Oververhitting bij honden, voorkomen en genezen

O

Oververhitting bij honden: Mensen vinden het heerlijk om op een warme zomerdag lekker buiten te zitten, maar voor een hond zijn warme temperaturen al snel wat te veel.

Soms kan je hond het zo warm krijgen, dat hij oververhit raakt. Het gevolg is een zonnesteek, of bij een verder gevorderde oververhitting, een hitteberoerte.

Misschien heb je zelf wel eens last gehad van een zonnesteek, je voelt je dan duizelig, hebt hoofdpijn, je voelt je slap, je hebt spierkrampen en vaak ben je er misselijk van.

Hetzelfde gebeurt bij honden als hun lichaamstemperatuur te hoog wordt, honden hebben er echter sneller last van dan mensen.



In tegenstelling tot mensen, kunnen honden niet over hun hele lichaam zweten. Dit is bij mensen een efficiente manier om af te koelen en het voorkomt in de meeste gevallen dat onze lichaamstemperatuur te snel stijgt.

Honden kunnen hun warmte alleen kwijt via hun tong en voetzooltjes. Je kan je natuurlijk voorstellen dat dat, zeker met een warme vacht, niet voldoende is als het echt warm is buiten.

Daarom moet je een hond bij warm weer altijd goed in de gaten houden, en voldoende mogelijkheden geven om af te koelen. Soms is dat echter niet voldoende, en raakt je hond oververhit.

In dit artikel kan je lezen wat je moet doen als je hond een zonnesteek heeft en hoe je het kan voorkomen.

Wat zijn de symptomen van oververhitting bij een hond?

Bij honden uit oververhitting zich met verschillende symptomen. Net als bij mensen, zal een hond zich steeds slechter voelen naarmate de lichaamstemperatuur verder stijgt.

De symptomen zijn in het begin misschien niet voor iedereen makkelijk te herkennen, elke hond hijgt natuurlijk wat meer als het warm is buiten.

Als je hond meer hijgt dan anders, is het van belang dat je snel voor verkoeling zorgt. Hieronder kan je de meest voorkomende symptomen vinden van oververhitting bij honden.



  • Steeds meer hijgen naarmate de lichaamstemperatuur stijgt
  • Kwijlen
  • Rusteloos gedrag of juist extreem kalm gedrag, de hond voelt zich duidelijk niet fijn
  • De hond loopt minder stabiel, ook honden kunnen duizelig worden
  • Rode tong en rode slijmvliezen
  • Hoge hartslag en snel ademen
  • In wat gevorderder stadium kan een hond gaan braken en diarree hebben
  • Uiteindelijk kan de hond neervallen en bewusteloos raken

Het spreekt natuurlijk voor zich dat je bij de eerste symptomen (extreem veel hijgen) snel ingrijpt om erger te voorkomen. Wat je kan doen kan je lezen onder ‘ hoe kan je een oververhitte hond afkoelen’ .

Hoe lang duurt het voordat een hond oververhit raakt?

Honden raken veel sneller oververhit dan mensen. Hoe snel dat precies gaat, hangt echter af van veel verschillende factoren. Zo speelt het ras een belangrijke rol, en het gewicht van de hond.

De meeste honden beginnen last te krijgen van de warmte bij temperaturen boven de 25°C. Hoe lang ze in deze temperatuur kunnen verblijven en wanneer oververhitting optreedt verschilt per hond.

Sommige honden hebben kenmerken die ervoor zorgen dat ze sneller last hebben van de hitte dan honden die deze kenmerken niet hebben.

Honden met een korte snuit, die bij normale temperaturen al moeite hebben met ademen, zullen bijvoorbeeld sneller oververhit raken dan honden met een ‘ normale’ vorm van de kop.

Daarnaast raken honden met overgewicht sneller oververhit en honden met een zwarte vacht worden ook sneller warm. Als laatste is het type vacht en de leeftijd van de hond van invloed.

Een dikke vacht isoleert beter dan een dunne vacht, ook in warme omstandigheden. In theorie is een husky dus beter beschermd tegen hitte dan een whippet. Maar dit is natuurlijk niet het volledige verhaal.



De dikke vacht van een husky zorgt er namelijk ook voor dat de hond, als hij eenmaal warm is, minder snel afkoelt dan een hond met een kortharige vacht.

Honden met een dikke vacht hoeven bij warm weer dus niet geschoren te worden, maar bij oververhitting kan het zo zijn dat de dierenarts de vacht afscheert om de hond sneller af te kunnen koelen.

Ook bij deze honden is het dus van groot belang dat je ervoor zorgt dat ze het niet te warm krijgen!

Ben je benieuwd hoe lang je je hond in de auto kan laten bij warmer weer? Lees dan dit artikel: Hoe lang kan een hond in de auto blijven

Hoe kan je een oververhitte hond afkoelen?

Honden die een zonnesteek hebben, moeten zo snel mogelijk afgekoeld worden. Net als bij onderkoeling, is het echter geen goed idee om dat te letterlijk te nemen.

Voorkom dat de hond ineens een klap krijgt van extreme kou. Zo is het geen goed idee om hem onder een ijskoude douche te zetten of de hond met zijn hele lichaam in een keer in een ijskoud meer te laten.

Het hart moet al heel hard werken door de zonnesteek, en zal op de extreme kou reageren door nog harder te gaan kloppen. Je hond kan zo in shock raken of een hartaanval krijgen.

Bij een ernstige hitteberoerte is het eigenlijk altijd het beste om de hond naar een dierenarts te brengen. De dierenarts kan de hond vocht en medicijnen toedienen, en eventueel extra zuurstof geven. Er zijn een aantal dingen die je zelf kan doen:

  • Breng de hond onmiddelijk naar een koele plek, bijvoorbeeld in de schaduw of in huis als het daar koel is.

  • Meet de temperatuur van je hond op, als de temperatuur boven 40 °C is, is het een goed idee om contact op te nemen met een dierenarts of de hond daarheen te brengen.

  • Laat de hond veel vers water drinken, het herstellen van de vochtbalans is heel belangrijk en koud (niet ijskoud) water kan de hond van binnenuit afkoelen. Forceer het drinken niet, en spuit het niet in de bek van de hond, zo kan het in de longen terechtkomen.

  • Als je bij water in de buurt bent, kan je de hond laten pootjebaden, laat de hond eerst wennen aan het koude water voordat je hem er helemaal in laat.

  • Wanneer er geen water in de buurt is, kan je koude, natte handdoeken gebruiken om de hond af te koelen. Koel vooral de plekken met blote huid, zoals de oksels, buik en het gebied tussen de achterpoten. Koel de voetkussentjes en de oren met wat koud water.

  • Gebruik binnen eventueel een ventilator om de hond nog verder af te koelen.

Oververhitting, zonnesteek of hitteberoerte voorkomen

Je kent het gezegde wel: voorkomen is altijd beter dan genezen. Bij oververhitting is dat zeker het geval.

Hondeneigenaren moeten bij warm weer altijd veel rekening houden met hun hond. Als je het zelf warm hebt, heeft je hond het waarschijnlijk nog veel warmer en dan doe je er goed aan om de hond veel mogelijkheden te bieden zichzelf af te koelen.

Er zijn een aantal dingen die je wel en niet moet doen bij warm weer.

Wel doen bij warm weer

  • Beperk het aantal activiteiten voor de hond, rennen en spelen zorgt er natuurlijk voor dat de hond het nog warmer krijgt

  • Geef de hond een koele plek in huis, het liefst ergens waar wind of tocht de hond wat af kan koelen. Zet eventueel een ventilator of airco aan. Een mobiele airco is relatief duur, maar je hebt er jarenlang plezier van. Aangezien de zomers in Nederland steeds warmer worden, is dit een goede investering.

  • Koop een zwembadje voor je hond als je een tuin hebt. Sommige honden vinden het heerlijk om daar de hele dag in pootje te baden. Een goed hondenzwembad is de Doggy dip van Beezteez.

  • Als je hond mee gaat naar het strand of in de auto, is het een goed idee om een Koelmat mee te nemen waar de hond op kan liggen. Ook een koelvest is een heel goed idee, zeker voor kortharige honden die gevoelig zijn voor hitte doordat ze bijvoorbeeld een korte snuit hebben of oud zijn.

  • Zorg erg altijd voor dat je hond toegang heeft tot koel water om te drinken. Een drinkfontein voor honden zorgt er bijvoorbeeld voor dat je hond altijd vers en koud water tot zijn beschikking heeft. Er zijn ook waterbakken voor in de auto verkrijgbaar zodat je hond ook daar altijd kan drinken.

  • Als je hond veel energie heeft, is het het beste om ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat een lekker lang rondje te lopen. Dan is het natuurlijk een stuk koeler dan midden op de dag, en zo kan je hond toch zijn energie kwijt.

Niet doen bij warm weer

  • Neem je hond bij warm weer nooit mee naast de fiets en laat je hond nooit te lang op asfalt of tegels lopen. Probeer dit echt zoveel mogelijk te vermijden. Loop zelf maar eens met je blote voeten op heet asfalt of zand. Realiseer je nu dat je hond zijn voetzolen moet gebruiken om af te koelen.

  • Wees heel voorzichtig met autoritjes als je geen airco in de auto hebt. Als de zon schijnt, wordt het in een auto al snel heel warm, ongeacht de temperatuur. Bij 20°C kan de temperatuur in een auto al snel oplopen waardoor het gevaarlijk warm kan worden voor je hond. Leg je hond op een koelmat of geef hem een koelvest, neem veel water mee en laat je hond nooit alleen in de auto als de zon schijnt en/of als het warm is buiten. Lees hier waarom niet
  • Het strand is een heerlijke plek voor mens en hond, maar zand kan heel erg heet worden, en je hond heeft altijd schaduw nodig. Neem je hond dus alleen mee naar het strand als je een plekje in de schaduw kan maken en een plekje met gras is beter dan zand. Gebruik een strandtent of parasol, maar blijf ook dan goed in de gaten houden of je hond het niet te warm heeft.

  • Ga niet uitgebreid spelen met je hond op een hete dag. Een apporteerspelletje in het water kan wel, maar probeer de hond rustig te houden. De motivatie om te spelen is voor veel honden groot, en veel honden luisteren niet naar hun lichaam zoals wij mensen dat vaak doen. Een hond zal vaak gewoon doorgaan met apporteren of spelen, ook als hij het warm heeft!

    Laat dus ook andere mensen op het strand bijvoorbeeld geen ballen gooien, ook niet als de hond ze zelf brengt. Je zal de hond moeten beschermen tegen zichzelf.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...