Oude hond loopt rondjes, zo stop je het

O

Honden kunnen zichzelf op vreemde en wonderlijke manieren uiten en plezier maken. Het is gebruikelijk voor veel honden om korte stukjes rondjes te rennen (ook wel de zoomies genoemd) of achter hun staart aan te rennen. Het kan ook zijn dat je oude hond opeens rondjes loopt. Rondjes rennen wordt een probleem als dit gedrag schijnbaar uit het niets begint en vaak voorkomt naast hun normale gedrag.

Dit soort gedrag kan een teken zijn dat je hond zich niet goed voelt, door pijn of een nog niet vastgestelde ziekte. Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende oorzaken van rondjes lopen door honden.

Lichamelijke oorzaken

Lichamelijke pijn of ongemak is vaak de meest voorkomende oorzaak van cirkelen, vooral bij oudere honden. De meest waarschijnlijke oorzaak is dan pijn in de staart, onderrug of poten. Je hond kan proberen de plek van het ongemak te bereiken om er aan te likken of te krabben.Lichamelijke problemen die dit soort gedrag kunnen veroorzaken zijn onder andere:

 • Parasieten zoals vlooien of teken (beste tekenmiddel voor honden)
 • Problemen met de anaalklier
 • Huidinfecties
 • Pijnlijke spieren
 • Open wonden
 • Vreemde voorwerpen zoals doornen

Als je hond verder gezond is en zich normaal gedraagt, praat dan met je dierenarts om vast te stellen of er een medische reden is voor het rondjes lopen of rennen van je hond. Als je dierenarts je hond gezond verklaart, vraag dan advies aan een hondengedragstherapeut om vast te stellen of er een psychologische oorzaak is voor het ongewone gedrag van je hond.

Psychologische oorzaken

Stress kan ertoe leiden dat honden ongewoon gedrag gaan vertonen als copingmechanisme. Deze gedragingen kunnen de hond voor korte tijd ontspannen, waardoor herhaling van het gedrag hem een beter gevoel geeft. Psychologische factoren zijn onder meer angst, bezorgdheid, verveling of frustratie. Je hond kan getriggerd worden door veranderingen in zijn normale routine, zoals:

 • Verhuizen
 • Een nieuw huisdier of een baby
 • Verandering in dieet
 • Bouwwerkzaamheden in de buurt
 • Verlatingsangst

Om te voorkomen dat je hond rondjes draait, moet je eerst de oorzaak van het gedrag vaststellen. Als er onlangs iets in de dagelijkse routine van je hond is veranderd, kan dit de oorzaak zijn. Je hond kan zich angstig of gefrustreerd voelen door deze verandering en het rondjes rennen kan zijn manier zijn om te proberen met zijn angst om te gaan.Vaak is de oorzaak gewoon dat de hond te weinig gestimuleerd of getraind wordt. Je hond heeft misschien langere wandelingen nodig, meer tijd los van de lijn of extra mentale stimulatie thuis. Honden raken snel verveeld als ze niets te doen hebben.

Probeer met je hond te spelen of korte dagelijkse trainingssessies van 5 minuten in te lassen. Dit geeft je hond iets om zich op te concentreren en zal hem zowel mentaal als fysiek vermoeien. Andere opties zijn verrijking zoals Kong speeltjes, snuffelmatten of traktatiepuzzels. Deze voorwerpen zijn ontworpen om je hond aan te moedigen om problemen op te lossen en zijn ideaal voor honden die voor langere tijd alleen gelaten worden of zich gemakkelijk vervelen.

Neurologische oorzaken

Neurologische problemen komen minder vaak voor, maar zijn belangrijk om te overwegen, vooral bij oudere honden die cirkelgedrag vertonen. Honden met neurologische aandoeningen kunnen ook andere symptomen vertonen, zoals hoofdschudden, niet in staat zijn in een rechte lijn te lopen of toevallen.

 • Aandoeningen kunnen zijn:
 • Hondenziekte
 • Middenoorontstekingen
 • Epilepsie
 • Beroerte
 • Tumor
 • Hondendementie

Veel neurologische oorzaken, zoals infecties, parasieten en epilepsie, kunnen worden behandeld of beheerst met medicijnen, maar ernstigere gevallen kunnen slopend of onbehandelbaar zijn. Hieronder vallen hersentumoren, hondendementie of onbehandelde hondenziekte.Het is belangrijk om je hond door een dierenarts te laten controleren zodra je ongewoon gedrag opmerkt. Dit maakt het gemakkelijker om eventuele medische problemen op te vangen voordat ze ernstig worden. Als je hond rondjes rent of draait, probeer dan bij te houden wanneer het gedrag begon, eventuele terugkerende gevallen die je ziet en andere symptomen die je hond kan hebben. Dit zal de dierenarts helpen bij zijn diagnose.

Lees Ook: Wat te doen bij een onrustige hond die niet wil liggen?

Aangeleerd gedrag

De oorzaak van dit soort gedragingen die het meest over het hoofd worden gezien, is dat je hond het gewoon geleerd heeft te doen. Als je hond bijvoorbeeld een keer een jeukende staart had en hij rende rondjes om zichzelf te kriebelen, dan heb je waarschijnlijk geprobeerd je hond te kalmeren. Als dit meer dan eens gebeurde, kan je hond een associatie hebben gevormd tussen rondjes rennen en aandacht van jou krijgen.

Nu denken ze dat de beste manier om aandacht van je te krijgen is om rondjes te rennen. Dit werkte in het verleden, dus waarom niet nu? Als je hond gezond is en geen van de andere oorzaken overeenkomen, moet je hond misschien gewoon meer geschikte manieren van interactie met jou leren.

Oude hond loopt rondjes

Misschien wil je in dit geval met een hondentrainer aan de slag als je je er niet prettig bij voelt om het alleen aan te pakken. Je hond moet leren dat rondjes rennen geen goede manier is om aandacht te vragen. Er zijn veel manieren om dit aan te pakken, maar vaak is de meest effectieve methode om je hond gewoon te negeren wanneer hij dit gedrag vertoont. Geef hem veel aandacht en een beloning als hij stopt en blijf hem negeren als hij weer begint te cirkelen.

Een hond zal snel leren dat hij met dit gedrag niet krijgt wat hij wil, en het cirkelen zal snel stoppen. Probeer je hond andere uitlaatkleppen te geven, bijvoorbeeld door een dagelijkse speelsessie, verzorgingsbeurt of training te plannen, zodat de hond gezonde en aanvaardbare manieren van interactie met jou heeft.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...