Heupdysplasie bij honden

H

Wat is heupdysplasie bij honden?

Heupdysplasie bij honden een term die wordt gebruikt om een medische aandoening te beschrijven waarbij de kop van het bovenbeen niet perfect in de heupkom past. De heupkop en heupkom horen netjes en vrij ´strak´ in elkaar te zitten.

Bij een hond met heupdysplasie is de kom vlakker of met een afwijkende vorm waardoor de heupkop er veel losser in zit.

heup van de hond
heup van de hond

Na verloop van tijd kan deze imperfectie tot een aantal problemen leiden. Het kan uiteindelijk het leven van de hond negatief beinvloeden en een zeer pijnlijke en ongemakkelijke aandoening worden. Om een hond met heupdysplasie te helpen is meestal een medische ingreep nodig.

Wat zijn de oorzaken van heupdysplasie bij honden?

Heupdysplasie kan veroorzaakt worden door een combinatie van factoren.

Ten eerste is het een erfelijke aandoening, wat betekent dat het via de genen van de ouders op een puppy kan worden overgedragen. Het is twee keer zo waarschijnlijk dat een hond van ouders met heupdysplasie deze aandoening ontwikkelt in vergelijking met honden die gezonde ouders hebben.

Een onderzoek van de Norwegian School of Veterinary Science suggereert echter dat omgevingsfactoren tijdens de ontwikkelingsfase van de hond ook veel invloed hebben op de ontwikkeling van heupdysplasie bij honden.

Gewrichtsdysplasie begint vaak in de vroege fase van het leven van een hond en wordt geleidelijk erger. Puppy’s van grotere rassen zijn bijzonder kwetsbaar in dit stadium van hun ontwikkeling. Dit betekent dat het eerste jaar van de ontwikkeling van de puppy cruciaal is.

Slechte voeding gecombineerd met snelle botweefseluitbreiding kan leiden tot overwoekerde of onjuist ontwikkelde botten. Als gevolg hiervan kan elke afwijking bij het contactgebied van de heup of het dijbeen in het eerste jaar in de toekomst leiden tot heupdysplasie.

Heupdysplasie kan ook ontstaan ​​door een overweldigende druk op het gewricht. Dit is bijvoorbeeld het geval bij honden met overgewicht of obesitas. Als een hond vatbaar is voor heupdysplasie, kan obesitas het proces van het verslijten van de botten versnellen, wat uiteindelijk tot ernstige heupdisfunctie zal leiden.Dit kan ook het geval zijn wanneer je een hond te lang en te veel traint op een harde ondergrond. In dit scenario zullen de gewrichten worden gedwongen om de energie te absorberen waardoor ze veel zwaarder worden belast dan goed voor ze is.

Zijn er rassen die gevoelig zijn voor heupdysplasie?

Sommige hondenrassen zijn bijzonder kwetsbaar voor heupafwijkingen. Dat zijn meestal grotere en zwaardere rassen, maar ze zijn niet de enige op de risicolijst.

De Labrador Retriever, Duitse herder, Newfoundland, Sint Bernard, Golden Retriever en Rottweiler zijn onder andere rassen die bekend staan als kwetsbaarder voor heupdysplasie.

Kleinere rassen zoals Mopshonden en Franse Bulldogs kunnen echter ook last hebben van heupaandoeningen vanwege hun unieke lichaamsvorm en slechte algehele gezondheid.

Is heupdysplasie een levensbedreigende aandoening?

Heupdysplasie op zichzelf is niet dodelijk en honden kunnen er lang mee leven. Desondanks is het een aandoening die altijd geleidelijk steeds erger wordt. Daarnaast veroorzaakt het veel ongemak en pijn bij honden wanneer de aandoening niet wordt behandeld.

Dit is waarom het ten zeerste wordt aanbevolen om een bezoekje te brengen aan de dierenarts wanneer je de eerste symptomen van heupdysplasie opmerkt.

Heupdysplasie zal niet direct leiden tot het overlijden van je hond, maar in een vroeg stadium kan de dierenarts helpen bij het bepalen van de ernst van de heupdysplasie, pijnbestrijding en mogelijke behandelingsplannen.

Wel komt het voor dat hondeneigenaren hun hond uiteindelijk in laten slapen wanneer de heupdysplasie te ver gevorderd is. De hond heeft dan teveel pijn en kan zich vaak niet meer goed voortbewegen.

De mogelijke behandelingen van heupdysplasie, zoals het vervangen van de heup voor een kunstheup, kunnen heel veel geld kosten. Niet elke hondeneigenaar kan zoveel geld besteden om de hond te laten helpen.

Wat is de prognose voor honden met heupdysplasie?

De prognose van heupdysplasie is afhankelijk van de ernst van de aandoening. De meeste honden met heupdysplasie kunnen echter vaak een lang en gelukkig leven leiden als ze worden ondersteund met de juiste medicijnen, voeding en levensstijl.

In de meest ernstige gevallen kan een medische behandeling of operatie een positief effect hebben op een getroffen hond, waardoor het ongemak en de pijn tot een beheersbare omvang worden verminderd.

Wat zijn de symptomen van heupdysplasie bij honden?

Heupdysplasie begint vaak vroeg in het leven van een hond en wordt geleidelijk erger. Soms kunnen symptomen van deze aandoening vroeg in de ontwikkelingsfase van een puppy worden opgemerkt. Helaas is het vooral voor beginnende hondeneigenaren vaak lastig te zien.

Vroege symptomen van heupdysplasie

Bij puppy´s zie je bijvoorbeeld een terughoudendheid om te spelen, stijfheid of moeite met fysieke activiteiten zoals springen of rennen. Daarnaast hebben pups en volwassen honden met heupdysplasie vaak een vreemde manier van rennen.

Omdat de heup instabiel en pijnlijk is, maakt de hond een soort konijnen sprongen wanneer hij rent. Ook komt het vaak voor dat de pup op een vreemde manier zit. Op het eerste gezicht ziet dit er grappig en onschuldig uit, maar het is vaak een teken dat de hond last heeft van zijn heupen.

Verder kan het voorkomen dat de hond tijdens wandelingen ineens besluit een pauze te nemen. Het lijkt alsof je hond geen energie meer heeft en geen zin meer heeft om verder te wandelen.

 Sommige, zo niet al deze symptomen kunnen echter worden veroorzaakt door een aantal andere mogelijke gezondheidsproblemen, waaronder rugpijn of spier- en ligamentproblemen.

Wanneer je een of meerdere van de bovenstaande symptomen bij je puppy ziet, wordt het daarom aanbevolen om een bezoek te brengen aan de dierenarts voor advies en een professionele diagnose.Een vroege diagnose kan de kwaliteit van het leven van je hond enorm verbeteren. Het kan je helpen bij het beperken van de schade door de aandoening en de kans op progressieve verslechtering van de gewrichten verminderen.

Symptomen van gevorderde heupdysplasie

Wanneer er niks gedaan wordt om de hond met heupdysplasie te helpen, zal de verbinding tussen de heupkom en de kop van de poot steeds meer slijtage vertonen. Symptomen die je dan ziet, zijn onder meer problemen met opstaan ​​na rusten of slapen, moeite met traplopen, en moeite hebben met springen.

Om de abnormale heupstructuur te compenseren, zal de hond de achterpoten vaak op een onnatuurlijke manier beginnen te bewegen.

Na verloop van tijd zou de aandoening steeds pijnlijker worden. In dit stadium kunnen honden gemakkelijk prikkelbaar en nerveus worden.

De pijn in het gewricht zorgt ervoor dat de hond de beweging van zijn poot probeert te beperken en de poot zoveel mogelijk probeert te ontlasten.

Als gevolg hiervan kunnen de achterbenen zwak worden door een gebrek aan beweging. Dit kan op zijn beurt een negatief effect hebben op de wervelkolom van de hond en kan leiden tot andere mogelijke gezondheidsproblemen.

Symptomen van vergevorderde heupdysplasie

Op dit punt wordt alles wat een eenvoudige dagelijkse activiteit was een last voor een hond. Lopen of simpelweg opstaan wordt een pijnlijke ervaring die mogelijk de hulp van de hondeneigenaar nodig heeft.

Bovendien zal de hond in dit stadium zeer terughoudend zijn om op de achterpoten te gaan staan, deze alleen gebruiken als dat echt nodig is, en daarbij ernstige pijn te ervaren.

Ernstige heupdysplasie kan er ook voor zorgen dat het bot helemaal niet meer in de heupkom wil blijven zitten, waardoor hij er steeds uit schiet. Dit is zeer pijnlijk voor de hond.

Honden met vergevorderde heupdysplasie moeten vaak geholpen worden tijdens het lopen. Er zijn hulpmiddelen om de achterhand van de hond te ondersteunen tijdens de wandeling, maar het is natuurlijk de vraag of je de hond door zoveel pijn wil laten gaan.

Is heupdysplasie pijnlijk?

Zoals eerder vermeld, is heupdysplasie een pijnlijke aandoening die veel honden over de hele wereld treft. De pijn wordt veroorzaakt door de verslechtering van het kraakbeen in het heupgewricht en de structurele afwijking van de heupkom waardoor het dijbeen niet meer op een natuurlijke manier kan bewegen.

De pijn door heupdysplasie wordt progressief erger wanneer de toestand van de heupkom slechter wordt, en kan een hoog niveau van ongemak voor een hond veroorzaken.

Ook kan zich een pijnlijke ontsteking ontwikkelen binnen de structuur van het heupgewricht, wat leidt tot nog meer pijn.

Pijnstillers worden vaak gebruikt bij de behandeling en het herstel van heupdysplasie als een methode om het ongemak te beperken en de kwaliteit van het leven van een hond te verbeteren.

Kan een hond een normaal leven leiden met heupdysplasie?

Ondanks het feit dat heupdysplasie niet altijd volledig te genezen is, kunnen honden met deze aandoening een lang en gelukkig leven hebben.

Heupdysplasie heeft geen directe invloed op de levensduur van de hond en met de juiste behandeling van de aandoening is het mogelijk om je hond voor een lange tijd een comfortabel en gelukkig leven te geven.

Om dit te bereiken, moeten enkele wijzigingen worden aangebracht aan de dagelijkse routine van de hond en zijn omgeving om aan de conditie te voldoen. Ook kan het zijn dat de hond een operatie nodig heeft wanneer hij teveel pijn heeft.

Wat kan ik doen om mijn hond met heupdysplasie te helpen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je hond te helpen met de symptomen van heupdysplasie.Zo zal je waarschijnlijk enkele aanpassingen moeten doen in je huis en de dagelijkse routine wat moeten veranderen om het leven van een hond met heupdysplasie makkelijker en comfortabeler te maken.

Aanpassingen binnenshuis

Zorg er ten eerste voor dat je hond een goede comfortabele slaapplaats heeft. Honden moeten 12 tot 14 uur per dag slapen. Daarom is een goed hondenbed dat het lichaamsgewicht van je hond ondersteunt essentieel.

Een goede mand of kussen zal de druk over het hele lichaam van de hond verdelen waardoor de belasting van de gewrichten en de wervelkolom verminderd wordt. Een van de kussens waar veel hondeneigenaren positieve ervaringen mee hebben, is het Orthopedisch hondenkussen.

Orthopedische hondenkussens of manden zijn de beste keuze voor honden met bot- en gewrichtsaandoeningen en worden door veel dierenartsen aanbevolen.

 Het bed moet op een gemakkelijk toegankelijke en warme plaats worden geplaatst, uit de buurt van tocht of wind.

Ten tweede is het verstandig om je huis aan te passen aan de behoeften van de hond. Zorg ervoor dat alle benodigdheden zoals de hondenmand, voerbak en drinkbak beschikbaar zijn op een gemakkelijk bereikbare plaats.

Traplopen kan moeilijk zijn voor een hond met heupdysplasie, dus probeer alle items die je hond nodig heeft op de begane grond te houden. Als dit niet mogelijk is, kan je speciale hellingen gebruiken die zijn ontworpen om honden te helpen de trap op en af ​​te gaan.

Het is echter het beste om traplopen helemaal te vermijden bij honden met heupdysplasie. Dit zorgt voor een extra belasting van de heupkommen en daardoor extra slijtage.

Probeer de houten vloeren te bedekken met een tapijt of speciale matten om te voorkomen dat je hond uitglijdt. Zo kan je hond zich comfortabel verplaatsen in huis, zonder steeds te hoeven compenseren voor het gladde oppervlak.

Alternatieve methoden bij heupdysplasie

Er zijn ook enkele alternatieve methoden om de pijn en het ongemak van uw hond met heupdysplasie te verlichten.

Een daarvan is het aanbrengen van een warm kompres rond de heup of taille van je hond. Je kan dit ´s avonds of na de wandeling een of twee keer per dag aanbrengen (vooral bij koud weer). Het zal helpen om de pijn te verlichten en de bloeddoorstroming rond het heupgebied te verbeteren.

Je kan ook infrarood-warmtelampen gebruiken om hetzelfde effect te bereiken. Deze lamp van Panacea bijvoorbeeld, kan je heel gemakkelijk bij de slaapplaats van je hond installeren. Zorg ervoor dat de lamp niet te dicht op de huid van de hond komt.

Een goed dieet is een essentieel onderdeel van de revalidatie en het beheer van gewrichtsaandoeningen. Er bestaat hondenvoer dat specifiek afgestemd is op honden met gewrichtsproblemen, zoals Royal Canin Mobility Support.

Aanvullende supplementen op het dieet van de hond kunnen daarom erg nuttig zijn. Supplementen zoals glucosamine of chondroïtine kunnen een positieve invloed hebben op het kraakbeen in het gewricht en helpen bij het soepel houden van de gewrichten. Een heel fijn, compleet supplement met glucosamine, chondroïtine en MSM is Pharmox Glucosamine.

Om je hond te helpen met de pijn kan je het beste de dierenarts vragen om pijnstillers. Er bestaan echter ook natuurlijke middelen, zoals Duivelsklauw, die ontstekingsremmend en pijnstillend werken. Lunderland maakt een uitstekend supplement van duivelsklauwpoeder, verkrijgbaar op Eko4petz.

Aanpassingen buitenshuis

Naast Verbeteringen binnenshuis, kan je verschillende dingen doen om het leven van je hond met heupdysplasie buitenshuis comfortabeler te maken.

Honden met een heupaandoening kunnen bijvoorbeeld moeite hebben met lange en vermoeiende wandelingen, maar moeten nog steeds zo vaak mogelijk gecontroleerd bewegen.

Daarom is het maken van korte maar frequente wandelingen een goede manier om je hond de nodige beweging te geven. Het is belangrijk dat de hond zijn spiermassa behoudt, aangezien dit de instabiliteit van het heupgewricht wat kan compenseren.

Een hele goede manier om honden met heupdysplasie beweging te geven is door ze te laten zwemmen. Zwemmen is een geweldige manier voor een hond om spiermassa op te bouwen met beperkte tot geen druk op de gewrichten.

Zwemmen bouwt niet alleen de spieren op, maar verhoogt ook de productie van gewrichtsvloeistof die de gewrichten soepel houdt. Aqua-therapie wordt daarom sterk aanbevolen door hondentherapeuten en dierenartsen als revalidatiemethode na een heupoperatie.

Als je eenmaal buiten bent met je hond, probeer dan te voorkomen dat je hond achter andere dieren aanrent en zorg ervoor dat hij niet teveel springt.

Speel geen apporteerspellen, aangezien honden daarbij meestal plotselinge draaibewegingen maken die een negatieve invloed op het heupgewricht kunnen hebben.

Laat je hond in plaats daarvan in zijn eigen tempo rondlopen, bij voorkeur op een zachte ondergeond zoals gras of zandgrond.

Koud weer en regen zijn niet de beste omstandigheden voor een hond met heupdysplasie. Bij slecht weer kan je je hond uitrusten met een goede jas om hem droog en warm te houden.

Kan een hond volledig herstellen van heupdysplasie?

Heupdysplasie is een pijnlijke aandoening die in geen geval onderschat moet worden. Een vroege diagnose kan de kans op herstel echter verhogen.

Honden herstellen nooit uit zichzelf van heupdysplasie, en een volledig herstel is dan ook niet altijd mogelijk. Vaak hebben honden een stuk minder last van hun heupen na een operatie, maar een kunstheup is duur.

Een succesvol herstel betekent dat de hond een actief en pijnvrij leven kan leiden. Het vermogen om deel te nemen aan fysieke activiteiten zonder pijn of ongemak is al een groot succes.

Hoe succesvol de behandeling van je hond met HD zal zijn, hangt af van de ernst van de aandoening, de leeftijd van de hond en de algemene gezondheid van de hond. Een hond met veel spiermassa zal veel beter kunnen compenseren voor de ´losheid´ van de heupkom.

Zelfs wanneer volledig herstel niet mogelijk is, kan je met wat aanpassingen het leven van je hond verbeteren en de verergering van de aandoening tegengaan om de hond een comfortabeler leven geven.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...