Temperatuur van jouw hond; Het is een situatie die bij elke hondeneigenaar ongetwijfeld een keer voor zal komen: je hond voelt warm en gedraagt zich lusteloos. Misschien is je trouwe viervoeter ook misselijk, hij braakt en heeft diarree.
Het lijkt erop dat je hond ziek is, maar hoe weet je of er sprake is van koorts en wanneer moet je daarmee naar de dierenarts?
In dit artikel kan je lezen welke manieren je kan gebruiken om de temperatuur van je hond op te meten, wat een gezonde temperatuur is en wanneer je je zorgen moet maken.
Wat is een normale temperatuur van een hond?
Aangezien je de temperatuur van je hond wil meten, vraag je je misschien ook af wat een normale temperatuur eigenlijk is bij honden.
Honden hebben een normale, gezonde temperatuur als deze tussen de 38 to 39 °C is. Bij elke hond kan deze temperatuur iets verschillen, de ene hond is normaal wat warmer, terwijl de andere een normale temperatuur heeft die iets kouder uitvalt.
Als de temperatuur van je hond boven de 39,5 °C uitkomt, spreek je van koorts. Wanneer deze lager dan 36 °C is, is je hond onderkoeld. Als de temperatuur van je hond richting de 40 °C klimt, is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan. Ook temperatuur van 35 °C of lager is een reden om je zorgen te maken.
Dit zijn slechts richtlijnen, ga dus altijd naar de dierenarts als je hond ziek lijkt, maar een redelijk normale temperatuur of een kleinere afwijking lijkt te hebben!
Rectale thermometer
We beginnen gelijk met de beste, en meest precieze manier om de temperatuur van je hond te meten. Het is misschien minder hygienisch en minder comfortabel voor hond en baas, maar de temperatuur van een hond kan het beste met behulp van een thermometer in de anus worden gemeten.
Stop als je hond agressief of angstig wordt, en zorg ervoor dat je de thermometer voorzichtig inbrengt. Als je dat niet doet, kan je de endeldarm van de hond beschadigen.
Om dat risico kleiner te maken, kan je een thermometer met een flexibele punt gebruiken, zoals deze thermometer van Beurer.
Gebruik eventueel een snuitje om te voorkomen dat je hond je kan bijten.
- Stap 1: Vind een thermomenter, elke normale digitale thermometer zal prima werken voor honden. Het is echter aan te raden, om redenen die ik hopelijk niet uit hoef te leggen, dat je er een haalt die je alleen voor je hond gebruikt.
- Stap 2: Smeer wat baby olie of vaseline op het uiteinde van de thermometer, dit is comfortabeler voor de hond en zorgt ervoor dat je de anus minder snel beschadigd.
- Stap 3: Laat een ander persoon de hond goed vasthouden, zorg ervoor dat de hond je niet kan bijten en houd een arm onder de buik zodat de hond niet kan gaan zitten.
- Stap 4: Til de staart op en breng de thermometer ongeveer 2 tot 5 cm diep in in de anus van je hond. Wees voorzichtig, en druk niet te hard, dan kan je de anus van de hond beschadigen. De kringspier van honden is vrij stevig, draai de thermometer voorzichtig om hem in te brengen.
- Stap 5: Wacht een paar minuten, afhankelijk van de thermometer kan dit wat langer of korter duren. De meeste thermometers piepen als ze klaar zijn met het meten van de temperatuur. Haal de thermometer niet uit de anus voordat deze klaar is met meten, dan krijg je natuurlijk geen betrouwbaar resultaat.
- Stap 6: Lees de temperatuur af en maak de thermometer schoon.
Digitale (oor) thermometer
Het is ook mogelijk om een digitale infrarood oorthermometer te gebruiken bij je hond, deze zijn wel minder betrouwbaar. Het is het beste om er een te gebruiken die voor honden is gemaakt.
Je kan dit proberen met een oorthermometer voor mensen, en in theorie zou dit moeten werken, maar onze ervaring is dat dit vaak geen betrouwbare resultaten oplevert.
Het meten met een oorthermometer is voor veel honden minder stressvol, sneller en ´makkelijker´ dan het meten van de temperatuur met een rectale thermometer.
De oorthermometer moet goed, en diep, in het oor ingebracht worden zodat het infrarood licht rechtstreeks op het trommelvlies terecht komt. De meeste honden vinden dit niet bepaald comfortabel, waardoor het moeilijk kan zijn om het hoofd van je hond stil te houden.
In de praktijk betekent dit dat de methode niet zo makkelijk is als het lijkt, en vaak een temperatuur oplevert die niet te vergelijken is met de rectale temperatuur.
In een vergelijkend litaratuur onderzoek van Kahn en Brundage (2020), kunnen we lezen dat de temperatuur van honden, gemeten met een oorthermometer, vaak niet goed genoeg overeen komt met de rectale temperatuur van honden.
Uit dit onderzoek blijkt dat oorthermometers voor mensen bij honden geen betrouwbare resultaten opleveren, vanwege de verschillen in anatomie tussen het menselijk en het hondenoor. Bij een hondenoor is het moeilijker om op het trommelvlies te richten vanwege de kromming van het oorkanaal.
Bij de meeste onderzoeken, viel de oortemperatuur dan ook wat lager uit dan de temperatuur die rectaal gemeten was.
Heb je echt geen andere methode om de temperatuur van je hond te meten? Dan is een oorthermometer de moeite van het proberen waard, maar neem verschillende metingen en ga ervan uit dat de temperatuur wat lager uitvalt dan hij daadwerkelijk is.
Vertrouw niet teveel op de resultaten van de oorthermometer, maar ga gewoon naar de dierenarts als je je zorgen maakt.
Een van de weinige oorthermometers voor dieren die we konden vinden, is de vet-temp oorthermometer. Deze kost rond de 300 euro, waardoor het voor de gemiddelde hondeneigenaar nogal een dure gadget is.
Temperatuur in de oksel
Een methode die bij mensen, en vooral kinderen, ook wel gebruikt wordt, is het meten van de temperatuur in de oksel.
In dit geval til je simpelweg de poot van de hond op, vervolgens plaats je de rectale of mond-thermometer in de oksel van je hond. Klem de thermometer dan in de oksel van de hond door de poot weer omlaag te doen, en wacht.
De temperatuur die deze methode oplevert, is echter opnieuw niet bepaald betrouwbaar. Ook over deze methode, die in medische termen ‘axillaire temperatuurmeting’ wordt genoemd, kunnen we weer lezen in het literatuuronderzoek van Kahn en Brundage (2020).
Bij mensen is de temperatuur die je meet in de oksel afhankelijk van bijvoorbeeld gewicht, de doorbloeding, leeftijd, geslacht en nog veel meer. Het is dus niet ondenkbaar dat dit bij honden ook het geval is. Verder heeft de kamertemperatuur natuurlijk ook invloed op de temperatuur in de oksel van de hond.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de temperatuur in de oksel ongeveer een graad Celsius lager uitvalt dan de rectaal gemeten temperatuur.
In theorie kan het je dus een richtlijn geven als je er een graad bijop telt, maar ga er niet vanuit dat je hiermee een betrouwbare meting krijgt van de lichaamstemperatuur van je hond. Heel veel heb je er dus niet aan.
Maak je je zorgen over de gezondheid van je hond en levert deze meting een normale temperatuur op? Ga dan alsnog naar de dierenarts, want het kan goed zijn dat je hond toch een te hoge of te lage temperatuur heeft.
Temperatuur meten zonder thermometer
In principe kan je zonder instrument voelen of een hond onderkoeld is of juist koorts heeft. Er zijn duidelijke tekenen waar je op kan letten. Deze methode geeft je natuurlijk geen exacte temperatuur, maar het geeft je wel een richtlijn, zodat je koorts of onderkoeling kan herkennen.
Onderkoeling bij een hond herkennen
Een onderkoelde hond kan je herkennen aan de volgende symptomen:
Licht verlaagde temperatuur (32 to 35°C)
- Bibberen
- Bleke huid
- Bleke slijmvliezen
Verlaagde temperatuur (28 to 32°C)
- Sloomheid en stijfheid
- Ondiepe, langzame ademhaling
- Lage bloeddruk
Zwaar verlaagde temperatuur minder dan 28°C
- Verwijde pupillen
- Hartslag zeer zwak
- Moeite met ademen
- Coma
Verder kan je aan de poten en de oren van je hond voelen. Hier moet je echter een gevoel voor ontwikkelen, dus voel bij een gezonde hond regelmatig aan de oren en poten om te leren hoe warm deze normaal voelen.
Koorts bij een hond herkennen
Koorts bij je hond kan je herkennen aan de volgende symptomen:
- Warme oren
- Warme, droge neus
- Rode slijmvliezen en ogen
- Bibberen
- Sloomheid
- Verlies van eetlust
- Braken
- Hijgen en snelle ademhaling
Ook hier is het weer belangrijk dat je een gevoel ontwikkelt voor de normale temperatuur van je hond. Door regelmatig aan de oren en de neus van je hond te voelen als deze gezond is, leer je een normale temperatuur te herkennen.
Als de neus en oren van je hond warmer voelen dan anders, en er andere symptomen aanwezig zijn, zoals braken, bibberen, sloomheid en weinig eten, kan je ervanuit gaan dat je hond ziek is.
Breng altijd een bezoek aan de dierenarts als je je zorgen maakt over de gezondheid van je hond, of bel ze op om te vragen of je nog even kan wachten met de symptomen die je hond vertoont of beter meteen langs kan komen.
Wil je meer weten over eerste hulp bij honden en wil je je hond altijd kunnen helpen? Lees dan eens het Klein Medisch Handboek Honden.
In dit boek staat alles dat je moet weten over honden, en hoe je ze kan helpen als ze een ongeluk(je) hebben gehad of ziek zijn.
Dit boek is altijd handig als snel naslagwerk, maar het is voor elke hondeneigenaar ook nuttig om gewoon eens helemaal door te lezen.