Ringworm bij je hond, de symptomen, behandeling en besmettelijkheid

R

Veel hondeneigenaren schrikken als ze ineens vreemde kale plekjes bij hun hond vinden. Je haalt je hond na een vakantie bijvoorbeeld op bij het pension, waarna je ineens opmerkt dat er een ongebruikelijk stukje vacht ontbreekt. Bij nader inzien lijkt de huid schilferig, rood en gezwollen langs de randen. Zou het ringworm kunnen zijn?

Hoewel de naam suggereert dat het om een wormen infectie gaat, wordt ringworm niet veroorzaakt door wormen of een andere parasitaire infectie. De plekjes op de huid hebben ook niet altijd een typische ronde vorm.

Ringworm of dermatofytose is een schimmelinfectie die de oppervlakkige laag van de huid, het haar en de nagels aantast. Het haar wordt broos en breekt af op de huid. Nagels worden broos, waardoor ze kunnen barsten of breken.

Hoewel de naam suggereert dat het om een wormen infectie gaat, wordt ringworm niet veroorzaakt door wormen of een andere parasitaire infectie.

De schimmels die deze ziekte veroorzaken, worden dermatofyten genoemd. De drie schimmelsoorten die honden het vaakst treffen, zijn Microsporum canis, Microsporum gypseum en Trichophyton mentagrophytes, maar er zijn in totaal ongeveer 40 verschillende soorten dermatofyten.

Sommige kunnen slechts één soort dier treffen, zoals een varken of een paard. Anderen kunnen meerdere diersoorten treffen, inclusief mensen. Gelukkig is de ziekte niet gevaarlijk en gemakkelijk te behandelen. Als je hond onverklaarbare delen van haarverlies heeft en u denkt dat het ringworm kan zijn, raadpleeg dan uw dierenarts voordat u probeert uw hond thuis te behandelen.
TOP TIP

Als je hond last heeft van een infectie met ringworm, betekent dit meestal dat de weerstand van je hond lager is dan normaal. Om het immuunsysteem van je hond te versterken, kun je je hond een kruidenpreparaat zoals Phytonics Immu Boost Pro bijvoeren.


Ringworm bij honden

Hoewel ringworm geen noodgeval is, is het belangrijk om het snel te behandelen, omdat het zich kan verspreiden naar andere huisdieren en mensen. Puppy’s, oudere honden en honden met een slecht werkend immuunsysteem lopen een groter risico op infectie na blootstelling aan ringworm.

Ringworm reageert goed op behandeling, en vereist meestal alleen medicatie in de vorm van een zalf, spray of shampoo op de aangetaste plekken. Als de schimmelinfectie vergevorderd is vanwege een slecht immuunsysteem, kan de dierenarts ook tabletten voorschrijven om de infectie te bestrijden.

Ringworm reageert goed op behandeling, en vereist meestal alleen medicatie in de vorm van een zalf, spray of shampoo op de aangetaste plekken.

Als je de door je dierenarts voorgeschreven behandeling volgt, krijgt je hond de beste kans om snel van ringworm te herstellen, terwijl het risico voor je andere huisdieren en je gezinsleden wordt verkleind.

Hoe ziet ringworm eruit bij een hond?

Wanneer een ringworminfectie voor het eerst optreedt bij een hond, ziet deze er meestal uit als een kleine, ronde plek met haaruitval. De blootgestelde huid kan er normaal uitzien, maar het kan ook rood, droog of schilferig zijn.

Zelden zullen er hobbels of knobbeltjes zijn, maar de huid kan ontstoken raken. Het jeukt meestal niet, maar sommige honden zullen eraan krabben. De schimmel zal zich vanuit het kleine kale plekje langzaam naar buiten uitbreiden, terwijl het haar in het midden vaak opnieuw begint te groeien. Dit geeft het klassieke, ringvormige ‘ringworm’-uiterlijk. Naarmate de schimmel verder naar buiten gaat, zal het cirkelvormige uiterlijk weer verdwijnen.

Hoe lang heeft een hond ringworm?

Ringworm is vaak zelflimiterend bij gezonde volwassen honden, maar het duurt ongeveer 4 maanden voordat de hond volledig hersteld is. Gedurende deze tijd zal de hond de huiselijke omgeving besmetten en mogelijk ook andere huisdieren in huis en mensen infecteren. De infectie vroegtijdig behandelen is de beste optie om de besmetting in je huis te verminderen en het risico op infectie voor andere huisdieren en mensen in huis te verkleinen.

Symptomen van ringworm bij honden

De symptomen van ringworm bij honden zijn meestal niet ernstig, tenzij de hond een slecht immuunsysteem heeft, en de schimmel zich ver uitgebreid heeft. Bij de meeste honden met ringworm zul je ronde, kale plekken met verhoogde randen zien.

Haaruitval

Haaruitval of alopecia is de belangrijkste indicator van een actieve infectie op de huid, maar er kan ook een infectie zijn op de voetzolen, onder de oorflap of op de buik waar sommige honden weinig of geen haar hebben.

Roodheid

Roodheid van de huid of erytheem, vooral rond de randen van de laesie, zijn een andere klassieke indicator.Verhoogde randen

Een verhoogde huid langs de randen waar de infectie actief is, komt veel voor.

Korstige huid

Een droge of schilferende huid, vooral rond de randen van de schimmel, komt veel voor.


Hoe krijgen honden ringworm?

Honden krijgen ringworm door direct contact met de schimmel of sporen. Dit kan gebeuren als de hond nauw contact heeft met een ander dier of een persoon met ringworm. In sommige omgevingen, zoals een asiel, pension of een kennel, is er een grotere kans op uitbraken van ringworm vanwege het vele contact met andere honden.

Levenloze voorwerpen kunnen besmet zijn met schimmels, en honden of andere dieren die ze aanraken infecteren. Een goed voorbeeld van materiaal dat geinfecteerd kan zijn is bijvoorbeeld een afrasteringspaal, maar het kan elk object buiten of binnen het huis zijn.

Over het algemeen krijgen gezonde volwassen honden geen ringworm, zelfs niet als ze in contact komen met de schimmel. Meestal zijn er krassen of schaafwonden op de huid van de hond waardoor deze kwetsbaar is voor infectie.

Honden krijgen ringworm door direct contact met de schimmel of sporen.

De kans op een infectie met ringworm is ook groter bij puppy’s jonger dan 6 maanden, of als het immuunsysteem aangetast is door andere ziekten. Sommige hondenrassen, zoals de Yorkshire Terrier, lijken meer vatbaar voor een infectie met ringworm.

Als een hond eenmaal aan ringworm is blootgesteld, duurt het gewoonlijk 7 tot 10 dagen voordat je de symptomen van haaruitval ziet. Af en toe zal een hond nooit symptomen van een infectie vertonen, maar hij kan nog steeds drager zijn en de ziekte naar andere huisdieren verspreiden.

Hoe kan je ringworm bij honden voorkomen?

Het voorkomen van blootstelling aan ringworm kan moeilijk zijn omdat schimmels van nature in de omgeving voorkomen. Er zijn echter een paar dingen die je als hondeneigenaar kan doen om de kans op besmetting te minimaliseren.

 • Wees je bewust van wat je hond eventueel kwetsbaar maakt: jonge puppy’s, oudere honden of volwassenen honden met een slecht immuunsysteem zijn gevoeliger voor de schimmel.
 • Controleer regelmatig de vacht. Borstel je hond regelmatig, en let op kale plekken wanneer je dit doet. Dit is een goede manier om problemen zoals ringworm vroegtijdig op te sporen, zodat de schimmel gemakkelijker te behandelen is.
 • Zorg ervoor dat je hond gezond blijft. Geef hem geschikt voer, veel lichaamsbeweging en behandel eventuele andere ziekten op tijd. Dit is een goede manier om veel ziekten te voorkomen, waaronder ringworm.
 •  Laat een jonge pup liever niet logeren bij een pension, en laat je pup alleen met andere gezonde puppy’s spelen. Puppy’s ontwikkelen hun immuunsysteem nog steeds en zijn vatbaar voor veel ziekten, waaronder ringworm.
 • Als je hond momenteel de diagnose ringworm heeft en een behandeling ondergaat, zal het regelmatig schoonmaken van je huis, vooral de gebieden die je hond gebruikt, de verspreiding van de infectie voorkomen. Was je handen na het aaien van een huisdier.
 • Minimaliseer het contact met andere huisdieren met ringworm. Als je andere huisdieren in huis hebt waarbij de diagnose ringworm is gesteld, dan is het wijs om ze tijdelijk te scheiden om verspreiding naar andere huisdieren of mensen in huis te voorkomen.

Behandeling van ringworm bij honden

Als je vermoedt dat je hond ringworm heeft, is het belangrijk dat je de hond naar de dierenarts brengt voor de juiste diagnose en medicatie. Als je weet dat je hond is blootgesteld aan ringworm, kan je dierenarts je adviseren over een vrij verkrijgbare plaatselijke behandeling als je kale plekken begint op te merken.

Veel schimmels veroorzaken ringworm en een nauwkeurige diagnose biedt de beste behandelingsopties. De behandeling omvat lokale antischimmelmiddelen en mogelijk ook orale systemische antischimmelmiddelen. In veel gevallen kan de hond behandeld worden met een medicinale shampoo.Een diagnose van een arts is ook nodig omdat niet elke ronde kale plek ringworm is. Ze kunnen bijvoorbeeld worden veroorzaakt door pyodermie, en in dat geval zijn vrij verkrijgbare, of huismiddeltjes voor ringworm niet effectief.

Als je besluit ringworm onbehandeld te laten, zal het waarschijnlijk vanzelf verdwijnen, maar dit kan tot 4 maanden duren. Gedurende die tijd zal de hond zijn omgeving besmetten en waarschijnlijk ook andere huisdieren en mensen in huis besmetten. Je kunt het beste zo vroeg mogelijk met de behandeling beginnen om iedereen in je huis te beschermen.


TOP TIP

Bij oude honden of honden met een zwak immuunsysteem, kan het een goed idee zijn om de weerstand een boost te geven met behulp van bijvoorbeeld Virbac Nutribound. Dit is een supplement dat veel gebruikt wordt door dierenartsen na een operatie of als de hond ziek is en extra vitaminen, mineralen en prebiotica kan gebruiken.


Kan je ringworm behandelen met azijn?

Er bestaan een aantal huismiddeltjes tegen ringworm, en azijn is er een van. Appelazijn bevat azijnzuur, en dit kan schimmels helpen bestrijden. Azijn werkt minder snel en goed tegen ringworm dan voorgeschreven middelen via de dierenarts, en kan huidirritatie veroorzaken waardoor de huid juist gevoeliger wordt voor ringworm.

LET OP!

Geef je hond geen medicatie zonder eerst een dierenarts te raadplegen, aangezien veel medicijnen die voor mensen geschikt zijn, giftig zijn voor huisdieren. Zeker bij collies is het belangrijk dat je niet zomaar een middel tegen schimmels gebruikt. Collies kunnen door een genmutatie namelijk erg gevoelig zijn voor bepaalde middelen zoals ivermectine, waardoor ze ernstig ziek kunnen worden als je dit gebruikt.

Zal ringworm vanzelf verdwijnen?

Als je hond een goede algehele gezondheid heeft, zal ringworm uiteindelijk vanzelf verdwijnen, maar dit zal maanden duren en je hond kan andere honden, andere dieren en mensen besmetten met ringworm. Direct met de behandeling beginnen is de beste optie voor de hond, andere huisdieren en mensen in huis. Sporen kunnen maanden in de omgeving leven en tot herbesmetting leiden.

Besmettelijkheid van ringworm

Is ringworm bij honden besmettelijk?

Ringworm is zeer besmettelijk en kan van hond op hond worden overgedragen, maar het risico op infectie is laag als de andere hond een gezonde volwassen hond is. Afhankelijk van wat voor soort ringworm het is, kan het ook worden overgedragen op andere huisdieren in huis. Het is ook mogelijk dat een mens met ringworm het overbrengt op een huisdier of andere mensen.

Is ringworm bij honden besmettelijk voor mensen?

Veel soorten ringworm zijn zoönotisch, wat betekent dat ze overdraagbaar zijn tussen dieren en mensen. Gezonde volwassenen lopen een laag risico op infectie, zelfs als ze worden blootgesteld. Kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen een groter risico. Als er huisgenoten zijn die symptomen ervaren, moet je de huisarts raadplegen.

Hoe lang is ringworm besmettelijk?

Zodra je begint met medicatie zoals voorgeschreven door de dierenarts, zal je hond nog ongeveer 3 weken besmettelijk zijn. Als je een mildere kuur gebruikt of een voorgeschreven behandeling te vroeg stopzet, zal je hond veel langer besmettelijk zijn.

Mag ik mijn hond aaien als hij ringworm heeft?

Als je je in een categorie met een laag risico op infectie bevindt, is het waarschijnlijk veilig om je hond aan te raken nadat de behandeling is gestart. Was je handen regelmatig, was je kleding regelmatig, en draag handschoenen bij het toepassen van plaatselijke behandelingen op je huisdier.

Jonge kinderen, ouderen of mensen met een slecht immuunsysteem lopen ze een groter risico op infectie en moeten direct contact met de hond vermijden totdat de behandeling de kans op overdracht heeft verkleind. De dierenarts kan je het beste advies geven voor je hond en eventuele gevoelige mensen in je huishouden.

Wat moet ik doen als ik ringworm van de hond heb gekregen?

Als je hond ringworm heeft, bestaat er een risico dat je dit zelf ook krijgt door contact met je hond. Als je typische ronde plekken met verhoogde randjes opmerkt, is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts.

De huisarts kan de rond plekjes onderzoeken en bekijken of het om ringworm gaat of iets anders. Tegelijkertijd kan hij de juiste medicatie voorschrijven, zodat de schimmelinfectie zo snel mogelijk gestopt wordt.

Ter voorkoming van een schimmelinfectie bij jezelf kan je ook tijdelijk Selsun shampoo gebruiken. Deze shampoo bevat Seleniumsulfide, en dit helpt tegen schimmelinfecties.

Hoe voorkom ik dat ringworm zich verspreidt?

 • Begin met de behandeling om verspreiding naar de omgeving, andere huisdieren en mensen in je huis tegen te gaan
 • Beperk de ruimte voor je hond tijdelijk. beperk waar je hond kan spelen en slapen totdat de behandeling het risico op overdracht kan verminderen
 • Ontsmet je huis, stofzuig en veeg regelmatig om vervuild haar te verwijderen en maak het huis schoon met je huishoudelijke ontsmettingsmiddelen
 • Bezoek opnieuw de dierenarts. Door de voortgang van je hond goed in de gaten te houden, weet je zeker dat de behandeling werkt zoals verwacht.

Moet ik mijn huis desinfecteren na ringworm?

Desinfectie van de woning tijdens de behandeling is belangrijk om herinfectie te voorkomen. Verwijder hondenharen door stof te zuigen en te dweilen. Was kleding en beddengoed regelmatig, vooral items die je hond gebruikt.

MaterialenHoe te desinfecteren / reinigen
TapijtenWassen als dat mogelijk is, elke watertemperatuur en elk schoonmaakmiddel kan gebruikt worden.
MeubilairReinigen met een Stoomreiniger of chemische desinfectie. Bescherm de bank na desinfectie met een deken tot de infectie behandeld is.
Hardhouten vloerenWassen met een schoonmaakproduct dat geschikt is voor hardhouten vloeren.
Handdoeken, Dekens, Kleren2 x wassen op een intensief wasprogramma. Het hoeft niet heet gewassen te worden, en gewoon wasmiddel is voldoende. Was alles apart van spullen die niet in aanraking gekomen zijn met de schimmel.
Hondenkleding en AccessoiresGrondig wassen of weggooien, koop geen nieuwe items tot de infectie succesvol behandeld is.
Hoe moet je je huis schoonmaken als je hond ringworm heeft – tabel

Vergeet niet de kussens en dekens van je hond regelmatig te wassen in warm water. Het risico op infectie door de sporen op objecten is niet heel groot, maar het is het beste om dit risico te minimaliseren.

Hoe moet je je huis schoonmaken als je hond ringworm heeft? – tips

 • Omdat de haren die je hond verliest veel sporen van de ringworm schimmel bevatten, is het belangrijk om deze zoveel mogelijk uit je huis te verwijderen. Stofzuig regelmatig, en gebruik een stofzuiger met een goed filter zodat de sporen niet weer de lucht ingeblazen worden.
 • Verwijder de stofzuigzak meteen na het stofzuigen, en draag handschoenen om te voorkomen dat je jezelf besmet.
 • Houd het geinfecteerde dier uit de buurt van andere dieren, en laat de hond bij voorkeur tijdelijk alleen in een ruimte lopen die gemakkelijk schoon te maken is.
 • Gebruik vochtige wegewerpdoekjes en droge, statische wegwerpdoeken om je huis schoon te maken. Vermijd bezems en andere materialen die niet zo makkelijk schoon te maken zijn.
 • Gebruik kledingrollers of pluizenrollers om haren van meubels te verwijderen. Zo voorkom je dat de haren in je huis rondvliegen als je zo van de meubels veegt

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...