Kleine honden, waar moet ik op letten?

K

Kleine honden zijn erg populair omdat ze er vaak heel schattig uit zien, ook heeft een kleine hond minder ruimte nodig dan een grote hond. Dit is natuurlijk erg praktisch als je in een kleiner huis of appartement woont. Ook zijn ze vaak stiekem venijniger dan ze eruit zien, waardoor ze ook prima waakhonden zijn! Echter zijn er wel wat dingen waar je op moet letten als je een kleine hond wil of hebt. Zo zijn er wat gezondheidsproblemen die vaker bij kleine (ras)honden voorkomen. Dus heb of wíl je een kleine hond? Lees dan vooral deze blog, waar we alles voor je uiteenzetten:

Voeding

Het formaat van de hond zegt niet perse iets over zijn eetlust. Sterker nog; hoe kleiner de hond, hoe sneller het metabolisme. Als je het vergelijkt relatief aan het lichaamsgewicht heeft een dwergkeeshond bijvoorbeeld twee keer zoveel calorieën nodig als een Duitse dog!
Doordat hun metabolisme zo snel is, verteren ze snel voedsel, hierdoor daalt hun bloedsuikerspiegel ook relatief snel. Daarnaast kunnen hun kleine mond en maagjes maar een vrij kleine hoeveelheid voedsel in één keer aan. Hierdoor is het verstandig om een kleine hond 3 keer per dag een kleine maaltijd te voeden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld één grote maaltijd.Kleine hondenvoeding

Wel is het belangrijk dat de voeding afgestemd is op de hond. De brokken mogen niet te groot zijn, zodat een kleine hond zich niet verslikt. Maar de brokken moeten wel erg voedzaam zijn, omdat de hond dus iedere keer een kleinere maaltijd krijgt. Goood-petfood heeft bijvoorbeeld een groot assortiment aan hondenvoeding, speciaal voor de kleine viervoeter.Top tip:
Geef jouw kleine hond 3x per dag een geoptimaliseerde voeding, zodat het kleine lichaam optimaal gevoed wordt. Denk bijvoorbeeld aan Royal Canin Mini Adult.

Schedelproblemen

Een probleem dat vooral voorkomt bij kleine rashonden is een te kleine schedel. Geneticus Jack Windig stelt dat ‘hoe meer de hond echt op een hond lijkt, hoe gezonder hij is’. Een klein skelet is per definitie kwetsbaarder, iets wat ‘porcelain dog’ wordt genoemd. Maar daarnaast worden sommige kleine hondenrassen dusdanig doorgefokt dat hun grote ogen nauwelijks nog in de schedel passen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de chihuahua en Cavalier King Charles-spaniël. Ze zien er erg schattig uit met hun grote ogen, maar dit kan leiden tot chronische hoofdpijn, stelt een onderzoek aan de Belgische Universiteit Leuven en Universiteit Utrecht.Benauwdheid

Zoals gezegd; hoe meer een hond op een hond lijkt, hoe gezonder hij is. Dit toont zich ook bij honden met platte snuiten, zoals de Franse bulldog of mopshond. Deze honden zijn gefokt zodat ze een platte snuit hebben, wat er schattig uit ziet. Echter hebben honden juist zo’n lange snuit om goed te kunnen ademen. Als de schedel te kort is, zijn de luchtwegen te krap, hierdoor hebben deze honden ademhalingsproblemen en worden ze snel benauwd. Zo stelde ook de Cambridge University in dit onderzoek.

Algemene gezondheid

Ook kleine honden zijn honden, dus ook deze honden hebben last van de ‘normale’ gezondheidsproblemen van honden. Denk bijvoorbeeld aan kennelhoest of hondengriep. Wel krijgen kleine honden vaker te maken met ouderdomsklachten simpelweg omdat kleine honden over het algemeen langer leven; grote honden worden gemiddeld zo’n 7 jaar oud, kleine honden kunnen tot wel 2x zo oud worden.

Conclusie

Kleine honden zijn écht een aanwinst voor een huishouden. En ze zijn, ondanks hun formaat minstens net zo’n grote vrienden als de grotere viervoeters. Maar let bij een kleine hond dus vooral op zijn:

  • voeding; 3x per dag een voedzame en geoptimaliseerde maaltijd,
  • rasspecifieke problemen als een te korte snuit of te kleine schedel
  • leeftijd; kleine honden leven tot wel twee keer zo lang als grote honden

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...