Kan ik de snorharen van mijn hond afknippen?

K

Honden hebben, net als veel andere zoogdieren, snorharen aan de zijkant van hun snuit, hun kin en boven hun ogen. Veel mensen vinden de snorharen van een hond een schattig kenmerk van hun gezicht, terwijl anderen het mooier vinden als de hond ze niet heeft.

In dit artikel zullen we het doel van de snorharen van een hond bekijken om je te helpen begrijpen waarom ze handig kunnen zijn voor een hond en je ze beter kunt laten zitten.


TOP TIP

Vind je het interessant om te weten wat een hond ziet, voelt en ruikt? En wil je graag meer weten over hoe de hersenen en zintuigen van honden werken en hoe ze de wereld waarnemen? Al deze dingen kunnen je helpen je hond beter te begrijpen en te trainen. Lees het boek ‘De Wereld van de Hond om alles te lezen over hoe honden de wereld ervaren.


Zijn de snorharen van honden nuttig?

Snorharen zijn stevige haren op het gezicht van de hond, die je hond helpen om veilig door zijn wereld te navigeren.Deze “tastharen” of “vibrissae” zijn drie keer dieper in hun haarzakjes verbonden dan de rest van het haar op het lichaam van je hond. Hierdoor kunnen de snorharen van je hond rechtstreeks verbinding maken met de zenuwen, die zich aan de basis van elke snorhaar bevinden.

De snorharen maken niet alleen verbinding met een reeks zenuwen, maar elke individuele snorhaar kan rechtstreeks worden toegewezen aan een specifiek deel van de hersenen van de hond. In feite zijn snorharen zo belangrijk voor het sensorische systeem van een hond dat 40% van de hersenen die aan het sensorische systeem zijn gewijd, worden besteed aan gebieden met snorharen.

Als je kijkt naar de hoeveelheid zenuwen en sensorisch weefsel dat aan snorharen is gewijd, is het duidelijk dat ze een belangrijk doel dienen voor onze honden. Hoe werken snorharen echter precies?

De naam “vibrissae” komt van een Latijns woord dat “trillen” betekent, omdat deze sensorische haren gaan trillen wanneer ze storingen in de omgeving waarnemen, waardoor de zenuwen de hersenen vertellen dat er iets in de buurt is.

Snorharen hond

Taak van de snorharen

De taak van de snorharen op de kin en de snuit is om objecten dichtbij het gezicht van de hond te voelen. Dit is handig, omdat honden verziend zijn en moeite hebben om items van dichtbij heel duidelijk te zien.

Door objecten met hun snorharen te voelen, weten ze de locatie en grootte van objecten zoals hun voerbak, zodat ze duidelijk door hun omgeving kunnen navigeren, zelfs als ze niet goed rond hun snuit kunnen kijken.De snorharen boven de ogen dienen ook als een waarschuwing dat er iets in het oog kan komen, waardoor de hond gaat knipperen om zijn oog te beschermen tegen inkomend vuil.

Snorharen voelen echter niet alleen fysieke objecten. Ze zijn eigenlijk ook gevoelig genoeg om veranderingen in luchtstromen te detecteren!

Snorharen zijn stevige haren op het gezicht van de hond, die je hond helpen om veilig door zijn wereld te navigeren.

Hierdoor kan je hond de lucht van objecten voelen weerkaatsen en zich gemakkelijk door het huis bewegen, zelfs in het donker. Het stelt de hond ook in staat om te zien hoe snel iets beweegt en hoe hij moet reageren.

De hond zal zijn snorharen zelfs bewegen als hij verschillende stemmingen ervaart! Een ontspannen hond heeft ontspannen en hangende snorharen, een speelse hond heeft vaak uitstaande snorharen, en een hond die zich voorbereidt om te vechten, zal vaak zijn snorharen naar voren laten flakkeren, klaar om elke oppositie te voelen zodra deze zich voordoet.

Het is duidelijk dat de snorharen van je hond verschillende doeleinden hebben. Maar kan het ook kwaad als je de snorharen eraf knipt, of als je regelmatig de haren in het gezicht van de hond laat trimmen?

Wanneer moet je voorkomen dat je de snorharen van je hond afknipt?

Over het algemeen is het het beste om te voorkomen dat je de snorharen van een hond afknipt, zodat je je hond zijn omgeving kan blijven voelen met zijn snorharen.

Dit is vooral belangrijk als je hond zintuigen mist, bijvoorbeeld als de hond moeite heeft met zien vanwege staar of niet zo goed kan horen als vroeger.Hoewel honden over het algemeen zeer goede reuk- en gehoorzintuigen hebben, is hun sensorische systeem via hun snorharen ook een belangrijk zintuig waarop ze kunnen vertrouwen wanneer andere zintuigen falen.

Over het algemeen is het het beste om te voorkomen dat je de snorharen van een hond afknipt, zodat je je hond zijn omgeving kan blijven voelen met zijn snorharen

Als je ooit een blinde hond door zijn omgeving hebt zien navigeren, zul je waarschijnlijk verrast zijn hoe gemakkelijk de hond zich kan verplaatsen. Dit komt omdat het gebruik van hun snorharen, geur en gehoor hun gebrek aan gezichtsvermogen kan compenseren.

Het is af te raden om de snorharen van je hond af te knippen omdat je dat mooier vindt. Snorharen horen bij honden, en door ze af te knippen of te scheren neem je een belangrijk mechanisme om de omgeving waar te nemen bij je hond weg.

Zijn er uitzonderingen waarbij het gerechtvaardigd is om te knippen?

Er zijn een paar situaties waarbij het verwijderen van de snorharen van een hond onvermijdelijk kan zijn, zoals tijdens het trimproces.

Als je hond haar heeft dat continu groeit en geknipt moet worden, kan het zijn dat een hondentrimmer het haar op het hoofd samen met de snorharen korter knipt. Het is bijna onmogelijk om te voorkomen dat je de snorharen van je hond afknipt bij het trimmen van zijn gezicht, dus het is vaak een bijwerking van het goed verzorgd houden van de hond.

Vaak zijn de snorharen van honden met een lange vacht sowieso wat minder functioneel, omdat ze kwijt raken in de vacht en platgedrukt worden. Deze honden zijn eraan gewend te leven zonder met hun snorharen te voelen.

Bij sommige rashonden kan het nodig zijn om hun snorharen te laten trimmen om een “nette” uitstraling te creëren voor een show. Als je een hondenras hebt waarvan de snorharen vaak worden getrimd, kun je dit bespreken met de vereniging van het ras om te proberen de regels aan te passen om snorharen toe te staan.

Bij sommige rassen (zoals Tollers) moeten de honden snorharen op hun snuit hebben in de showring, omdat deze niet mogen missen bij een jachthondenras. Het afwezig zijn van de snorharen is dan een fout.

Het trimmen van snorharen zal je hond lichamelijk geen pijn doen – de zenuwen aan de basis doen alleen pijn als je ze plukt, niet als je ze afknipt. Het verwijderen van de snorharen kan er wel voor zorgen dat de hond minder makkelijk objecten rond zijn hoofd waarneemt.

Het is dus het beste om het trimmen van de snorharen van de hond, indien mogelijk, te vermijden om deze speciale zintuigen van je hond intact te houden.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...