Krabben, uitslag, ontstekingen. Wat is er aan de hand?

K

Het is vervelend om te zien dat je hond niet goed in zijn vel zit. Dit kan verschillende oorzaken en verschijnselen hebben. Het kan u bijvoorbeeld opvallen dat uw hond opeens meer krabt dan normaal, uitslag heeft of opeens veel niest. Dit zouden verschijnselen van een allergie kunnen zijn. Een hond kan verschillende allergieën hebben. Soms is dit moeilijk te achterhalen. Allergieën zijn op te splitsen in 5 categorieën.

Verschillende soorten allergie

  1. Vlooienallergie: Dit is een allergie voor vlooienbeten. Regelmatige vlooienbestrijding is essentieel om deze allergie te voorkomen.
  2. Voedselallergie: Sommige honden zijn allergisch voor bepaalde voedingsstoffen. Een hypoallergeen dieet kan helpen bij de diagnose en behandeling.
  3. Atopie: Dit is een allergie voor luchtwegallergenen zoals pollen en mijten. Honden met atopie kunnen last hebben van jeukende ogen, oren en huid.
  4. Contactallergie: Sommige honden reageren allergisch op stoffen die direct contact maken met hun huid, zoals bepaalde schoonmaakmiddelen.
  5. Geneesmiddelenallergie: Net als mensen kunnen honden allergisch reageren op bepaalde medicijnen.
Allergie - krabben uitslag ontstekingen wat is er aan de hand met mijn hond

Allergie herkennen

Een allergische reactie kan zich op verschillende manieren uiten bij een hond. We hebben ze hieronder gesplitst:

Krabben

Een van de meest voorkomende verschijnselen bij een allergie is krabben. Helaas is dit wel moeilijk te herkennen, omdat honden toch al regelmatig krabben. Toch is de kans groot dat je hond ineens steeds vaker gaat krabben. Dit kan zelfs zo erg zijn, dat de hond er kale plekken of wondjes aan over kan gaan houden. Dit is in het specifiek op de volgende plekken: Oren, liezen, poten en oksels. Wanneer het je opvalt, dat je hond plots veel meer krabt dan anders is het altijd verstandig om dit even de gaten te gaan houden. Dit kan diverse oorzaken hebben. Als het krabben aanhoudt, is het verstandig hier een keer mee naar de dierenarts te gaan. Zij kunnen beoordelen waar het krabben vandaan komt en hier eventueel medicijnen voor voorschrijven om de jeuk bij je hond iets minder te maken.Niezen

Ook niezen kan een teken zijn dat je hond ergens allergisch voor is. Iedere hond niest op zijn tijd. Echter, zul je bij een allergische reactie merken dat dit opeens veel extremer wordt. Daarnaast kan dit, net als bij mensen, gepaard gaan met een loopneus. Dit is soms wel moeilijk te herkennen omdat een hond zijn neus toch al nat houdt.

Oorontsteking

Oorontstekingen bij een hond zijn zeer vervelend. Indien je hond een allergie heeft, zul je vaak zien dat dit gepaard gaat met een oorontsteking. Dit is op verschillende manieren te herkennen. Om te beginnen zal het oor rood worden. Dit gaat geleidelijk aan, maar wanneer er niets aan gebeurd, kan dit zeer extreem worden. Daarnaast zul je dit ook gaan ruiken. Een oorontsteking bij een hond stinkt behoorlijk. Daarnaast zul je ook merken dat je hond er erg veel last van heeft. Je hond zal heel veel gaan krabben. Het is dus van groot belang deze punten goed in de gaten te houden. Indien een oorontsteking niet wordt behandeld, gaat dit van kwaad tot erger en dit is zeer vervelend voor je hond.

Ontstoken huid

Zoals eerder besproken, gaat een hond erg veel krabben wanneer hij last heeft van een allergie. Dit kan nare gevolgen hebben. Zo kan een hond zoveel gaan krabben en likken dat er zelfs een wond kan ontstaan. Wanneer hier verkeerde bacteriën in de wond komen, kan dit leiden tot een ontsteking. Daarnaast heeft een hondenhuid ook nog een extra functie bij een hond. De huid zorgt er namelijk voor dat het lichaam vrij blijft van afvalstoffen. Wanneer een hond een allergische reactie heeft, maakt een hond meer afvalstoffen aan dan anders. Wanneer deze in de huid gaan zitten en de huid dit niet meer kan verwerken, kan dit ook tot huidproblemen leiden.

Darmproblemen door allergie

Darmproblemen komen bij je hond vooral voor wanneer hij een allergie heeft voor bepaald voedsel. Bij een voedselallergie kan het soms moeilijk zijn om te achterhalen waar je hond precies allergisch voor is. Toch is het verstandig om te beginnen met een dieet bij je hond. Hierbij moet je in eerste instantie zeer streng zijn. Door bijvoorbeeld enkel en alleen vis te voeren en geen rund, varken of kip meer, kun je de eerste scheiding al maken. Voor een advies op maat voor jouw hond, zouden wij altijd aanraden om naar een dierenarts te gaan.

Top tip!
Problemen met de darmen kunnen voor veel problemen zorgen bij honden. Probeer deze probiotica met kip eens. Dit bevorderd de juiste bacteriën in de darmen van je hond!Behandeling en genezing

Het behandelen van allergieën bij honden kan, afhankelijk van de allergie, zeer verschillend zijn. Hieronder bespreken we de verschillende behandelingsmogelijkheden:

Eliminatie van allergenen

Dit klinkt zeer voor de hand liggend, maar is toch vaak het eerste waar naar gekeken zal worden. Afhankelijk van de allergie van je hond, zal worden geprobeerd om datgene waar je hond een allergische reactie op vertoond, te verwijderen.

Zo kan er bij een vlooienallergie worden aangeraden om vlooienmiddelen te gaan gebruiken. Daarnaast is het handig om de leefomgeving van de hond zo goed mogelijk schoon te maken om ervoor te zorgen dat de vlooien verdwijnen. Bijvoorbeeld dit vlooienmiddel.

Bij een voedselallergie zal worden aangeraden om te beginnen met een hypoallergeen dieet. Hierbij worden vaak granen en dierlijke stoffen vermeden. Het is belangrijk om hiervoor samen met de dierenarts een plan van aanpak te maken.Bij een atopie, zal worden aangeraden om je hond in het piekseizoen zo min mogelijk aan pollen bloot te stellen. Ondanks dat dit wel heel lastig kan zijn.

Bij een contactallergie zal worden aangeraden om tijdelijk te wisselen van schoonmaakmiddel. Hiermee kan worden uitgesloten dat dit het probleem is. Zo kan langzaamaan steeds meer worden uitgesloten tot je het probleem hebt ontdekt.

immunotherapie

Bij immunotherapie, wordt je hond immuun gemaakt voor de stof waar de hond allergisch voor is. Door middel van injecties worden diverse keren, kleine beetjes van deze stof toegevoegd. Hierdoor zal je hond langzaamaan steeds minder gevoelig worden voor deze stof.

Medicatie

Medicatie kan in sommige gevallen ook uitkomst bieden. Deze medicijnen zijn te krijgen op recept van de dierenarts. Er zijn verschillende medicijnen, met verschillende werkingen. Zo zijn er medicijnen te krijgen die jeuk verminderen en die ontstekingen verminderen. Maar ook medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken, waardoor het lichaam niet meer zal reageren. Sommige medicijnen hebben wel bijwerkingen. Dit is wel belangrijk om rekening mee te houden.

Shampoo en huidverzorgende producten

Er zijn diverse shampoos en huidverzorgende producten te krijgen die de symptomen van allergie kunnen verminderen. Zo is deze shampoo bijvoorbeeld heel erg goed om de jeuk te verminderen van je hond. Naast shampoo, kun je bijvoorbeeld ook denken aan een creme. Deze huidcreme bijvoorbeeld, onderdrukt de jeuk. Dit maakt het voor je hond een stuk draaglijker.

Verzorging

Naast de bovengenoemde middelen, is de basisverzorging van je hond natuurlijk altijd belangrijk. Wanneer je de vacht goed verzorgt, zal dit ook een hoop jeuk schelen. Lees hier meer over de verzorging van de vacht van jouw hond.

GenezinG

Volledige genezing is helaas niet altijd mogelijk. Het liefst zouden we er natuurlijk voor zorgen dat onze honden nergens last van hebben. Gelukkig is het door een goed behandelplan wel (grotendeels) te vermijden voor je hond. Er zijn gelukkig erg veel alternatieven op de markt en er zijn diverse middelen te krijgen om de klachten te verminderen. Het blijft wel altijd belangrijk om je hond goed in de gaten te houden. Terugkerende klachten zijn een teken dat het behandelplan moet worden bijgesteld.

Raadpleeg altijd een dierenarts voor een nauwkeurige diagnose en een op maat gemaakt behandelplan voor jouw hond. 

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...