Mijn hond niest bloed, wat is er aan de hand?

M

Als je merkt dat je hond hond bloed niest, is het normaal dat je je zich zorgen maakt! Er zijn verschillende redenen waarom je hond bloed niest. Meestal is de oorzaak niet levensbedreigend, maar vaak heeft de oorzaak van de bloeding wel veterinaire zorg nodig.

We hebben dit artikel samengesteld om je enig inzicht te geven in de redenen waarom je hond bloed niest, en om te weten wanneer je de dierenarts moet raadplegen.

Wat moet ik doen als mijn hond bloed niest?

Een hond die bloed niest, moet bijna altijd door een dierenarts worden gezien om de oorzaak te achterhalen. Als het onbehandeld blijft, kan het probleem dat er in eerste instantie voor zorgde dat je hond bloed niest, erger worden.

Er zijn echter verschillende dingen die je kunt doen om de bloedneus van je hond thuis te helpen, voordat je naar een dierenkliniek gaat.De eerste stap is om je hond kalm te houden. Een angstige of opgewonden hond heeft een hogere bloeddruk dan een hond die kalm en ontspannen is.

Door de hogere bloeddruk zal de neus van je hond hevig bloeden. Om deze reden is het belangrijk om je hond en jezelf kalm en ontspannen te houden.

Afhankelijk van hoe comfortabel je hond is met het behandelen van zijn bek, kun je proberen wat druk uit te oefenen op de bovenkant van zijn neus of wat ijs te gebruiken om het bloeden te vertragen.

Als er iemand anders beschikbaar is om naar de dierenkliniek te rijden, kunt u bij uw hond en een handdoek gaan zitten om te proberen het bloeden binnen de perken te houden.

Als de neus van uw hond niet continu bloedt en u alleen zwak bloed opmerkt als u niest, is het nog steeds belangrijk om ervoor te zorgen dat ze een dierenarts zien.

Meestal moet een bloedneus die niet stopt zo snel mogelijk worden gezien, terwijl uw dierenkliniek kan besluiten om een ​​hond in te plannen die af en toe bloed niest voor een toekomstig bezoek, wanneer ze meer tijd hebben om te besteden. naar diagnostiek.

Oorzaken van bloed niezen bij honden

Meestal treedt het niezen op als gevolg van irritatie in de neus door het bloed. Bloed niezen is een veel voorkomend symptoom van verschillende medische aandoeningen.

Een bloeding kan ook optreden als gevolg van overmatig niezen, waardoor bloedvaten in de neus van een hond breken. Een hond maakt zijn bloedneus vaak zelf erger doordat het bloed kriebelt en de hond ervan gaat niezen. Het niezen veroorzaak vervolgens meer schade in de neus.We zullen enkele van de oorzaken van bloedneuzen bij honden onderzoeken.

Bloed niezen door een vreemd voorwerp in de neus

Omdat honden graag hun neus gebruiken om hun omgeving te verkennen, is het niet ongebruikelijk dat ze een vreemd voorwerp in hun neusgat krijgen. Dit kan irritatie veroorzaken, die vervolgens tot bloeden en niezen leidt.

Met name grasaren zijn objecten die in de omgeving kunnen worden aangetroffen en die grote schade kunnen aanrichten aan de binnenkant van de neus van een hond.

De puntige vorm van een grasaar kan ertoe leiden dat het vast komt te zitten in de neus van een hond en dieper in het omringende weefsel doordringt. Grasaren komen zelden vanzelf naar buiten en kunnen ernstige schade aanrichten als ze niet worden verwijderd.

Let tijdens en na een wandeling in gebieden met veel gras altijd goed op je hond, en onderzoek de vacht en huid goed. Verwijder grasaren meteen als je ze opmerkt, en borstel de vacht goed door zodat alle losse stukken vuil verwijderd worden.

Bloed niezen door een bacteriële infectie

In het geval van een bacteriële infectie is het bloed meestal niet de eerste reden voor het niezen. In plaats daarvan kunnen de bacteriën ervoor zorgen dat de neus van uw hond jeukt of zich met slijm vult.

Als het niezen gewelddadig is of vaak voorkomt, kan de neus van je hond gaan bloeden. Zo raakt de neus van je hond van binnen steeds meer geirriteerd.

In tegenstelling tot wanneer je hond een vreemd voorwerp in zijn neus heeft, zul je waarschijnlijk andere symptomen zien wanneer je hond lijdt aan een bacteriële infectie, zoals een troebele loopneus.Er kan afscheiding aanwezig zijn rond de ogen van je hond, en je hond kan lusteloos zijn of koorts hebben omdat zijn lichaam een ​​infectie probeert te bestrijden.

Bloed niezen door een allergie

Net als bij mensen kunnen honden seizoensgebonden allergieën krijgen. In tegenstelling tot een voedselallergie of bepaalde omgevingsallergieën, waardoor een hond een jeukende huid kan krijgen en zijn vacht kan verliezen, kunnen seizoensgebonden allergieën ervoor zorgen dat een hond niest en een loopneus of oogafscheiding heeft.

Veel voorkomende seizoensgebonden allergieën zijn allergieën voor planten of graspollen, vooral in de late lente en vroege zomer. Seizoensallergieën zijn echter niet de enige reden waarom je hond een bloedneus kan krijgen door het vele niezen.

Reinigingsmiddelen, sigarettenrook en andere items in je huis kunnen er ook voor zorgen dat een hond niest vanwege allergieën of irriterende stoffen in de lucht.
Gelukkig zijn er wel middelen te koop zoals Organimal Propolis die kunnen helpen tegen de allergieën bij jouw hond.

Bloed niezen door een tumor

Zoals bij de meeste symptomen, kan een hond die bloed niest, natuurlijk een teken zijn van een kankergezwel. Dit komt meestal voor bij oudere honden, als er een tumor in de neusholte groeit.

De groei van de tumor veroorzaakt irritatie waardoor de hond gaat niezen. Het bloed kan te wijten zijn aan het effect van zwaar niezen, of aan de tumor zelf.

In de meeste gevallen merk je het bloedverlies en de groei alleen aan één kant van de neus van je hond. In gevallen waarin de tumor zich echter verder heeft ontwikkeld, kan deze schade aan andere delen van de neus of het gezicht van de hond veroorzaken en zich door het hele lichaam verspreiden.

Dit is slechts een van de vele redenen waarom je aandacht moet besteden aan overmatig niezen en andere symptomen die je hond kan ontwikkelen, zodat een neustumor vroegtijdig kan worden opgemerkt wanneer deze het gemakkelijkst te behandelen is.

Bloed niezen door mondproblemen

De neus van de hond bevindt zich dicht bij de tanden en het tandvlees. Hierdoor kunne bacteriën en virussen in de bek gemakkelijk de neus aantasten.

Tandvleesaandoeningen en abcessen kunnen beide irritatie en slijmvorming aan de achterkant van de neusholte veroorzaken, waardoor je hond moet niezen.

Net als bij andere medische problemen, kan het overmatig niezen de bloedvaten in de neus van je hond doen barsten, waardoor hij bloed niest.

Let altijd goed op de gezondheid van het gebit en het tandvlees. Tandvleesaandoeningen en abcessen kunnen chronische problemen veroorzaken. Deze problemen kunnen het hele lichaam van de hond aantasten als ze niet worden behandeld.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...