Hoe lang kan een hond overleven zonder water?

H

Veel hondeneigenaren maken zich zorgen als hun hond minder water drinkt dan normaal, of helemaal stopt met drinken. Deze zorgen zijn niet geheel onterecht, want water is erg belangrijk voor honden, en uitdroging kan gevaarlijk zijn.

Er zijn veel factoren die de wateropname van een hond beïnvloeden, zoals een slechte gezondheid of het weer. Als het heel warm is buiten, moet je hond natuurlijk meer drinken dan wanneer het lekker fris is.

De meeste honden kunnen tot 3 dagen zonder water, maar factoren zoals leeftijd, ras, gezondheid, het weer en de omgeving hebben allemaal invloed op hoe lang een hond zonder water kan.

Het is belangrijk om de symptomen van uitdroging te herkennen, zodat je achter de oorzaak kunt komen. Je kunt het vochtniveau van de hond dan weer op een normaal niveau proberen te brengen.

De meeste honden kunnen tot 3 dagen zonder water, maar factoren zoals leeftijd, ras, gezondheid, het weer en de omgeving hebben allemaal invloed op hoe lang een hond zonder water kan.

Hoeveel water moet een hond dagelijks drinken?

Hoeveel water een hond per dag moet drinken, is afhankelijk van het gewicht van je hond. De eenvoudigste manier om te bepalen hoeveel water je hond moet drinken, is door de volgende berekening te volgen.Het gewicht van je hond in kg x 50 = benodigde milliliter water per dag.

Laten we als voorbeeld een Labrador gebruiken. De gemiddelde volwassen Labrador weegt ongeveer 30 kg. We berekenen de hoeveelheid water die een Labrador van 30 kg zou moeten drinken als volgt:

30 (kg) x 50 = 1.500

Dus, op basis van deze berekening, zou een gezonde volwassen Labrador van 30 kg een wateropname van ongeveer 1,5 liter water per dag moeten hebben.

We weten dat dit beïnvloed kan worden door externe factoren, zoals warm weer of  meer lichaamsbeweging. De ideale hoeveelheid voor elke individuele hond kan boven of onder dit berekende getal vallen.

Zolang je hond regelmatig drinkt en gezond is, hoef je je niet te veel zorgen te maken over de exacte hoeveelheden water die je hond drinkt. Je kunt het wel gebruiken als een grove schatting van wat een normale waterinname is voor een hond met een bepaald formaat.

Het kan wel zo zijn dat er iets mis is als de waterinname van je hond steeds erg ver buiten een schatting valt en hij bijvoorbeeld twee keer zoveel water drinkt, of juist twee keer zo weinig.

Een hond die niet genoeg water drinkt, zal symptomen van uitdroging beginnen te vertonen, zoals: • Doffe of ingevallen ogen
 • Droog of plakkerig tandvlees
 • Lethargie
 • Veel slapen
 • Slecht humeur
 • Geen interesse in spelen of wandelen
 • Lage elasticiteit huid (het vel blijft rechtop staan als je erin knijpt en veert niet snel terug)

Op een warme dag kan een hond sterven zonder toegang tot water. Water helpt niet alleen om normale lichamelijke processen te reguleren, maar het helpt honden ook koel te houden. Je hond moet altijd toegang hebben tot vers, koel water, zelfs als hij normaal niet veel drinkt.

Redenen waarom een ​​hond stopt met drinken

Er zijn verschillende redenen waarom honden kunnen stoppen met drinken of minder water drinken dan anders.

Een van de meest voorkomende oorzaken van een verminderde waterinname is een verandering in het dieet. Droge brokken hebben geen vochtgehalte, dus honden die een droog dieet krijgen, hebben de neiging om de hele dag door behoorlijk wat water te drinken. Overschakelen van droge brokken naar paté of natvoer zal de drinkgewoonten van je hond veranderen.

Natvoer heeft een hoog vochtgehalte, waardoor je hond niet door hoeft te gaan met zijn normale waterverbruik. Veel hondenbezitters maken zich na het veranderen van dieet zorgen dat hun hond stopt met drinken, maar dit is normaal als het nieuwe dieet een hoger vochtgehalte heeft.

Bepaalde ziekten kunnen ervoor zorgen dat de hond minder drinkt. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld:

 • Nierziekten
 • Suikerziekte
 • Urineweginfectie
 • Pancreatitis (Alvleesklierontsteking)

Vaak is het niet de schuld van de hond dat hij te weinig water binnenkrijgt. Als de waterbak niet wordt bijgevuld of als het warm weer is en de hond geen toegang heeft tot genoeg vers water, kan de hond snel uitdrogen. Sommige honden houden er niet van om water te drinken dat langer dan een dag heeft gestaan, dus je moet de voerbak dagelijks bijvullen.

Als de waterbak buiten staat, moet het water regelmatig worden vervangen om te voorkomen dat bacteriën het water koloniseren. Bacteriën kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij honden, en veel honden zullen weigeren om vuil water te drinken.

Een verandering in routine kan ertoe leiden dat een hond zich gestrest of angstig voelt en dit kan zich uiten als een weigering om te drinken. Veranderingen zoals verhuizen, adoptie of de komst van een nieuw gezinslid kunnen er allemaal voor zorgen dat een hond zich ongemakkelijk en onrustig voelt.

Hond zonder water

Lang alleen thuis blijven

Sommige mensen zoeken deze informatie op omdat ze de hond lang alleen thuis willen laten. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Een hond kan maximaal 8 uur lang alleen thuis blijven, en dit is al aan de lange kant.Regel in dit geval een plekje in een pension, of vraag een buurman of -vrouw om de hond regelmatig uit te laten en voer en water te geven.

Als je wil dat je hond altijd vers water tot zijn beschikking heeft, kun je wel een waterdispenser, zoals deze van Georplast overwegen. De waterdispenser heeft ruimte voor 3,7 L water, waardoor je hond de hele dag vers water kan slobberen.

Ook met een water en voerdispenser, is het niet aan te raden je hond langer dan 8 uur alleen te laten.

10 tips om een ​​hond aan te moedigen om te drinken

Hoewel het moeilijk kan zijn om je hond aan te moedigen om te drinken, zijn er een paar dingen die je kunt proberen die kunnen helpen.

TIP 1. Als je hond brokjes eet, kun je zijn vochtopname verhogen door een beetje kippenbouillon aan zijn maaltijden toe te voegen. Zorg ervoor dat er geen of weinig zout in de bouillon zit, omdat teveel zout juist voor nog meer uitdroging zorgt.

TIP 2. Leeg elke ochtend de waterbak van de hond, maak hem schoon en vul hem bij met vers, koud water. Honden kwijlen als ze drinken, waardoor hun waterbak slijmerig kan worden.

TIP 3. In de zomer kun je de wateropname van de hond verhogen door hem wat lekkere ijsklontjes te geven. Vul eenvoudig een siliconen ijsblokjesvorm met wat in blokjes gesneden of gemengd fruit en vul het vervolgens met water. Je kunt ook kippenbouillon gebruiken als alternatief of zelfs stukjes fruit invriezen. Ook brokjes kunnen ingevroren worden.

TIP 4. Sommige honden zijn kieskeurig over waar ze uit drinken. Puppy’s houden er misschien niet van om uit metalen waterbakken te drinken, omdat hun naamplaatje aan de zijkant zal kletteren en ze bang maakt. Probeer in plaats daarvan eens een keramische of plastic drinkbak.

TIP 5. Misschien staat de waterbak van je hond in een druk deel van het huis en weerhoudt dit hem ervan om te drinken. Probeer de waterbak van je hond naar een rustige omgeving te verplaatsen, zoals de keuken of wasruimte, waar het minder druk is.

TIP 6. Gebruik meerdere drinkbakken. Honden kunnen kieskeurig zijn, dus zorg voor minimaal 2 bakken in verschillende delen van het huis. Zo kan je hond de bak op een rustige locatie gebruiken, als een andere kamer te druk of te luid is. Als je meerdere honden hebt, is het helemaal aan te raden om meerdere drinkbakken neer te zetten.

TIP 7. Je kunt het water van je hond aantrekkelijker maken door er een beetje smaak aan toe te voegen. Probeer een eetlepel kippen- of bottenbouillon toe te voegen aan het water van de hond. Gebruik geen vruchtensappen, omdat deze een hoog suikergehalte hebben en de hond kunnen laten overgeven.

TIP 8. Probeer een waterfontein. Sommige honden drinken liever uit stromend water, omdat dit natuurlijke waterbronnen zoals beekjes of rivieren nabootst. Je merkt misschien dat de hond graag uit de slang drinkt als je aan het tuinieren bent of in de watersproeier speelt. Probeer bijvoorbeeld deze slimme drinkfontein van Pettadore.

TIP 9. Het kan zijn dat je hond het water niet lekker vindt vanwege de herkomst van het water. Honden die met kraanwater zijn grootgebracht, kunnen weigeren gedestilleerd water of bronwater te drinken, omdat het anders ruikt en smaakt. Vaak wennen ze hier vanzelf aan.

TIP 10. Als je de vochtbalans van je hond weer op peil moet krijgen omdat hij uitgedroogd is door bijvoorbeeld ziekte, ouderdom, of veel beweging, kun je EPPNL – Rehydration geven om de vochtbalans te helpen herstellen. Raadpleeg bij ernstige uitdroging natuurlijk altijd de dierenarts!

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...