Begrijp Paroxysmale Dyskinesie bij Honden: Oorzaken, Symptomen en Behandeling

B

Honden zijn geweldige metgezellen, maar zoals mensen kunnen ze ook te maken krijgen met gezondheidsproblemen. Een van deze aandoeningen is paroxysmale dyskinesie, een neurologische aandoening die invloed heeft op de bewegingscontrole van een hond. In deze blogpost zullen we dieper ingaan op wat paroxysmale dyskinesie is, de mogelijke oorzaken, symptomen en beschikbare behandelingen.

Wat is Paroxysmale Dyskinesie

Paroxysmale dyskinesie is een neurologische bewegingsstoornis. Die ervoor zorgt dat de hond periodieke aanvallen van ongecontroleerde spierbewegingen krijgt. Bij honden kunnen deze aanvallen variëren in duur en intensiteit. Het kan een bepaald deel van het lichaam of het hele lichaam van de hond beïnvloeden. Paroxysmale Dyskinesie staat bij verschillende hondenrassen bekend onder andere namen. Bij een Cavalier King Charles Spaniel wordt het wel episodisch valsyndroom genoemd. Dit komt omdat het bij dit hondenras vooral geuit wordt door dat de hond in een ‘episode’ komt en hierbij omvalt. Een ander voorbeeld is de Schotse Terriër, hier staat de aandoening bekend als ‘Scotty cramp’.Oorzaken van Paroxysmale Dyskinesie

De exacte oorzaken van paroxysmale dyskinesie bij honden zijn nog niet volledig begrepen. Het kan genetisch bepaald zijn, wat betekent dat bepaalde rassen vatbaarder kunnen zijn voor deze aandoening. Sommige onderzoeken suggereren ook dat omgevingsfactoren en voeding een rol kunnen spelen. Ook zouden infecties of een stofwisselingsziekte een oorzaak kunnen zijn.
Daarnaast zijn er specifieke vormen van Paroxysmale Dyskinesie zoals CECS (beter bekend als de ziekte van Spike), hierbij is bekend dat een glutenvrij dieet verlichting, verbetering of zelfs oplossing kan bieden.

Symptomen:

De symptomen van paroxysmale dyskinesie kunnen variëren. Over het algemeen lijken ze op een epileptische aanval. Het is echter wel een bewegingsstoornis, dit houdt in dat de hond niet buiten westen raakt, maar alles bewust meemaakt.

Een aantal typische symptomen zijn onder meer:

  1. Ongecontroleerde bewegingen: Tijdens een aanval kan een hond last hebben van ongecontroleerde bewegingen, zoals schokken, trekken of trillen van spieren.
  2. Bewustzijnsverlies: Sommige honden kunnen tijdens een aanval het bewustzijn verliezen, hoewel dit niet altijd het geval is.
  3. Veranderingen in gedrag: Na een aanval kunnen honden gedragsveranderingen vertonen, zoals verwarring of desoriëntatie.

Wanneer deze symptomen optreden hangt af van de soort bewegingsstoornis die de hond heeft.genetische paroxysmale dyskinesie

Genetische PD’s zijn dus afhankelijk van het ras. Onder andere de voornoemde episodic falling of het ‘episodisch valsyndroom’ is zo’n voorbeeld. Maar ook de Soft Coated Wheaten Terriër en het Markiesje kennen soortgelijke syndromen.

Door voeding veroorzaakte paroxysmale dyskinesie

‘Spike’s disease’ of CECS is dus een vorm van PD die door voeding veroorzaakt kan worden. Verondersteld wordt namelijk dat deze vorm van PD in ieder geval deels wordt veroorzaakt door een glutenovergevoeligheid. Echter de oorzaak van PD is vaak lastig te ontdekken, want ook CECS lijkt erfelijk, en alleen voor te komen bij Border Terriërs. Ook wordt CECS vaak veroorzaakt na geringe inspanning.

TOP TIP:

De symptomen van CECS worden veroorzaakt door gluten, en de aandoening kan behandeld worden door de hond een glutenvrij dieet te voeren. Onderzoekers merkten een flinke verbetering als de honden op een glutenvrij dieet met Royal Canin Hypoallergenic werden gezet.Veroorzaakte paroxysmale dyskinesie

De meeste onderzoeken geven nog een derde vorm, namelijk simpelweg ‘veroorzaakte paroxysmale dyskinesie’. Deze wordt veroorzaakt door secundaire omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan medicijngebruik (zoals propofol) of ziektes zoals encefalitis. Deze kunnen de gezondheid van de hond aantasten, en hiermee paroxysmale dyskinesie opwekken.

Diagnose en Behandeling

Als je vermoedt dat je hond paroxysmale dyskinesie heeft, is het belangrijk om onmiddellijk een dierenarts te raadplegen. De dierenarts zal een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren, mogelijk aangevuld met bloedonderzoek en beeldvormende tests zoals een MRI.

Helaas heeft paroxysmale dyskinesie geen specifieke genezing. De behandeling richt zich op het beheren van symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven van de hond. Dit kan het voorschrijven van medicijnen omvatten die de frequentie en ernst van aanvallen verminderen.

paroxysmale dyskinesie hond

Levenskwaliteit van de Hond Handhaven

Terwijl je hond met paroxysmale dyskinesie leert leven, zijn er stappen die je kunt nemen om zijn levenskwaliteit te behouden. Creëer een veilige omgeving, vermijd plotselinge veranderingen in activiteit en zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat specifiek is afgestemd op de behoeften van jouw hond. Bij een PD die wordt opgewekt door een glutenallergie kunnen hyppoallergene brokken als Royal Canin Hypoallergenic of Terra Canis een oplossing bieden

Conclusie

Paroxysmale dyskinesie kan een uitdaging zijn, zowel voor honden als hun eigenaars. Een nauwe samenwerking met een dierenarts is essentieel om de juiste behandeling en ondersteuning te bieden. Door goed geïnformeerd te zijn over de aandoening en proactief de gezondheid van je hond te beheren, kun je samen een gelukkig en gezond leven leiden, zelfs met deze uitdaging.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...