Oorzaken en behandelingen van een ontstoken of beschadigde hondenpoot

O

Opgezwollen poten komen vaak voor bij honden met een kleine verwonding. Hoe actiever een hond is, hoe groter de kans op letsel aan de poten. Gelukkig zijn de meeste oorzaken van irritaties aan de poten niet ernstig en gemakkelijk te behandelen. In een aantal gevallen kan de oorzaak ernstiger zijn. Laten we eens kijken naar de meest voorkomende oorzaken, en hoe je gezwollen of ontstoken hondenpoten kunt genezen.

Wat is zwelling en ontsteking?

Een ontstoken poot zal jeuken, pijnlijk en mogelijk gezwollen zijn. Het voetzooltje kan er roze of rood uitzien door de huidirritatie. De roodheid kan zich ook uitbreiden naar de huid tussen de tenen als de oorzaak van de ontsteking niet effectief wordt behandeld.

Zwelling is een ophoping van vocht in de weefsels van de huid, waardoor de directe omgeving groter wordt. Dit kan ongemakkelijk zijn, vooral als de zwelling op of rond de poot optreedt.Oorzaken van ontstoken hondenpoten

Er zijn veel redenen waarom een hond een ontstoken of dikke poot kan hebben. Hier zijn enkele van de meest gemelde oorzaken:

  • Allergie
  • Schuring tegen een ruw oppervlak
  • Infectie
  • Vreemd voorwerp in de huid, het voetkussen of tussen de tenen
  • Insectensteken of -beten
  • Verwonding, bijv. een gebroken teen
  • Stoornissen in de bloedstolling
  • Hartkwalen

De eerste stap naar het genezen van een ontstoken of gezwollen poot is het vaststellen van de oorzaak. Dit zal de beste behandelwijze bepalen en helpen om terugkerende problemen in de toekomst te voorkomen.

Aandoeningen als allergische reacties zijn een van de meest voorkomende oorzaken van ontstoken hondenpoten. De allergie kan veroorzaakt worden door een omgevingsfactor, zoals gras of pollen, maar het kan ook een voedselallergie zijn. Andere aandoeningen die ontsteking en zwelling kunnen veroorzaken zijn bloedstollingsstoornissen, nierziekten en hartziekten. Deze aandoeningen zijn ernstiger en kunnen langdurige behandeling en medicatie vereisen.Een ontsteking door wrijving gebeurt het vaakst in de zomer als de grond heet is, vooral als je de hond op beton of heet zand uitlaat. De temperatuur kan kleine brandwonden en barstjes in de huid veroorzaken, wat leidt tot ontsteking, zwelling en mogelijk infectie.

Het is het beste om je hond in de zomer op zachte oppervlakken zoals gras uit te laten om zijn poten te helpen beschermen. Als je in een gebied woont waar in de winter veel ijs of sneeuw ligt, kun je proberen je hond kennis te laten maken met schoenen. Dit zal ijsbrandwonden en bevriezing door langdurige blootstelling aan de koude grond voorkomen.

Vreemde voorwerpen zijn een andere veel voorkomende oorzaak van ontstoken poten. Bij honden die graag graven is de kans op verwondingen aan hun poten het grootst. Er kan makkelijk een doorn of stukje vuil in het voetzooltje blijven steken. Als dit niet snel wordt verwijderd, kan dit een ontsteking van de huid, zwelling van het omringende weefsel en infectie veroorzaken.

Symptomen van ontstoken hondenpoten

Als de oorzaak van de ontsteking niet duidelijk is, ga dan na welke poten beschadigd zijn. Een enkele poot met een ontsteking of zwelling is waarschijnlijk het gevolg van een vreemd voorwerp of een kleine verwonding. Als beide voorpoten zijn aangetast, is het waarschijnlijker dat de oorzaak een allergische reactie is. Je kunt merken dat je hond aan zijn voorpoten of tussen zijn tenen likt. Dit kan de ontsteking verergeren.Ontstoken hondenpoten

Als alle vier de poten zijn aangetast, kan de oorzaak liggen in schade aan de huid door brandwonden of lopen op een ruw oppervlak. Het is ook mogelijk dat de oorzaak ernstiger is, zoals een bloedaandoening of een andere onopgemerkte ziekte.

Hoe genees je een ontstoken poot

De behandeling van ontstoken hondenpoten hangt vooral af van de oorzaak. Voor gevallen van vreemde voorwerpen of insectensteken moet eerst het voorwerp dat irritatie veroorzaakt uit de poot worden verwijderd voordat er een andere behandeling wordt gegeven. Daarna kan je de poot schoonmaken en drogen. Open wonden moet je verbinden en je dierenarts kan een korte antibioticakuur voorschrijven om infectie te voorkomen.

Voor ontstekingen veroorzaakt door een verwonding, zoals een gebroken teen of te lange nagels, moet eerst de oorzaak behandeld worden. Gebroken tenen kun je behandelen met pijnstillers en beperkte lichaamsbeweging voor een korte periode, maar bij grotere breuken kan een spalk nodig zijn. Het behandelen van de verwonding zal natuurlijk helpen om de ontsteking en zwelling te verminderen.

Als de poot van je hond een onaangename, gistachtige geur heeft, is de kans groot dat het om een schimmelinfectie gaat. Een eenvoudige kuur met antischimmelcrème gedurende 2 weken is meestal alles wat nodig is om dit te genezen. Je kunt gedurende deze tijd het beste de hond aan de lijn uitlaten in een schoon gebied om de poten schoon en vrij van vuil te houden, om te voorkomen dat de infectie zich verspreidt.

Ontsteking en zwelling door blootstelling aan een heet oppervlak kunnen onmiddellijk worden behandeld door de huid te koelen. De beste manier om dit te doen is de poten van je hond af te spoelen met lauw water. Gebruik geen ijskoud water, want daardoor kan de lichaamstemperatuur van je hond te snel dalen. Als je een gebarsten, bloedende of blaarvormende huid opmerkt, vraag dan advies aan een dierenarts.

Ontstekingen en zwellingen moeten behandeld worden zodra je een probleem signaleert. Ondanks dat dit een onschuldige aandoening is, kan het leiden tot secundaire ziekten zoals infectie, waardoor je hond zich erg ziek kan voelen. Hoe eerder je behandeling zoekt voor gezwollen of ontstoken hondenpoten, hoe sneller je hond zal herstellen.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...