Parvo bij honden

P

Misschien heb je de term eerder gehoord: Parvo. Als hondeneigenaar is het heel belangrijk dat je weet wat deze ziekte inhoudt. Wanneer je eigen hond besmet wordt met Parvo, wil je natuurlijk weten wat je moet doen. Om alles te weten te komen over Parvo bij honden hoef je alleen dit artikel te lezen.

Wat is parvo bij honden?

Het hondenparvovirus is een zeer besmettelijke virale ziekte bij honden. Deze ziekte komt in principe in twee verschillende vormen voor. De meest voorkomende vorm is de darmvariant. Deze vorm van Parvo zal leiden tot diarree, braken, gewichtsverlies en een verlies van eetlust bij je hond.

Het zijn meestal jonge puppy’s die getroffen worden, en deze ziekte kan de dood tot gevolg hebben als ze niet worden behandeld.

De andere minder vaak voorkomende variant van Parvo is cardiaal. Deze vorm heeft invloed op de hartspieren en kan vaak leiden tot de dood bij jonge puppy’s. De meeste getroffen puppy’s zijn tussen zes weken en zes maanden oud.

Gelukkig is de ziekte te voorkomen wanneer je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Hierover zullen we je later meer vertellen.

Hoe krijgt een hond parvo?

Het parvovirus verspreidt zich ongelooflijk gemakkelijk door de hondenpopulatie. Je hond kan besmet raken door contact met een besmette hond of via de ontlasting van een besmette hond. (Nandi & Kumar; 2010)



Hondenpoep is de voornaamste bron van infecties van het Parvovirus. Elk oppervlak of item dat in contact komt met besmette hondenpoep (bijvoorbeeld: grond, gras, schoenen, hondenspeelgoed) wordt echter ook besmet en kan het virus mogelijk overdragen op een andere hondengastheer.

Je hond kan zelfs al besmet raken met Parvo door aan de uitwerpselen van een besmette hond of de anus van een besmette hond te ruiken. Ook kan je bijvoorbeeld in de ontlasting van een geïnfecteerde hond stappen en het op die manier in huis brengen.

Hierdoor hebben honden die niet beperkt zijn tot hetzelfde kleine gebied (fokkerijen, hondenshows, dierenwinkels, hondenspeeltuinen) veel minder kans om besmet te raken met het Parvovirus.

Zoals je kan lezen, zijn er diverse manieren waarop je hond de ziekte op kan lopen en soms gebeurt dit zelfs zonder dat je het door hebt.

Zijn er honden met een hoger risico op Parvo?

Bepaalde hondenrassen zijn bijzonder kwetsbaar voor het parvo-virus, het is onduidelijk waarom dit zo is. Rottweilers, Pittbulls, Labrador Retrievers, Doberman Pinschers, Duitse herders en Engelse Springer Spaniels hebben een grotere kans om de ziekte op te lopen, daarom moet u extra voorzorgsmaatregelen nemen wanneer je een van deze honden in huis haalt.

Verder zijn pups van broodfokkers of hondenhandelaren zeer vatbaar voor het Parvo virus. Deze pups worden vaak niet gevaccineerd en verblijven met veel honden samen op een klein oppervlak. Dit zijn ideale omstandigheden voor een Parvo infectie.

Laat je niet foppen door een paspoort met vaccinaties, deze zijn meestal nep en het betekent niet dat je pup deze vaccinaties daadwerkelijk heeft gehad.

Vermijd broodfok pups door je goed te laten informeren over fokkers. Wanneer je bij de pups gaat kijken moet de moeder altijd aanwezig en in goede gezondheid zijn!

Kan een volwassen hond ook Parvo krijgen?

Hoewel Parvo het meest voorkomt bij puppy’s, kunnen ook volwassen honden het parvo-virus krijgen als ze niet regelmatig worden gevaccineerd.

Als je je hond vaccineert, is de kans dat ze Parvo krijgen extreem klein.

Helaas zijn zelfs vaccins niet 100% effectief. Volwassen honden kunnen dus Parvo krijgen, maar wanneer ze zijn gevaccineerd, zijn de kansen extreem klein.

Als een hond Parvo krijgt en ze ervan herstelt, is de kans erg klein dat ze weer Parvo krijgen. De immuniteit die ze ontvangen na herstel duurt een paar jaar.

Kunnen mensen Parvo krijgen?

Er bestaat een Parvo virus dat gevaarlijk is voor mensen. De variant die honden bij zich kunnen dragen is echter niet overdraagbaar op mensen.

Je kan dus niet ziek worden door een hond met Parvo. Het blijft natuurlijk wel van belang om hygienisch om te gaan met een hond met Parvo.

Je kan natuurlijk wel andere honden besmetten met Parvo, en in de ontlasting van honden met (of zonder) Parvo kunnen andere nare ziekteverwekkers zitten.



Wat zijn de symptomen van Parvo?

Wanneer een hond Parvo oploopt, zijn de symptomen vaak duidelijk en snel waar te nemen. Je hond zal waarschijnlijk gewicht verliezen, sloom zijn, weigeren te eten en veel braken.

De hond zal daarnaast ernstige bloederige diarree hebben, wat waarschijnlijk het meest opvallende symptoom van het parvo-virus is.

Bovendien merk je misschien dat de slijmvliezen van de bek en ogen roder worden en dat het hart sneller klopt dan normaal

Het parvo-virus kan ook buikpijn veroorzaken, waardoor het vaak zeer oncomfortabel is voor de hond. Als je deze symptomen opmerkt, is het belangrijk om onmiddellijk naar de dierenarts te gaan. Zelfs als het geen Parvo is, kan het een andere schadelijke ziekte zijn.

Parvo bij Honden - Symptomen - Infographic
Parvo bij Honden – Symptomen – Infographic

Heeft Parvo ontlasting een bepaalde geur en kleur?

Het antwoord hierop is niet zo simpel. Veel mensen denken dat Parvo poep een herkenbare geur en kleur heeft. De vieze geur wordt veroorzaakt door bloed in de ontlasting.

Er zijn echter verschillende andere condities die bloed in de ontlasting van de hond kunnen veroorzaken, zoals bijvoorbeeld een worminfectie.

Het is echter belangrijk om te weten dat de hond een grotere kans heeft om het virus te overleven wanneer je de hulp van een dierenarts zoekt vóórdat je hond bloederige diarree heeft.

Hiervoor zal je hond waarschijnlijk diarree hebben, die er hetzelfde uitziet en ruikt als elke andere ‘normale’ diarree. Daarnaast hoeft bloed in de ontlasting niet altijd te betekenen dat je hond Parvo heeft. Parvo ontlasting is daardoor niet altijd goed herkenbaar door de geur en kleur.

Behandeling van Parvo

Omdat Parvo een virus is, is er geen medicijn dat Parvo kan genezen. Toch moet je je hond naar de dierenarts brengen, zodat er goed voor kan worden gezorgd terwijl de hond tegen het virus vecht. Als je je hond niet naar de dierenarts brengt, kan uitdroging hem snel fataal worden.

Bij de dierenarts krijgt je hond vocht via een infuus en alle voedingsstoffen die hij nodig heeft om tegen de ziekte te vechten. Bovendien zal de dierenarts de ontwikkeling van secundaire infecties nauwlettend in de gaten houden, zodat deze kunnen worden voorkomen en onmiddelijk kunnen worden behandeld als ze zich voordoen.

Hoewel er geen echte remedie is voor het virus zelf, zal de hond behandelingen krijgen die de symptomen bestrijden, zoals braken en diarree.

Voor deze behandeling moet de hond meestal bij de dierenarts of in een dierenziekenhuis verblijven. Soms is het mogelijk om de hond thuis te behandelen met behulp van een dierenarts, maar meestal zal dit niet mogelijk zijn.

De kosten voor de behandeling van Parvo variëren sterk, het kan variëren tussen 500 en 2000 euro per behandeling. Dit is afhankelijk van de tijd die je hond nodig heeft om te herstellen, en de mogelijke complicaties die optreden.

Een behandeling in het dierenziekenhuis voor Parvo is dus geenszins goedkoop, waardoor een vaccinatie voor Parvo zeer aan te raden is.



Zodra je hond in staat is voedsel vast te houden, is het belangrijk om hem voedsel te geven dat gemakkelijk te verteren is. Gekookte kip en rijst bijvoorbeeld zijn goed voedsel om de hond te geven tijdens de herstelperiode. De dierenarts kan je ook goed voedsel aanraden.

Royal Canin Recovery is een goed supplement om je hond te helpen herstellen tijdens en na deze vervelende ziekte.

De hond drinkt meestal geen water terwijl hij Parvo heeft, daarom is het geven van vloeistoffen zo belangrijk. Het is ook belangrijk dat de hond tijdens de herstelperiode weer zelf begint met drinken.

Als je hond de eerste vier dagen van Parvo overleeft, is de kans zeer groot dat hij het redt. Hierna duurt het verdere herstel van de hond gemiddeld ongeveer een week.

Hoe kan je Parvo voorkomen?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan behandelen, vooral als het gaat om Parvo. Gelukkig is er een zeer effectieve vaccinatie voor Parvo die je hond als puppy zou moeten krijgen.

De vaccinatie moet bij een puppy 2 keer geboost worden om goed te werken. De eerste moet na 6 weken worden gegeven, de tweede na 8 – 9 weken, en de laatste vaccinatie moet na 12 – 13 weken worden gegeven.

Wanneer de puppy nog niet is gevaccineerd of de vaccinatie niet is voltooid, is het het slimst om ze binnen te houden en te voorkomen dat ze in contact komen met het virus.

Na één jaar en daarna om de drie jaar moet een boostervaccinatie van het vaccin worden gegeven. Dit zorgt ervoor dat je hond altijd beschermd is tegen het parvo-virus.

Een andere manier om de ziekte te voorkomen, is het minimaliseren van mogelijk contact met geïnfecteerde bronnen. Helaas kan het virus tot een jaar in de bodem leven en is het bestand tegen de meeste schoonmaakproducten.

Als je hond Parvo heeft gehad, moet je een paar maanden voorzichtig zijn met jonge pups in je huis, zelfs wanneer je alles goed hebt schoongemaakt.

Als je besmette diarree of braaksel moet weggooien, zorg er dan voor dat je het gebied daarna schoonmaakt met een bleekoplossing, een van de weinige schoonmaakproducten die het virus zal doden.

Als je hond naar een kennel of een asiel moet, is het raadzaam om hem hiervoor opnieuw te laten vaccineren. Vanwege de vele honden op deze plaatsen kan je hond het virus gemakkelijk oplopen, zelfs als hij al eerder is gevaccineerd.

Wanneer je al deze tips volgt, zijn de kansen dat je puppy of volwassen hond Parvo oploopt zeer klein. Door Parvo bij je eigen hond te voorkomen, doe je ook dienst aan de hondenpopulatie als geheel. Als genoeg honden hun vaccins krijgen, zal het virus steeds minder voorkomen en hopelijk uiteindelijk verdwijnen.

Wil je alles weten over aandoeningen bij honden? En vind je het belangrijk om te weten wat je moet doen als je hond een ongeluk(je) heeft gehad?

Dan is het Klein Medisch Handboek honden het perfecte boek voor jou! In dit boek komt bijna alles met betrekking tot de gezondheid van je hond aan de orde.

Een onmisbaar boek in je boekenkast dus. Ook zonder internet weet je met dit boek wat je moet doen als je hond ziek is.

Is het Parvovirus dodelijk?

Wat is het sterftecijfer bij honden door het Parvovirus?

Het sterftecijfer bij honden is afhankelijk van meerdere factoren. Bij honden die een vroege behandeling krijgen, is de prognose goed en daalt het sterftecijfer onder de 10%. Als er geen behandeling wordt toegediend, stijgt het sterftecijfer tot 90%.

Infographic attributed Canineparvovirus.org.

Parvo Survival Rate Infographic

Ook is het sterftecijfer bij puppy’s veel hoger in vergelijking met het sterftecijfer bij volwassen honden. Dit komt voornamelijk door het zwakkere immuunsysteem bij jongere, onontwikkelde honden. Het Parvovirus-sterftecijfer bij niet-gevaccineerde puppy’s wordt geschat op ongeveer 91%, terwijl het bij gevaccineerde volwassen honden wordt geschat op ongeveer 2-4%.

Honden kunnen tot 14 dagen na herstel nog steeds besmettelijk zijn en het Parvovirus verspreiden. Daarom wordt aanbevolen om de pas herstelde hond tot 2 weken te isoleren en het contact met andere honden tot een minimum te beperken. (Shelter Medicine)


Verder lezen en bronnen:


Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...