Hond wil geen brokken eten, tips en tricks

H

In de wereld van het hondenvoer zijn er schijnbaar eindeloze keuzes. Brokken, patés, blikvoer en rauwe voeding. Soms zie je door de bomen het bos niet meer en wat gebeurt er als je hond een kieskeurige eter is? Veel hondeneigenaren merken dat hun hond geen brokken wil eten. Wat doe je in deze situatie? Lees verder voor meer informatie.

Zijn brokken een goede keuze?

Als het gaat om het kiezen van voer voor je hond, kan het verwarrend zijn. Er zijn zoveel verschillende opties. Elk type hondenvoer heeft verschillende positieve en negatieve aspecten. Laten we brokken nader bekijken.

Brokken zijn vaak de meest kosteneffectieve optie. Dat komt omdat de productiekosten voor droge brokken lager zijn dan de kosten voor nat voer of patés. Hondenvoerbedrijven kunnen hun kostenbesparingen doorgeven aan de klanten door hun brokken goedkoper te verkopen dan andere soorten hondenvoer.Er zijn verschillende pluspunten aan het voeren van brokken boven andere opties. Een van de grootste voordelen van brokken is dat het veel handiger is. Niet alleen kun je brokken in grotere porties kopen, maar het is ook veel langer houdbaar dan natvoer. Het bewaren van brokken is ook gemakkelijk, want het hoeft niet gekoeld te worden. De meeste zakjes brokken zijn hersluitbaar, of je kunt de brokken van je hond in porties verdelen voor later gebruik.

Hond geen brokken eten

De ruwe buitenlaag van brokken werkt als een milde tandreiniger. Let wel op hoe hard de brokken zijn. Grotere brokken kunnen na verloop van tijd het glazuur van de tanden doen slijten. Probeer voor kleinere brokjes te gaan of voeg een beetje warm water toe voor het voeren om het voer zachter te maken.

Een groot nadeel van brokken is dat veel bedrijven ervoor kiezen om goedkope vulstoffen zoals goedkope granen te gebruiken, die geen voedingsvoordelen bieden. Je hoeft niet perse een graanvrij merk te kiezen, maar let er wel op dat de fabrikant goed ontsloten granen van hoge kwaliteit gebruikt.

Lees Meer: Waarom legt mijn hond zijn brokken naast zijn voerbak

Moedig je hond aan om brokken te eten

Of je hond nu nieuw is met brokken of er een plotselinge afkeer van heeft ontwikkeld, er zijn genoeg trucs om te proberen je hond aan te moedigen brokken te eten. Als je hond voorheen graag brokken at, kan het de moeite waard zijn om zijn gebit te laten controleren om een gebitsprobleem uit te sluiten. Pijn in de mond kan het eten van hard voedsel behoorlijk moeilijk maken.Hier zijn een paar top tips om je hond van brokken te laten genieten:

1. Voeg een beetje warm water toe

Het toevoegen van een kleine hoeveelheid warm water kan kieskeurige honden helpen. Door de brokken 5 minuten te laten weken voor het voeren, worden de brokken zachter en wordt de geur van het voer versterkt. Honden hebben een veel sterker reukvermogen dan mensen. Hoe sterker de geur van het voer, hoe aantrekkelijker het voor je hond zal zijn.

2. Voeg een topping toe

Je kunt een beetje extra topping toevoegen aan de brokken van je hond als aanmoediging. Gezonde opties zijn gekookte groenten zoals wortel en broccoli, kippenbouillon, ei en natuurlijke yoghurt. Voeg alleen gezonde opties toe – voedsel zoals kaas of voedsel gekookt met knoflook en ui kan maagklachten veroorzaken.

3. Probeer een ander merk of een andere smaak

Misschien is je hond zijn voer gewoon zat of vindt hij de smaak niet lekker. Je kunt een andere smaak van hetzelfde merk proberen, of langzaam overschakelen op een ander merk. Wij eten niet elke dag dezelfde maaltijd, dus waarom zouden onze honden dat wel moeten doen? Afwisseling kan helpen om ze enthousiast te houden over maaltijden en voorkomt kieskeurig eten.

4. Geef niet voortdurend toegang

Als je het eten van je hond de hele dag laat liggen, heeft hij geen motivatie om het op te eten. Als je hond van zijn eten wegloopt, is de eenvoudigste optie om de toegang te beperken. Begin met drie of vier kleine maaltijden per dag en verminder dit langzaam tot twee in de loop van een maand. Zet het eten 5 minuten neer en haal het dan weg. Geef je hond geen eten meer tot de volgende maaltijd. Door dit te doen gaat je hond zijn eten waarderen, omdat er beperkte toegang toe is. Je zou moeten merken dat je hond na een paar dagen weer staat te trappelen om zijn brokjes.5. Stap over op natvoer

Sommige honden vinden brokken gewoon niet lekker, of het nu de textuur van het voer is of iets anders. Als je hond na het proberen van bovenstaande tips nog steeds weigert brokken te eten, kun je overwegen je hond over te schakelen op natvoer of paté.

Het meeste natvoer komt in een blikje. Ze kunnen net als brokken in een kast worden bewaard, maar ze moeten binnen 3-5 dagen na opening worden geconsumeerd. Patés zijn een andere goede optie voor kieskeurige eters. Ze bevatten vaak versere ingrediënten, maar kunnen duurder zijn en moeten gekoeld worden bewaard. Patés zijn een goede optie voor honden van kleine rassen.

Let bij natvoer ook op dat het voer van goede kwaliteit is. Sommige fabrikanten voegen vooral veel water, granen en weinig vlees toe. Je moet er dan heel veel van voeren om je hond genoeg voedingsstoffen te geven, en je hond zal er vaker van moeten plassen.

Tegenwoordig kun je overal complete gestoomde maaltijden voor honden vinden, ga hier liever voor dan voor goedkoop blikvoer.

De overgang van brokken naar natvoer moet langzaam gebeuren in de loop van een maand. Zo kan het spijsverteringskanaal van je hond zich aanpassen aan de verandering in voedingsinhoud en textuur. Zacht voer is gemakkelijker te verteren dan brokken, dus je moet je porties vaak aanpassen.

Meng om te beginnen het nieuwe natvoer door de brokken van je hond. Dit is minder belastend voor het spijsverteringssysteem van je hond en helpt diarree en andere spijsverteringsproblemen te voorkomen.

Vers vlees is ook een type nat voer dat bij je hond kan passen, maar het voeren ervan vergt wat meer moeite. Kies voor complete versvlees maaltijden (kvv) of verdiep je er goed in.

Lees Ook: Hoe lang kan een hond overleven zonder voedsel

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...