeten er zogenaamde poelslakken aanwezig zijn, de parasiet heeft deze slakken namelijk nodig om zijn levenscyclus te voltooien (van vogel, naar waterslak, naar vogel).
Let daarom bij ondiep, warm water, waar watervogels en veel planten aanwezig zijn, altijd goed op en spoel bij voorkeur je hond (en jezelf) na het zwemmen goed af met schoon water en droog jezelf en je hond daarna af.
Als je hond na het zwemmen symptomen van een parasitaire infectie ontwikkelt en veel jeuk heeft, is een bezoek aan de dierenarts de beste manier om het type parasiet te bepalen en de juiste behandeling te geven. Voor zwemmersjeuk bestaat echter geen medicijn, al kan de dierenarts wel een middel tegen de jeuk voorschrijven. Zwemmersjeuk is vervelend, maar verder onschuldig. De symtomen zullen vanzelf weer verdwijnen.
Om de jeuk te verminderen, kun je de hond wassen met appelazijn of met een jeukstillende shampoo. Virbac dermacool hotspot is een voorbeeld van een shampoo waar veel hondeneigenaren positieve ervaringen mee hebben.
Hoe kun je jeuk na het zwemmen bij je hond voorkomen?
Er zijn verschillende effectieve manieren om te voorkomen dat je hond jeuk krijgt na het zwemmen. Als je een hond met jeuk hebt, kun je verschillende van deze methoden proberen om te bepalen wat het beste werkt.
Om deze reden, kan het wassen van je hond met schoon zoet water na het zwemmen in chloor of zout water irritatie voorkomen. Dit geldt vooral als je je hond kunt afspoelen voordat het chloor of zout op de huid is opgedroogd.
Als je je hond vaak laat zwemmen, kun je ook een shampoo overwegen die ervoor zorgt dat de vacht van je hond niet van zijn natuurlijke oliën wordt ontdaan. Sommige shampoos tegen jeuk kunnen ook nuttig zijn. Probeer bijvoorbeeld deze shampoo met Tea Tree en Aloe Vera.
De anti-jeukopties zijn ook geweldig als je al een hond hebt die jeuk heeft na het zwemmen. Hoewel ze nuttig kunnen zijn voor preventie, kunnen ze ook een onderdeel van de oplossing zijn.
Als je merkt dat je je hond vaak moet wassen, kun je ook overwegen te investeren in een conditioner voor je hond. Nadat je je hond met shampoo hebt gewassen, kan de conditioner helpen de droge huid te hydrateren om te voorkomen dat het probleem erger wordt.
De shampoo en conditioner van Purple Bone zijn een fantastische optie. Deze bevatten tea tree en Aloe Vera voor een zachte en kalmerende verzorging van de huid.
Het borstelen en kammen van de vacht van je hond zal ook een belangrijk onderdeel zijn van de verzorging na het zwemmen. Water kan voor matten en knopen in de vacht zorgen, waardoor een extra borstelbeurt geen overbodige luxe is.
Door je hond grondiger te verzorgen, zorgt je er ook voor dat de shampoo en conditioner de huid van de hond bereiken. Als je hond niet goed genoeg is verzorgd om zijn huid gemakkelijk met water af te spoelen, kunnen verontreinigingen zich onder de vacht op de huid verbergen en ke hond blijven irriteren.
Het verzorgen van de huid en vacht van je hond na het zwemmen is echter niet de enige manier om te voorkomen dat je hond jeuk krijgt. Een spray-on vachtconditioner die wordt aangebracht voordat je hond een duik in het water neemt, kan de vacht ook gezond en beschermd houden.
Veel van dezelfde conditioners kunnen ook achteraf gemakkelijk worden aangebracht! De spray-on conditioners kunnen een geweldige oplossing zijn voor jeuk als je op het strand bent en het nodig hebt om je hond af te spoelen of een vol bad te geven. Probeer bijvoorbeeld de Vets best moisture mist conditioner met salie, aloë en komkommer om de huid van je hond te kalmeren.
Sommige hondenbezitters hebben ook gemeld dat het geven van omega-3-vetzuursupplementen aan hun honden de huid en vacht van hun hond heeft geholpen. Als u uw hond regelmatig laat zwemmen, kun je overwegen om een supplement aan zijn dieet toe te voegen om zijn huid en vacht gezond te houden.
Andere overwegingen voor honden die zwemmen
Een droge en jeukende huid is niet het enige probleem dat kan optreden als je je hond laat zwemmen. Wanneer je wil voorkomen dat je hond jeuk krijgt, is het ook een goed idee om stappen te ondernemen om de volgende gezondheidsproblemen te voorkomen.
Oor infecties
Honden die regelmatig gaan zwemmen, zijn ook vatbaar voor oorontstekingen. Wanneer bacteriën of gisten de gehoorgang van je hond binnendringen en het gebied vochtig blijft door water, ontstaat er een ideale omgeving voor een infectie om te gedijen. Deze kunnen jeuk na het zwemmen veroorzaken.
Roodheid in de gehoorgang van je hond, hoofdschudden of afscheiding uit het oor zijn allemaal tekenen dat je hond een oorontsteking heeft. Dit soort infecties zijn bijzonder pijnlijk, en hebben een snelle veterinaire behandeling nodig om langdurige of zelfs permanente schade te voorkomen.
In plaats van te wachten op het onvermijdelijke, kun jede dierenarts vragen naar een oorreiniger die kan helpen de gehoorgang van je hond schoon en droog te houden. De beste oorreiniger helpt overtollig water kwijt te raken, voorkomt de groei van gist en bacteriën, maar helpt ook om de gehoorgang te hydrateren zodat deze niet te droog wordt.
Een van de beste oorreinigers die aan alle eisen voldoet, is Virbac epi-otic. Deze oorreiniger is zeer geschikt voor honden die veel zwemmen, omdat het een vochtregulerende werking heeft.
Zonnebrand
Je hond is nog steeds vatbaar voor zonnebrand, zelfs als hij vacht heeft. Dunne delen van de vacht, naast de neus en oren bijvoorbeeld, zijn gebieden waar de zon voldoende kan doordringen om de huid te verbranden.
Een hondvriendelijke zonnebrandcrème is de beste optie om je hond veilig te houden tijdens het zwemmen bij zonnig weer. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de zonnebrandcrème veilig is voor honden, omdat ze waarschijnlijk hun neus likken en het per ongeluk inslikken.
Dit betekent ook dat je mogelijk regelmatig zonnebrandcrème moet aanbrengen om je hond te beschermen, aangezien het water en de tong van de hond de creme steeds verwijderen.
Een uitstekende optie is Dermoscent SunFREE. Deze zonnebrandcreme is speciaal voor honden gemaakt, beschermt tegen schadelijke zonnestraling, en hydrateert de huid van de hond, en is waterbestendig.
Water vergiftiging
Ja, water zelf kan giftig zijn! Als je hond te veel water drinkt, meestal als hij in het water speelt en in opspattend water hapt, kan dit de balans van elektrolyten verstoren en de normale neurologische functie verstoren.
Onbehandeld, kan watervergiftiging tot de dood leiden. Je kunt dit voorkomen door ervoor te zorgen dat je hond pauzes neemt, en te voorkomen dat hij in het water hapt of anderszins te lang in het water speelt met zijn mond. Het komt veel voor bij honden die het bijvoorbeeld leuk vinden om in water uit de tuinslang te happen.
Toegang tot schoon zoet water in het algemeen is ook belangrijk, zodat je hond water kan drinken dat niet vervuild is, parasieten bevat of zout is. Symptomen van watervergiftiging kunnen zijn: verlies van coördinatie, lethargie, misselijkheid en braken, en zelfs instorting of toevallen.
Als je een van deze symptomen bij je hond opmerkt, moet je onmiddellijk een dierenarts raadplegen. Een snelle behandeling is essentieel om je hond te helpen watervergiftiging te overleven.
Je hond veilig laten zwemmen
Als je goede verzorgingstechnieken toepast, door ervoor te zorgen dat je hond grondig wordt geborsteld en regelmatig wordt gespoeld en verzorgd om zijn huid gezond te houden, kunt je je zomers zorgeloos met je hond aan het water doorbrengen.
Vaak worden berichten hierover ook online gedeeld of zelfs op de plaatselijke stranden geplaatst.
Als je hond aanhoudende jeuk of een droge huid heeft na het zwemmen, of als je andere symptomen opmerkt, zoals lethargie of gastro-intestinale klachten, moet je naar de dierenarts gaan om de oorzaak te achterhalen. Soms kan er een andere onderliggende reden zijn voor de jeuk die net samenviel met de zwemactiviteit van de hond.
Hoewel zwemmen risico’s met zich meebrengt, kun je er een veilige en plezierige activiteit van maken voor zowel jezelf als je hond door de bovenstaande preventierichtlijnen te volgen en ervoor te zorgen dat je het zwemwater zorgvuldig beoordeelt voordat je je hond erin laat.