Lintwormen bij honden, oorzaken, voorkomen en genezen

L

Elke hondenbezitter heeft wel eens gehoord van lintwormen, en de meeste hondeneigenaren geven hun honden regelmatig preventieve medicatie om te voorkomen dat hun hond parasieten zoals lintwormen krijgt. Maar wat zijn lintwormen precies, hoe kom je erachter of je hond ze heeft, en hoe beïnvloeden ze je hond?

De meest voorkomende lintworm, de hondenlintworm, is meestal niet gevaarlijk voor je hond, maar wanneer er veel aanwezig zijn in de darmen van je hond, kan hij er wel erg ziek van worden. De vossenlintworm is minder gevaarlijk voor je hond, maar wel voor jezelf.

Alle lintwormen kunnen goed behandeld worden met een ontwormingsmiddel. Een van de meest gebruikte ontwormingsmiddelen is Milbemax, omdat dit wormmiddel tegen een groot aantal soorten wormen werkt, en je hond kan beschermen tegen hartwormen.

In dit artikel kun je lezen hoe je een lintworminfectie herkent, behandelt en voorkomt.

Wat zijn lintwormen?

Lintwormen zijn platte, gesegmenteerde wormen die in de darm van een hond leven. Elk segment (proglottide) van een lintworm is ongeveer even groot als een rijstkorrel. Lintwormen hebben zuignappen in de vorm van een haak die ze gebruiken om zich aan de binnenkant van de darm te hechten, waar ze voedingsstoffen opnemen en blijven groeien.Een volwassen lintworm kan tussen de 10 en 70 cm lang worden, maar de lengte is afhankelijk van de soort lintworm en de hoeveel voedingsstoffen die de lintworm opneemt. Er zijn verschillende soorten lintwormen die honden vaak infecteren, bijvoorbeeld:

Hondenlintworm (Dipylidium caninum)
Blaasworm of Vossenlintworm(Echinococcus Multilocularis)
Runder/Varkens/Katten lintworm (Taenia spp.)

De hondenlintworm is de meest voorkomende soort bij honden en zal de focus van dit artikel zijn. De andere, minder voorkomende lintwormsoorten worden op een andere manier overgedragen dan de hondenlintworm, maar hebben vaak vergelijkbare effecten op het lichaam van een hond.

Lintwormen zijn platte, gesegmenteerde wormen die in de darm van een hond leven.

De vossenlintworm is de meest gevaarlijke lintworm in Nederland voor mensen. Hij komt tot nu toe alleen in het Noorden van Nederland voor, maar de worm zal zich waarschijnlijk ook naar de rest van het land verspreiden.

Vossenlintwormen zijn niet gevaarlijk voor honden, en je hond kan de worm bij zich dragen zonder symptomen. De hond kan eitjes uitscheiden die besmettelijk zijn voor mensen, waarvoor de vossenlintworm wel heel gevaarlijk is. De vossenlintworm vormt namelijk een cyste in een orgaan, zoals de lever, waarna het het orgaan kapot kan maken.

Hoe ziet een lintworm eruit in de ontlasting?

Lintwormen zien eruit als kleine witte stukjes rijst in de ontlasting van je hond. Deze stukjes zijn meestal segmenten van de worm die eitjes bevatten, ook wel proglottiden genoemd. Stukjes lintworm zijn niet altijd zichtbaar in de ontlasting, omdat lintwormen niet altijd segmenten met eieren loslaten.

Hoe lang leeft een lintworm in de hond?

Als lintwormen niet gedood worden, kunnen ze vele jaren leven. De langste levensduur van lintwormen is 30 jaar, maar soorten die honden infecteren worden meestal 3 jaar oud.

Een gezonde volwassen lintworm zal blijven groeien, zolang er een grote hoeveelheid voedingsstoffen in de darmen van de hond beschikbaar is. Hoe voedzamer het dieet van een hond is, hoe beter een lintworm zal groeien in de darmen van de hond.

Wat zijn de symptomen van lintwormen bij honden?

De symptomen van een lintworminfectie kunnen in het beginstadium helemaal afwezig zijn. De hond merkt niks van de lintwormen. Als er veel lintwormen in de hond aanwezig zijn, komen symptomen zoals afvallen, hongerigheid en irritatie aan de anus voor.

Symptomen van een lintworminfectie bij een hond:

  • Sleetjerijden (hond schuurt met zijn achterste over de grond)
  • Likken van de anus
  • Gewichtsverlies
  • Buikpijn en diarree
  • Meer honger

Als er een zeer hoge wormbelasting is (het aantal wormen in het lichaam van de hond), kan je hond overgeven en door braken kunnen sommige volwassen lintwormen loskomen.Kun je lintwormen in de ontlasting van honden zien?

Het is mogelijk om lintwormsegmenten in de ontlasting van je hond te zien. Dit is verreweg de beste manier om zonder testen te bepalen of je hond lintwormen heeft. Terwijl de volwassen lintwormen in de darmen van de hond groeien, werpen ze het laatste deel van hun lichaam af. Deze segmenten bevatten eitjes. Het segment reist door de darm, en verlaat het lichaam in de ontlasting van de hond.

Deze segmenten, ook wel proglottiden genoemd, zien eruit als rijstkorrels. Je kunt ze ook aantreffen in de vacht rond de achterkant van je hond. Dit is wat de jeuk veroorzaakt.

Hoe krijgen honden lintwormen?

Hondenlintwormen worden overgedragen door geïnfecteerde vlooien. Een vlooienlarve neemt een lintwormsegment op dat de eieren bevat. De eieren komen uit als de vlooienlarve rijpt en de vlo kan dan een infectie overbrengen.

Een hond kan tijdens het verzorgen van zijn vacht per ongeluk een geïnfecteerde vlo inslikken. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kunnen honden geen lintwormen krijgen door kattenpoep te eten. De lintwormeieren hebben een volwassen vlo nodig, anders ontwikkelen ze zich niet tot larven.

Levenscyclus van Lintwormen bij honden

Nadat de geïnfecteerde vlo is ingeslikt, worden de lintwormlarven vrijgegeven in de darm van de hond. Ze gebruiken hun haakachtige monddelen om zich te hechten aan het slijmvlies van de dunne darm, waar ze voedingsstoffen beginnen op te nemen om volwassen te worden.

Volwassen lintwormen verliezen daarna het laatste stukje van hun lichaam met eieren terwijl ze groeien, waardoor de levenscyclus wordt voortgezet.

Wat is de beste manier om lintwormen bij honden te behandelen?

Het behandelen van lintwormen is gelukkig heel eenvoudig. Dierenartsen zullen een ontwormingsmedicijn voorschrijven dat praziquantel wordt genoemd. Dit medicijn werkt door de wormen te dwingen zich los te maken van het slijmvlies van de darmen. Het spijsverteringskanaal kan de wormen dan afbreken. Dit betekent dat je meestal geen volwassen wormen in de ontlasting van je hond zult zien na de behandeling.

Een ontwormingsmiddel dat goed werkt tegen lintwormen en veel andere wormen, is Milbemax. Gebruik de juiste dosering voor je hond, en lees goed in de bijsluiter hoe je lintwormen moet behandelen.

Deze behandeling heeft doorgaans slechts één dosis nodig en heeft zeer weinig bijwerkingen. Hoewel het ongebruikelijk is, kan de hond licht braken, en diarree of een verminderde eetlust hebben na de behandeling tegen lintwormen.

Hoelang na de ontworming zijn alle wormen dood?

Na het nemen van een ontwormingsbehandeling moet een hond binnen 3 weken lintwormvrij zijn, maar het kan langer duren voordat grotere wormbesmettingen zijn verdwenen. Soms is het nodig om een tweede wormkuur te geven. Bij zware infecties zou je hond zou na 5 of 6 weken vrij moeten zijn van lintwormen.

Wat gebeurt er als lintwormen onbehandeld blijven?

Over het algemeen zijn hondenlintwormen niet direct dodelijk, maar ze kunnen wel ernstige symptomen veroorzaken. Als een lintworminfectie niet wordt behandeld, zullen de wormen blijven groeien. Een of twee lintwormen zouden niet veel meer veroorzaken dan milde irritatie, maar een groot aantal wormen kan het volgende veroorzaken:• Gewichtsverlies door een gebrek aan opgenomen voedingsstoffen
• Blokkering van de darmen door het hoge aantal wormen
• Lethargie veroorzaakt door gebrek aan voedingsstoffen
• Braken als gevolg van blokkades in het spijsverteringskanaal

Puppy’s en oudere honden lopen het grootste risico op ernstige ziekte als gevolg van een onbehandelde lintworminfectie. Als de wormbelasting hoog genoeg is, een aanzienlijke blokkering veroorzaakt of de hond verzwakt is door een gebrek aan voedingsstoffen, is de dood mogelijk.

Hoe kun je lintwormen bij honden thuis behandelen?

Er zijn verschillende vrij verkrijgbare ontwormingsmiddelen voor honden die goed tegen lintwormen werken. Hieronder vind je een tabel met alle middelen tegen lintwormen.

Naast de ontwormingsmiddelen, zijn er een aantal huismiddeltjes die de reputatie hebben effectief te zijn tegen lintwormen, maar er is geen wetenschappelijk bewijs om die beweringen te ondersteunen.

Voedsel en kruiden zoals knoflook, kurkuma en appelciderazijn worden allemaal aangeprezen als natuurlijke remedies tegen lintwormen. De overtuiging is dat dergelijke ingrediënten een onleefbare omgeving creëren voor de lintwormen.

Behandel je hond niet alleen met ontwormingsmiddelen, maar ook met een vlooienmiddel, aangezien vlooien een essentieel onderdeel zijn van de levenscyclus van een hondenlintworm.

Hier kun je alles lezen over vlooien bij honden, en welke middelen je het beste kunt gebruiken.

Kun je lintwormen bij je hond voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen, en preventieve ontwormingsbehandelingen voor honden zijn niet duur. Van merken als Milbemax is bewezen dat het een effectieve preventieve behandeling is tegen lintwormen bij honden.

Het is ook raadzaam om je hond ​​regelmatige preventief tegen vlooien te behandelen, aangezien vlooien de tussengastheer zijn voor lintwormen. Zonder een geïnfecteerde vlo kunnen honden geen hondenlintwormen krijgen.

Het opruimen van hondenpoep is ook een geweldige manier om lintwormen te voorkomen. Door de poep van je hond onmiddellijk op te pakken, voorkom je dat de lintwormeitjes worden ingenomen door een tussengastheer, waardoor je de levenscyclus doorbreekt.

Om infectie met de vossenlintworm te voorkomen, is het belangrijk om je hond regelmatig preventief te behandelen met een ontwormingsmiddel. Probeer te voorkomen dat je hond dode dieren opeet, of ontlasting van andere dieren zoals vossen.

Als je hond dit wel regelmatig doet, en je in een gebied woont waar de vossenlintworm voorkomt, dan is het raadzaam om regelmatig te ontwormen met een goed ontwormingsmiddel.

Gaan lintwormen vanzelf weg?

Nee, lintwormplagen zijn niet zelfgenezend. Zolang een hond voedsel binnenkrijgt, hebben de lintwormen voedingsstoffen om te absorberen en te blijven groeien en eitjes af te geven.

Moet ik mijn huis desinfecteren als mijn hond lintwormen heeft?

Dipylidium caninum lintwormen worden niet via fysiek contact doorgegeven, dus dit is niet nodig. Als je hond een andere lintwormsoort heeft, wordt meer lichamelijke hygiëne en een grondige schoonmaak van het huis geadviseerd.

Zijn lintwormen besmettelijk voor andere honden?

Lintwormen worden over het algemeen alleen overgedragen als er een tussengastheer is. Dipylidium caninum lintwormeieren kunnen niet uitkomen tenzij ze worden ingeslikt door een vlooienlarve. Minder voorkomende lintwormsoorten hebben schapen, paarden of zelfs mensen nodig om volwassen te worden.

Zijn lintwormen besmettelijk voor de mens?

De hondenlintworm kan niet van honden op mensen worden overgedragen, tenzij de mens per ongeluk een geïnfecteerde vlo heeft ingeslikt. Minder voorkomende lintwormsoorten kunnen worden doorgegeven via contact met ontlasting.

Echinococcus-lintwormen zoals de vossenlintworm, worden bijvoorbeeld doorgegeven via de hond die geïnfecteerde prooien eet, zoals ratten of konijnen. De lintwormen kunnen via de ontlasting van de hond op de mens worden overgedragen, dus goed handen wassen is belangrijk.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...