Hoe kun je een oorontsteking bij je hond voorkomen?

H

Oorontstekingen kunnen helaas een veelvoorkomend probleem zijn bij honden. Als je honden hebt gehad, heb je waarschijnlijk ooit te maken gehad met een oorontsteking bij je hond.

De vorm van het oor van een hond kan hem min of meer vatbaar maken voor infecties, maar in principe  kunnen hondenoren in alle soorten en maten op een gegeven moment een infectie ontwikkelen.

Oorontstekingen zorgen voor een vies oor met een vaak vieze geur, maar wat nog belangrijker is, ze zijn buitengewoon pijnlijk voor honden. Als je hond een oorontsteking heeft, moet je naar de dierenarts om de oorontsteking te laten behandelen.

Het is natuurlijk beter om een oorontsteking te voorkomen, en dat is waar dit artikel over gaat. Om erachter te komen hoe je het beste een oorontsteking kunt voorkomen, is het belangrijk om te weten hoe een oorinfectie ontstaat.

Symptomen van een oorontsteking

Het is belangrijk om de symptomen van een oorontsteking bij honden te kennen, aangezien ze een buitenoor, middenoor of binnenoorontsteking kunnen krijgen. Als een hond een infectie van het binnenoor heeft, zijn de eerste symptomen mogelijk alleen te zien in het gedrag van de hond.Als je hond zijn hoofd schudt, jeuk aan zijn oor heeft, huilt wanneer zijn oor wordt aangeraakt, of als je merkt dat er een vieze geur uit het oor komt, dan heeft je hond mogelijk een oorontsteking.

Andere symptomen van een oorontsteking bij honden zijn een donker gekleurde afscheiding, bloed in het oor, een kanteling van het hoofd of een verstoring van het evenwicht van de hond.

Oorzaken van oorinfecties bij honden

Er zijn verschillende oorzaken van oorontstekingen bij honden. Omdat oorontstekingen vaak terugkeren, is het vooral belangrijk om te bepalen waarom je hond oorontstekingen ontwikkelt. Als je de oorzaak kunt vinden, kun je een volgende oorontsteking in de toekomst helpen voorkomen.

Oorontsteking door vocht

Een veelvoorkomende oorzaak van oorontstekingen is dat er water in het oor van de hond terechtkomt. Als de gehoorgang te vochtig blijft, wordt het een ideale leefplek voor bacteriën en gisten.

Naarmate de bacteriën en gisten groeien, leiden ze tot een vervelende infectie, meestal opgemerkt wanneer er bruine, stinkende smurrie uit het oor van je hond begint te komen. Vaak begint de hond veel aan zijn oor te krabben, en bij een eenzijdige oorinfectie houden ze hun hoofd vaak wat scheef.

Om te voorkomen dat vocht een infectie in het oor van je hond veroorzaakt, zijn er verschillende voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen als hij gaat zwemmen of een bad neemt.

De beste manier om oorontstekingen te voorkomen nadat je hond in het water is geweest, is door het oor schoon te maken met een reinigingsmiddel dat vochtbalans in de oren herstelt en vuil kan verwijderen.


TOP TIP

Een van de beste oorreinigers voor honden die veel zwemmen, is Virbac Epi-Otic. Het heeft een indrogend, desinfecterend en jeukstillend effect.


Als je na het zwemmen de oren even schoonmaakt met deze reiniger, verklein je de kans op oorontstekingen door vocht enorm.

Vreemde voorwerpen of mijten

Andere veel voorkomende oorzaken van oorontstekingen, zijn vreemde voorwerpen of mijten. Elke keer dat er iets in het oor van je hond wordt geïntroduceerd, kan er een infectie ontstaan.

Mijten en vreemde voorwerpen veroorzaken beide irritatie van de gehoorgang. Soms kan de irritatie wondjes veroorzaken door het krabben van de hond. Open en geïrriteerde wonden zijn de ideale plek voor het ontstaan ​​van infecties.Wanneer je mijten vermoedt, kun je je hond het beste door de dierenarts laten onderzoeken, zodat je zeker weet waarom je hond pijnlijke, jeukende oren heeft. Als je hond vaak last heeft van mijten, is het belangrijk de oren beter schoon te houden. Je kunt de oren ook preventief behandelen met Otimectin zalf met Ivermectine.

Oorontsteking door allergie

Naast fysieke oorzaken van oorontstekingen, kunnen honden ook chronische oorontstekingen ontwikkelen als gevolg van een meer systemisch probleem. Allergieën, waaronder voedselallergieën, kunnen zich manifesteren als chronische oorontstekingen.

Bij een allergie zijn andere symptomen vaak ook aanwezig, zoals jeuk en kale plekken bij de oksels, buik en poten. De dierenarts kan je helpen bij het behandelen van een allergie. Je kunt ook een aantal maanden hypoallergeen voer, zoals Regulator Omega HD van Trovet geven. Dit voer bevat geen allergenen, waardoor je hond rustig kan herstelen.

Oorverzorging en oorontstekingen

Honden kunnen niet alleen oorinfecties krijgen als hun oren niet worden schoongemaakt, vanwege een opeenhoping van vuil, oorsmeer en haar, maar ze kunnen ook vatbaar zijn voor infecties als ze te vaak worden schoongemaakt. Een gezonde hoeveelheid oorsmeer is nuttig om oorontstekingen bij honden te voorkomen.

Zal de oorontsteking van een hond vanzelf verdwijnen?

Een oorontsteking zal bijna nooit vanzelf verdwijnen. En als het onbehandeld blijft, riskeer je dat je hond blijvende schade aan zijn oor oploopt.

De infectie kan niet alleen permanente schade aan de gehoorgang veroorzaken, maar het kan ook het trommelvlies van je hond beschadigen. Dit kan permanent gehoorverlies veroorzaken.

Omdat oorontstekingen te behandelen zijn, heeft het geen zin om niets te doen en het risico te lopen dat je hond blijvende schade oploopt, en langer pijn van een oorontsteking heeft dan nodig is.

Een oorontsteking zal bijna nooit vanzelf verdwijnen. En als het onbehandeld blijft, riskeer je dat je hond blijvende schade aan zijn oor oploopt.

Oorontstekingen bij honden vereisen meestal ook een behandeling voor de bacteriën, gist of vreemde voorwerpen die de infectie veroorzaken. Als je de oorzaak van de infectie niet, zal de behandeling waarschijnlijk niet succesvol zijn.

Tips voor het voorkomen van een oorontsteking bij je hond

Zoals je hierboven kon lezen, zijn er verschillende oorzaken van oorontstekingen bij honden. Zo kun je de oren van je hond te weinig, of juist te vaak schoonmaken.

Er kan van alles in de oren van je hond terechtkomen, om vervolgens irritatie en ontstekingen te veroorzaken. Dit gebeurt het vaakst bij honden met lange, harige, hangende oren.

Verder kunnen mijten, vlooien en andere parasieten zorgen voor jeuk in de oren. Als de hond teveel aan zijn oren krabt, kan dit leiden tot een oorinfectie. Ook allergieën kunnen een oorzaak zijn van jeuk.Hieronder staan een aantal tips om de oren van je hond ontstekinsvrij te houden:

Houd oren goed schoon

Dit is natuurlijk de meest voor de hand liggende tip. Veel mensen vergeten goed op de gezondheid van het oor te letten, en deze regelmatig schoon te maken. Bij sommige honden is dit ook bijna niet nodig, omdat ze oren hebben die van nature mooi schoon en droog blijven.

Honden die wat nauwere gehoorgangen hebben, of lange, zware, harige oren, zullen sneller last krijgen van een bacteriële of schimmelgroei in hun oren door de vochtigheid en warmte in het oor.

Bij deze honden zul je de oren goed in de gaten moeten houden, en regelmatig reinigen met een oorreiniger voor honden is aan te raden.

Top oorreiniger: Epi Otic van Virbac

Vergeet lange haren in het oor niet te trimmen

 Bij het schoonhouden van de oren, hoort ook het netjes getrimd houden van de oren. Bij kortharige rassen hoef je je hier meestal geen zorgen over te maken, maar bij honden met een langere vacht of een plukvacht kunnen lange haren in de oren voor problemen zorgen.

Knip ze zelf regelmatig kort (met een botte schaar), of breng de hond naar een hondentrimmer voor een uitgebreide vacht, poot en oorverzorging.

Maak de oren schoon en droog na een wandeling

Sommige honden zijn gek op nattigheid en viezigheid, waardoor de oren altijd nat en vies zijn. Door de oren netjes af te drogen en schoon te maken, zorg je ervoor dat het oor een minder comfortabele omgeving wordt voor bacteriën en schimmels.

Verander het voer

Als de oorontsteking van je hond elke keer weer terugkomt, is het mogelijk dat je hond een voedsel of omgevingsallergie heeft. Wanneer de oorontsteking steeds in een bepaald seizoen terugkomt, is het mogelijk dat je hond een omgevingsallergie heeft.

Als je hond ook kale plekken en jeuk ontwikkelt en het hele jaar door symptomen heeft, kan een voedselallergie of intolerantie de oorzaak zijn. Verander dan tijdelijk het voer van je hond, en kies goede hypoallergene voeding. Als de klachten verminderen, zou je verder uit kunnen zoeken waar je hond allergisch voor is.

Hoe maak ik het geïnfecteerde oor van mijn hond schoon?

Er zijn verschillende manieren waarop je het oor van de hond kunt reinigen om een infectie te behandelen of te voorkomen. Voor de beste resultaten kan je een combinatie van deze benaderingen gebruiken.

Een van de belangrijkste onderdelen van het behandelen van een oorontsteking is ervoor te zorgen dat de gehoorgang grondig wordt gereinigd. Een bolspuit, die zowel doorspoelen als afzuigen mogelijk maakt om de oplossing die in het oor achterblijft, te verwijderen, is ideaal voor dit proces.

Nadat je de gehoorgang heeft doorgespoeld om overtollig vuil te verwijderen, kun je de oorbasis van buitenaf masseren. Dit zorgt ervoor dat de oplossing diep genoeg werkt om het oor volledig te reinigen.

Na het masseren van de gehoorgang met de oplossing erin, laat uw hond zijn hoofd schudden om verder vuil los te maken. Veeg vervolgens het buitenste deel van de gehoorgang af met een watje of wattenstaafje zodat u klaar bent met het schoonmaken van de ea

De dierenarts kan je het beste adviseren over welk product het beste is om een oor met een infectie te reinigen, en het kan zijn dat de dierenarts zelf een grondiger schoonmaakbeurt zal doen in de dierenkliniek.

Bespreek met de dierenarts hoe je in de toekomst oorontstekingen kunt voorkomen. Een hond die een keer een oorontsteking heeft gehad, heeft meer kans om er weer een te krijgen, en het voorkomen van de oorontsteking bespaart je tijd en dure dierenartsrekeningen, en houdt je hond gelukkig en gezond zonder de pijn van een oorontsteking.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...