Hoe kun je hondengeur voorkomen? Tips en Tricks

H

Niemand houdt van een stinkende hond, maar veel honden hebben een geur en voor je het weet, heb je een hond die naar een moeras ruikt! Het kan moeilijk zijn om sterke geuren kwijt te raken, maar er zijn een paar trucs om die nare hondengeur te voorkomen.

Verzorging van de vacht

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar als je je hond dagelijks een snelle borstelbeurt geeft, kan dit wonderen doen om sterke hondengeuren te voorkomen, te verminderen of te elimineren. Dit werkt vooral goed voor honden met dikke of gekrulde vachten.

Vuil kan gemakkelijk tussen de haren en op de huid komen. Dit vuil is de perfecte omgeving voor insecten en bacteriën, en dat is de oorzaak van de slechte geur. Door de vacht van je hond van kop tot staart te borstelen, wordt al het opgehoopte vuil verwijderd. Frisse lucht kan zo de huid beter bereiken, waardoor deze fris en gezond blijft.

Verzorgen hoeft niet veel werk te zijn en we hebben het niet over knippen en stylen. Gewoon een simpele kam of borstel met wijde tanden is voldoende. De meeste honden vinden het fijn om geborsteld te worden, omdat de borstelharen de huid masseren en helpen om al die moeilijk bereikbare jeukende plekken te bereiken.De beste manier om je hond te verzorgen is na een wandeling wanneer hij moe en ontspannen is. Laat je hond ergens gaan zitten of liggen en begin met borstelen langs de achterkant van de oren en de bovenkant van de nek. Werk langzaam langs de rug, buik en benen. Zelfs de staart houdt vuil vast, dus vergeet dat niet!

Was de vacht regelmatig

Sommige hondenbezitters houden er niet van om hun hond te wassen, aangezien het een behoorlijk stressvolle ervaring kan zijn als je hond niet graag nat wordt. Door je hond af en toe een bad te geven, wordt niet alleen vuil uit de vacht van de hond verwijderd, maar het verhoogt ook de bloedtoevoer naar de huid, waardoor de huid stevig en de vacht gezond blijft.

Houd er rekening mee dat de huid van je hond een fijne balans van natuurlijke oliën heeft en dat baden deze heilzame oliën kan verwijderen. Het is het beste om je hond niet vaker dan een keer per maand te wassen, tenzij je hond in iets heel vies of stinkends gerold heeft. Lees hier wat je dan kunt doen.

Of je nu een puppy of een asielhond hebt, als de hond nog niet eerder gewassen is, wil je in het begin voorzichtig zijn en het rustig aan doen. Introduceer het water op een leuke manier bij de hond. Een goede optie is om een ​​zeer ondiep bad te vullen (tot enkeldiepte) en het favoriete speelgoed van je hond in het water te leggen. Geef veel verbale complimenten en voedseltraktaties om het positieve gedrag te versterken.

Hoe moet je de hond wassen?

Mogelijk moet je dit een paar keer doen voordat je hond zich op zijn gemak voelt bij het baden. Shampoo mag nooit op het gezicht van de hond worden aangebracht. Begin vanaf de bovenkant van het hoofd en werk naar beneden richting de staart, terwijl je met cirkelvormige bewegingen schrobt om het vuil van de huid te verwijderen.

Zorg ervoor dat je tijdens het spoelen minstens twee keer volledig spoelt om alle shampoo te verwijderen. Eventuele shampoo die in het haar achterblijft, zal uitdrogen en huidirritatie veroorzaken, wat kan leiden tot jeuk, huidinfecties en hotspots.

De beste shampoos om die natte hondengeur te verwijderen, zijn shampoos die zijn geparfumeerd met sterke kruidengeuren zoals munt of eucalyptus. Citrusgeuren zijn ook goede opties. Je kunt ook een spray voor honden kopen om de vacht op te frissen. Deze zijn niet bedoeld om geuren in een vuile vacht te maskeren. Ze zijn ontworpen om na een bad te worden gebruikt om die frisse geur te versterken.


TOP TIP

Sommige honden hebben een huidprobleem waardoor de huid extra talg produceert. De conditie zorgt vaak voor een vieze hondengeur, en is lastig onder controle te houden. Een van de beste shampoo’s die je kunt gebruiken in zo’n geval is de Virbac Cebolytic Shampoo. Deze shampoo bevat allerlei ingredienten die de vacht en huid helpen herstellen en de talgproductie verminderen.
Tanden, oren en ogen

Niet alleen de vacht en huid van je hond moeten gewassen en schoongemaakt worden. De bek, oren en ogen zijn allemaal plekken die de perfecte omgeving bieden voor vuil en bacteriën.

Tanden

Het poetsen van de tanden van je hond klinkt misschien als een bizar idee, maar het heeft veel voordelen. Ten eerste weet je zeker dat het gebit van je hond schoon is en dat voedsel zich niet ophoopt in hoekjes en kiertjes. Voedsel kan gemakkelijk tussen de tanden van je hond komen te zitten en dit kan een slechte adem en gebitsproblemen veroorzaken.

Ten tweede geeft het je de kans om de tanden en het tandvlees van je hond van dichtbij te bekijken. Je kunt eventuele problemen, zoals tandbederf of tandvleesaandoeningen, snel opmerken. De kleur van het tandvlees van de hond is een goede indicator voor zijn gezondheid.

Blauw of paars tandvlees duidt op een slechte doorbloeding of zuurstofgebrek. Helderrood tandvlees wordt vaak gezien bij hoge bloeddruk of een zonnesteek. Een hond met gelig tandvlees kan een bloed- of leverprobleem hebben en bleek of wit tandvlees kan duiden op bloedarmoede, hart- of nierproblemen, een inwendige bloeding of onderkoeling.

Bij de meeste dierenwinkels kun je tandenborstels en tandpasta voor honden kopen. De borstelkop heeft zachte haren en de tandpasta is meestal op smaak gebracht om het poetsproces voor de hond draaglijker te maken.

Deze tandenborstelset van Nozbleza wordt door veel hondeneigenaren met veel tevredenheid gebruikt.

Oren

Het oor van een hond is warm en licht vochtig, met een laagje oorsmeer. Dit is als een paradijs voor schimmels, bacteriën en insecten om zich te vestigen. Je kunt de oren van je hond gemakkelijk schoonmaken, maar je moet oppassen dat er niets in de gehoorgang komt.

Wattenstaafjes mogen nooit worden gebruikt, omdat ze het vuil en oorsmeer verder in het oor kunnen duwen, of je kunt het trommelvlies beschadigen en permanent gehoorverlies veroorzaken.Er zijn veel verschillende merken die een oorreinigingsoplossing bieden die geschikt is voor de gevoelige huid en die natuurlijke ingrediënten bevatten. Gebruik een kleine hoeveelheid op een watje of wattenschijfje en wrijf zachtjes rond de ingang van het oor en de huid aan de onderkant waar geen haar is. Je kunt ook voorzichtig de binnenkant van het oor wassen tot aan de eerste knokkel van je vinger. Dit moet langzaam gebeuren voor het geval de hond zich niet op zijn gemak voelt.

Je kunt de oren wassen na een bad of als onderdeel van de normale verzorgingsroutine, eenmaal per week of twee weken. Hoe vaak je dit moet doen hangt een beetje af van de hond en het type oor. Sommige hondenrassen hebben nauwelijks oorverzorging nodig, terwijl er bij andere rassen veel aandacht besteed moet worden aan de oren. Honden met langharige, hangende oren hebben het vaakst last van oorinfecties, en hebben daarom ook meer verzorging nodig.


TOP TIP

Gebruik deze Oxyfresh oorreiniger als je hond snel last heeft van jeuk aan zijn oren. Het reinigt de oren grondig, zonder het gebruik van agressieve ingredienten. Voor honden met een overmatige oorsmeerproductie of honden die veel zwemmen en daardoor vaak natte oren hebben, is de Epi-otic oorreiniger van Virbac een aanrader.


Ogen

Als je een hond hebt die ervan houdt om in sloten, modderige plassen en andere stinkende dingen te zwemmen of te rollen, zul je de nachtmerrie die ooginfecties zijn, vooral willen begrijpen. Ogen zijn niet ontworpen om iets in zich te hebben, dus als er vuil binnenkomt, kan dit een hele hoop problemen veroorzaken. Ooginfecties komen het meest voor bij honden die veel in ruig terrein rondrennen en ook bij honden met lang haar rond hun ogen.

Het reinigen van de ogen van je hond lijkt veel op het reinigen van de oren. Je hebt wattenschijfjes of -pads nodig en wat oogoplossing.

Breng een kleine hoeveelheid aan op het watje en veeg voorzichtig rond de ogen van de hond. Pas op dat je niet te veel druk uitoefent en blijf uit de buurt van het eigenlijke oog zelf. Je wilt gewoon het vuil van de haren rond het oog verwijderen.

Hondengeur voorkomen

Je kunt dit het beste opnemen in de normale verzorgingsroutine, zodat je hond eraan gewend raakt dat zijn gezicht wordt aangeraakt. Vergeet niet om veel mondelinge complimenten en een traktatie te geven, en beëindig de schoonmaak met een snelle speelsessie om de positieve ervaring te versterken.

Was hondenmanden, dekens en meubilair

Je hond brengt de meeste van zijn slaapuren ‘s nachts door op zijn eigen deken, op je bed of op de bank. Dit betekent dat hij vuil en bacteriën van zijn vacht en huid kan overbrengen op zijn beddengoed, je eigen beddengoed en je meubels. De beste manier om dit te bestrijden is om hondendekens regelmatig op een hoge temperatuur te wassen.

Hoe heter het water, hoe meer bacteriën en ziektekiemen worden vernietigd. Als je hond een gevoelige huid heeft, gebruik dan biologisch waspoeder dat is ontworpen voor gevoeligheid. Het zal ook helpen om een ​​beetje wasverzachter toe te voegen. Als je beddengoed of kleden echt stinken, zou je ook een desinfecterend wasmiddel kunnen overwegen, zoals Deze van Hintenso.

Als je hond op je bed slaapt, moet je je dekbedovertrek en kussens regelmatig wassen. Probeer ook te slapen met een deken bovenop je dekbed, zodat je hond op de deken ligt, in plaats van zijn vuil en haren op je beddengoed over te brengen. Nogmaals, zorg ervoor dat je je beddengoed heet wast.

Investeer voor je meubels in een stofzuiger voor huisdieren. Dit zijn handstofzuigers met een krachtige zuigkracht waarmee de machine haren van de stof van banken, kussens en gordijnen kan tillen. Erg vieze banken kunnen het beste met een stoomreiniger schoongemaakt worden.

Een uitstekende stoomreiniger is de Kärcher SC3, al is deze misschien voor een eenmalige schoonmaak wat prijzig. Vaak kun je deze reiniger ook huren bij bouwcentra.

Om te voorkomen dat hondenharen en geurtjes binnendringen nadat je meubels zijn gewassen, leg je een plaid of deken op je bank. Deze kunnen gemakkelijk worden gewassen en zijn relatief goedkoop.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...