Mijn hond heeft een warme of koude neus: wat betekent dit?

M

Merk je een warme of koude neus bij je hond? Je hebt het vast wel eens gehoord; als je hond een koude of warme neus heeft, kan dit iets zeggen over de gezondheid. Een hond met koorts zou bijvoorbeeld een warme, droge neus hebben. De vraag is natuurlijk of deze bewering ook klopt.

In dit artikel zullen we onderzoeken wat het werkelijk betekent wanneer een hond een warme of koude neus heeft, en ook ingaan op hoe de neus van een hond werkt, zodat je de informatie hebt die nodig is om je hond gelukkig en gezond te houden.

Waarom is de neus van mijn hond koud en nat?

In veel gevallen bestaat heeft je hond een koude en natte neus, simpelweg omdat zijn neus op die manier het beste werkt.

Ten eerste helpt een koude en natte neus geurdeeltjes gemakkelijker vast te leggen dan een droge neus. Je hond houdt zijn neus nat door er regelmatig aan te likken, wat ook helpt om zijn neus schoon te houden, klaar om alle opwindende geuren te ruiken!

Honden hebben een aanzienlijk groter reukvermogen dan mensen. Terwijl de gemiddelde mens ongeveer 6 miljoen geurreceptoren in zijn neus heeft, heeft de gemiddelde hond er meer dan 100 miljoen!

Honden hebben niet alleen neuzen die beter voorbereid zijn om nieuwe geuren op te nemen, maar hun hersenen zijn ook beter in het verwerken van de informatie. Naar verhouding is het hersengebied van honden dat zich toelegt op het ontcijferen van geuren 40 keer groter dan dat van jou!De manier waarop je hond via de neus inademt, is ook anders dan bij mensen. Bij ons mensen gaat alle lucht die we inademen via hetzelfde pad naar onze longen.

Bij honden splitst een structuur in hun neus de lucht echter in twee verschillende secties. Het merendeel van de lucht, ongeveer 88% ervan, gaat door de neus en in de longen, net als bij mensen.

De andere 12% van de lucht wordt echter omgeleid naar een kleine gebied dat bedoeld is om de geuren van de binnenkomende lucht te filteren. Hier beweegt de lucht door een doolhof van benige structuren, “turbinates” genaamd, terwijl de hond de verschillende geuren sorteert.

warme koude neus bij honden

De neus van je hond heeft niet alleen interne structuren die ervoor zorgen dat hij beter ruikt dan mensen zich ooit kunnen voorstellen, de externe structuur van de neus van de hond speelt ook een rol.

Terwijl de hond uitademt, perst hij de lucht door de kleinere gleuven van hun neusgaten, die op hun beurt meer lucht in hun neus laten wervelen. Dit leidt tot een bijna continu reukvermogen!

Honden hebben controle over elk afzonderlijke neusgat, terwijl mensen door beide neusgaten op dezelfde manier ademen. Dit is een deel van de manier waarop honden nauwkeurig kunnen speuren, omdat ze kunnen bepalen welk neusgat de geur het eerst heeft ontvangen.

Naast hun goed functionerende neus, ruiken honden ook op een andere manier.

In het gehemelte van de hond bevindt zich een orgaan dat het orgaan van Jacobsen of het vomeronasale orgaan wordt genoemd. Dit speciale orgaan wordt bij een verscheidenheid aan dieren aangetroffen – maar niet bij mensen – en het helpt bij het verwerken van geuren, ook geuren die technisch reukloos zijn (zoals feromonen).

Net zoals een groot deel van het hondenbrein zich bezighoudt met het ontcijferen van geurinformatie die door hun neusgaten binnenkomt, heeft het Jacobsen-orgaan zijn eigen hersengedeelte dat feromonen ontcijfert.

Soms merk je misschien dat een hond snel met zijn tanden klappert. Dit doet de hond om meer lucht in hun mond te persen, en dus over het Jacobsen orgaan, om een ​​beter reukvermogen te krijgen.

Honden gebruiken echter ook hun Jacobsen orgaan als ze hun neus likken! Terwijl ze aan hun neus likken om hem vochtig te houden, worden sommige geurdeeltjes die aan de vochtige binnenkant van hun neus vastzitten in hun bek gebracht.

Eenmaal in hun bek kan het Jacobsen-orgaan deze deeltjes verwerken en de hond nog meer informatie geven over zijn omgeving.

Hoewel de neus van uw hond niet per se koud hoeft te zijn om dit proces te laten werken, is de koude, natte neus van de hond een bijwerking van het vocht.Net zoals mensen zweten om af te koelen, zal de neus van je hond verdampen als hij nat is en koeler worden.

Behalve dat de neus van je hond nat wordt van het likken, zijn er nog een paar andere redenen waarom je hond een koude en natte neus kan hebben.

Bij een normale en gezonde hond scheidt de neus een slijm af dat helpt bij het reukvermogen. Als een hond zijn neus likt, kan hij alleen de buitenkant bereiken. De binnenkant van de neusholten profiteert van de afscheiding van slijm om de neus goed te laten werken.

Het is normaal dat dit slijm soms ook buiten de neus van een hond lekt. Het ziet er dan gewoonlijk helder en waterachtig uit.

Als je daarentegen een gele of groene afscheiding uit de neus van uw hond opmerkt, is het tijd om naar de dierenarts te gaan. Een loopneus met een rare kleur afscheiding kan vaak duiden op een infectie.

Ten slotte kunnen honden in hun dagelijks leven ook hun neus nat maken, alleen al omdat ze hun neus over insteken. Water drinken, gras snuiven dat nog steeds bedekt is met ochtenddauw en spelen in een watermassa zijn allemaal manieren waarop de omgeving kan bijdragen aan het vochtgehalte van de neus van je hond.

Waarom is de neus van mijn hond warm en droog?

Als een koude, natte neus honden helpt om beter te ruiken, waarom zou hun neus dan ooit warm en droog zijn?

Om te beginnen zal je hond niet constant aan zijn neus likken. Het vocht en de koele temperatuur komen doordat de hond actief aan zijn neus likt.

Als je hond een dutje heeft gedaan of gewoon ligt te rusten, heeft hij waarschijnlijk niet aan zijn neus gelikt. Je merkt misschien dat de neus van je hond warm en droog is nadat hij wakker is geworden, zelfs als zijn neus normaal gesproken koud en nat is.

De omgeving kan ook bepalen hoe de neus van je hond aanvoelt. Als het winderig of warm is, likt je hond zijn neus misschien niet genoeg om hem koel en vochtig te houden. Dit hoeft niet per se een probleem te zijn – in plaats van je zorgen te maken over de warme neus van je hond, moet je in plaats daarvan letten op tekenen van zonnebrand of barstjes door de droge wind.

Enkele tekenen van zonnebrand of andere problemen met de neus van je hond zijn roodheid rond de neus, een beschadigde en vervellende huid of zweren op de neus van je hond. Als je een van deze symptomen opmerkt, heeft de neus van de hond waarschijnlijk medische aandacht nodig.

Andere honden ontwikkelen een droge neus als gevolg van ouderdom, en soms gaat het gepaard met uitdroging.

Hoewel een koele en vochtige neus het beste is om te ruiken, is een warme en droge neus op zichzelf geen indicator voor de gezondheid van je hond. In plaats daarvan kunnen de warmte en het gebrek aan vocht gewoon te wijten zijn aan de omgeving of aan de activiteiten die je hond onlangs heeft ondernomen, zoals slapen.Geeft de temperatuur van de neus van mijn hond aan of hij ziek of gezond is?

In de meeste gevallen geeft de temperatuur van de neus van je hond niet aan of hij gezond of ziek is. In plaats daarvan moet je op zoek gaan naar andere ziektesymptomen, zoals lethargie, braken of diarree, of pijn en ongemak bij het bepalen of de hond naar de dierenarts moet.

Zowel een koude, natte neus als een warme, droge neus kunnen verschillende vormen van ziekte vergezellen, dus beide situaties kunnen voorkomen als je hond gezond of ziek is.

De mythe dat de conditie van de neus van een hond hun gezondheid aangeeft, dateert waarschijnlijk uit een tijd dat het gebruikelijk was dat honden hondenziekte hadden – een ziekte waartegen de meeste honden zijn ingeënt en die zeldzaam is bij huishonden in Nederland.

Een van de tekenen van hondenziekte is een ‘hard kussentje’ – of een verdikking van de kussentjes op de voeten van een hond – en dit was ook te zien op de neus van veel honden.

De hyperkeratose die ervoor zorgde dat de neus van een hond verdikt werd, betekende ook dat de neus van de hond de neiging had gebarsten en droog te worden in plaats van koel en vochtig. Een warme, droge neus was dus een veel voorkomende indicator dat de hond het dodelijke hondenziekte-virus had, vooral in vergelijking met de natte en koude neuzen van gezonde honden.

hond neus

Hondenziekte is tegenwoordig gelukkig een zeldzame ziekte, omdat de meeste honden een basisvaccinatie met daarin een vaccin tegen hondenziekte krijgen. Vanwege de grote verscheidenheid aan andere gezondheidsproblemen die onze huisdieren kunnen plagen, is de neus gewoon geen goede indicator voor hun algehele gezondheid.

Soms gaat een warme en droge neus gepaard met uitdroging of koorts. De neus zelf is echter geen goede manier om te bepalen of je hond uitgedroogd is.

In plaats daarvan kun je het tandvlees van de hond controleren om te bepalen of deze uitgedroogd is. De binnenkant van de bek van je hond moet vochtig zijn, en niet plakkerig aanvoelen. Als je merkt dat het tandvlees van je hond blauw, plakkerig of bleker is dan normaal, moet je waarschijnlijk een bezoek brengen aan de dierenarts.

De droge neus is op zichzelf geen reden tot bezorgdheid. Als je echter andere symptomen opmerkt, kan de dierenarts je helpen bepalen of je hond ziek is.

Dit geldt ook voor koude en natte neuzen! Bijkomende symptomen van ziekte, waaronder lethargie, veranderingen in eetlust of andere tekenen of symptomen van ziekte, rechtvaardigen een reis naar de dierenarts.

Soms likken honden met koude en natte neuzen hun neus meer vanwege een neusprobleem. Ze kunnen zich ongemakkelijk voelen en aan hun neus likken, of ze likken in feite de neusafscheiding weg.

Het komt ook vaak voor dat een hond met een koude en natte neus ongezond is, ook al heeft het niets met zijn neus te maken. Honden met andere interne problemen, zoals hartaandoeningen, kunnen hun neus blijven likken en deze zoals veel honden vochtig en koel houden, zelfs als ze een medisch probleem hebben.

Moet de neus van mijn hond altijd één temperatuur hebben?

Hoewel we veel redenen hebben besproken waarom de neus van een hond warm en droog of koud en nat kan zijn, vraagt je je misschien ook af of het oké is dat de temperatuur van de neus van je hond fluctueert.

Het antwoord is ja! De temperatuur van de neus van je hond kan van dag tot dag variëren, zelfs van uur tot uur.

Een verandering van een natte en koude neus naar een droge, warme neus betekent niet direct dat je hond uitgedroogd is.

Omdat de temperatuur en het vochtgehalte van de neus van een hond kan variëren met de omgeving en met het gedrag van je hond, is er geen ingestelde temperatuur of vochtigheidsgraad die ideaal is of vaak wordt gehandhaafd bij honden.

Wil je bepalen of je hond koorts heeft? Lees dan dit artikel, waarin we beschrijven hoe je het beste de temperatuur van je hond op kunt meten.

De beste verzorging van de hondenneus

Hoewel een droge hondenneus niet hoeft te betekenen dat je hond ziek is, kan het wel voorkomen dat de neus door bijvoorbeeld warm zomerweer beschadigd raakt. Net als bij mensen, kan de huid van honden uitgedroogd raken en scheuren. Dit gebeurt bij honden vooral bij hun voetkussentjes en neus.

Bij droog weer kan je je hond helpen zijn neus in goede conditie te houden door een balsem aan te brengen. DermoScent Bio Balm is een goede optie voor honden die last hebben van een droge neus met scheurtjes of droge voetzolen.

Om de neus van je hond bij warm zomerweer te beschermen tegen zonnebrand, kun je de zonnebrandcreme van Dermoscent gebruiken. Deze zonnebrandcreme is speciaal voor honden gebruikt, zodat het geen schadelijke gevolgen heeft als je hond er per ongeluk wat van oplikt.

Vindt jouw hond het leuk om zijn neus te gebruiken? Bekijk dan dit boek met leuke hersenwerkspelletjes eens! Hiermee kan je je hond uren bezig houden.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...