Oorzaken van lethargie bij honden

O

Lethargie een veel voorkomend symptoom van een verscheidenheid aan ziekten. In de meeste gevallen rechtvaardigt lethargie een reis naar de dierenkliniek, zodat de reden voor de lethargie achterhaald kan worden.

Er zijn een aantal veelvoorkomende oorzaken van lethargie bij honden die we in dit artikel zullen behandelen. In bijna alle gevallen is de hond ook ziek, waarbij de symptomen bij een virale of bacteriele infectie bijvoorbeeld ook uit zichzelf kunnen verdwijnen.


TOP TIP

zieke honden, honden met pijn of honden die zich niet lekker voelen, zullen vaak minder willen eten. Je kunt je hond tijdens het herstel de pasta van Vetplus Complivit geven. Dit is een energierijke pasta die ervoor zorgt dat je hond voldoende voedingsstoffen, vitaminen en mineralen binnenkrijgt, waardoor de hond sneller kan herstellen.


Hoe ziet een lethargische hond eruit?

Niet alle honden die overdag slapen, zijn lusteloos. Veel honden slapen overdag 8-10 uur! Lethargische honden zijn een stuk rustiger dan normaal en kunnen ook depressief lijken.

Het is voor de hondeneigenaar zelf vaak het beste te beoordelen of de hond zich anders gedraagt dan normaal. De ene hond heeft een rustiger karakter dan de ander, en de eigenaar weet meestal precies hoe actief zijn hond op een normale dag is.Je moet je zorgen maken als je merkt dat je hond lusteloos is, stopt met eten, niet reageert als je hem aandacht geeft of depressief lijkt, ongeacht welke leuke activiteiten je met hem probeert te doen.

Er is een verscheidenheid aan hoogenergetische rassen die misschien lusteloos zijn en niet lethargisch lijken voor degenen die de typische energie voor het ras niet kennen. Het is ook belangrijk om onderscheid te maken tussen lethargie en een hond die gewoon moe en ontspannen is.

Als de hond zich ontspant, moet hij toch met je in contact willen komen als je hem aandacht geeft, en zijn eten willen eten en zijn favoriete spel willen spelen.

Je moet je zorgen maken als je merkt dat je hond lusteloos is, stopt met eten, niet reageert als je hem aandacht geeft of depressief lijkt, ongeacht welke leuke activiteiten je met hem probeert te doen.

Het komt ook vaak voor dat lethargie meer dan een dag aanhoudt, terwijl een hond die oververmoeid is van een avontuur na de eerste 24 uur wel hersteld is. Vermoeide honden slapen vaak ook rustig en in een comfortabele houding, terwijl een lethargische hond er wat oncomfortabel uit kan zien.

In veel gevallen kan lethargie aanwezig zijn, samen met andere symptomen van ziekte. In andere gevallen merkt je misschien alleen de lethargie, omdat de symptomen van het onderliggende gezondheidsprobleem subtiel zijn en moeilijker te herkennen zijn.

Veelvoorkomende oorzaken van lethargie bij honden

De belangrijkste redenen waarom honden lethargisch zijn, worden hieronder behandeld. Het is belangrijk om te houden dat deze website niet bedoeld is als medisch advies. Als je je zorgen maakt over je hond moet je altijd contact opnemen met de dierenarts. Deze kunnen je het beste advies geven.

Lethargie is een symptoom van veel verschillende ziekten en aandoeningen bij honden. De oorzaak kan redelijk onschuldig zijn. Er kan echter ook iets ernstigs aan de hand zijn, zoals een ernstige infectie of een hartziekte.

Deze lijst is bedoeld om je te helpen een paar van de belangrijkste redenen te achterhalen, zodat je beter weet wat je kunt verwachten als je met de hond naar de dierenarts gaat.Lethargie door infecties en virussen

Er zijn verschillende ziekten die honden kunnen oplopen door contact met een andere hond of door contact met een geïnfecteerde omgeving. Er zijn virussen die voor een gezonde hond niet zo gevaarlijk zijn, en het immuunsysteem van de hond kan deze virussen zelf meestal oplossen.

Voor enkele van de meer ernstige ziekten hebben we vaccinaties, bijvoorbeeld voor het parvovirus, hondenziekte en kennelhoest.

Zelfs als je hond is gevaccineerd, kan hij nog steeds een risico lopen op een aantal van deze ziekten. Vaccinaties helpen het risico dat je hond ziek wordt te verkleinen, maar ze zijn nooit 100% functioneel, waardoor het immuunsysteem niet bij elke hond genoeg gestimuleerd wordt.

Het Parvovirus veroorzaakt braken en diarree, en kan vooral bij jonge honden dodelijk zijn. Hondenziekte gaat vaak gepaard met een loopneus en neurologische problemen, en bij kennelhoest heeft de hond vaak een droge, harde hoest.

Lethargie komt echter vaak voor bij al deze ziekten en is een teken dat je hond zich ziek begint te voelen. Parainfluenza, leptospirose en andere infecties kunnen ook tot lethargie leiden.

Lethargie door hartproblemen

Lethargie komt vaak voor bij honden met hartproblemen. Hun hart moet vaak te hard werken en vervoert minder zuurstof naar de organen dan normaal. Er zijn allerlei dingen die mis kunnen gaan met het hart van je hond, maar een hond met een slecht hart heeft bijna altijd in meer of andere mate last van lethargie.

Honden die aan hartaandoeningen lijden, verdragen oefeningen vaak niet goed en kunnen bij de minste activiteit last hebben van een snelle ademhaling of hoesten.

Omdat lichaamsbeweging moeilijk is met een hart dat slecht bloed rondpompt, is lethargie een vroeg waarschuwingssignaal voor hartaandoeningen bij een hond die verder gezond lijkt.

Er zijn vaak medicijnen om de ziekte te behandelen, afhankelijk van het hartprobleem en de ernst van het probleem.Lethargie

Het is een ongelukkige realiteit dat de meeste honden te zwaar zijn. Hoewel hartaandoeningen niet alleen door obesitas worden veroorzaakt, verhoogt het zeker het risico voor je hond om congestief hartfalen te ontwikkelen.

Door je hond slank te houden, verklein je ook het risico dat je hond een hartaandoening krijgt.

Lethargie door Hypoglykemie

Hypoglykemie is een term voor een lage bloedsuikerspiegel en is in wezen het tegenovergestelde van diabetes. Zoals met veel dingen in het lichaam van je hond, kan de bloedsuikerspiegel problemen veroorzaken, zowel wanneer deze te hoog is als wanneer deze te laag is.

Honden die aan hypoglykemie lijden, zijn vaak zwak en kunnen af en toe struikelen of ze lijken minder efficiënt te bewegen. In ernstige gevallen kan het zelfs tot epileptische aanvallen leiden.

Hypoglykemie komt het meest voor bij zeer jonge puppy’s en kleinere honden. Veel puppy’s zullen dit probleem ontgroeien naarmate ze ouder worden, en het kan vaak onder controle worden gehouden bij oudere honden door ervoor te zorgen dat ze regelmatig eten.

Lethargie door Hartwormen

Hartwormen worden verspreid door de beet van een geïnfecteerde mug. De hartwormen komen terecht in het hart van je hond, waar ze ervoor kunnen zorgen dat het hart niet goed werkt.

Net als bij hartaandoeningen, heeft een hond die geen volledig functionerend hart heeft minder energie, waardoor ze minder lichamelijke activiteit ondernemen dan een gezonde hond.

Als je vermoedt dat je hond hartwormen heeft, is het belangrijk om de hond goed te laten onderzoeken door de dierenarts. Wanneer de infectie vergevorderd is, kan het toedienen van medicijnen die de hartwormen doden voor gevaarlijke verstoppingen in de aderen zorgen. Deze kunnen ook niet gedood worden door een wormenmiddel als Milbemax.

De behandeling is erg zwaar voor het lichaam van de hond en vereist vaak strikte kooirust, aangezien de behandeling het langzaam doden van de wormen vereist, zodat een verzameling dode wormen geen verdere problemen veroorzaakt.

Het is belangrijk om in de eerste plaats te proberen hartwormziekte te voorkomen in plaats van te vertrouwen op behandeling. Het goede nieuws is dat er preventieve middelen beschikbaar zijn om te voorkomen dat je hond hartwormen krijgt. Veel van deze middelen helpen ook om je hond te beschermen tegen andere parasieten! Het Milbemax ontwormingsmiddel is bijvoorbeeld niet alleen effectief tegen larven van hartwormen, maar ook tegen veel andere wormen.

Lethargie bij honden door pijn

Honden die pijn hebben, zullen vaak slomer lijken, zowel omdat activiteit hun pijn kan verergeren als omdat ze zich gewoon niet lekker voelen.

Als je hond lusteloos is, maar verder in orde lijkt, kan het heel goed zijn dat hij pijn heeft.

Diagnostiek in een dierenkliniek kan helpen bepalen of de pijn intern, musculoskeletaal of anderszins is, en de dierenarts kan pijnverlichting en behandelingen bieden.

Er zijn geen veilige vrij verkrijgbare pijnstillers voor honden, dus je moet niet proberen je hond thuis te behandelen als je vermoedt dat hij pijn heeft. Medicijnen zoals aspirine, tylenol en ibuprofen kunnen je hond nog zieker maken.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...