Als je een hond hebt, zal je ongetwijfeld een keer meemaken dat je hond ziek wordt. Net als bij mensen, is geen hond immuun voor alle bacterien en virussen.
Voor veel ernstige ziekten zal je hond ingeent worden, waardoor hij er niet ernstig ziek van zal worden. Er zijn echter meer dan genoeg ziekteverwekkers die ervoor kunnen zorgen dat je hond koorts krijgt en zich ellendig voelt.
Honden kunnen helaas niet praten, en daarom is het aan de baasjes om de symptomen van koorts te herkennen en een bezoekje te brengen aan de dierenarts wanneer de symptomen ernstig zijn.
Wanneer heeft een hond koorts?
De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen de 38°C en 39°C. Dit is dus iets hoger dan die van mensen. Deze temperatuur kan per hond iets afwijken, de ene hond heeft dus een normale temperatuur die iets hoger ligt dan de andere.
Als je hond een zwak immuunsysteem heeft, is het dus een goed idee om een tijdje de gemiddelde normale temperatuur van je hond bij te houden, zodat je sneller kan reageren als hij ziek lijkt te worden.
Bij honden wordt van koorts gesproken als de lichaamstemperatuur van de hond boven de 39,7°C- 40°C komt. Sommige honden kunnen echter behoorlijk ziek zijn, terwijl ze maar een kleine verhoging hebben.
Wanneer de lichaamstemperatuur van je hond richting 41°C stijgt, kan dit gevaarlijk zijn voor de hond. Het is dan belangrijk om zo snel mogelijk de hulp van een dierenarts te zoeken.
Lees hier hoe je de temperatuur van je hond op kan meten
Wat zijn de symptomen van koorts bij honden?
Er zijn verschillende signalen die erop wijzen dat je hond mogelijk koorts heeft. Als je hond de volgende symptomen vertoont, is het een goed idee om zijn lichaamstemperatuur op te meten.
Heb je geen thermometer of lukt het niet om de temperatuur van je hond te meten? Een bezoekje aan de dierenarts is altijd de moeite waard als je je zorgen maakt.
Sloomheid
De meeste hondeneigenaren zullen het direct merken als hun hond zich anders dan anders gedraagt. Springt je hond normaal blij op als je de koelkast openmaakt of een hondenriem pakt, maar nu niet? Dan is er een grote kans dat je hond ziek is.
Rode slijmvliezen (ogen, tandvlees)
Als je hond koorts heeft, kunnen de slijmvliezen donkerder kleuren dan normaal. Daarom is het een goed idee om regelmatig de slijmvliezen van tanden en ogen van je hond te controleren als hij gezond is. Zo weet je beter wanneer het er anders uitziet dan normaal.
Bibberen
Honden bibberen niet alleen als ze het koud hebben, maar ook als ze koorts hebben. Ligt je hond te rillen en heeft hij ook andere symptomen van ziekte? Sluit dan uit dat je hond onderkoeld is, en meet de temperatuur met behulp van een rectale thermometer.
Warme oren en warme, droge neus
Net als bij mensen, kan een hond warm aanvoelen door koorts. Aangezien honden altijd wat warmer zijn dan mensen, kan een verhoging moeilijk voelbaar zijn. De meeste mensen raken hun hond echter vaak genoeg aan om een idee te hebben van een normale temperatuur. Voelen de oren en neus van je hond warmer dan normaal? Als je hond ook andere symptomen vertoont, is dit een duidelijk teken van koorts.
Braken
Veel virussen en bacterien kunnen je hond misselijk maken. Als je hond iets verkeerds heeft gegeten, of een virus opgelopen heeft via andere honden, kan hij daar flink ziek van worden. Braken kan allerlei redenen hebben, maar herhaaldelijk braken is vaak een teken dat je hond een bacterie of virus onder de leden heeft.
Verlies van eetlust
Als je hond misselijk is, zal hij niet willen eten. Zeker bij honden die normaal veelvraten zijn, is dit een duidelijk teken dat er iets mis is. Niet willen eten kan echter ook andere oorzaken hebben, zoals een darm of maagobstructie. Als je hond een aantal dagen weigert te eten, is dit een reden om de hond te laten controleren bij de dierenarts.
Neusuitvloeiing en kuchen
Afhankelijk van de ziekte die je hond heeft, zijn deze symptomen wel of niet aanwezig. Sommige ziekten, zoals kennelhoest, zorgen ervoor dat je hond kucht en meer snot dan normaal heeft.
Wat zijn de oorzaken van koorts bij honden?
Koorts bij honden kan allerlei verschillende oorzaken hebben. Vaak gaat het om infecties met bacterien of virussen. Het lichaam reageert op infecties of ontstekingen met een hogere temperatuur. Denk bijvoorbeeld aan een blaasontsteking, een longontsteking, een ontstoken wond of een infectie met een virus.
Er kan echter ook iets mis zijn met een orgaan, zoals de pancreas. Ook kan je hond een probleem hebben met zijn immuunsysteem of lymfeklieren.
Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken van koorts bij honden:
Infecties
Vaak wordt koorts bij honden veroorzaakt door een infectie met bacterien, parasieten of een virus. Er zijn ontelbaar veel ziekteverwekkers die je hond kunnen besmetten. De meesten zijn niet gevaarlijk, waardoor je hond er uit zichzelf van zal herstellen.
Er zijn echter ook genoeg ziekteverwekkers waar je hond erg ziek van kan worden. Ziektes die mogelijk ernstig kunnen verlopen zijn bijvoorbeeld:
- Kennelhoest
- Parvo
- Longontsteking
- Ziekte van Weil
- Nierbekkenontsteking
- Urineweginfectie
- Toxoplasmose
- Tekenziektes
- Abcessen
Dit is slechts een kleine verzameling van infecties die gevaarlijk kunnen zijn voor je hond. Er kan van alles aan de hand zijn, ga dus altijd met je hond naar de dierenarts als je je zorgen maakt.
Immuunsysteem
Soms zorgt het immuunsysteem van een hond voor overdreven ontstekingsreacties in bepaalde lichaamsdelen, organen of de huid. Veel ontstekingen kunnen ontstaan als reactie op een virus of bacterie, maar het komt ook voor dat een auto-immuunziekte voor de ontstekingen zorgt.
- Artritis
- Lupus (SLE)
- Vetweefsel ontsteking
- Auto-immuun hemolytische anemie (AIHA)
- Leverontsteking
- Hersenvliesontsteking of hersenontsteking
Dit is opnieuw maar een kleine verzameling van de totale auto-immuun ontstekingen waar je hond last van kan hebben.
Kanker
Helaas kan er ook iets nog ernstigers aan de hand zijn als je hond langdurig of een terugkerende koorts heeft. Er zijn verschillende soorten kanker die dit kunnen veroorzaken. Voordat je in paniek raakt, moeten we erbij vermelden dat dit zeldzaam is, zeker als je hond jong is.
Als de koorts van je hond aanhoudt of zonder duidelijke reden steeds weer terugkomt, zal de dierenarts meer testen uitvoeren om uit te zoeken wat er aan de hand is. Meestal hebben honden met kanker ook andere ernstige symptomen naast koorts.
- Leukemie
- Lymfomen
- Ziekte van Kahler (Multipel Myeloom)
- Levertumor
- Necrotische tumoren
Overige
Soms zijn er oorzaken van koorts die niet direct worden veroorzaakt door virussen, bacterien, auto-immuunstoornissen of kanker. Een Alvleesklierontsteking bijvoorbeeld, kan allerlei andere oorzaken hebben.
Verder kan je hond koorts krijgen als hij iets giftigs heeft gegeten, zoals giftige planten, schoonmaakmiddel, menselijke medicatie of ongedierte verdelger.
Als laatste kan de lichaamstemperatuur van je hond gevaarlijk hoog oplopen door oververhitting. Deze verhoging is niet het gevolg van koorts, maar van hoge buiten temperaturen.
Wat kan je doen tegen koorts bij honden?
Er is weinig dat je zelf kan doen tegen koorts bij honden. Als de verhoging niet te hoog is, kan je een dag de situatie in de gaten houden, maar als de koorts lang aanhoudt is een dierenartsbezoek geen overbodige luxe.
Hier zijn een paar tips om het je zieke hond wat comfortabeler te maken:
- Als je hond erg warm is, kan je hem helpen afkoelen met behulp van een natte handdoek. Deze kan je ook gewoon op de grond leggen, zodat je hond er zelf voor kan kiezen erop te liggen als afkoeling fijn voelt.
- Het is belangrijk dat je hond goed blijft drinken, houd dit goed in de gaten en zorg voor een goede beschikbaarheid van vers, koel water.
- Als je hond veel braakt en veel diarree heeft, kan je een ORS oplossing geven, bijvoorbeeld Royal Canin Rehydration Support. Honden die weinig eten en drinken, kunnen snel uitdrogen. Zeker als ze ook diarree hebben. Lees hier wat je kan doen als je hond diarree heeft.
- Geef je hond een lekker zacht en rustig plekje uit de tocht om te rusten. Als je andere honden hebt, is het beter om deze uit de buurt te houden. Niet alleen omdat je hond rust nodig heeft, maar ook omdat je hond mogelijk de andere honden kan besmetten met een bacterie of virus.
- Geef je hond een goed vitaminen en minrealen supplement, zoals Puur Vita-Min om de weerstand te ondersteunen. Wat extra Vitamine C kan je hond ook helpen herstellen.
- Als je hond meerdere dagen weinig eet of drinkt, is het van belang dat je je geliefde viervoeter laat onderzoeken bij de dierenarts. Zoals hierboven gezegd, raakt een hond snel uitgedroogd. Daarnaast zal het gebrek aan eten zorgen voor meer zwakte.
Om je hond te voorzien van de nodige vitaminen, mineralen en voedingsstoffen die nodig zijn, kan je het normale voer vervangen met voer dat een hoge energiedichtheid en lichte verteerbaarheid heeft, zoals Royal Canin Recovery.
Zeker als je hond maar kleine beetjes wil eten, is dit voer zeer geschikt. Een echte aanrader om altijd in je kast te hebben voor noodgevallen. - Geef nooit aspirine of ibuprofen aan je hond! Deze medicijnen zijn gevaarlijk voor honden, en maken de situatie alleen maar erger. Ga naar de dierenarts als je je zorgen maakt. Deze zal je hond medicijnen voorschrijven voor pijn en koortsverlaging die geschikt zijn voor honden, zoals Metacam.