Help! Mijn hond heeft rode poten

H

Help! Mijn hond heeft rode poten. Het is in eerste instantie behoorlijk schrikken als je ziet dat je hond rode poten heeft. Dit kan veel verschillende oorzaken hebben en dit hoeft dus ook niet per definitie erg te zijn. Toch kan het wel een waarschuwing zijn voor een aantal ernstige problemen. We gaan hier verder in op oorzaken, symptomen en behandelingen van rode poten bij je hond.

Oorzaken

Zoals al aangegeven, zijn er diverse oorzaken van rode poten:

Allergie

Allergie kan bij je hond voor rode poten zorgen. Dit kan door veel verschillende allergieën veroorzaakt worden. Zo kan een hond rode poten krijgen van een voedsel- of pollenallergie, maar ook door vlooienbeten. Wanneer je hond allergisch is, kan het immuunsysteem overreageren. Dit resulteert in roodheid en irritatie van de poten.Huidinfecties

Ook huidinfecties kunnen voor rode poten bij je hond zorgen. Bacteriële infecties, maar ook schimmelinfecties, zoals ringworm, kunnen de huid van je hond aantasten. Deze infecties kunnen ontstaan door veelvuldig krabben of likken aan de poten. Echter kan het ook ontstaan door vochtige omstandigheden of een verzwakt immuunsysteem.

Omgevingsfactoren

Ook omgevingsfacturen kunnen een oorzaak zijn van rode poten bij je hond. Dit kunnen bijvoorbeeld extreme temperaturen zijn. Zo kunnen tegels in de zomer extreem heet worden terwijl de winter weer voor extreem lage temperaturen kan zorgen. Dit kan zorgen voor irritatie bij je hond en dus rode poten.

Auto-immuunziekten

Er zijn auto-immuunziekten die zorgen voor ontsteking van de huid. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door pemphigus. Dit is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem gezond weefsel aanvalt. Dit resulteert in roodheid, zwelling en zweren.Contactirritatie

Tot slot kunnen rode poten ontstaan door contactirritatie. Dit kan bijvoorbeeld zijn door reinigingsmiddelen of bestrijdingsmiddelen voor insecten. Sommige honden zijn ook allergisch voor bepaalde stoffen van vloer. Ook dit kan irritatie veroorzaken.

rode poten hond

Behandelingen

Nu we hebben gekeken naar de oorzaken van rode poten, kunnen we ook gaan kijken naar de behandeling.

Allergie Management

Wanneer je hond rode poten heeft door een allergie, kan het beperken van de blootstelling aan de allergenen cruciaal zijn. Dit kan bijvoorbeeld andere voeding zijn, maar ook het regelmatig wassen van poten na wandelen. Afhankelijk van de allergie van je hond, kun je proberen je hond hiervoor te beschermen.

Medicatie

Voor bijvoorbeeld huidinfecties kan een dierenarts ook medicatie voorschrijven. Dit kan bijvoorbeeld antibiotica zijn tegen bacteriële infecties, maar ook antischimmel medicijnen wanneer je hond last heeft van schimmels.Plaatselijke behandeling

Daarnaast zou je ook kunnen besluiten voor een plaatselijke behandeling van de rode poten te gaan. Dit wil zeggen dat je bijvoorbeeld kalmerende –, hydraterende –of ontstekingsremmende zalf smeert op de rode poten. Dit haalt niet de oorzaak weg, maar wel de klachten bij je hond.

Omgevingsaanpassingen

Tot slot kun je ook rekening houden met de omgeving. Dit wil duszeggen dat je bij extreme temperaturen kunt proberen tegels te ontwijken. Daarnaast kun je proberen te onderzoeken welke stof(fen) voor irritatie zorgen bij je hond. Wanneer je dit weet, zou je kunnen besluiten om een ander kleed neer te leggen om rode poten bij je hond te voorkomen.

Top tip
Naast de hierboven genoemde behandelingen, zou je ook eens honingzalf kunne proberen. Dit is een zalf voor diverse doeleinden. Deze zalf helpt met het herstellen van de huid en zal dus moeten zorgen voor minder jeuk en dus minder rode poten!

De dierenarts

Een hond met rode poten kan dus diverse oorzaken hebben. Soms is het moeilijk te achterhalen wat de oorzaak hiervan is. Toch is het wel belangrijk om hiernaar op zoek te gaan. Afhankelijk van de oorzaak, kun je ook de juiste behandeling kiezen.

Helaas kan het ook ernstige oorzaken hebben. Vaak zie je dan een combinatie van rode poten en bijvoorbeeld koorts, lusteloosheid, of een gebrek aan eetlust. Indien je dit ziet bij je hond, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de dierenarts. Zij kunnen dan een grondige check doen van je hond. Hiermee kun je erger voorkomen.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...