Mijn hond heeft de hik, wat is er aan de hand?

M

De hik, zo blijkt, is niet exclusief voor mensen! Andere diersoorten – waaronder onze geliefde honden – kunnen dit ogenschijnlijk vreemde fenomeen ervaren. Dit gedrag kan er schattig uit zien, maar lastig of oncomfortabel voor je hond zijn, afhankelijk van wat er op dat moment met je hond gebeurt.

In dit artikel zullen we de oorzaken van de hik bij honden onderzoeken, manieren om de hik te stoppen of te voorkomen, en wanneer we ons zorgen moeten maken wanneer een hond de hik heeft.

Wat veroorzaakt hik bij honden?

Net als bij mensen, is de hik bij honden het gevolg van het onwillekeurig samentrekken van het diafragma. Het diafragma is een spier die de buik van je hond scheidt van zijn borstholte en wordt gebruikt om lucht in de longen te trekken wanneer ze ademen.

Wanneer je hond normaal ademt, is de beweging van het middenrif soepel en gelijkmatig. Bij het naar binnen ademen trekt de spier naar beneden, zodat er lucht in de longen kan worden getrokken. Terwijl het diafragma ontspant, beweegt het weer omhoog en dwingt het lucht uit hun longen.

Wanneer het diafragma spasmen of tics ervaart, wordt het merkbaar als een hik. De korte en snelle bewegingen van het diafragma zorgen ervoor dat jij (of je hond) het geluid maakt dat we kennen als een hik!Het geluid zelf wordt eigenlijk veroorzaakt door een deel van de stembanden van je hond, de glottis genaamd. De diafragmaspasmen zorgen ervoor dat de glottis sluit, wat de luchtstroom naar binnen stopt.

Hoewel we weten dat hik het gevolg is van deze spasmen, weten we eigenlijk niet waarom ze gebeuren! Er zijn echter genoeg theorieën. De realiteit is dat er waarschijnlijk verschillende oorzaken zijn van de hik.

Hik veroorzaakt door eten en drinken

Als je hond te snel eet of drinkt, kan hij hierdoor gaan hikken. In dit geval is het waarschijnlijk dat je hond tijdens het eten of drinken te veel extra lucht inneemt, waardoor hij moet hikken om de overtollige lucht kwijt te raken.

Bovendien lijkt het erop dat honden die bepaalde voedingsmiddelen niet goed verdragen, vatbaar zijn voor hikken na het eten. Omdat het diafragma zich dicht bij de maag bevindt, kan voedsel dat niet lekker valt ervoor zorgen dat de spier spastisch wordt, wat kan leiden tot hikken.

Hik door beweging

Als je hond deelneemt aan wilde activiteiten, kan mogelijk de hik ontstaan. De snelle ademhaling die gepaard gaat met een intensieve speelsessie of rennen los van de riem kan ervoor zorgen dat het middenrif tijdens het normale ademhalingsproces spastisch wordt.

Het goede nieuws is dat hikken zelden schadelijk is of een teken van iets gevaarlijks. Het is gewoon een grappig neveneffect van honden die de benodigde beweging krijgen!

Hik door gedrag

Het gedrag van je hond kan ook nauw verband houden met hun hik. Stress en overmatige opwinding blijken bij sommige honden de hik te veroorzaken. Er zijn echter veel andere stress- of opwindingssignalen die je hond naast hikken zal vertonen, als dat de oorzaak is.

Een gestreste hond zal misschien aan zijn lippen likken, aan de grond snuffelen, geeuwen en grote ogen met veel oogwit vertonen.

Opgewonden honden zullen waarschijnlijk ook springen, janken van opwinding of hyperactief gedrag vertonen.

Andere factoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de hik bij honden zijn vermoeidheid of kou zijn. Omdat de spieren van je hond ontspannen wanneer ze moe zijn of gespannen raken als ze koud worden, kan dit krampen in hun middenrif veroorzaken die tot de hik leiden.Hik door irritatie

Ten slotte kan het inademen van een irriterend middel ervoor zorgen dat je hond of puppy de hik ontwikkelt. Enkele mogelijke irriterende stoffen zijn stof, pollen of een ander klein deeltje dat niet in de longen van je puppy thuishoort!

Terwijl de longen van je hond werken om het irriterende middel te verwijderen, kunnen ze spasmen in hun middenrif veroorzaken, waardoor de hik wordt veroorzaakt.

De hik bij puppies

De meeste puppy-eigenaren hebben hun puppy minstens één keer de hik zien krijgen – en voor andere pups kan het regelmatig voorkomen!

Er zijn een paar redenen waarom puppy’s de hik vaker krijgen dan volwassen honden. Ten eerste zijn puppy’s meer prikkelbaar dan volwassen honden. Niet alleen kan hun opgewonden gedrag tot hikken leiden, maar puppy-zoomies die voortkomen uit opwinding kunnen ook bijdragen aan de hik bij je puppy.

Wanneer puppy’s periodes van hogere energie ervaren, hebben ze de neiging sneller opgewonden te raken dan oudere honden. Deze plotselinge gedragsverandering is een andere mogelijke oorzaak van de hik.

Bovendien zijn pups vaak wat enthousiast als het op eten aankomt, en hebben ze een kleine maag die snel vol is. Veel pups ontwikkelen door dit enthousiaste eten de hik na hun maaltijd. Een theorie is, dat ze in dit geval helpen voorkomen dat de puppy pijnlijk gas ontwikkelt.

We weten echter ook dat zoogdieren de hik ervaren in de baarmoeder of voordat ze worden geboren. Dit geldt zowel voor mensen als voor puppy’s en andere zoogdieren. Hoewel de exacte reden onbekend is, is een theorie dat de spasmen in het diafragma een manier zijn voor het lichaam van de puppy om de longen en bijbehorende spieren te testen.

Deze theorie is logisch als we ons realiseren dat puppy’s veel vaker de hik hebben dan volwassen honden. Zelfs nadat je puppy is geboren, ontwikkelt en groeit zijn lichaam nog vele maanden! Deze veranderingen kunnen mogelijk de hik veroorzaken.

De hik bij honden

Hoe stop je een hikkende hond?

Hoewel de hik meestal onschadelijk is, zijn er een paar technieken die je kunt proberen om de hik bij je hond te verlichten of zelfs stoppen.Anders dan bij ons mensen, waar we schijnbaar rare technieken proberen om de hik te stoppen, zoals ondersteboven water drinken met onze benen over elkaar, profiteren onze honden niet van dergelijke activiteiten. Je hond expres bang maken is nooit een goed idee!

In plaats daarvan kun je proberen je hond te helpen kalmeren. Als de ademhaling van je hond langzamer gaat en regelmatiger wordt, merk je misschien dat de hik van je hond sneller verdwijnt dan anders het geval zou zijn.

De beste manier om je hond te kalmeren, is afhankelijk van de hond. Voor sommige honden is een langzame en rustige wandeling met veel snuffelen gunstig. Andere honden kunnen het beste kalmeren als ze genieten van een goede knuffelsessie.

Je kunt je hond ook water aanbieden, vooral als ze het langzaam drinken. Het aanbieden van water in kleine hoeveelheden kan helpen als je hond dorst heeft. Als je hond niet geïnteresseerd is in drinkwater, kun je zelfs proberen wat honing of ahornsiroop toe te voegen om hem te stimuleren. In sommige gevallen lijkt het erop dat de honing of siroop op zichzelf nuttig is om de hik te stoppen.

Je moet er echter voor zorgen dat alles wat je je hond geeft, geen xylitol bevat. Deze kunstmatige zoetstof wordt in veel “suikervrije” producten gebruikt, maar is uiterst giftig voor honden. Onmiddellijke veterinaire aandacht is nodig voor elke hond waarvan wordt aangenomen dat hij producten heeft ingenomen die xylitol bevatten.

De hik bij je hond voorkomen

Het vermijden van overmatige lichaamsbeweging, het snel eten van voedsel of water en het inademen van irriterende stoffen zijn 3 van de gemakkelijkste manieren om hikken bij je hond te voorkomen. De hik is echter bijna altijd onschadelijk, dus het is niet erg als je hond af en toe hikt, tenzij je hond zich duidelijk ongemakkelijk voelt.

De gemakkelijkste manier om te voorkomen dat je puppy na het eten of drinken de hik krijgt, is door ervoor te zorgen dat hij dit langzaam doet.

Ervoor zorgen dat je hond langzaam eet, is eenvoudiger dan ervoor te zorgen dat hij langzaam drinkt. Omdat het slikken van voedsel tot meer problemen kan leiden dan alleen de hik, waaronder een opgeblazen gevoel of maagdarmklachten, zijn er veel producten die zijn ontworpen om enthousiaste eters te vertragen.

Pups of volwassen honden die regelmatig de hik hebben na het eten, kan je langzamer laten eten door bijvoorbeeld een slowfeeder van Eat Slow Live Longer te gebruiken. Ook de KONG Wobbler is een leuke en handige manier om ervoor te zorgen dat je hond langzaam eet.

Een vergelijkbaar product is de snuffelmat. Dit interactieve voederspeelgoed is meestal gemaakt van fleece en rubber en biedt plaatsen om voedsel te verbergen. Hierdoor zal je hond door de fleecestrips “snuffelen” om zijn voer te vinden, en het stuk voor stuk moeten opeten. Bekijk bijvoorbeeld eens deze Snuffelmat van Roxy21.

Daarnaast is er een grote verscheidenheid aan ander puzzelspeelgoed en interactieve feeders voor honden. Deze producten helpen niet alleen hikken te voorkomen, maar ze zullen je hond ook de broodnodige mentale stimulatie geven!

Wanneer moet je je zorgen maken wanneer je hond hikt?

Over het algemeen hoeft je je nergens zorgen over te maken! Er zijn veel goedaardige redenen voor honden om de ​​hik te hebben, en het hikken zal meestal vanzelf verdwijnen.

Er zijn echter een paar situaties waarin de hik een teken kan zijn van iets ernstigers. In al deze gevallen is er geen reden tot bezorgdheid, tenzij de hik enkele uren aanhoudt te stoppen. Dit wordt hardnekkige hik genoemd, omdat deze een paar uur of langer aanhoudt.

Een ander teken dat je de dierenarts moet bezoeken, is als de hik verandert in een ademhalingsprobleem of gepaard gaat met piepende geluiden. Aangezien de hik wordt geassocieerd met spasmen in het middenrif, de spier die de ademhaling helpt beheersen, kunnen eventuele aanvullende symptomen van ademhalingsproblemen wijzen op een ernstiger probleem.

Als je hond een paar uur lang de hik heeft, kan het een symptoom zijn van een ernstigere aandoening, waaronder ademhalingsdefecten, longontsteking, astma, pericarditis (een hartprobleem), onderkoeling of een zonnesteek. Een ander teken dat een bezoek aan de dierenarts gerechtvaardigd is, is als de hik regelmatig optreedt, samen met hoesten, niezen of een zware ademhaling.

Af en toe kan de hik samengaan met gastro-intestinale problemen zoals diarree of braken. Deze symptomen zelf rechtvaardigen meestal een dierenartsbezoek, maar vergezeld met de hik kan het een paar verschillende dingen betekenen.

De maag van je hond kan gewoon van streek zijn door iets dat hij heeft gegeten of door te veel lekkers te eten. In combinatie met andere symptomen kan het echter ook betekenen dat je hond parasieten heeft die een veterinaire behandeling nodig hebben.

Aandacht besteden aan mogelijke symptomen van gezondheidsproblemen maakt deel uit van een verantwoordelijk hondenbezit. In de meeste gevallen is de hik slechts een kort ongemak voor de hond.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...