Oma weet raad! Huismiddeltjes voor jouw hond

O

Honden zijn al eeuwenlang trouwe metgezellen van de mens. Ze brengen vreugde, troost en onvoorwaardelijke liefde in ons leven. Als het gaat om de zorg voor deze pluizige vrienden, zijn er talloze bronnen van informatie beschikbaar, variërend van dierenartsen en hondentrainers tot boeken en online bronnen. Maar laten we de oude, tijdgeteste wijsheid niet vergeten die van generatie op generatie wordt doorgegeven, zoals “Oma Weet Raad.”

Vaak lijken de adviezen van grootmoeders misschien een beetje ouderwets in vergelijking met de moderne methoden, maar sommige van deze wijze raadgevingen zijn nog steeds zeer relevant als het gaat om de zorg voor onze harige vrienden. Laten we enkele van deze klassieke “Oma Weet Raad” tips verkennen.

Oma weet raad; oma met hond

azijn tegen plassende honden

Azijn is een goed middel tegen plassende honden. Honden ruiken tot wel een miljoen keer beter dan wij mensen. Hierdoor is de geur van azijn nog vervelender voor hen dan voor ons. Dit middel is dus erg goed te gebruiken om plekken te markeren waar je niet wil dat een hond komt! Gebruik het bijvoorbeeld in je voortuin om ervoor te zorgen dat honden van buurtgenoten niet in jouw voortuin komen. Of gebruik het in je achtertuin, als jouw eigen hond steeds het bloemenperkje woelt. Let er wel op dat je het niet overmatig gebruikt, zodat de hond er alleen last van heeft als hij echt op plekken komt waar hij niet zou moeten komen. Daarnaast kan azijn slecht zijn voor bloemen, planten en grassen.Hier zijn enkele manieren waarop je azijn veilig kunt gebruiken om honden weg te houden:

 1. Azijnspray: Meng gelijke delen water en azijn in een spuitfles en besproei de gebieden waar je wilt voorkomen dat honden komen. Herhaal dit regelmatig, vooral na regenbuien, omdat de geur van azijn na verloop van tijd kan vervagen.
 2. Azijn in plantenbakken: Plaats schoteltjes met azijn in de buurt van je plantenbakken of tuinbedden. Dit kan voorkomen dat honden in de buurt komen en je planten beschadigen.
 3. Azijn rondom de omtrek: Giet een beetje azijn langs de omtrek van je tuin of eigendom om een barrière te creëren die honden ontmoedigt om binnen te komen.
 4. Doorweek doeken: Week oude doeken in azijn en plaats ze op strategische plekken in je tuin. De geur van azijn kan honden ontmoedigen om in de buurt te blijven.

Yoghurt bij diarree

Diarree bij honden is erg vervelend. Het geeft de hond ongemak, maar zorgt ook voor een vieze geur en soms zelfs tot viezigheid in huis. Het is dan natuurlijk fijn om dit met een natuurlijk middel op te kunnen lossen

Soms wordt het aangeraden om een hond yoghurt te voeren bij diarree. Het idee hiervan is dat het de goede bacteriën in de darmen aanvult, waardoor de darmflora herstelt.
Het is echter wel raadzaam om hiermee uit te kijken; veel honden zijn gevoelig voor lactose. Dit kan dan juist zorgen dat de maag en darmen van je hond juist nóg meer van streek raken.

Pre- en pro-biotica toevoegen kan absoluut helpen tegen diarree en het algemene welzijn van de hond. Maar wij raden aan om dit in de vorm van supplementen toe te voegen aan het dieet. Deze supplementen zijn speciaal gemaakt voor honden en kun je daarom veel veiliger voeren.natuurlijk laxeermiddel hond

Ook honden kunnen last hebben van obstipatie. Dit is ook voor honden niet comfortabel en kan er zelfs voor zorgen dat de hond pijn heeft. Gelukkig zijn er natuurlijke laxeermiddelen die je kunt geven aan je hond!

Het toevoegen van een plantaardige olie in het voer kan soms een uitkomst zijn! Oliën als olijf-, kokos- of lijnzaad olie maakt de ontlasting van de hond vloeibaarder. Dit zorgt ervoor dat de darmen ontstopt worden zodat hij zijn behoefte weer kan doen. Let er wel op dat je niet teveel geeft, ongeveer een theelepel per dag is genoeg.

Ook een vezelrijk dieet helpt tegen obstipatie, ook bij honden! Sommige fruit- en groentesoorten zijn erg rijk van vezels. Denk bijvoorbeeld aan vijgen en pruimen, maar ook bijvoorbeeld pompoen. De vezels in dit voedsel werken als een spons en houden vocht vast. Hierdoor blijft de ontlasting zacht en soepel. Daarnaast stimuleren de vezels de darmbeweging en voeden ze de goede bacteriën in de darmen. Dit gecombineerd met het vocht in groente en fruit zorgt ervoor dat de ontlasting niet uitdroogt, en daardoor goed gangbaar blijft.

Psyllium is ook een natuurlijk middel dat goed werkt tegen verstopping bij een hond. Psyllium bestaat hoofdzakelijk uit vliesjes van vlozaad. Deze vliesjes helpen mee aan een gezonde darm flora en dragen bij aan de darmfunctie. Hierdoor wordt de ontlasting van jouw hond weer zacht en gezond; zoals het hoort.

Daarnaast werken ook hier weer voedingssupplementen met pre- en pro-biotica. Omdat ook bij een te harde ontlasting de darmflora een helpende hand kunnen gebruiken.huismiddel buikpijn hond

Buikpijn komt nooit zomaar en vaak kun je aan een hond wel merken waar de klachten door worden veroorzaakt. Braakt hij bijvoorbeeld, is zijn ontlasting heel zacht, of juist te hard? Het is belangrijk eerst te kijken waar de buikpijn vandaan komt.

De ‘oma-weet-raad’-middeltjes tegen diarree en obstipatie hebben we hier al besproken, kijk dus vooral even bij deze kopjes! Ook is het hierbij altijd een goed idee om de hond wat vaker uit te laten. Beweging is goed voor de hond en kan bijdragen aan zijn gezondheid. Daarnaast is het natuurlijk fijn dat de hond wat vaker de kans krijgt om zijn behoefte te doen. Zeker als hij hier problemen mee heeft.

Bij braken is het belangrijk om eerst naar het voer te kijken. Geef de hond genoeg te eten, in kleine porties. Dit kan ervoor zorgen dat het voer makkelijker verteerbaar is, terwijl de hond toch genoeg te eten krijgt. Ook kan beter verteerbaar voer als Royal Canin Digestive Care een uitkomst bieden.

Appelciderazijn

Appelciderazijn is een middeltje dat vrij verkrijgbaar is, maar dat erg goed kan werken tegen bepaalde kwaaltjes. Het is echt een ‘oma-weet-raad’-wondermiddel. Zo kan het bijvoorbeeld helpen bij de volgende problemen:

 1. Vlooien: Het gebruik van verdunde appelciderazijn als vlooienafweermiddel is een veelvoorkomende toepassing. De geur en de zure smaak van azijn kunnen vlooien ontmoedigen om zich op je hond te nestelen. Verdun de azijn met water (ongeveer 1 deel azijn op 1 deel water) en spuit het op de vacht van je hond, vermijd de ogen en open wonden.
 2. Vieze oren: Als je hond vaak last heeft van oorproblemen, kun je verdunde appelciderazijn gebruiken om de oren schoon te maken. Meng gelijke delen azijn en water en breng een kleine hoeveelheid aan op een doek of wattenbolletje om het oor voorzichtig te reinigen. Dit kan helpen bij het verwijderen van overtollig oorsmeer en voorkomen dat oorinfecties optreden.
 3. Huidproblemen: Appelciderazijn kan soms helpen bij bepaalde huidaandoeningen, zoals jeuk, hotspots of schimmelinfecties. Verdun de azijn met water en breng het voorzichtig aan op de aangetaste huid. Raadpleeg altijd een dierenarts voordat je dit doet, omdat de oorzaak van huidproblemen grondig moet worden onderzocht.
 4. Spijsverteringsproblemen: Sommige mensen geven hun honden verdunde appelciderazijn als aanvulling op hun dieet om spijsverteringsproblemen te helpen verlichten. Dit wordt meestal gedaan in overleg met een dierenarts.

Natuurlijke middelen tegen brandend maagzuur

Brandend maagzuur kan de slaap van jouw hond verstoren. Merk je dat jouw hond niet of moeilijk in slaap komt? Hij loopt onrustig rond, kucht en heeft braakneigingen? Dit kan duiden op brandend maagzuur. Gelukkig zijn er natuurlijke huismiddelen die kunnen helpen tegen brandend maagzuur!

Top tip!
Puur Gastri is een goed voedingssupplement dat bijdraagt aan de goede darmfunctie bij huisdieren.

 1. Kamille: Kamille is een natuurlijk verzachtend en kalmerend middel, dat kan helpen tegen brandend maagzuur.
 2. Zoethout: In kleine hoeveelheden is zoethout veilig en zelfs bevorderend voor de gezondheid van jouw hond. Het wordt gebruikt om de maag te kalmeren en zelfs maagzweren tegen te gaan.
 3. Ijslands mos: Het gebruik van ijslands mos kan de gezondheid en afweer van jouw hond verbeteren onder andere door verteringsenzymen te versterken.
 4. Gember: Ook gember is in kleine hoeveelheden erg gezond voor jouw hond. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan bijdragen aan verlichting bij maag- en darmproblemen.

Conclusie ‘oma weet raad’

Gelukkig zijn er veel huis-tuin-en-keuken middeltjes die kunnen helpen bij het oplossen of verzachten van kwaaltjes bij jouw hond. Van fruit, groenten en kruiden tot pre- en pro-biotische supplementen.
Let wel op bij het geven van deze ‘oma-weet-raad’ oplossingen. Het kan zijn dat jouw hond overgevoelig is voor het middel. Ook zijn middelen als zoethout en yoghurt gevaarlijk in grotere hoeveelheden. Overleg het gebruik hiervan dus altijd met jouw dierenarts. Ook als je hond erge of abnormale klachten heeft moet je altijd de dierenarts raadplegen.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...