Kennelhoest bij je hond is erg vervelend. Het is eigenlijk te vergelijken met een verkoudheid. Toch zijn er wel degelijk verschillen met een ‘normale’ verkoudheid. Kennelhoest is eigenlijk een infectie bij de voorste luchtwegen. Dit zijn de neus, keel en luchtpijp. Het vervelende bij kennelhoest is dat het zeer besmettelijk is. Verschillende virussen kunnen de oorzaak zijn van kennelhoest. Echter kan het in enkele gevallen ook door een bacterie komen. In deze blogpost zullen we verder gaan inzoomen op de oorzaken, symptomen en behandelingen van kennelhoest.
Oorzaken van kennelhoest bij je hond
Kennelhoest, de naam doet al enigszins vermoeden wat de oorzaak is, namelijk het verblijven in een kennel. Toch hoeft dit niet het geval te zijn. Kennelhoest is, zoals eerder vermeld, een infectie aan de voorste luchtwegen. De boosdoeners die kennelhoest veroorzaken zijn het parainfluenza-virus, adenovirus en in sommige gevallen de bordetella bronchisepta (bacterie). Kennelhoest is zeer besmettelijk. Hierdoor zal het vaker worden verspreid op plekken waar veel honden samen komen. Toch zijn er ook nog andere factoren die het risico op kennelhoest bij je hond vergroten. Zo heeft stress altijd een negatieve invloed op de weerstand bij honden. Dus wanneer je hond veel stress ervaart, zal hij ook gevoeliger zijn voor het oplopen van kennelhoest. Daarnaast kan een beschadigde stemband, de oorzaak zijn dat virussen of bacteriën makkelijker binnen kunnen dringen bij je hond. Door veel te blaffen kan dit bij je hond gebeuren. Er zijn dus diverse factoren die invloed hebben op de snelheid van verspreiding van kennelhoest. Deze factoren komen allemaal samen in kennels. Dit is de dan ook de oorsprong van de naam kennelhoest.
Symptomen van kennelhoest
Er zijn een aantal symptomen waardoor je kennelhoest bij je hond kan herkennen:
- Niezen
- kokhalzen
- droge hoest
- oogontsteking
- benauwdheid
- snotneus
- overgeven
Het lastige bij deze symptomen, is dat ze niet allemaal tegelijk hoeven voor te komen bij kennelhoest. Daarnaast hoeven deze symptomen ook niet automatisch te wijzen op kennelhoest. Wanneer je hond last heeft van deze symptomen is het daarom aan te raden een bezoek te brengen aan je dierenarts. De dierenarts kan een PCR test doen. Er wordt dan een kweek genomen van de bacteriën bij je hond. Deze test kan uitwijzen of het inderdaad om kennelhoest of iets anders gaat.
Vaccineren tegen kennelhoest
Het is mogelijk om je hond te vaccineren tegen kennelhoest. In sommige situaties kan het zelfs verplicht worden. Zo zijn er kennels en cursussen waar een vaccinatie wordt geëist. Er zijn twee manieren om de hond te vaccineren. De eerste manier om te vaccineren tegen kennelhoest bij je hond is de neusvaccinatie. De neusvaccinatie zorgt voor een snelle en redelijk langdurige werking. Daarnaast heb je ook nog de reguliere vaccinatie. Deze biedt pas bescherming na 2 tot 3 weken. Wanneer je de werking van de reguliere vaccinatie wil verlengen, zou het het beste zijn om na 2 weken nogmaals een vaccinatie te nemen. Na de tweede vaccinatie, is de hond een jaar lang beschermd tegen kennelhoest.
Toch kan ook een gevaccineerde hond kennelhoest krijgen. Omdat er zoveel honden bij elkaar komen, komt het virus vaak in aanraking met honden die resistent zijn tegen het virus. Het kan dus zo zijn dat het virus muteert en dat je hond hier dan net niet optimaal meer tegen beschermd is. Gelukkig worden gevaccineerde honden vaak minder ziek. De klachten bij gevaccineerde honden zijn zeer mild en gaan vaak snel weer over.
Behandeling van kennelhoest bij je hond
Kennelhoest is heel vervelend voor je hond. Toch is vaak een behandeling niet nodig. Meestal blijft het bij kennelhoest bij milde klachten. Toch zijn er ook honden die er enorm ziek van kunnen worden. Dit zijn vaak de hele jonge en hele oude honden. Deze honden lopen het risico om chronische kennelhoest op te lopen of een longontsteking. De behandeling is dus een beetje afhankelijk van de ernst van de klachten.
Het is om te beginnen verstandig, om je hond uit te laten met een tuigje in plaats van een halsband. De halsband geeft druk op de luchtpijp, wat hoesten kan oproepen. Daarnaast is het belangrijk om je hond een warme en rustige omgeving te bieden. Probeer bijvoorbeeld dit anti stress poeder om je hond zoveel mogelijk rust te geven. Om de prikkel om te gaan hoesten te verminderen, is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond altijd beschikking heeft tot water. Daarnaast zou je spelen en rennen zoveel mogelijk moeten vermijden.
Top Tip
Wil je de hoest prikkel van je hond snel verminderen? Probeer eens deze hoestdrank voor honden.
Mocht je hond nu toch heel erg ziek worden van de kennelhoest, is het verstandig om een antibioticakuur te starten. Uiteraard gaat dit altijd in overleg met de dierenarts.