Roos en huidschilfers bij je hond, wat kun je eraan doen?

R

Waarschijnlijk heb je zelf wel eens een droge hoofdhuid met jeuk en huidschilfers gehad. Als je door je haar borstelt vallen er allemaal witte schilfertjes uit, en die losse huidschilfers noemen we roos. Roos is niet specifiek voor mensen – onze honden kunnen er ook vatbaar voor zijn! In dit artikel zullen we onderzoeken wat roos is, de redenen waarom honden roos krijgen, en wat je kunt doen om roos en huidschilfers bij je hond te verminderen.

Wat is roos bij honden?

Wat we gewoonlijk roos noemen, zijn eigenlijk de dode huidcellen die van de huid van je hond afschilferen. Het ziet er meestal uit als kleine, witte vlokjes in de vacht van de hond. Afhankelijk van de vacht van je hond en de kleur, kun je roos al dan niet op hun huid zelf zien – bij een dikke witte vacht merkt je misschien alleen dat er roos op de grond valt terwijl je de hond aait, of je vindt huidschilfertjes op de bank nadat ze hebben geslapen.

Wat we gewoonlijk roos noemen, zijn eigenlijk de dode huidcellen die van de huid van je hond afschilferen. Het ziet er meestal uit als kleine, witte vlokjes in de vacht van de hond.

Net als bij mensen is roos bij honden niet normaal, het betekent dat de huid en vacht in een slechte conditie zijn. Afhankelijk van de oorzaak van de roos van je hond, kan een bezoek aan de dierenarts of trimmer de moeite waard zijn, maar er zijn ook een aantal dingen die je zelf kan doen om de roos te verminderen.

Wat veroorzaakt roos bij honden?

Er zijn helaas een groot aantal oorzaken van roos bij honden. Roos kan het belangrijkste symptoom zijn, of het kan secundair zijn aan iets anders dat in het lichaam van je hond gebeurt. Het is echter geen symptoom dat je moet negeren, omdat het erop kan wijzen dat je hond medische hulp nodig heeft.

Parasieten die roos veroorzaken

Cheyletiella-mijten, vaak bekend als ‘lopende roos’ mijt of vachtmijten, leiden tot een roos die zich rond het lichaam van uw hond lijkt te verspreiden.



In werkelijkheid is het helemaal geen roos – het zijn kleine, witte mijten die het probleem veroorzaken en eruit zien als huidschilfers!

Naast de mijten die op het lichaam van je hond bewegen, zal de huid van de hond waarschijnlijk jeuken en rood en schilferig zijn. De mijten zijn uiterst besmettelijk en kunnen zich verspreiden naar andere huisdieren in huis en zelfs naar mensen.

Als je vermoedt dat de roos van je hond daadwerkelijk vachtmijten zijn, is het belangrijk om de dierenarts meteen te zien om verdere verspreiding te voorkomen.

Er zijn vlooienmiddelen die effectief zijn tegen mijten, maar deze zijn meestal alleen via de dierenarts verkrijgbaar. Voorbeelden zijn Stronghold en Advocate.

Andere parasieten, zoals vlooien en luizen, kunnen ertoe bijdragen dat de huid van de hond geïrriteerd raakt en jeukt, wat uiteindelijk door het vele krabben kan leiden tot roos. Er zijn ook andere soorten mijten, met name Demodex-mijten, die ook bij je hond kunnen bijdragen aan roos.

Genetische- en gezondheidsoorzaken voor roos bij honden

Niet alleen parasieten kunnen roos bij je hond veroorzaken, ook andere gezondheidsproblemen kunnen de oorzaak zijn.

Bacteriën, gisten en schimmels bijvoorbeeld, zijn allemaal externe factoren die kunnen bijdragen aan het veroorzaken van roos bij je hond. Wanneer deze organismen op de huid van je hond groeien, kunnen ze ervoor zorgen dat de huid droog en slap wordt, wat leidt tot de huidschilfers. Mogelijk zie je ook hotspots of extra vettige plekken op hun huid samen met de roos, afhankelijk van het organisme dat de huid van je hond aantast.

Sommige rassen zijn vatbaar voor een aandoening die seborroe of seborroïsch eczeem wordt genoemd en die optreedt wanneer een hond overactieve huidolieklieren heeft. Dit leidt ertoe dat de huid droog of juist vettig is, waardoor de hond jeuk heeft en roos krijgt.

Elke hond kan deze aandoening ontwikkelen, maar West Highland White Terriers, Doberman Pinschers, American Cocker Spaniels en English Springer Spaniels zijn enkele voorbeelden van rassen die vatbaarder zijn voor het ontwikkelen van seborroe.

Seborroe is niet altijd een genetisch probleem, het kan allerlei andere oorzaken hebben, zoals allergieen, parasieten, infecties of verkeerde voeding. Het is daarom belangrijk om de hond door een dierenarts te laten onderzoeken zodat de oorzaak gevonden kan worden.



Als je hond een genetische aanleg voor seborroe heeft, kan het heel lastig zijn om de overmatige productie van talg door de klieren onder controle te krijgen. Een regelmatige wasbeurt met Virbac Sebolitic SIS shampoo kan helpen de conditie onder controle te krijgen.

Auto-immuunziekten zoals de ziekte van Cushing en hypothyreoïdie, kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van roos bij je hond. Omdat roos door zoveel gezondheidsproblemen veroorzaakt kan worden, is het belangrijk om een ​​dierenarts te bezoeken als je naast de roos andere symptomen opmerkt of als thuisbehandelingen het probleem niet oplossen.

Verkeerde voeding kan roos bij je hond veroorzaken

In sommige gevallen is roos een teken dat je hond voer krijgt dat niet geschikt is voor hem. Er zijn vele soorten hondenvoer verkrijgbaar, en elke hond heeft andere behoeften, waardoor het vinden van hondenvoer dat goed bij jouw hond past lastig kan zijn.

Als je hond roos heeft, kunnen er verschillende  voedingsgerelateerde problemen zijn, zoals voedselallergieën, een gebrek aan gezonde vetten of een gebrek aan water. Voedselallergieën kunnen leiden tot een jeukende en onzuivere huid – en de meest voorkomende voedselallergie bij honden is niet  maïs of andere granen, het zijn eiwitten zoals kip!

Als je een allergie vermoedt, kan je overgaan op een hypoallergene voeding, zoals Royal Canin Hypoallergenic. In dit voer zitten zo min mogelijk allergenen die bij veel honden problemen veroorzaken, zodat het immuunsysteem van de hond weer tot rust kan komen.

Een gebrek aan gezonde vetten, zoals omega-3-vetzuren, kan er ook toe bijdragen dat de huid van uw hond droog en geirriteerd wordt. Als je hond niet genoeg water drinkt of voldoende vocht in zijn dieet heeft, kan uitdroging ook leiden tot huidproblemen.

Omgevingsfactoren die roos veroorzaken

Roos wordt niet altijd door gezondheidsproblemen veroorzaakt. Er zijn ook omgevingsfactoren, zoals de luchtvochtigheid en vachtverzorgingsroutines die ervoor kunnen zorgen dat je hond roos ontwikkelt.

Als de luchtvochtigheid te laag wordt – wat gebruikelijk is in huizen in de wintermaanden – kan de huid van je hond droog worden met roos als resultaat, net als bij ons mensen! De lage luchtvochtigheid maakt de huid droger dan normaal, waardoor het gemakkelijker kan barsten en schilferen. Experts raden aan om de luchtvochtigheid in de meeste gevallen rond de 50% te houden om te voorkomen dat de droge lucht roos bij je hond veroorzaakt.

Andere omgevingsfactoren zoals stof en pollen kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van roos bij een hond. Een goed teken dat je hond mogelijk last heeft van roos als gevolg van een omgevingsoorzaak, zoals vochtigheid of stof, is als de problemen alleen tijdens bepaalde seizoenen voorkomen.

Ten slotte kan vachtverzorging (of een gebrek daaraan) een reden zijn waarom je hond roos heeft. Als je hond zelden wordt verzorgd, kan een betere huidverzorging er soms voor zorgen dat de huidproblemen verminderen. Zeker bij honden met een lange vacht, kan een gebrek aan kammen en borstelen ervoor zorgen dat de huid gaat jeuken.



Aan de andere kant kan te veel verzorgen (of met het verkeerde gereedschap) ook tot roos leiden. Als de shampoo van je hond de huid uitdroogt, zal regelmatig baden leiden tot de ontwikkeling van roos. Probeer in plaats daarvan een vochtinbrengende shampoo of conditioner toe te voegen aan de badroutine van de hond.

Virbac Etiderm shampoo is een goed voorbeeld van een shampoo die huidproblemen bij honden kan helpen verminderen.

Hoe behandel je roos bij honden?

Nu we het hebben gehad over de redenen waarom honden roos ontwikkelen, kunnen we eens kijken naar enkele opties voor het voorkomen en behandelen van roos bij je hond!

Ten eerste, is het belangrijk om een bezoek aan de dierenarts te brengen als je tekenen of symptomen van een gezondheidsprobleem bij je hond ziet. Roos hoeft niet altijd veroorzaakt te worden door een probleem met de gezondheid, maar als de hond vaak roos en andere huidproblemen heeft, is een dierenarts bezoek geen overbodige luxe. Een dierenarts zal je het beste kunnen helpen bij het diagnosticeren van medische aandoeningen, waardoor direct met de juiste behandeling begonnen kan worden.

Als je vermoedt dat de roos van je hond verband houdt met een dieet, kun je ook proberen het voedsel te veranderen naar voedsel met een hoger gehalte aan gezonde vetzuren. Probeer bijvoorbeeld eens ECOstyle Huid & Vacht.

Zorg er daarnaast natuurlijk voor dat de hond de hele dag voldoende water krijgt. Je kunt de waterinname verhogen door het voer met water te mengen – bijna zoals het maken van ontbijtgranen voor je hond.

Als je een voedselallergie vermoedt, zorg er dan voor dat je voer kiest dat een ander eiwit heeft dan het voer dat je op dit moment voedt. Als het voedsel dat je momenteel voedt bijvoorbeeld kip bevat, probeer dan een voedsel met iets anders, zoals rundvlees. Er is ook een groot aanbod van hypoallergeen voer op de markt, zoals Royal Canin Hypoallergenic.

Een goede verzorging kan ook leiden tot een betere conditie van de huid van je hond. Als je niet zeker weet welke hulpmiddelen of shampoos en conditioners je voor je hond kunt gebruiken, kun je het beste een afspraak maken bij een hondentrimmer. Deze weten vaak heel goed welke shampoo’s goed zullen helpen bij het kalmeren van de huid van de hond.

De meeste hondenvachten doen het het beste met dagelijks tot wekelijks borstelen, en een of twee keer per maand baden. Het maakt niet uit hoe vaak je je hond wast, het gebruik van een goede shampoo kan de roos op de huid van je hond helpen verminderen.

Een belangrijke opmerking is echter dat de meeste menselijke shampoos en conditioners niet de beste zijn voor honden! Gebruik geen shampoo voor menselijke roos, maar zoek iets specifieks voor honden. De shampoo’s van Virbac worden door veel hondeneigenaren met veel tevredenheid gebruikt bij honden met huidproblemen.

In de winter, of als de luchtvochtigheid laag is, kan het toevoegen van een luchtbevochtiger aan je huis de huidconditie van de hond verbeteren. Het is het beste om de luchtbevochtiger te gebruiken in een kamer waar je hond het grootste deel van de dag doorbrengt voor een goed effect.

Wanneer moet je naar de dierenarts bij roos?

Als roos gepaard gaat met andere symptomen van een zieke hond, waaronder lethargie, open zweren op de huid, zichtbare parasieten of andere symptomen, is je eerste prioriteit om een ​​dierenarts te zoeken. Huismiddeltjes hebben waarschijnlijk geen groot effect op de gezondheidstoestand en het wachten op veterinaire zorg kan leiden tot meer ongemak bij de hond en een hogere rekening bij de dierenarts.

Als het enige symptoom echter roos is en je hond zich niet ongemakkelijk voelt, is het prima om eerst een paar huismiddeltjes te proberen. Het duurt gewoonlijk 6-8 weken om een ​​verschil te zien na het wisselen van voedsel, dus zorg ervoor dat je alle veranderingen die je aanbrengt ruim de tijd geeft om een ​​resultaat te zien.

Mogelijk merk je ook dat de huid van je hond tijdelijk onrustig lijkt als het voor het eerst in lange tijd regelmatig goed verzorgd wordt. Dit komt vaak voor bij langharige honden, omdat de huid van deze honden verborgen is onder een lange, dikke vacht.

Als roos gepaard gaat met andere symptomen van een zieke hond, waaronder lethargie, open zweren op de huid, zichtbare parasieten of andere symptomen, is je eerste prioriteit om een ​​dierenarts te zoeken.

Door de vacht te ontdoen van matten of overtollig haar, kunnen we de huid weer zien. Omdat de huid nu eindelijk wordt blootgesteld aan lucht, kan deze tijdelijk wat onrustig zijn omdat het aan het herstellen is.

Aangezien roos bij honden zo’n breed scala aan oorzaken kan hebben, is het wijs om de dierenarts in te schakelen als je twijfelt over de ernst of oorzaak van de roos. Roos is niet alleen lelijk, maar het kan ook betekenen dat je hond jeuk en ongemak ervaart.

Het vinden van de oorzaak van roos bij honden kan enige tijd in beslag nemen en het zal waarschijnlijk nog langer duren voordat de roos verdwijnt. Je hond zal je echter bedanken voor het besteden van de tijd en energie om ervoor te zorgen dat hij zo gelukkig en gezond mogelijk is!

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...