Hoe lang kan een hond overleven zonder voedsel?

H

Hoe lang een hond kan overleven zonder eten, is afhankelijk van verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Een gezonde volwassen hond, met een gezond gewicht, kan als hij rustig blijft 1 tot 3 weken zonder voedsel overleven. Stress zorgt ervoor dat de hond veel minder lang kan overleven zonder eten.

Puppy’s, drachtige teven, oudere of zieke honden zullen waarschijnlijk niet langer dan 3 dagen zonder voedsel overleven. Zeer jonge of oude honden moeten de hele dag door regelmatig kleine porties eten. Als ze na 3 dagen geen eten krijgen, gaan hun organen stilvallen en dit kan fataal zijn.

Een gezonde volwassen hond, met een gezond gewicht, kan als hij rustig blijft 1 tot 3 weken zonder voedsel overleven.

Een drachtige hond heeft meer energie nodig, omdat het lichaam van de moeder zowel de puppy’s als de moeder van voedingsstoffen moet voorzien. Tijdens de zwangerschap moet de moeder een calorierijk en eiwitrijk dieet krijgen om ervoor te zorgen dat zij en de puppy’s de nodige voedingsstoffen krijgen. Als ze 3 dagen of langer geen voedsel eet, loopt ze het risico op een miskraam, voedingstekorten en overlijden.


TOP TIP

Als je hond weinig eet omdat hij kieskeurig is, kun je zijn voer aantrekkelijker maken met vloeibare snacks. Er zijn gezonde vloeibare snacks die je over het voer kunt gieten, zoals Biofood vloeibare schapenvet, of Prins Train & Care Dog Paté.




Honden met een slecht immuunsysteem lopen ook het risico op ernstige complicaties als ze 3 dagen of langer niet eten. Omdat hun immuunsysteem al is verzwakt, zal elke afname van de opname van voedingsstoffen ernstige complicaties hebben, zoals zwakte, hartcomplicaties en orgaanfalen.

Redenen waarom een ​​hond stopt met eten

Er zijn een hele reeks redenen waarom een ​​hond kan stoppen met eten en voor elke hond moet waarschijnlijk een andere oplossing bedacht worden.

Meestal stoppen honden met eten als ze ziek zijn. Misselijkheid, braken en het vermijden van voedsel zijn symptomen die worden toegeschreven aan veel verschillende medische aandoeningen.

Tandproblemen

Tandvleesaandoeningen, infecties of abcessen veroorzaken veel pijn, waardoor de hond niet kan eten. De hond zal de pijn die hij voelt gaan associëren met het eten, en voedsel gaan weigeren om het ongemak te voorkomen.

Spijsverteringsproblemen

Er zijn veel verschillende spijsverteringsproblemen die misselijkheid, buikpijn en braken veroorzaken. In de meeste gevallen zullen honden hierdoor voedsel vermijden. Veel voorkomende aandoeningen zijn onder meer voedselallergieën of -intoleranties, pancreatitis, inflammatoire darmaandoeningen en onbehandelde parasieten zoals wormen.

Maagabces of tumor

Als je maag leeg is, sturen zenuwen signalen naar de hersenen, waardoor de hond een hongergevoel krijgt. Als er een tumor of abces in de maag zit, worden deze signalen mogelijk niet verzonden omdat het lichaam ten onrechte herkent dat de maag vol is. Abcessen of tumoren kunnen ook zorgen voor buikpijn, en ook hierdoor zal de hond minder willen eten.



Vaccinaties of medicatie

Vaccinaties kunnen er ook voor zorgen dat een hond stopt met eten. De eerste paar dagen nadat de hond zijn jaarlijkse vaccinatie heeft gekregen, kan hij zich wat minder goed voelen dan anders. Dit is normaal omdat het lichaam op het vaccin reageert en antilichamen aanmaakt. De symptomen verdwijnen meestal op de derde dag.

Bepaalde medicijnen kunnen misselijkheid, braken en verminderde eetlust veroorzaken. Het is normaal dat honden hun interesse in voedsel verliezen, vooral als ze hoge doses van hun voorgeschreven medicatie nemen.

Dieetveranderingen

Een verandering in het dieet is een andere veelvoorkomende oorzaak van voedselvermijding. Wanneer het dieet van een hond plotseling verandert, kan dit het spijsverteringskanaal irriteren, wat resulteert in een verminderde eetlust, braken en diarree. Een hond kan meerdere dagen voedsel weigeren totdat zijn lichaam aan het nieuwe dieet gewend is.

Stressvolle situaties

Veranderingen in levensstijl of in huis kunnen er ook voor zorgen dat de hond zijn eetlust verliest. Sommige honden hebben een nerveus karakter en plotselinge veranderingen in hun dagelijks leven kunnen stress veroorzaken.

Een van de meest voorkomende manieren waarop dit zich manifesteert, is het vermijden van voedsel. Dergelijke veranderingen kunnen een verhuizing, een nieuw huisdier of een nieuw gezinslid zijn. Je kunt je hond het beste helpen de nieuwe veranderingen te accepteren en ermee om te gaan. Vaak zal de hond weer gaan eten als hij gewend is geraakt aan de nieuwe situatie.

Weggelopen hond

Er is nog een scenario dat ervoor kan zorgen dat je je misschien zorgen maakt over hoelang een hond zonder eten kan. Dat is wanneer je hond ontsnapt of verdwaald raakt, en je hem lange tijd niet meer kunt vinden.

Gedomesticeerde honden zijn het gewend om voedsel en water van hun baasje te krijgen, dus verdwaalde honden worden vaak met ondergewicht teruggevonden. Dit komt omdat ze nooit de jachttechnieken ontwikkelen die hun moeder hen zou leren. Zwerfhonden zijn hier veel beter in, omdat ze verwilderd worden geboren en van jongs af aan leren hoe ze voedsel kunnen vinden.



Hond zonder voedsel

5 tips als je hond niet wil eten

Het is normaal dat je je zorgen maakt als je hond stopt met eten.  Het is altijd goed om advies te vragen aan de dierenarts als je je zorgen maakt over jouw hond zonder voedsel. Aan de hand van andere symptomen, kan de dierenarts bepalen of een bezoek nodig is.

Bij de volgende symptomen is het het beste om de dierenarts om advies te vragen:

  • Lethargie
  • Verhoogde temperatuur
  • Herhaaldelijk braken en diarree
  • Opgeblazen buik
  • Buikpijn
  • Stinkende adem, vieze tanden

Als je hond niet meer wil eten, zijn er een paar eenvoudige trucs die je kunt proberen om de hond aan te moedigen om te eten.

TIP 1. Als er onlangs een stressvolle verandering heeft plaatsgevonden, moet je dit eerst aanpakken, omdat de hond voedsel zal blijven vermijden zolang hij stress ervaart. Raadpleeg eventueel een hondengedragstherapeut die je kan helpen de stress van de hond te verminderen.


Lees het artikel 10 manieren om je hond te ontstressen’ voor meer informatie over het verminderen van stress bij je hond.

TIP 2. Probeer een andere voerbak. Als je je hond voer geeft in een een diepe metalen hondenbak, kan dit de oorzaak zijn van zijn onwil om te eten. Hij voelt zich misschien niet op zijn gemak om zijn hoofd in een diepe kom te steken, of zijn hondenpenning kan tegen het metaal kletteren, wat hem nerveus maakt. Zorg ervoor dat je hond comfortabel uit zijn voerbak kan eten, zonder vervelende geluiden of een vervelend gevoel aan zijn tong of tanden.

TIP 3. Je kunt de maaltijden interactiever maken door snoepjes, puzzels of voedermatten te gebruiken. Dit is niet alleen leuk voor je hond maar ook mentaal stimulerend, waardoor stress vermindert.

TIP 4. Als je zeker weet dat er geen medische reden is waarom je hond niet eet, is het belangrijk om er niet al teveel aandacht aan te geven. Misschien doet je hond dit om je aandacht te trekken. Als je je hond voert, zet het voer dan neer en verlaat de kamer. Wanneer je er niet meer bent, verliest de hond zijn aandachtspunt. Als hij dan honger heeft, zal hij vanzelf eten. Beloon je hond wel als hij gegeten heeft.

TIP 5. Voeg een beetje kippenbouillon of jus toe (zonder zout) om de geur en smaak te versterken. Dit werkt vooral goed voor kieskeurige eters. Je hond wordt van nature aangetrokken door de geur en zal daarom eerder proberen te eten. Soms helpt het om brokken wat zachter te maken in warm water.

Als je hond gewoon kieskeurig is en veel voer niet lekker vindt, kun je ook vloeibaar schapenvet  van bijvoorbeeld Biofood gebruiken om het voer aantrekkelijker te maken.

TIP 6. Heeft je hond problemen met zijn tanden of zijn deze gevoelig omdat de hond wisselt, oud is of bijvoorbeeld net een tandreiniging heeft gehad? Geef je hond dan tijdelijk nat voer, of week de brokjes in warm water.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...