Mijn hond kwijlt, wat nu?

M

Honden zijn geweldige huisdieren, dat staat buiten kijf. Maar misschien wel het bekendste probleem van honden is kwijlen. Hier duiken we dieper in het kwijlen, zodat je de oorzaken begrijpt en ontdekt wat je kunt doen om zowel jezelf als jouw trouwe viervoeter gezond en gelukkig te houden.

Welke honden kwijlen?

Om beter te begrijpen wat de oorzaken van kwijlen zijn, is het handig om eerst te kijken welke hondenrassen het meest kwijlen. Niet alle honden kwijlen namelijk evenveel, of zelfs op dezelfde manier. Sommige rassen hebben nou eenmaal meer speekselproductie dan andere rassen, daarnaast kwijlen honden met hanglippen vaker dan andere honden. Hieronder vind je enkele rassen die bekend staan om hun kwijlen:

Sint-Bernard

De Sint-Bernard hond zijn vaak grote, lieve honden, maar staan wel bekend om hun overvloedig kwijlen. De Sint-Bernard is een grote hond met een grote bek dit zorgt automatisch ook voor meer speeksel. Daarnaast heeft dit ras hanglippen, wat er extra voor zorgt dat dit speeksel de bek uitloopt; kwijlen.Kwijlen hond Sint-bernard

Bordeauxdog

Ook de lipanatomie van de Bordeauxdog zit voor het beestje niet mee; door de relatief platte snuit en de hanglippen is er weinig ruimte ín de mond, maar erg veel ruimte langs de lippen. Hierdoor loopt speeksel snel de mond uit en zul je ook bij Bordeauxdogs veel speeksel zien.

Bloedhond

Zoals we hiervoor al ontdekt hebben, spelen de lippen van de hond een grote rol in het kwijlen. En misschien wel het ras dat het meest bekend staat om zijn lippen is de bloedhond. Niet gek dan ook dat deze hond ook bekend staat om het kwijlen, met zijn lange hangende lippen.

Deense Dog

Ook de Deense dog heeft een groot imposant postuur, hier hoort natuurlijk een grote bek bij. Maar ook hier weer spelen de hanglippen een rol. Waardoor je de Deense Dog beter kunt mijden als je geen kwijlende hond wil.

Kortom; vooral grote honden met hangende lippen staan bekend om het kwijlen.Top Tip:
Kwijlt jouw hond erg veel? Dan zijn er speciale kwijlslabbetjes om het huis en jouw kleren schoon te houden!

Welke honden kwijlen niet?

Honden koelen af met hun tong en wanneer deze buiten hun bek hangt, is er altijd een kans op kwijlen. Ook maken honden extra speeksel aan wanneer zij aan eten denken of het zien of ruiken, eigenlijk net als mensen. Helemaal tegengaan kunnen we kwijlen dus niet, maar er zijn wel honden die bekend staan om hun minimale kwijlen. We hebben net geconcludeerd dat grote honden met hanglippen de grootste kwijlers zijn. Logisch is dan dus dat we naar de eigenschappen klein en zonder hanglippen, of een combinatie daarvan, kijken als we een minimaal kwijlende hond willen.

Poedel

Een poedel is een voorbeeld van een (relatief) kleine hond met een spits bek. Ideaal dus als je een hond zoekt die minder kwijlt!Maltezer

We kunnen ook nóg kleiner kijken, een Maltezer is bijvoorbeeld een kleine hond. Vooral doordat deze ook geen hanglippen heeft zal een Maltezer weinig tot niet kwijlen.

Greyhound

Maar er zijn ook grote honden die minder kwijlen, denk bijvoorbeeld aan een greyhound. Deze honden zijn wel groter, maar erg slank en met een erg spitse bek. Hierdoor kwijlen ze nauwelijks.

Kwijlen hond greyhound

Wat te doen tegen kwijlen van je hond?

Er zijn, naast de anatomie van de hond, nog enkele andere redenen waarom een hond kan kwijlen. Hieronder geven we deze oorzaken aan, met mogelijke oplossingen:

Opvoeding

Zoals gezegd kan eten een reden zijn tot kwijlen, maar ook bijvoorbeeld opwinding. Zorg er daarom voor dat de hond weet wanneer hij eten krijgt door dit op vaste tijdstippen te doen. En probeer De hond, maar zeker ook bezoek, te coachen in hoe het beste om te gaan met opwinding van de hond. Hierdoor kun je het kwijlen meer in toom houden.

Comfortabel maken

Naast opwinding kan ook bijvoorbeeld nervositeit, angst of wagenziekte een oorzaak zijn. In dit soort gevallen is het goed om de hond gerust te stellen en te ontstressen of af te leiden. Hierdoor kan hij de opwinding of nervositeit kwijt en zal het kwijlen afnemen. Heeft jouw hond op specifieke momenten stress? Bijvoorbeeld tijdens vuurwerk, onweer of reizen? Probeer dan ook eens een anti-stress middel

Regelmatige controle

Ook problemen in de mond kunnen voor overmatige speekselproductie zorgen. Denk bijvoorbeeld aan tandproblemen of een vastzitten stuk eten. Hierdoor is het, zeker bij honden die tóch al veel kwijlen, belangrijk om het gebit en de mond vaak te controleren. Gebruik bijvoorbeeld ook regelmatig dentastix en poets de tanden van de hond.

Medische oorzaken

Als laatst zijn er nog een aantal medische oorzaken die voor kwijlen kunnen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een aangezichtsverlamming, een ontsteking, irritatie, allergische reactie of zelfs bijwerkingen van sommige medicijnen.

Kwijlen is dus normaal voor een hond, en alleen jij weet wanneer het overmatig is. Merk je dat jouw hond meer kwijlt dan normaal en/of maak je je zorgen? Dan is het altijd een goed idee om de dierenarts te benaderen. Deze kunnen samen met jouw en je trouwe viervoeter zoeken naar een passende oplossing.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...